Οι λίγο μεγαλύτεροι σε ηλικία θα θυμούνται -έστω αμυδρά- τον καιρό που δεν υπήρχε λόγος για να κλειδώσει το κινητό του τηλέφωνο του κάποιος. Τα μοντέλα με αριθμητικό πληκτρολόγιο προσέφεραν δυνατότητα κλειδώματος πλήκτρων, μόνο που αυτό γινόταν έτσι ώστε να αποφευχθούν κατά λάθος κλήσεις και όχι προκειμένου να αποτραπεί τυχόν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε αυτό. Με τα χρόνια όμως και καθώς τα smartphones άρχισαν να αποκτούν περισσότερες λειτουργίες και κατ’ επέκταση να παίζουν ολοένα πιο σημαντικό ρόλο στις ζωές μας, η ανάγκη για έξτρα προστασία έγινε must.
Αν ανήκεις στην ισχνή μειοψηφία που επιμένει να διατηρεί το smartphone της ξεκλείδωτο, σου συστήνουμε να το ξανασκεφτείς παρ’ αυτά. Μιλάμε άλλωστε για μία συσκευή που αποτελεί πια προέκταση του εαυτού μας, που μας κρατά σε επαφή με φίλους, συναδέλφους και αγαπημένα πρόσωπα, μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας, να πραγματοποιούμε πληρωμές, ακόμα και να πιστοποιούμε την ταυτότητά μας. Με άλλα λόγια έχουμε να κάνουμε με τα πιο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα που μπορούν να υπάρξουν και για τον λόγο αυτό, η προστασία τους κρίνεται επιβεβλημένη. Ακόμα κι αν το smartphone σου είναι πάντα μαζί σου, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να φέρει «η κακιά η ώρα». Αν το χάσεις ή σου το αποσπάσουν φερ’ ειπείν, γιατί να μη διασφαλίσεις στο μέτρο του δυνατού ότι αυτό θα παραμείνει κλειδωμένο;
Πώς να κλειδώσω το Android smartphone μου;
Αν διαθέτεις Android smartphone -ή tablet- μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ενσωματωμένη λειτουργία κλειδώματός του. Χάρη σε αυτή, κάθε φορά που θα ενεργοποιείς τη συσκευή ή απλά την οθόνη της, θα πρέπει να εισάγεις ένα PIN, έναν κωδικό ή ένα μοτίβο κινήσεων (αυτό που το Android ονομάζει pattern), αν και οι περισσότερες συσκευές διαθέτουν πλέον ενσωματωμένο σαρωτή δακτυλικών αποτυπωμάτων (κάποιες στην οθόνη, άλλες στο πίσω τμήμα και ορισμένες σε ένα πλήκτρο). Σημείωσε ότι τα πιο προηγμένα μοντέλα έρχονται με δυνατότητα ξεκλειδώματος μέσω σάρωσης προσώπου, μία διαδικασία και πιο ασφαλής και πιο εύχρηστη.
Για την ενεργοποίηση του κλειδώματος στο Android smartphone σου, θα πρέπει να ανοίξεις τα Settings του, να πας στο Security (ή όπως αλλιώς ονομάζει τη σχετική κατηγορία ο εκάστοτε κατασκευαστής) και από εκεί να ενεργοποιήσεις το Screen lock και να επιλέξεις τον τύπο κλειδώματος που προτιμάς. Σε γενικές γραμμές το ξεκλείδωμα με χρήση βιομετρικών στοιχείων αποτελεί την ασφαλέστερη επιλογή. Αν προτιμήσεις το PIN θα χρειαστεί να εισάγεις τέσσερις ή περισσότερους αριθμούς ενώ ο κωδικός (password) μπορεί να περιλαμβάνει τόσο αριθμούς, όσο και χαρακτήρες. Το pattern, τέλος, το σχεδιάζεις με το δάχτυλό σου και απαιτεί απλά ένα σχήμα της επιλογής σου.
Πώς να κλειδώσω το iPhone μου;
Αν είσαι κάτοχος iPhone, τότε μπορείς να εκμεταλλευτείς το σύστημα κλειδώματος της APPLE ώστε να εμποδίσεις τυχόν… περίεργους να αρχίσουν να ψαχουλεύουν τη συσκευή σου. Σε πρώτη φάση, όποιο μοντέλο κι αν διαθέτεις, όποιον τρόπο ξεκλειδώματος κι αν επιλέξεις, θα κληθείς να ορίσεις ένα passcode. Πρόκειται για ενέργεια που θα σου ζητήσει να κάνεις η ίδια η συσκευή κατά την αρχική της προσαρμογή. Ακόμα κι αν αυτό δεν συμβεί όμως, μπορείς να το ενεργοποιήσεις πηγαίνοντας στα Settings και πατώντας Face ID & Passcode ή Touch ID & Passcode (το όνομα της επιλογής θα διαφέρει ανάλογα το μοντέλο σου). Από εκεί πάτα Turn Passcode On και όρισε τη λέξη-κλειδί της αρεσκείας σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις αριθμούς ή έναν συνδυασμό έως και 34 (!) αριθμών και χαρακτήρων.
Από εκεί και πέρα, το ξεκλείδωμα του iPhone σου μπορεί να γίνει με χρήση βιομετρικών στοιχείων και συγκεκριμένα σάρωση προσώπου ή δακτυλικού αποτυπώματος. Αν διαθέτεις iPhone με πλήκτρο home στην πρόσοψη, τότε θα εκμεταλλευτείς την τεχνολογία Touch ID. Από το μενού που βρέθηκες πριν στα Settings, πήγαινε στο Set up Touch ID και ακολούθησε τα βήματα που περιγράφονται. Η συσκευή θα σαρώσει το δαχτυλικό σου αποτύπωμα και θα ξεκλειδώνει με ένα σου άγγιγμα. Αν διαθέτεις iPhone με Face ID (iPhone X ή νεότερο), τότε μπορείς να κάνεις το ίδιο, απλά αντί να πρέπει να χρησιμοποιήσεις το δάχτυλό σου, η συσκευή θα ξεκλειδώνει με το που ανιχνεύει το πρόσωπό σου με την κάμερα πρόσοψής της.
Απομακρυσμένο κλείδωμα συσκευής
Εκεί όμως που η λειτουργία κλειδώματος ενός smartphone μπορεί να αποβεί πραγματικά σωτήρια, είναι στην περίπτωση απώλειας ή κλοπής της συσκευής. Σε ένα τέτοιο σενάριο, το πρώτο πράγμα που πρέπει να διασφαλίσεις (ω ναι, πριν καν προσπαθήσεις να ξαναβρείς το κινητό σου) είναι πως κανείς δεν πρόκειται να αποκτήσει πρόσβαση στο περιεχόμενό της. Πρακτικά δηλαδή, περιορίζεις τη ζημιά στην απώλεια της συσκευής και όχι των δεδομένων της.
Εφ’ όσον το smartphone σου είναι κλειδωμένο, σε πρώτη φάση είσαι καλυμμένος. Αυτό που μπορείς να κάνεις από εκεί και πέρα, είναι να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία απώλειας συσκευής (lost mode). Το τι συμβαίνει σε αυτή εξαρτάται από το μοντέλο σου, όμως σε γενικές γραμμές μπορείς να περιμένεις τα ακόλουθα:
- Επιβεβαίωση κλειδώματος συσκευής έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως κανείς άλλος πέραν από εσένα δεν θα έχει πρόσβαση στο περιεχόμενό της.
- Αναπαραγωγή συνεχούς ήχου για τον ευκολότερο εντοπισμό της (είτε από εσένα, είτε από κάποιον άλλο που βρίσκεται πλησίον της).
- Αποστολή ειδοποίησης στη απολεσθείσα συσκευή. Με τον τρόπο αυτό, αν κάποιος τη βρει, θα ξέρει πώς να επικοινωνήσει μαζί σου. Μην ξεχάσεις να ορίσεις έναν αριθμό τηλεφώνου στον οποίο να έχεις πρόσβαση 24/7.
- Εμφάνιση συσκευής στον χάρτη. Πρόκειται για την τελευταία γνωστή τοποθεσία της και αξίζει να σημειώσουμε ότι ενδέχεται να μην είναι απόλυτα ακριβής.
Σημειώσεις περί κλειδώματος
Με τα παραπάνω ελπίζουμε να σου δώσαμε να καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι το κλείδωμα της συσκευής σου. Οι κατασκευαστές επενδύουν διαρκώς στην ασφάλεια και τη θωράκιση των δεδομένων σου, εξοπλίζοντας τα smartphones με ολοένα και πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας. Είναι πραγματικά κρίμα το κινητό σου να διαθέτει δυνατότητες και χαρακτηριστικά που εσύ λόγω άγνοιας -κινδύνου- δεν χρησιμοποιείς.
Μην ξεχνάς πως ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ και το G Service είναι εδώ για να σε βοηθήσουν να ενημερώσεις το λογισμικό του smartphone σου προκειμένου να εκμεταλλευτείς κάθε λειτουργία ασφαλείας, να κάνεις backup των δεδομένων σου για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και να σου λύσουν κάθε απορία σχετικά με το πώς θα προστατέψεις τη συσκευή και τις πληροφορίες σου.
Οι πληροφορίες που κρατάμε πια αποθηκευμένες στα smartphones μας είναι τεράστιας σημασίας και η διαχείρισή τους θα πρέπει να είναι το Α και το Ω στην καθημερινότητά μας. Επίλεξε λοιπόν όσο πιο πολύπλοκα και μοναδικά PIN και κωδικούς γίνεται, χρησιμοποίησε όπου μπορείς 2FA και βιομετρική ταυτοποίηση και κατάστρωσε ένα εύκολο στην απομνημόνευση και την εκτέλεση πλάνο σε περίπτωση απώλειας της συσκευής σου. Των φρονίμων τα παιδιά άλλωστε…