Πως θα δείχνεις καλύτερα σε ένα video call

2 έτη πριν
Video calls

Work from home και remote working: δύο όροι που μπήκαν ουσιαστικά στις ζωές μας τα τελευταία δύο χρόνια, απόρροια των συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία της COVID-19. Όταν έχει αλλάξει ριζικά ολόκληρη η ζωή μας άλλωστε, ο τομέας της εργασίας δε θα μπορούσε να έχει μείνει ανεπηρέαστος. Οι ατελείωτες ώρες που περνούσες σε αίθουσες συσκέψεων και τα γραφεία πελατών και συνεργατών, έχουν αντικατασταθεί στην πλειοψηφία τους από τηλεδιασκέψεις τις οποίες ναι μεν έχεις την ευχέρεια να πραγματοποιείς από την άνεση του σπιτιού σου, οφείλοντας ωστόσο να δείχνεις όσο καλύτερα γίνεται (ει δυνατόν άψογα).

Κι όμως, στην εποχή της απομακρυσμένης εργασίας, αρκετοί είναι εκείνοι που δυσκολεύονται να βγάλουν κατά τη διάρκεια των επαγγελματικών τους τηλεδιασκέψεων τον καλύτερό τους εαυτό, κάτι που επηρεάζει το κύρος αλλά και τις ευκαιρίες καριέρας που τους παρουσιάζονται -ως απόρροια του συνολικού τους προφίλ. Εν αντιθέσει μάλιστα με ό,τι μπορεί να πιστεύεις, δεν είναι θέμα «χαρίσματος» αλλά εξοπλισμού και τεχνικής. Το να δείχνεις καλύτερα σε ένα video call δε θέλει κόπο αλλά τρόπο. Αρκεί να επενδύσεις στον κατάλληλο εξοπλισμό που θα βελτιώσει την εικόνα και τον ήχο σου και να λάβεις υπ’ όψιν σου συμβουλές όπως αυτές που θα σου προσφέρουμε ευθύς αμέσως.

Δώσε βάση στο φως

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να προσέξεις είναι ο φωτισμός. Για την ακρίβεια, αν αυτός είναι ο πρέπων, τότε τα περισσότερα προβλήματα που ενδεχομένως να αντιμετωπίζεις θα λυθούν ως διά μαγείας. Ο βασικός κανόνας είναι ένας: το φως θα πρέπει να βρίσκεται μπροστά και όχι πίσω σου. Αν η πηγή του φωτός στον χώρο σου (από μία λάμπα μέχρι ένα παράθυρο ή μία μπαλκονόπορτα) βρίσκεται πίσω σου, το αποτέλεσμα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση να διακρίνεται μόνο η σιλουέτα σου -με το υπερβολικό λόγω αντίθεσης φως να «τυφλώνει» τους συνομιλητές σου. Στη χειρότερη; Ετοιμάσου για σκιές που θα σου προσθέτουν χρόνια και θα σε κάνουν να δείχνεις ταλαιπωρημένος, αγουροξυπνημένος και βλοσυρός -διόλου κολακευτικός συνδυασμός, δε βρίσκεις;

Αυτό που θα πρέπει να κάνεις, είναι να αντικρίζεις το φως -αυτό δηλαδή να βρίσκεται πίσω από την οθόνη του υπολογιστή σου. Δοκίμασε να κάτσεις ας πούμε απέναντι από ένα παράθυρο ή μία μπαλκονόπορτα και άφησε τον φυσικό φωτισμό να αναδείξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου σου. Αν ο χώρος που βρίσκεσαι είναι γενικώς σκοτεινός -ή αν απλά η μέρα είναι μουντή- τότε χρησιμοποίησε ένα φωτιστικό γραφείου. Τοποθέτησέ το πίσω από την οθόνη σου και περίστρεψέ το έτσι ώστε η λάμπα να κοιτά κατ’ ευθείαν το πρόσωπό σου. Για ακόμα πιο επαγγελματικά αποτελέσματα, μπορείς να επενδύσεις σε ένα φως από αυτά που χρησιμοποιούν οι streamers (έναν δακτύλιο από LED που τοποθετείται γύρω από την κάμερα, εναλλακτικά έναν προβολέα δαπέδου ή γραφείου).

Συγύρισε το δωμάτιο

Τίποτα δε θεωρούμε δεδομένο, γι’ αυτό και θα σου επιστήσουμε την προσοχή σε ό,τι αφορά την κατάσταση του χώρου σου. Αφιέρωσε τον απαραίτητο χρόνο και τακτοποίησε τον -αν δεν προλαβαίνεις ολόκληρο, τουλάχιστον το τμήμα του που φαίνεται στην κάμερα. Φρόντισε π.χ. τα πράγματα στα ράφια στις βιβλιοθήκες πίσω σου να είναι όμορφα τοποθετημένα, καθάρισε το γραφείο σου από τυχόν περιττά αντικείμενα (κανείς δε χρειάζεται να δει τη συσκευασία του σάντουιτς που έφαγες το πρωί) και προς Θεού μην αφήνεις ρούχα να κρέμονται σε καρέκλες. Ένας άσχημος χώρος αφ’ ενός δημιουργεί μία εξίσου άσχημη εικόνα για ‘σένα -έστω και υποσυνείδητα- και αφ’ ετέρου αποσπά την προσοχή των συνομιλητών σου. Αφού συγυρίσεις μάλιστα, θα σου προτείναμε να ενεργοποιήσεις και το θολωμένο (blurred) background έτσι ώστε οι τελευταίοι να εστιάσουν από την πρώτη στιγμή σε εσένα και τα όσα λες.

Κάμερα στο σωστό ύψος

Το ύψος της κάμερας είναι μία ακόμα μικρή λεπτομέρεια που όμως κάνει τεράστια διαφορά στην εικόνα σου. Ο φακός θα πρέπει να βρίσκεται στο ίδιο ύψος με τα μάτια σου -ούτε πιο πάνω, ούτε πιο κάτω. Μία χαμηλά τοποθετημένη κάμερα θα ‘χει ως αποτέλεσμα να εμφανίζεσαι με διπλό προγούλι ενώ οι συνομιλητές σου θα βλέπουν σε πρώτο πλάνο τα ρουθούνια σου -και δε θες τίποτε από τα δύο. Αντίθετα, αν η κάμερα βρίσκεται αρκετά ψηλότερα από ‘σένα, θα μοιάζεις λες και μιλάς απ’ το υπόγειο. Τοποθέτησε το laptop σου σε μία βάση και αν δε σου βρίσκεται τέτοια πρόχειρη, φτιάξε μία αυτοσχέδια χρησιμοποιώντας π.χ. χοντρά βιβλία. Αν τώρα διαθέτεις σύστημα απ’ αυτά που έχουν την κάμερα στο κάτω μέρος της οθόνης, τότε ή σήκωσε το laptop ακόμα πιο ψηλά (ειδάλλως τα δάχτυλά σου θα κρύβουν την εικόνα σου) ή επένδυσε σε μία επιπρόσθετη webcam για να κάνεις άνετα τη δουλειά σου.

Απόφυγε το υπερβολικό make up

«Ο φακός δε συγχωρεί». Είτε έχεις ξανακούσει αυτή την έκφραση, είτε όχι, να ξέρεις ότι είναι πέρα για πέρα αληθινή. Πριν ξεκινήσεις μία τηλεδιάσκεψη, βεβαιώσου ότι έχεις φροντίσει αρκούντως το δέρμα σου. Δε χρειάζονται υπερβολές. Το πιο απλό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να χρησιμοποιήσεις ένα μαντηλάκι απορρόφησης λιπαρότητας στο πρόσωπό σου. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να εφαρμόσεις λίγη ενυδατική κρέμα η οποία θα βοηθήσει στον ομοιόμορφο τονισμό του δέρματός σου. Αν τα χείλη σου είναι σκασμένα, βάλε λίγο lip balm: θα σου προσφέρει ό,τι χρειάζεσαι -ιδίως αν πρόκειται να μιλήσεις- χωρίς να επηρεάσει ιδιαίτερα το όλο look σου. Προσπάθησε να αποφύγεις το πολύ make up και το υπερβολικό βάψιμο -χρειάζονται τέλειο φωτισμό για να αναδειχθούν και σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύεις να σου χαλάσουν την εικόνα. Για τους άνδρες, μία κρέμα ενυδάτωσης αρκεί.

Ντύσου κατάλληλα

Ένα πλεονέκτημα της εργασίας από το σπίτι είναι πως δε χρειάζεται να φοράς τα περιοριστικά ρούχα που θα φορούσες μια οποιαδήποτε ημέρα στο γραφείο. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι μπορείς να εμφανίζεσαι στα meetings σου… με τις πιτζάμες. Ούτε βέβαια περιμένει κανείς να σε δει από το σαλόνι ή τον χώρο σου στο σπίτι τέλος πάντων με κοστούμι ή ταγέρ. Η ιδανική λύση βρίσκεται κάπου στη μέση. Αν για παράδειγμα στο γραφείο θα φορούσες σακάκι, στο σπίτι θα είσαι εντάξει με ένα πουκάμισο (σκέτο ή με πουλόβερ από πάνω). Αντίστοιχα για τις γυναίκες, ένα απλό top, ένα πουκάμισο ή ένα άνετο, καθημερινό φόρεμα θα είναι ΟΚ στις περισσότερες περιπτώσεις. Το ζητούμενο είναι ένα smart casual look που να ισορροπεί μεταξύ του casual και του formal. Ως προς τα χρώματα, προτίμησε κάτι ουδέτερο και απαλό προς το παστέλ (το πολύ διχρωμία). Θα πρέπει να είσαι αρκετά προσεκτικός με το μοτίβο γιατί όπως και τα μεγάλου μεγέθους κοσμήματα, μπορεί να επηρεάσει την εικόνα στην κάμερα.