Πώς ο ιονιστής θα σου χαρίσει καθαρό αέρα στο σπίτι

5 ημέρες πριν
Καθαρός αέρας στο σπίτι με τη βοήθεια ενός ιονιστή: όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Οι ιονιστές είναι ισχυρές συσκευές σχεδιασμένες για τον καθαρισμό και την ενίσχυση της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους. Βασίζονται στο φαινόμενο του ιονισμού, χάρη στον οποίο έχουν τη δυνατότητα να αιχμαλωτίζουν βακτήρια και ρύπους. Εξουδετερώνοντας τα προαναφερθέντα και όχι μόνο αλλεργιογόνα, οι ιονιστές συνεισφέρουν σε έναν πιο υγιεινό χώρο με φρέσκο αέρα, προσφέροντας μεγαλύτερη άνεση και καλύτερη ποιότητα ζωής. Πώς όμως λειτουργούν, ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους και τι θα πρέπει να προσέξεις πριν αγοράσεις τον δικό σου ιονιστή; Πάμε να τα δούμε.

Πώς λειτουργεί ένας ιονιστής

Πριν από οτιδήποτε άλλο, ας ρίξουμε μια ματιά στους ιονιστές: τι είναι και πώς λειτουργούν. Ο ιονιστής λοιπόν έχει αρκετές ομοιότητες με τον καθαριστή αέρα. Και οι δύο επί της ουσίας καθαρίζουν τον αέρα από ρύπους, βακτήρια, αλλεργιογόνα, καπνό κ.α. Εκεί που διαφέρουν είναι στον τρόπο με τον οποίο φέρνουν εις πέρας την «αποστολή» τους. Οι ιονιστές λοιπόν εκμεταλλεύονται την αρχή που λέει πως τα ετερώνυμα φορτία έλκονται. Διαθέτουν μεταλλικές φορτισμένες πλάκες που παράγουν αρνητικά φορτισμένα ιόντα. Αυτά με τη σειρά τους προσκολλώνται σε θετικά φορτισμένα σωματίδια ρύπων και βακτηρίων που βρίσκονται στον αέρα. Τα σωμάτια που δημιουργούνται είναι υπερβολικά βαριά για να συνεχίσουν να ίπτανται με αποτέλεσμα να πέφτουν στο έδαφος ή άλλες επιφάνειες (όπως π.χ. έπιπλα) έως ότου απομακρυνθούν με το καθάρισμα.

Ένας ιονιστής έχει αρκετά πλεονεκτήματα που δικαιολογούν την επένδυση σε αυτόν με πρώτο και καλύτερο την απομάκρυνση ρύπων, αλλεργιογόνων, καπνού κ.α. από τον αέρα. Επειδή πρόκειται για εξειδικευμένη συσκευή, είναι σε θέση να εξουδετερώσει ακόμα και τα πιο μικρού μεγέθους σωματίδια με ορισμένα μοντέλα να φτάνουν μέχρι και τα 0,1 microns! Εν αντιθέσει με άλλες λύσεις βελτίωσης των συνθηκών ενός νοικοκυριού όπως π.χ. αφυγραντήρες και κλιματιστικά, αρκετοί ιονιστές δεν διαθέτουν ανεμιστήρα και ως εκ τούτου προσφέρουν αθόρυβη λειτουργία, περνώντας πρακτικά απαρατήρητοι. Είναι αρκετά συμπαγείς και άρα μεταφέρονται άνετα από δωμάτιο σε δωμάτιο ενώ δεν έχουν και ιδιαίτερες απαιτήσεις σε ό,τι αφορά τη συντήρησή τους - πάντα συγκριτικά με άλλες κατηγορίες συσκευών διαχείρισης κλίματος.

Τύποι ιονιστών αέρα

Με μια ματιά στην αγορά θα δεις πως υπάρχουν τέσσερις βασικοί τύποι ιονιστών.

  • Αρχικά έχουμε εκείνους με ανεμιστήρα οι οποίοι ναι μεν υιοθετούν την προσέγγιση που περιγράψαμε παραπάνω, ωστόσο είναι εξοπλισμένοι και με ανεμιστήρα. Η εν λόγω κατηγορία προσφέρει ικανοποιητική μεν κυκλοφορία του αέρα στον χώρο και άμεση επίδραση στην ποιότητά του, ωστόσο μοιραία κάνει περισσότερο θόρυβο.
  • Εναλλακτικά μπορείς να δοκιμάσεις τη δεύτερη κατηγορία που είναι οι ιονιστές χωρίς ανεμιστήρα. Οι συγκεκριμένοι είναι αθόρυβοι όμως απαιτούν περισσότερο χρόνο για να καθαρίσουν τον αέρα ενός δωματίου.
  • Οι διπολικοί ιονιστές σπάνια έρχονται «σόλο» αφού συνήθως αποτελούν τμήμα άλλου τύπου συσκευών όπως π.χ. κλιματιστικών. Αυτοί βασίζονται σε μία διαφορετική και αρκετά πιο μοντέρνα τεχνολογία ιονισμού, η οποία παράγει θετικά και αρνητικά ιόντα στον χώρο, με αποτέλεσμα τα αλλεργιογόνα και οι ρύποι να αιχμαλωτίζονται, να βαραίνουν και εν τέλει να πέφτουν στο δάπεδο.
  • Τέλος, έχουμε τους ηλεκτροστατικούς ιονιστές οι οποίοι έχουν πρακτικά εκλείψει. Για την ιστορία, να πούμε ότι αυτοί προσέλκυαν φορτισμένα σωμάτια σε μία θετικά φορτισμένη μεταλλική πλάκα, μία διαδικασία αρκετά πιο καθαρή μεν, που απαιτούσε σημαντική ενέργεια δε.

Αν αποφασίσεις να προχωρήσεις στην αγορά ανεξάρτητου ιονιστή, το πιθανότερο είναι πως θα κληθείς να επιλέξεις μεταξύ των δύο πρώτων κατηγοριών.

Τι να προσέξεις πριν την αγορά σου

  • Σε πρώτη φάση καλό θα ήταν να γνωρίζεις τι δεν θα σου προσφέρει ένας ιονιστής, προκειμένου να είσαι απόλυτα σίγουρος/η για την αγορά σου.Ένας ιονιστής φερ’ ειπείν δεν είναι αποτελεσματικός απέναντι σε οσμές όπως τον καπνό. Αν και θα τα καταφέρει περίφημα απέναντι σε μικρού μεγέθους σωματίδια και αλλεργιογόνα, ενδεχομένως να έχει δυσκολίες με τα μεγαλύτερα από αυτά όπως γύρη, σκόνη και τρίχες κατοικίδιων.
  • Όπως προείπαμε τα όσα θα εξουδετερώσει ένας ιονιστής ναι μεν θα απομακρυνθούν από τον αέρα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως θα εξαφανιστούν διά μαγείας. Τουναντίον, θα πέσουν στο δάπεδο ή άλλες επιφάνειες – όπως έπιπλα – και θα μείνουν εκεί έως ότου τα διώξεις εσύ (σκουπίζοντας, καθαρίζοντας ή σφουγγαρίζοντας).
  • Από εκεί και πέρα, το πρώτο που θα πρέπει να κοιτάξεις σε έναν ιονιστή, είναι το σύστημα φιλτραρίσματος. Όσο περισσότερα και πιο αποτελεσματικά φίλτρα διαθέτει εκείνος, τόσο πιο καθαρός θα είναι ο αέρας που θα απελευθερώνει στην ατμόσφαιρα.
    • Οι μέθοδοι φιλτραρίσματος είναι πολλές και διάφορες: HEPA, ενεργός άνθρακας, αντιβακτηριδιακός βάμβακας, ψυχρός καταλύτης και προφίλτρο είναι οι πιο διαδεδομένες. Η καθεμία εξ αυτών υπερέχει και σε διαφορετικά σημεία, γι’ αυτό το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να επιλέξεις ιονιστή που προσφέρει όσο το δυνατόν περισσότερες.
    • Θα σου συστήναμε απλά να αποφύγεις το φιλτράρισμα με γεννήτρια όζοντος αφού οι ιονιστές που απελευθερώνουν όζον στον αέρα μπορεί να δημιουργήσουν σοβαρά θέματα σε όσους αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.
  • Για να μετρήσεις την αποτελεσματικότητα ενός ιονιστή ρίξε μια ματιά στην τιμή των αλλαγών ανά ώρα, τις φορές δηλαδή που μπορεί εκείνος να κυκλοφορήσει εκ νέου τον αέρα αφότου τον καθαρίσει μέσα σε διάστημα 60 λεπτών. Όσο πιο πολλές είναι εκείνες, τόσο καλύτερη δουλειά θα κάνει ο ιονιστής.
  • Θα πρέπει φυσικά να ελέγξεις προσεκτικά τον όγκο που μπορεί να καλύψει εκείνος, βάσει των προδιαγραφών του κατασκευαστή του για να δεις αν καλύπτει το δωμάτιο ή το χώρο που θα τον χρησιμοποιείς.
  • Εννοείται πως οφείλεις να γνωρίζεις απέναντι σε ποια αλλεργιογόνα και βακτήρια είναι περισσότερο αποδοτικό ένα μοντέλο, όπως και το εύρος των μεγεθών των σωματιδίων που μπορεί να καθαρίσει αποτελεσματικά.
  • Δώσε μεγάλη προσοχή στα επίπεδα θορύβου, ιδίως αν έχεις και άλλες συσκευές που λειτουργούν παράλληλα στον ίδιο χώρο (ιδανικά στόχευσε σε λύση με θόρυβο σε μέση λειτουργία 30-35 dB) και βεβαιώσου ότι ο ιονιστής έχει ικανοποιητικό βάρος και διαθέτει ροδάκια, έτσι ώστε να τον μεταφέρεις άνετα μέσα στο σπίτι.
  • Να θυμάσαι, τέλος, να πλένεις και να αλλάζεις τα φίλτρα του σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή προκειμένου να μην επηρεαστεί η αποτελεσματικότητα της συσκευής.

Αναπνέοντας καθαρό αέρα

Η επένδυση σε έναν ιονιστή αέρα ενδεχομένως να είναι μία από τις σημαντικότερες προσθήκες που μπορείς να κάνεις στο σπίτι σου. Προτίμησε μοντέλα με προσαρμόσιμες ρυθμίσεις λειτουργίας που μπορούν να ανταποκριθούν στο μέγεθος του χώρου σου. Μην αμελήσεις να βεβαιωθείς ότι τα επίπεδα θορύβου είναι ανεκτά και ρίξε, τέλος, μια ματιά σε κατανάλωση και συντήρηση ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεως. Αν χρειαστείς βοήθεια, οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι είναι στη διάθεσή σου.

Να είσαι σίγουρος/η πως με τον σωστό ιονιστή, η ατμόσφαιρα στο σπίτι σου θα γίνει μεμιάς πιο ευχάριστη και υγιεινή.