Πώς να παίξεις παιχνίδια PC σε Mac

8 μήνες πριν
closed macbook on desk

Στο παρελθόν, ήταν ευρέως αποδεκτή η άποψη ότι αν ήθελες να παίξεις βιντεοπαιχνίδια, ο Mac δεν ήταν ο κατάλληλος τρόπος. Οι χρήστες Mac είχαν πρόσβαση σε μερικούς αποκλειστικούς τίτλους, όπως το Marathon και το Myst, αλλά πολλά παιχνίδια δεν μεταφέρθηκαν ποτέ στην πλατφόρμα, ενώ τα περισσότερα αποκλειστικά παιχνίδια για Mac πήραν τελικά το δρόμο τους για το PC.

Ωστόσο, οι καιροί έχουν αλλάξει και οι χρήστες Mac μπορούν πλέον να απολαύσουν μια πολύ πιο ολοκληρωμένη gaming εμπειρία. Παρόλο που μπορεί να εξακολουθεί να είναι κάπως πιο περιορισμένο από το gaming σε PC, με λίγη αποφασιστικότητα και προσπάθεια, είναι πλέον δυνατό να παίξεις σχεδόν οποιοδήποτε παιχνίδι σε Mac. Για να σε βοηθήσουμε να αποκτήσεις πρόσβαση στην τεράστια βιβλιοθήκη των διαθέσιμων παιχνιδιών, συντάξαμε αυτόν τον οδηγό για το πώς να παίζεις παιχνίδια στον Mac σου χωρίς να χρειάζεται να εγκαταστήσεις τα Windows.

Έλεγξε για μια εγγενή έκδοση για Mac

Πολλές πλατφόρμες παιχνιδιών PC, όπως το Steam, το Epic Games Store, το GOG και το Battle.net, προσφέρουν εκδόσεις των παιχνιδιών τους για Mac. Πριν δοκιμάσεις άλλες μεθόδους για να παίξεις παιχνίδια στο Mac σου, έλεγξε πρώτα αυτές τις πλατφόρμες για να δεις αν διαθέτουν τα παιχνίδια που θέλεις. Μπορεί να είναι άβολο να χρησιμοποιείς πολλαπλές πλατφόρμες, αλλά είναι οι πιο αξιόπιστες πηγές για παιχνίδια συμβατά με Mac, τόσο δημοφιλή όσο και άγνωστα.

Ως χρήστης Mac, μπορείτε επίσης να εγγραφείς στο Apple Arcade με 4,99 δολάρια το μήνα και να απολαύσεις μια ποικιλία games, ορισμένα αποκλειστικά για συσκευές της APPLE. Μπορείς επίσης να αποκτήσεις το Apple Arcade ως μέρος του πακέτου Apple One, το οποίο περιλαμβάνει το Apple Music, το Apple TV+ και πολλά άλλα.

Αξιοποίησε τη δύναμη του Streaming

Το streaming παιχνιδιών είναι ένας απλός τρόπος πρόσβασης σε μια τεράστια συλλογή παιχνιδιών στο Mac σου. Με μια καλή σύνδεση στο διαδίκτυο, μπορείς να χρησιμοποιήσεις υπηρεσίες όπως το GeForce Now της Nvidia ή το Xbox Game Pass Ultimate για να κάνεις stream παιχνίδια που δεν είναι διαθέσιμα εγγενώς στον Mac έναντι μηνιαίας χρέωσης.

Το πλεονέκτημα αυτών των υπηρεσιών είναι ότι δεν χρειάζεσαι ισχυρό hardware για να παίξεις απαιτητικά παιχνίδια. Το παιχνίδι εκτελείται στους servers της υπηρεσίας streaming και το βίντεο και ο ήχος μεταδίδονται στη συσκευή σου κανονικά. Μπορεί να υπάρχει κάποια καθυστέρηση, αλλά οι περισσότερες υπηρεσίες διαθέτουν τρόπους μείωσης της, αν έχεις αρκετό bandwidth.

Το GeForce Now σου επιτρέπει να παίζεις παιχνίδια που έχεις ήδη στην κατοχή σου ή να τα αγοράζεις μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων του Steam και της Epic Games. Διαθέτει μια δωρεάν έκδοση με περιορισμένο χρόνο παιχνιδιού και δυνατότητες ή μπορείς να πληρώσεις 9,99 δολάρια/μήνα ή 99,99 δολάρια/έτος για την πλήρη εμπειρία.

Με το Xbox Game Pass Ultimate, μπορείς να έχεις πρόσβαση στο Xbox Cloud Gaming και να παίζεις παιχνίδια στο Mac σου ή σε άλλες συσκευές μέσω του διαδικτύου. Δεν μπορείς να αγοράσεις ή να παίξεις τα δικά σου παιχνίδια, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της βιβλιοθήκης του Game Pass, συμπεριλαμβανομένων αποκλειστικών τίτλων όπως το Halo Infinite και το Forza Horizon 5, είναι διαθέσιμο με 14,99 δολάρια/μήνα.

Αν έχεις ένα gaminc PC και θέλεις να παίζεις παιχνίδια σε Mac υπολογιστή, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την εφαρμογή Steam Link της Valve για το macOS. Σου επιτρέπει να κάνεις streaming παιχνιδιών από το PC σου στο Mac ή την κινητή συσκευή σου μέσω του τοπικού σου δικτύου, το οποίο είναι πιο αποτελεσματικό από το streaming από έναν απομακρυσμένο server.

Γνώρισε το Wine

Σίγουρα δεν μπορούν να παιχτούν όλα τα παιχνίδια εγγενώς σε Mac. Μια καλή λύση εδώ είναι το Wine, μια εφαρμογή ανοιχτού κώδικα που επιτρέπει στο λογισμικό των Windows -συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών- να λειτουργεί σε πλατφόρμες εκτός Windows. Αρχικά η εφαρμογή κέρδισε δημοτικότητα μεταξύ των χρηστών Linux, αλλά η λειτουργικότητα των υπολογιστών Mac έχει βελτιωθεί προσφέροντας πλέον μια αρκετά ομαλή εμπειρία.

Το σπουδαίο είναι ότι δεν απαιτεί να εισάγεις κανένα από τα επεμβατικά μέρη των Windows στο μηχάνημά σου, αν και το Wine χρησιμοποιεί κάποιους πόρους συστήματος για να κάνει τα μαγικά του, οπότε όσο πιο ικανό είναι το μηχάνημά σου εξαρχής, τόσο καλύτερα θα τρέξουν αυτά τα παιχνίδια.

Το ίδιο το Wine μπορεί να γίνει αρκετά τεχνικό για να το ρυθμίσεις, ειδικά όταν πρόκειται για παιχνίδια, αλλά υπάρχουν μερικές εφαρμογές τρίτων που κάνουν τα πράγματα ευκολότερα, κάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς για εσένα και παρέχοντας ένα φιλικό προς τον χρήστη περιβάλλον.

Αν ψάχνεις τον πιο προσιτό τρόπο για να εγκαταστήσεις το Wine στο Mac, τα PlayOnMac, Porting Kit και WineBottler είναι τα πιο δημοφιλή πακέτα. Σημείωσε ότι ορισμένα παιχνίδια μπορεί να λειτουργούν καλύτερα με συγκεκριμένο λογισμικό, αλλά μπορείς να περιηγηθείς στη βάση δεδομένων του Wine ή στη λίστα παιχνιδιών του Porting Kit για παιχνίδια φιλικά προς το Wine πριν προχωρήσεις σε αγορά, για να έχεις μια καλή ιδέα τι δουλεύει στο σύστημά σου.