Πώς να διαχειριστείς καλύτερα τα καλώδια του γραφείου σου

2 έτη πριν
διαχείριση καλωδίων στο γραφείο

Για πολλούς το cable management (ελληνιστί η διαχείριση καλωδίων) έχει γίνει μια σημαντική υπόθεση μέσα στο σπίτι, και όχι μόνο. Αλήθεια ποιος θέλει ο χώρος του να είναι γεμάτος από αντιαισθητικά καλώδια τα οποία μαζεύουν σκόνη, περιορίζουν σημαντικά τη διαθέσιμη επιφάνεια και επιπλέον αποτελούν μόνιμη πηγή κινδύνου και αφορμή για καθημερινά ατυχήματα -ποιος δεν έχει παρασύρει ποτήρι ή χαλάσει jack τραβώντας απότομα το καλώδιο από τα ακουστικά ή το ποντίκι του; Τι κι αν ολοένα και περισσότεροι ασπάζονται το ασύρματο lifestyle; Κάτι το Wi-Fi και κάτι το Bluetooth, τα καλώδια στο γραφείο σιγά-σιγά λιγοστεύουν χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουν εξαφανιστεί εντελώς κιόλας. Η διαχείριση καλωδίων έχει αρκετά μυστικά τα οποία καλό θα ήταν να γνωρίζεις αν θες ο χώρος σου να είναι τακτοποιημένος, stylish και ασφαλής. Έλα να τα δούμε ένα προς ένα.

Πλάναρε πριν αρχίσεις

Η πρώτη μας συμβουλή αφορά τη δουλειά που θα πρέπει να κάνεις αρκετά πριν συνδέσεις το πρώτο καλώδιο. Βλέπεις, το cable management δεν πάει… βλέποντας και κάνοντας. Αντίθετα, απαιτεί προσεκτικό προγραμματισμό, έτσι ώστε να μην προκύψουν δυσάρεστες εκπλήξεις -που θα σε αναγκάσουν να επαναπροσδιορίσεις τα πλάνα σου- στην πορεία. Το πρώτο σου βήμα θα πρέπει να είναι να τοποθετήσεις το γραφείο σου και όσα πρόκειται να φιλοξενεί αυτό στη θέση που θες να βρίσκονται. Δες πού είναι η κοντινότερη πρίζα και ξεκίνα τους υπολογισμούς βάσει αυτών. Βρες μία θέση για το πολύπριζο (αφού τα περισσότερα καλώδια θα έχουν να κάνουν με την παροχή ενέργειας στις διάφορες συσκευές σου) και βεβαιώσου ότι τα καλώδια που έχεις στη διάθεσή σου αρκούν ως προς το μήκος τους. Ίσως να χρειαστεί να επενδύσεις σε ορισμένα καινούρια, μακρύτερα, οπότε λάβε το υπ’ όψιν σου και εξοπλίσου κατάλληλα πριν αρχίσεις να ξηλώνεις.

Ξεκίνα από την αρχή

Στη διαχείριση καλωδίων, μεσοβέζικες λύσεις δεν χωράνε. Αν θες να τακτοποιήσεις τα καλώδια του γραφείου σου αποτελεσματικά και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προκειμένου να βελτιώσεις την αισθητική του και να μεγιστοποιήσεις την παραγωγικότητά σου, θα πρέπει να ασχοληθείς με όλα μηδενός εξαιρουμένου. Αποσύνδεσε τα πάντα και ξεκίνα να τα συνδέεις στη συνέχεια, ένα προς ένα. Θα σου προτείναμε αρχικά να ολοκληρώσεις τις συνδέσεις με το πολύπριζό σου και κατόπιν να προχωρήσεις στα υπόλοιπα. Όσο για το πού θα πρέπει να βρίσκεται το πολύπριζο, εξαρτάται από δύο παράγοντες: το σχήμα του και οι δυνατότητες που προσφέρει ο χώρος σου. Προτίμησε μοντέλο με σχετικά μακρύ καλώδιο έτσι ώστε να μη σε περιορίζει ως προς τη θέση που θα το τοποθετήσεις (τουτέστιν κοντά στην πρίζα). Από εκεί και πέρα δες αν μπορείς να το βάλεις σε κάποια υποδοχή του επίπλου του γραφείου σου, ή να το κρύψεις πίσω από κάποιο έπιπλο. Αν θες να το… τερματίσεις, υπάρχουν ειδικά κουτιά γι’ αυτή τη δουλειά (ώστε το πολύπριζο να μην είναι χύμα στο δάπεδο).

 

Εκμεταλλεύσου το γραφείο σου

Το ίδιο το γραφείο σου είναι πολύ πιθανόν να έχει ορισμένες κρυφές επιφάνειες ή οδηγούς που είναι ό,τι πρέπει για να αποθηκεύσεις εκεί το πολύπριζο και τα καλώδιά σου. Φυσικά αυτό δεν ισχύει σε ορισμένες περιπτώσεις όπως π.χ. στα εξ ολοκλήρου γυάλινα γραφεία. Ένα ξύλινο μοντέλο όμως είναι αρκετά πιθανό να έχει κάτω από τη βασική του επιφάνεια και προς την πίσω μεριά ειδικό χώρο στον οποίο μπορείς να ακουμπήσεις με ασφάλεια το πολύπριζο. Ακόμα κι αν δε θέλεις να κάνεις κάτι τέτοιο, προσπάθησε να εκμεταλλευτείς τον χώρο αυτό για να περάσεις τα διάφορα καλώδιά σου αφού δε βρίσκεται σε κοινή θέα.

Χρησιμοποίησε οδηγούς ή κουτί διαχείρισης

Αν τώρα υπάρχουν καλώδια που εκτείνονται αρκετά μακριά από το γραφείο σου όπως π.χ. σε κάποια τηλεόραση, ένα πολυμηχάνημα ή ένα router, δοκίμασε να τα καμουφλάρεις χρησιμοποιώντας οδηγούς τοίχου. Πρόκειται για πλαστικά κουτιά ή σωλήνες που τρέχουν κατά μήκος του τοίχου, επιτρέποντάς σου να περάσεις μέσα από εκεί τα καλώδια που θες και κατόπιν να τα σφραγίσεις με καπάκι. Αυτό που πρέπει να ξέρεις για τους οδηγούς αυτούς, είναι πως διατίθενται σε διάφορα μεγέθη (ανάλογα με τον όγκο καλωδίων που θες να περάσεις από μέσα τους). Επίλεξε εκείνο που καλύπτει τις ανάγκες σου και παράλληλα δεν επηρεάζει την αισθητική του χώρου σου. Το μυστικό εδώ είναι να βάψεις τους οδηγούς στο χρώμα των τοίχων σου (έρχονται σε λευκό). Πετυχαίνοντας την ακριβή απόχρωση θα τους κάνεις «αόρατους», επιτρέποντάς τους να περάσουν πρακτικά απαρατήρητοι.

«Πλέξε» μαζί καλώδια

Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας διαχείρισης καλωδίων, θα πρέπει να έχεις στον νου σου ότι όπου σου δίνεται η δυνατότητα, θα πρέπει να «πλέκεις» τα καλώδια μεταξύ τους. Με αυτό δεν εννοούμε βέβαια να τα κάνεις πλεξούδα αλλά να τα μαζεύεις μαζί. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να συσσωρεύουν λιγότερη σκόνη και να προσφέρουν μία ομορφότερη και πιο τακτοποιημένη εικόνα στον χώρο σου. Σου εφιστούμε την προσοχή πάντως ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα το κάνεις. Το πλαστικό tie wrap μπορεί να φαντάζει εξαιρετικά εύχρηστο -και συν τοις άλλοις είναι και φθηνό- όμως θα σε δυσκολέψει σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνεις κάποια αλλαγή όπως επί παραδείγματι μία προσθήκη της τελευταίας στιγμής. Αντίθετα, μπορείς να εξετάσεις τη λύση των υφασμάτινων tie wraps τα οποία μάλιστα θα βρεις σε διάφορα χρώματα για να ταιριάζουν με τα καλώδιά σου (ή σε περίπτωση που είσαι τόσο τακτικός που θες να χρησιμοποιήσεις κωδικούς χρωμάτων).

Άφησε περιθώρια

Για το τέλος σου έχουμε ένα tip που θα πρέπει να έχεις στον νου σου εξ αρχής. Μην τσιγκουνευτείς το μήκος των καλωδίων σου. Ένα «τσιτωμένο» καλώδιο μπορεί να γίνει η αφορμή για δεινά που ούτε φαντάζεσαι, από μειωμένη απόδοση και λειτουργικότητα, μέχρι ατυχήματα και απροσδόκητη απενεργοποίηση συσκευών -ή ακόμα και ολόκληρου του συστήματος. Φρόντισε τα καλώδιά σου να έχουν επαρκές περιθώριο σε ό,τι αφορά το μήκος τους, έτσι ώστε ακόμα κι αν χρειαστεί να κάνεις ορισμένες μικροπροσαρμογές και αλλαγές στο αρχικό σου πλάνο, να μην αντιμετωπίσεις προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση το καλώδιο που θα σου περισσέψει μπορείς να το μαζέψεις και να το τυλίξεις χρησιμοποιώντας tie wrap. Στην πράξη με τον τρόπο αυτό θα επιτρέψεις στα καλώδιά σου να «αναπνεύσουν» αφήνοντας στον εαυτό σου περιθώριο για ανακατατάξεις στο μέλλον εφ’ όσον το κρίνεις απαραίτητο.