«Πώς φορτίζω σωστά το smartphone μου»: Αλήθειες & μύθοι

1 ημέρα πριν
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για φορτίσεις σωστά το smartphone και άλλες συσκευές τεχνολογίας

Η σωστή φόρτιση του smartphone αλλά και των υπολοίπων συσκευών τεχνολογίας αποτελεί σταθερό θέμα συζήτησης τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως λόγω των ανακριβειών και των μύθων που εξακολουθούν να αναπαράγονται.

«Πόση ώρα πρέπει να αφήσω το κινητό μου στον φορτιστή»; «Τελικά είναι καλό για το smartphone να φορτίζει όλο το βράδυ»; «Μπορώ να φορτίσω τη συσκευή μου χωρίς τα αυθεντικά καλώδιά της»; Αυτές είναι μερικές μόνο από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις των καταναλωτών και δυστυχώς οι απαντήσεις που είτε δίνονται online, είτε κυκλοφορούν από στόμα σε στόμα μόνο ξεκάθαρες δεν είναι.

Η πρόοδος που έχουν σημειώσει τα smartphones, τα tablets και οι λοιπές τεχνολογικές συσκευές, βλέπεις, δεν περιορίζεται μόνο σε οθόνες, επεξεργαστές και κάμερες αλλά και στις μπαταρίες και συγκεκριμένα στις σχετικές με αυτές τεχνολογίες (και όχι μόνο στη χωρητικότητα). Ως εκ τούτου, κάποια πράγματα που ενδεχομένως να ίσχυαν στο – μακρινό – παρελθόν, πλέον δεν έχουν καμία απολύτως βάση.

Έλα λοιπόν να δούμε πώς θα φορτίσεις σωστά το κινητό ή όποια άλλη συσκευή διαθέτεις καταρρίπτοντας τους 10 πιο διαδεδομένους μύθους σχετικά με τη μπαταρία του και τη φόρτισή της.

Μύθος 1: Η ολονύχτια φόρτιση καταστρέφει τη μπαταρία

Εν αντιθέσει με ό,τι πιστεύουν πολλοί, η φόρτιση του κινητού το βράδυ ενώ κοιμάσαι, δεν πρόκειται να προκαλέσει κάποιο θέμα στη μπαταρία του. Τα σύγχρονα smartphones έρχονται με τεχνολογίες που αφ’ ενός προγραμματίζουν τον ρυθμό φόρτισης ανάλογα με τις συνήθειές σου (προσδιορίζουν πότε ξεκινάς να χρησιμοποιείς τη συσκευή το πρωί ώστε η φόρτιση να ολοκληρωθεί λίγο πριν) και αφ’ ετέρου σταματούν τη φόρτιση μόλις η μπαταρία αναπληρωθεί εντελώς.

Μύθος 2: Η μπαταρία πρέπει να αδειάζει εντελώς πριν τη φορτίσεις

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να περιμένεις να αδειάσει εντελώς η μπαταρία σου πριν τη φορτίσεις. Κατ’ αρχάς οι μπαταρίες ιόντων ή πολυμερών λιθίου που χρησιμοποιούνται σήμερα αποδίδουν καλύτερα όταν βρίσκονται μεταξύ 20-80%, οπότε αν αφήνεις τη δικιά σου να πέφτει διαρκώς σε μονοψήφια νούμερα, στην πραγματικότητα τη φθείρεις. Και βέβαια, άσε το άγχος που δημιουργείς στον εαυτό σου, καθώς κινδυνεύεις να ξεμείνεις από μπαταρία ανά πάσα στιγμή! 

Μύθος 3: Πρέπει να χρησιμοποιείς μόνο τον αυθεντικό φορτιστή

Δεν είσαι υποχρεωμένος/η να χρησιμοποιείς τον αυθεντικό φορτιστή. Άσε που πολλές συσκευές πια δεν περιλαμβάνουν φορτιστή στη συσκευασία τους, έχοντας υιοθετήσει ένα πιο φιλικό προφίλ απέναντι στο περιβάλλον. Αυτό που πρέπει να φροντίσεις ως προς τον φορτιστή, είναι να είναι πιστοποιημένος (σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ρίσκο) και να πληροί τις προδιαγραφές έντασης και τάσης της συσκευής. Το ίδιο ισχύει με τα powerbanks και τα καλώδια: φρόντισε να προέρχονται από μία αξιόπιστη εταιρεία και να φέρουν τις σχετικές πιστοποιήσεις.

Μύθος 4: Η γρήγορη φόρτιση είναι κακή για τη μπαταρία

Τα smartphones πια έρχονται με τεχνολογίες ταχείας φόρτισης, χάρη στις οποίες είναι σε θέση να αναπληρώνουν τη μπαταρία τους σε εξαιρετικά χαμηλούς χρόνους. Και όχι, αντίθετα με ό,τι μπορεί να έχεις ακούσει, αυτό δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα στη μπαταρία. Το smartphone σου διαθέτει συστήματα που ρυθμίζουν την παροχή ρεύματος, διατηρώντας παράλληλα τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα, έτσι ώστε να μη φθείρεται η μπαταρία τους. Στην πράξη, η ταχεία φόρτιση δεν έχει καμία διαφορά από την απλή.

Μύθος 5: Η ασύρματη φόρτιση μειώνει τον χρόνο ζωής της μπαταρίας

Η ασύρματη φόρτιση δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στη μπαταρία. Το μόνο που θα παρατηρήσεις φορτίζοντας τη συσκευή σου ασύρματα, είναι μία ελαφριά αύξηση στη θερμοκρασία επιφάνειάς της – συγκριτικά με εκείνη κατά τη φόρτιση με χρήση καλωδίου. Η αύξηση αυτή όμως είναι τόσο μικρή που πρακτικά δεν σημαίνει τίποτα για την ίδια τη συσκευή – άσε που είναι αρκετά πιθανό να μην την αντιληφθείς καν.

Μύθος 6: Ένας πολύ ισχυρός φορτιστής θα βλάψει τη μπαταρία

Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς την ισχύ του φορτιστή που θα χρησιμοποιήσεις. Η διαχείριση της παροχής ρεύματος κατά τη φόρτιση γίνεται από το smartphone σου, κάτι που σημαίνει ότι το τελευταίο θα ρυθμίσει την ποσότητα του ρεύματος που θα αντλήσει. Ως εκ τούτου, ένας πολύ ισχυρός φορτιστής (με μεγάλο αριθμό mAh ή Watt) δεν πρόκειται να προκαλέσει κανένα πρόβλημα στη μπαταρία της συσκευής σου (ίσα-ίσα που θα σου επιτρέψει να τη φορτίσεις πιο γρήγορα).

Μύθος 7: Δεν πρέπει να απενεργοποιείς το κινητό ενώ αυτό φορτίζει

Η φόρτιση του κινητού δεν έχει καμία μα καμία σχέση με το αν αυτό είναι ενεργοποιημένο ή όχι κατά τη διάρκειά της. Οι προστασίες και οι τεχνολογίες που αφορούν τη μπαταρία εξακολουθούν να ισχύουν ακόμα κι όταν η συσκευή είναι «κλειστή» οπότε είσαι ελεύθερος/η να κάνεις ό,τι θες. Αν την απενεργοποιήσεις εντελώς, πιθανώς να παρατηρήσεις και μία ελαφρά μείωση στον χρόνο φόρτισης – λογικό, αφού δεν θα απαιτείται ενέργεια για τη λειτουργία της.

Μύθος 8: Πρέπει να αφήνεις τη μπαταρία να γεμίζει στο 100%

Το αναφέραμε και πιο πάνω: οι μπαταρίες που χρησιμοποιούν τα smartphones του σήμερα αποδίδουν καλύτερα μεταξύ 20-80% – γι’ αυτό και κάποιοι κατασκευαστές στην προσπάθειά τους να επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής μίας μπαταρίας, γεμίζουν το τελευταίο 20% της μόνο όταν πρόκειται να το χρειαστεί πραγματικά ο χρήστης. Εσύ φόρτιζε τη δικιά σου όποτε και για όσο τη χρειάζεσαι.

Μύθος 9: Δεν πρέπει να φορτίζεις το κινητό για λίγο

Δες τι γράψαμε στον προηγούμενο μύθο! Στην πραγματικότητα είναι καλύτερο να φορτίζεις τη μπαταρία του smartphone σου για λίγο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Για παράδειγμα, είσαι στο γραφείο και βλέπεις ότι εκείνη έπεσε στο 45%; Βάλε το κινητό στην πρίζα μέχρι το επόμενο meeting σου ώστε εκείνη να ανέβει στο 60-65% και θα ‘σαι μια χαρά. Εκτός αυτού, οι σύγχρονες μπαταρίες γεμίζουν πολύ πιο γρήγορα μέχρι κάποιο ποσοστό οπότε θα χρειαστείς και λιγότερο χρόνο.

Μύθος 10: Δεν πρέπει να χρησιμοποιείς το smartphone κατά τη φόρτιση

Τι είπαμε; Ότι η φόρτιση δεν σχετίζεται επ’ ουδενί με το τι κάνει το smartphone παράλληλα. Αν θες να το χρησιμοποιείς, έχεις την ελευθερία να το κάνεις. Ούτε υπερθέρμανση θα προκαλέσεις, ούτε άλλου τύπου φθορά στη μπαταρία. Το μόνο αρνητικό στην υπόθεση, είναι ότι η χρήση σου θα απαιτεί και ενέργεια οπότε η συσκευή σου θα φορτίσει με πιο αργό ρυθμό. Κατά τα άλλα όμως, όλα καλά.

Τώρα ξέρεις!

Ελπίζουμε να βρήκες τα παραπάνω χρήσιμα όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να φορτίζεις το smartphone σου. Το τελευταίο, όπως βλέπεις, είναι πια σε θέση να κάνει τις σχετικές ρυθμίσεις αυτόματα, ώστε να μεγιστοποιήσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας του, έτσι ώστε εσύ να έχεις μία σκοτούρα λιγότερη! Το μόνο που πρέπει να θυμάσαι, είναι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιείς (καλώδια, powerbanks, φορτιστές, αντάπτορες) να είναι πιστοποιημένος (κάνε την αγορά σου από τον ΓΕΡΜΑΝΟ και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο) και να φορτίζεις τη μπαταρία για όσο και όποτε τη χρειάζεσαι. Τα υπόλοιπα ασ’ τα στο smartphone σου!