Portable backup: Η νέα πρόταση δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο!

7 μήνες πριν
floppy disk

Στους ψηφιακούς καιρούς που διάγουμε, με το σύνολο των πληροφοριών που μας αφορούν, από κωδικούς πρόσβασης και αποδεικτικά επικοινωνίας, μέχρι αρχεία οικονομικής φύσεως, φωτογραφίες και βίντεο, να απαρτίζεται από bits και bytes, το backup -θα έπρεπε να- αποτελεί βασική προτεραιότητα κάθε χρήστη, αρχάριου ή προχωρημένου. Η άγνοια δεν αποτελεί δικαιολογία: ένα στιγμιαίο λάθος αρκεί για να δει ο οποιοσδήποτε δεδομένα και κόπους μιας ολόκληρης ζωής να γίνονται καπνός, πολύ συχνά δίχως να υπάρχει δυνατότητα ανάκτησής τους.

Χάρη στα αντίγραφα ασφαλείας με συσκευές όπως το CUBE MAKTAR QUBII, ο χρήστης μπορεί να έχει το κεφάλι του ήσυχο, γνωρίζοντας ότι τα δεδομένα του μπορούν να ανακτηθούν αν υπάρξει το οποιοδήποτε απρόοπτο. Το backup είναι εκείνο που κάνει την αλλαγή smartphone υπόθεση λίγων λεπτών, μεταφέροντας αυτούσιο το περιεχόμενο μίας συσκευής στην επόμενη, κάτι που στο παρελθόν απαιτούσε μία ολόκληρη μέρα… αλχημειών. 

Το μόνο πρόβλημα με τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας, είναι πως δεν αποτελεί και την πλέον «αγαπημένη» για τους χρήστες. Πολλοί τη βλέπουν ως καθυστέρηση, ξεβόλεμα, μανούρα. Στο σημείο αυτό οι φορητές συσκευές αυτοματοποιημένης δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (portable automatic backup devices ή εν συντομία portable backups) έρχονται να κάνουν το backup υπόθεση ρουτίνας -και χωρίς ο χρήστης να χρειαστεί να κάνει το παραμικρό!

Portable automatic… τι;

Portable automatic backup devices. Πρόκειται για μία σχετικά νέα κατηγορία gadgets, ο ρόλος των οποίων είναι η αυτοματοποιημένη λήψη αντιγράφων ασφαλείας από διάφορες συσκευές όπως π.χ. smartphones, φωτογραφικές μηχανές, tablets, action cameras ή laptops. Και λέγοντας «αυτοματοποιημένη», εννοούμε πως η όλη διαδικασία ξεκινά και ολοκληρώνεται χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Το μόνο που πρέπει να κάνει ο χρήστης, είναι να συνδέσει το portable backup στη συσκευή από την οποία θέλει να πάρει αντίγραφο ασφαλείας και… αυτό ήταν όλο! Αυτό είναι το ένα μεγάλο πλεονέκτημα των portable backups. Το άλλο είναι το εξαιρετικά συμπαγές τους μέγεθος, κάτι που τα καθιστά ιδανικά για όσους μετακινούνται συχνά και ταξιδεύουν, αφού τους επιτρέπει να τα έχουν πάντα μαζί τους δίχως να δεσμεύουν πολύτιμο χώρο.

Φυσικά οι λόγοι που έχει κάποιος για να επενδύσει σε μία τέτοια συσκευή δεν είναι μόνο δύο αλλά πολλοί περισσότεροι. Σε πρώτη φάση, τα δεδομένα που αντιγράφονται είναι κρυπτογραφημένα και μάλιστα με χρήση προηγμένων αλγορίθμων, απολαμβάνοντας έτσι προστασία υψηλών προδιαγραφών από τρίτα πρόσωπα. Ένα backup άλλωστε στο οποίο μπορεί να έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε περισσότερο κακό κάνει, παρά καλό. Τα portable backups είναι συμβατά με πληθώρα συσκευών (από τη στιγμή που οι τελευταίες διαθέτουν συμβατή υποδοχή, τύπου USB Type-A ή Type-C, δεν χρειάζεται κάτι άλλο) για έξτρα ευελιξία και λειτουργικότητα, ενώ διαθέτουν εξαιρετικά φιλικό περιβάλλον χρήστη, δίνοντας έμφαση στην ευκολία, την αμεσότητα και την άνετη και απρόσκοπτη διαχείριση.

Ναι, αλλά γιατί;

Ίσως τα παραπάνω να μη στάθηκαν αρκετά προκειμένου να σε πείσουν για τη σημασία ενός portable backup. Τι θα ‘λεγες να ρίχναμε μια ματιά στους χρήστες που απευθύνονται εκείνα, καθώς επίσης και τους λόγους που μπορεί να έχει για να τα χρησιμοποιήσει κάποιος;

Οι πρώτοι που θα επωφεληθούν από ένα portable backup είναι οι επαγγελματίες. Είναι εκείνοι που είθισται να έχουν στα laptops και τα smartphones τους πολύτιμες και απόρρητες πληροφορίες, απαραίτητες για την επιχείρησή τους. Ισολογισμοί, emails, αναφορές, σημειώσεις και έγγραφα συγκαταλέγονται στα δεδομένα που ευχαρίστως θα κρατούσαν σε backup καθημερινά κιόλας, αν μπορούσαν να βρουν έναν αυτοματοποιημένο τρόπο -bingo! Εκτός των άλλων, ένα portable backup θα κάνει ευκολότερη την κοινή -αλλά ασφαλή- χρήση των προαναφερθέντων αρχείων με συνεργάτες και συναδέλφους, επιτρέποντάς τους να αποφύγουν USB sticks και πλατφόρμες διαμοιρασμού δεδομένων.

Επόμενη κατηγορία, οι ψηφιακοί νομάδες και γενικώς όσοι αρέσκονται να ταξιδεύουν συχνά. Ξέρεις πολύ καλά πως όταν βρίσκεσαι στον δρόμο, η πρόσβαση στο internet είναι περιορισμένη και τα ελεύθερα/δημόσια δίκτυα Wi-Fi δεν αποτελούν και τον πλέον ασφαλή τρόπο διασύνδεσης στον παγκόσμιο ιστό -για την ακρίβεια οι ειδικοί έχουν βαρεθεί να φωνάζουν ότι θα πρέπει να τα αποφεύγουμε. Με το cloud να είναι μάλλον απροσπέλαστο λοιπόν, τι καλύτερο για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας από ένα portable backup; Μικρό και ανθεκτικό, καταλαμβάνει πρακτικά μηδέν χώρο, ενώ χάρη στη δυνατότητα προγραμματισμού που προσφέρει, θα λειτουργεί πρακτικά ανεξάρτητα έτσι ώστε ο ταξιδιώτης να έχει ένα λιγότερο πράγμα κατά νου.

Ένα portable backup όμως μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για τον απλό, καθημερινό, τυπικό χρήστη. Αν υπάρχει κάτι που να χαρακτηρίζει τον τελευταίο, είναι η άγνοια. Όντας λιγότερο «μέσα στα πράγματα» και αγναντεύοντας τον κόσμο του διαδικτύου από μία σχετικά αθώα σκοπιά, είναι το No 1 υποψήφιο θύμα όσον αφορά πιθανές απώλειες δεδομένων. Η έλλειψη τεχνικών γνώσεων δε, κάνει τη λήψη backup να φαντάζει στα μάτια του ακόμα πιο σύνθετη απ’ ό,τι στην πραγματικότητα είναι. Εδώ λοιπόν είναι που το portable backup έρχεται να σώσει την κατάσταση, κάνοντας την όλη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο απλή.

Η πρότασή μας: CUBE MAKTAR QUBII

Αν στα παραδείγματα που αναφέραμε είδες κάπου τον εαυτό σου, τότε το portable backup είναι για ‘σένα και μία υλοποίηση που μπορείς να εξετάσεις, είναι το Cube Qubii της MAKTAR που θα βρεις στον ΓΕΡΜΑΝΟ. Έρχεται σε δύο εκδόσεις, Cube Qubii με σύνδεση USB Type-A και Cube Qubii με USB Type-C (στην ίδια τιμή) για να επιλέξεις εκείνη που ταιριάζει στα «θέλω» και τις ανάγκες σου. Πώς λειτουργεί; Απλά παρεμβάλλεται μεταξύ της συσκευής σου και του φορτιστή της και ξεκινά να λειτουργεί αυτόματα με τη φόρτιση. Τόσο απλά!

Με κυβοειδή σχεδιασμό και μέγεθος μπρελόκ, θα τη χρησιμοποιήσεις με κάθε σου συσκευή -tablet, smartphone, laptop, ακόμα και iPhone/iPad αφού φέρει πιστοποίηση Apple MFi. Δέχεται κάρτες microSD έως και 2 TB, έτσι ώστε να έχεις όσο χώρο χρειάζεσαι για να περάσεις σε αυτή αρχεία, μουσική, βίντεο και κάθε λογής δεδομένο. Υποστηρίζει iOS και Android με Face ID και Touch ID για έξτρα ασφάλεια, ενώ είναι συμβατή με Facebook, Instagram, X και άλλες κοινωνικές πλατφόρμες. Τι άλλο να ζητήσει κανείς;