Τα drones αποτελούν πιθανότατα ό,τι πιο «hot» κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή σε gadget. Από high-tech παιχνίδι μέχρι εργαλείο δουλειάς ικανό να «απογειώσει» τις υπηρεσίες που προσφέρουν επαγγελματίες φωτογράφοι και οπερατέρ μεταξύ άλλων, ένα drone μπορεί να καλύψει πολλές διαφορετικές ανάγκες -φτάνει φυσικά να είναι κατασκευασμένο γι’ αυτές. Με μια βόλτα στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ ή το germanos.gr θα βρεις αρκετές προτάσεις που ξεκινούν λίγο πάνω από τα €100 και καταλήγουν σε… σοβαρά τετραψήφια νούμερα. Όπως πολύ σωστά φαντάζεσαι δεν κάνουν όλα τα drones την ίδια δουλειά, γι’ αυτό και πριν βάλεις στο καλάθι σου εκείνο που σου «γυάλισε» θα πρέπει να βεβαιωθείς κατ’ αρχάς ότι γνωρίζεις όλα όσα πρέπει γι’ αυτό. Έλα να τα δούμε.
Τι τύποι drone υπάρχουν;
Ας αρχίσουμε λοιπόν από το μηδέν. Οι βασικοί τύποι drone που κυκλοφορούν στην αγορά είναι δύο: τα μεγάλα και τα μικρά. Μη σε παραξενεύει αυτό. Σαφέστατα υπάρχουν και εξαιρέσεις όμως ο γενικός κανόνας είναι αυτός. Τα μικρά drones έρχονται με μικρότερης ανάλυσης ή και καθόλου κάμερα και είναι ιδανικά για πτήσεις σε εσωτερικούς χώρους ή σε εξωτερικούς αλλά πολύ μικρής εμβέλειας. Τα μεγάλα πάλι είναι εξοπλισμένα με κορυφαίες κάμερες, τεχνολογίες αιχμής και πρόσθετα συστήματα που θα σου προσφέρουν καλύτερο έλεγχο ακόμα και σε αντίξοες συνθήκες (μεγάλη απόσταση, αέρας, βροχή κλπ), σούπερ εικόνα (σε φωτογραφίες και βίντεο) και πολλά άλλα.
Και πώς θα το χειρίζεσαι;
Ένα ακόμα στοιχείο που χαρακτηρίζει ένα drone, είναι ο τρόπος με τον οποίο θα το χειρίζεσαι. Τα μικρότερα και φθηνότερα drones δε διαθέτουν καν χειριστήριο: αντ’ αυτού κατεβάζεις το συνοδευτικό τους app στο smartphone σου και τα ελέγχεις μέσω αυτού. Για τα πιο μεγάλα και premium μοντέλα βέβαια, υπάρχει κανονικό χειριστήριο και μάλιστα, πολλά προσφέρουν live εικόνα μέσω της κάμεράς τους και της οθόνης του smartphone σου, έτσι ώστε να τα πιλοτάρεις σαν να βρισκόσουν στο… κόκπιτ τους! Κάποιες προτάσεις μάλιστα διαθέτουν χειριστήρια με ενσωματωμένη οθόνη έτσι ώστε να λειτουργούν ανεξάρτητα από το τηλέφωνό σου. Γενικότερα πάντως η όλη εμπειρία θα θυμίζει… video game!
Ναι αλλά τι θες να κάνεις μ’ αυτό;
Αυτή είναι η «ερώτηση του εκατομμυρίου»: τι σκοπεύεις να κάνεις με το καινούριο σου drone; Σ’ αρέσει η ιδέα ενός high-tech τηλεκατευθυνόμενου που πετάει; Ψάχνεις κάτι εύχρηστο που θα συγχωρεί τα λάθη και θα σου επιτρέψει να μάθεις τα μυστικά του χειρισμού ενός drone; Εν τοιαύτη περιπτώσει, δοκίμασε με ένα φθηνό μοντέλο το οποίο αποτελεί και την ασφαλέστερη επιλογή για ‘σένα. Κάνε τις δοκιμές σου, πειραματίσου άφοβα κι όταν κάποια στιγμή νιώσεις πιο έτοιμος, μπορείς να αναβαθμιστείς σε ένα πιο premium μοντέλο. Αν βέβαια ο στόχος σου είναι η λήψη πανοραμικών αεροφωτογραφιών, εντυπωσιακών βίντεο με σταθερή εικόνα και σε υψηλή ανάλυση, τότε θα πρέπει να επενδύσεις σε ένα high-end drone το οποίο θα διαθέτει αρτιότερα χαρακτηριστικά.
Τι παραπάνω προσφέρει ένα ακριβό drone;
Το εντυπωσιακό με τα drones είναι πως κυκλοφορούν σε τιμές για κάθε τσέπη. Φυσικά, όπως λέει κι ο λαός, ό,τι πληρώνεις παίρνεις, οπότε μοιραία ένα ακριβό drone θα σου προσφέρει πολλά περισσότερα απ’ ό,τι ένα φθηνότερο. Ένα premium μοντέλο που έρχεται σε premium τιμή κατά πάσα πιθανότητα θα διαθέτει μεγαλύτερη αυτονομία, καλύτερη κάμερα, συστήματα και τεχνολογίες που θα τα κρατούν σταθερά σε περίπτωση αέρα, θα τους επιτρέπουν να αποφύγουν εμπόδια (όπως π.χ. κορυφές δέντρων), να επιστρέφουν στη βάση τους ή να προσγειώνονται αυτόματα σε περίπτωση που κοντεύουν να ξεμείνουν από μπαταρία κ.α. Μάλιστα κάποια από τα πιο ακριβά μοντέλα πλέον προσφέρουν τις παραπάνω ευκολίες χωρίς να ξεφεύγουν σε μέγεθος, έτσι ώστε να τα μεταφέρεις ακόμα πιο εύκολα.
Δώσε πάντως προσοχή στο εξής: τα όσα διάβασες, δε σημαίνουν ότι τα φθηνότερα drones είναι… ακατάλληλα. Τα πάντα εξαρτώνται πρωτίστως από τις ανάγκες σου: αν φερ’ ειπείν θες να βιντεοσκοπείς σε εξωτερικούς χώρους απολαμβάνοντας σταθερή και ομαλή εικόνα σε υψηλή ανάλυση και κορυφαία frame rates, τότε αναγκαστικά θα χρειαστεί να επενδύσεις και στον κατάλληλο εξοπλισμό. Είπαμε άλλωστε, ό,τι πληρώνεις παίρνεις.
Κι αυτά τα «combos» τι είναι;
Κάποια μοντέλα, κυρίως της DJI (για να μαθαίνεις, η DJI αποτελεί κατά γενική ομολογία την ηγέτιδα εταιρεία στον χώρο των drones) έρχονται και σε εκδόσεις combo. Αυτές αποτελούν στην πράξη πακέτα που περιλαμβάνουν όλα όσα θα χρειαστείς για μία ολοκληρωμένη πτητική εμπειρία. Ανάλογα με το combo που θα επιλέξεις δηλαδή, θα βρεις πέραν του ίδιου του drone, έξτρα σετ από έλικες, πρόσθετη μπαταρία, προστατευτικά για το drone και τον μηχανισμό gimbal, καλώδια, χειριστήριο με τα σχετικά αξεσουάρ, τσάντα μεταφοράς κ.α. Αν δε διαθέτεις δηλαδή ήδη drone (ώστε να χρησιμοποιήσεις περιφερειακά και αξεσουάρ που ενδεχομένως να έχεις ήδη), η αγορά ενός combo είναι πιθανότατα η καλύτερη επιλογή που μπορείς να κάνεις.
Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις
Κλείνοντας με το πιο τεχνικό κομμάτι και δη τα χαρακτηριστικά στα οποία οφείλεις να δώσεις έξτρα προσοχή, θα ξεκινήσουμε από την κάμερα. Δε θα σου πούμε να πάρεις το drone με την καλύτερη κάμερα στην αγορά γιατί ενδεχομένως να μην το χρειάζεσαι -ή να είναι πολύ ακριβό για τα δεδομένα σου. Βεβαιώσου όμως ότι ξέρεις τι να περιμένεις από την κάμερα του drone που έχεις διαλέξει -δίνοντας έμφαση σε μηχανισμούς σταθεροποίησης εικόνας, ανάλυση φωτογραφιών, ποιότητα βίντεο, δυνατότητα «κλειδώματος» στο θέμα σου και λοιπά παρόμοια στοιχεία.
Συνεχίζουμε με την αυτονομία. Το τελευταίο που θες άλλωστε είναι κάθε λίγο και λιγάκι το drone σου να ξεμένει από μπαταρία κι εσύ να πρέπει να σταματήσεις ό,τι κάνεις για να το… ανεφοδιάσεις. Στόχος σου είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αν και καλό θα ήταν να εξοπλιστείς με δυο-τρεις πρόσθετες μπαταρίες τις οποίες θα έχεις πρόχειρες και πάντα φορτισμένες. Άκου μας…
Αν ο στόχος σου είναι η λήψη ομαλών βίντεο κινηματογραφικής ποιότητας, με αργά, απολαυστικά transitions και πλάνα που θα ζήλευαν κι οι πλέον καταξιωμένοι σκηνοθέτες, το gimbal στο drone σου είναι «must». Θα χρειαστεί να καταφύγεις σε λύση από το πάνω ράφι βέβαια αλλά να είσαι σίγουρος πως το τελικό αποτέλεσμα δε θα σε αποζημιώσει απλώς αλλά θα σε ενθουσιάσει -και κάτι παραπάνω.
Πέραν της αυτονομίας, εξίσου σημαντική είναι και η εμβέλεια του drone. Όχι, μην τα μπερδεύεις: άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Η εμβέλεια έχει να κάνει με το πόσο μπορεί να απομακρυνθεί αυτό από εσένα -ή εσύ από αυτό- πριν χάσεις την επαφή μαζί του. Τα ακριβότερα drones είθισται να προσφέρουν και μεγαλύτερη εμβέλεια, ωστόσο μην αμελήσεις να ελέγξεις τη σχετική νομοθεσία επ’ αυτού, προκειμένου να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις.
Για το τέλος, αφήσαμε τα λοιπά έξτρα όπως τη λειτουργία ακολουθίας (το follow-me, όπου το drone σε ακολουθεί από σταθερή απόσταση καθώς κινείσαι στον χώρο), την αποφυγή εμποδίων (ό,τι πρέπει για να αποφύγεις την πρόσκρουση σε αντικείμενα όπως τοίχους και δέντρα), και τη λειτουργία headless (ιδανική για πρωτάρηδες αφού το drone κινείται προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα σε σχέση με τη δική σου θέση και προσανατολισμό).