Πώς να καθαρίσεις σωστά το laptop σου;

1 έτος πριν
καθαρισμός laptop

Το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα απαιτητική περίοδος για τα laptops. Δεν είναι, βλέπεις, μόνο η ζέστη που δοκιμάζει τις αντοχές τους αλλά και η σκόνη που συσσωρεύεται σε καίρια σημεία με αποτέλεσμα να τους προκαλεί πάσης φύσεως προβλήματα σε βάθος χρόνου. Ευτυχώς για ‘σένα, το καθάρισμα του φορητού υπολογιστή σου δε θέλει κόπου αλλά τρόπο.

Ανεμιστήρες & αεραγωγοί

Η σκόνη που συσσωρεύεται στους ανεμιστήρες προκαλεί έξτρα θόρυβο μειώνοντας την αποτελεσματικότητά τους. Όσο για αυτή στους αεραγωγούς, μειώνει τη ροή του θερμού αέρα από το εσωτερικό του laptop προς το περιβάλλον, οδηγώντας σε υψηλότερες θερμοκρασίες. Για τον καθαρισμό της:

  1. Απενεργοποίησε το laptop σου και βγάλε το από την πρίζα.
  2. Εξέτασε προσεκτικά το laptop σου και εντόπισε τον ανεμιστήρα και τους αεραγωγούς του.
  3. Χρησιμοποίησε σπρέι πεπιεσμένου αέρα, ώστε να απομακρύνεις τη σκόνη που έχει συσσωρευτεί.
  4. Με ένα πανί ή ένα πινέλο απομάκρυνε τις πλέον επίμονες βρωμιές.

Οθόνη

Μία οθόνη με λεκέδες και σκόνη έχει ως αποτέλεσμα υποδεέστερη ποιότητα θέασης (ιδίως όταν streamάρεις περιεχόμενο και παίζεις video games) ενώ αποτελεί διαρκή πηγή μολύνσεων (σκέψου πόσες φορές την αγγίζεις με τα δάχτυλά σου μέσα στη μέρα). Για να την καθαρίσεις:

  1. Απενεργοποίησε πλήρως το laptop σου και βγάλε το από την πρίζα.
  2. Χρησιμοποίησε αποκλειστικά ένα απαλό πανάκι που δεν αφήνει ίχνη (από μικροΐνες, σαν κι αυτό που έχεις για να καθαρίζεις τα γυαλιά σου).
  3. Απόφυγε τα καθαριστικά υγρά που έχεις στο σπίτι: ενδεχομένως να περιέχουν κάποια ουσία ικανή να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στην οθόνη.
  4. Χρησιμοποίησε φρέσκο, καθαρό νερό το οποίο όμως θα ψεκάσεις στο πανάκι σου και όχι στην οθόνη.
  5. Πιέζοντας το πολύ απαλά, ξεκίνα να σκουπίζεις το κέντρο της και με κυκλικές κινήσεις, κάλυψε και την υπόλοιπη επιφάνειά της.
  6. Συνέχισε έως ότου απομακρυνθούν σκόνες και λεκέδες.

Πληκτρολόγιο & touchpad

Σκόνες, τρίχες, ψίχουλα και κάθε λογής μικρόβιο βρίσκει καταφύγιο κάτω από τα πλήκτρα του πληκτρολογίου του laptop σου. Μπλιαχ! Καθάρισέ το ως εξής:

  1. Απενεργοποίησε πλήρως το laptop σου και βγάλε το από την πρίζα (καμία έκπληξη).
  2. Αναποδογύρισέ το και κούνα το ελαφρώς, έτσι ώστε τα περισσότερα ψίχουλα, τρίχες και βρωμιές να πέσουν κάτω.
  3. Με ένα σπρέι πεπιεσμένου αέρα απομάκρυνε τα υπόλοιπα. Στόχευσε ανάμεσα στα πλήκτρα.
  4. Καθάρισε τα πλήκτρα με ένα πανάκι από μικροΐνες το οποίο έχεις ψεκάσει ελαφρώς με φρέσκο, καθαρό νερό. Δώσε βάση στο «ελαφρώς», αφού δε θες να στάξει νερό στο εσωτερικό του laptop σου.