Πήρα νέο iPhone: Πώς περνάω τα δεδομένα μου από το παλιό;

1 έτος πριν
iPhone

Μόλις γύρισες από τον ΓΕΡΜΑΝΟ παρέα με το καινούριο σου iPhone! Το απαστράπτον νέο σου κινητό δείχνει υπέροχο (όπως και κάθε συσκευή της APPLE άλλωστε) όμως αυτό που προέχει είναι να μεταφέρεις τα δεδομένα σου σε αυτό από το παλιό, έτσι ώστε εκείνο να… συνταξιοδοτηθεί με συνοπτικές διαδικασίες. Η APPLE ήταν ίσως η πρώτη κατασκευάστρια εταιρεία smartphones που αντιλήφθηκε τη σημασία της ευκολίας σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη διαδικασία: ο καταναλωτής άλλωστε έχει στα χέρια του μία ολοκαίνουρια συσκευή και το μόνο που θέλει είναι να τη χρησιμοποιήσει όσο πιο άμεσα γίνεται. Στην περίπτωσή σου λοιπόν, η APPLE σε επιβραβεύει για την «πίστη» σου στο οικοσύστημά της μέσα από την άμεση και εξαιρετικά ομαλή μεταφορά των δεδομένων σου από το παλιό σου iPhone στο καινούριο.

Αυτή γίνεται με τρεις τρόπους: μέσω της διαδικασίας Quick Start, μέσω iCloud ή μέσω iTunesFinder στην περίπτωση που έχεις Mac). Πάμε να τους δούμε.

Quick Start

Το Quick Start αποτελεί τον πιο εύκολο τρόπο να μεταφέρεις το παλιό σου iPhone στο καινούριο. Αυτό που πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου, είναι ότι απαιτεί και τις δύο συσκευές σου, οπότε δε θα μπορείς να χρησιμοποιείς κάποια εξ αυτών για όσο διαρκεί (λίγα λεπτά, ανάλογα με την ποιότητα της σύνδεσης δικτύου και το περιεχόμενο του αρχικού iPhone). Αυτά που θα πρέπει να κάνεις είναι τα εξής:

  1. Ενεργοποίησε το νέο σου iPhone και τοποθέτησέ το κοντά στο παλιό.
  2. Στην οθόνη του νέου θα εμφανιστούν οδηγίες τις οποίες και θα πρέπει να ακολουθήσεις.
  3. Σύνδεσε το νέο σου iPhone στο δίκτυο Wi-Fi σου ή το δίκτυο του παρόχου σου. Ενδεχομένως να σου ζητηθεί η ενεργοποίηση του δικτύου δεδομένων πρώτα.
  4. Ενεργοποίησε είτε το Face ID, είτε το Touch ID.
  5. Διάλεξε τον τρόπο μεταφοράς των δεδομένων σου. Οι επιλογές σου είναι δύο:
    • Απ’ ευθείας μεταφορά δεδομένων από το παλιό σου iPhone. Θα πρέπει να περιμένεις να ολοκληρωθεί η διαδικασία για να χρησιμοποιήσεις κάποιο εκ των δύο.
    • Λήψη των δεδομένων σου από το iCloud. Εν τοιαύτη περιπτώσει τα πάντα θα γίνονται στο παρασκήνιο, έτσι ώστε να χρησιμοποιείς παράλληλα το νέο σου iPhone.

Για όσο διαρκεί η διαδικασία κράτα τις δύο συσκευές κοντά μεταξύ τους και κατά προτίμηση συνδεδεμένες στην πρίζα για να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις.

iCloud

Αν για οποιονδήποτε λόγο δεν έχεις εύκαιρο το παλιό σου iPhone (μην ξεχνάς ότι με την υπηρεσία G Buy Back μπορείς να φέρεις το iPhone σου στον ΓΕΡΜΑΝΟ και να την ανταλλάξεις έτσι ώστε να πάρεις φθηνότερα το καινούριο μοντέλο ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν θες) τότε μπορείς να χρησιμοποιήσεις το iCloud για να μεταφέρεις τα δεδομένα σου στο καινούριο. Ο τρόπος είναι απλός: πριν «χωρίσεις» με το παλιό σου iPhone, φρόντισε να κάνεις ένα backup του στο iCloud. Βεβαιώσου απλά ότι έχεις αρκετό διαθέσιμο χώρο (η APPLE προσφέρει 5 GB δωρεάν και αν χρειάζεσαι περισσότερα, θα πρέπει να πάρεις κάποιο πακέτο).

Όσο για τη μεταφορά των δεδομένων σου από το iCloud στο ολοκαίνουριο iPhone σου, έχει ως εξής:

  1. Ενεργοποίησε το νέο σου iPhone.
  2. Μετά τις αρχικές… χαιρετούρες, όταν φτάσεις στην οθόνη του Wi-Fi, επίλεξε το δίκτυό σου και συνδέσου σε αυτό.
  3. Στην οθόνη Apps & Data, διάλεξε το Restore from iCloud Backup (πρώτη επιλογή, πάνω-πάνω).
  4. Εν συνεχεία συνδέσου στο iCloud χρησιμοποιώντας το Apple ID και τον κωδικό σου.
  5. Επίλεξε το backup που θέλεις να κατεβάσεις στο iPhone σου. Βεβαιώσου ότι είναι το σωστό κοιτώντας το μέγεθος και την ημερομηνία του (γενικός κανόνας: ψάχνεις το πιο πρόσφατο).
  6. Κράτα τη συσκευή σου συνδεδεμένη στο Wi-Fi και την πρίζα έως ότου τελειώσει η διαδικασία και κατόπιν ακολούθησε τα βήματα που εμφανίζονται στην οθόνη σου.

Σημείωσε ότι αν έχεις αγοράσει περιεχόμενο από το iTunes ή το App Store χρησιμοποιώντας διαφορετικά Apple ID, τότε θα χρειαστεί να συνδεθείς με όλα προκειμένου να κατέβει αυτό (σε διαφορετική περίπτωση, θα κατέβει μόνο το περιεχόμενο που αντιστοιχεί στον λογαριασμό με τον οποίο συνδέθηκες).

Τυχόν αγορές που έγιναν εντός εφαρμογών (in-app purchases) θα πρέπει να επαναφερθούν ξεχωριστά. Να πως:

  1. Πήγαινε στα Settings.
  2. Πάτα στο όνομά σου πάνω-πάνω.
  3. Επίλεξε το Media & Purchases και κατόπιν πάτα στο View Account.

Σε κάποιες εφαρμογές και παιχνίδια, η διαδικασία αυτή γίνεται μέσα από το περιβάλλον τους (κάνοντας δηλαδή «restore» τις αγορές σου).

iTunes/Finder

Αν το backup του παλιού iPhone σου βρίσκεται τοπικά αποθηκευμένο στον υπολογιστή σου, τότε για τη μεταφορά του στο νέο σου, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις το iTunes ή το Finder (ανάλογα με το αν διαθέτεις Windows laptop/desktop ή Mac). Τα βήματα και στις δύο περιπτώσεις είναι λίγο-πολύ τα ίδια:

  1. Ενεργοποίησε το νέο σου iPhone.
  2. Μετά τις… χαιρετούρες στην αρχή, προχώρα στην οθόνη Apps & Data (η σύνδεση σε δίκτυο Wi-Fi είναι προαιρετική για τη συγκεκριμένη διαδικασία).
  3. Εκεί επίλεξε το Restore from Mac or PC (δεύτερο στη λίστα).
  4. Σύνδεσε μέσω καλωδίου τη συσκευή σου στον υπολογιστή που βρίσκεται το backup.
  5. Άνοιξε το iTunes ή το Finder και εκεί επίλεξε στα αριστερά τη συσκευή σου. Ενδεχομένως να σου ζητηθεί να προσθέσεις τον υπολογιστή σου στη λίστα των συσκευών εμπιστοσύνης.
  6. Επίλεξε Restore Backup και κατόπιν βρες και διάλεξε το σωστό backup (tip: είναι το πιο πρόσφατο). Αν το έχεις κρυπτογραφήσει, τότε θα πρέπει να εισάγεις και τον κωδικό του.
  7. Άφησε τη διαδικασία να ολοκληρωθεί και κατόπιν ακολούθησε τα βήματα που εμφανίζονται στην οθόνη του smartphone σου πριν το χρησιμοποιήσεις.

Όπως και στην περίπτωση της μεταφοράς δεδομένων μέσω iCloud, έτσι και εδώ θα πρέπει να επαναφέρεις ξεχωριστά τις αγορές περιεχόμενου που έγιναν μέσα από εφαρμογές (βλ. προηγούμενο τμήμα για οδηγίες).

Αν δε θες να ασχοληθείς με τίποτα από τα παραπάνω…

Αν αυτό που θες είναι με έναν… μαγικό τρόπο τα δεδομένα σου να εμφανιστούν από το παλιό σου iPhone στο καινούριο, τότε ξέχνα τα παραπάνω. Το μόνο που έχεις να κάνεις, είναι να έρθεις στον ΓΕΡΜΑΝΟ! Η υπηρεσία G Files είναι ό,τι πρέπει για ‘σενα και τις ανάγκες σου: οι εξουσιοδοτημένοι σύμβουλοι service μας θα αναλάβουν να σου παραδώσουν το νέο σου iPhone με όλο του το περιεχόμενο, έτσι ώστε εσύ να το χρησιμοποιήσεις χωρίς χρονοτριβή!