Από ευέλικτα 2-σε-1 που θα σε ακολουθήσουν όπου κι αν πας, μέχρι desktop replacements που δεν πρόκειται να μετακινηθούν ποτέ από το γραφείο: τα laptops έρχονται σε διάφορα μεγέθη και όπως φαντάζεσαι το καθένα εξ αυτών ανταποκρίνεται και σε διαφορετικές ανάγκες. Τι πρέπει να γνωρίζεις όμως πριν επιλέξεις το δικό σου; Στον ΓΕΡΜΑΝΟ ξέρουμε καλά ότι η αγορά νέου laptop δεν είναι παίξε-γέλασε. Μιλάμε άλλωστε για ένα μηχάνημα που θα κληθεί να υπηρετήσει έναν ιδιαίτερα σύνθετο και απαιτητικό ρόλο, είτε πρόκειται για εργαλείο δουλειάς, είτε για κέντρο ψυχαγωγίας. Έλα να βάλουμε κάτω τα πράγματα με τη σειρά.
Το μέγεθος ενός laptop αποτελεί τον έναν από τους τρεις -και όχι δύο, όπως κάποιοι λανθασμένα πιστεύουν- παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η φορητότητα ενός laptop (οι άλλοι είναι το βάρος και η αυτονομία του) και προσδιορίζεται με βάση την οθόνη του και συγκεκριμένα τη διαγώνιό της. Σε αυτό βέβαια δε θα πρέπει να είσαι απόλυτος/η, αφού εσχάτως οι κατασκευαστές έχουν βρει τον τρόπο να μικρύνουν το πλαίσιο σε δύο, τρεις ή και τις τέσσερις πλευρές της οθόνης, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα το εκάστοτε μοντέλο να πέσει κατηγορία (π.χ. από τις 15 στις 14 ίντσες) με την οθόνη του όμως να μένει ανεπηρέαστη. Ας δεχτούμε ωστόσο ότι αυτό πρόκειται για λεπτομέρεια και πως μπορούμε να αρκεστούμε στη διαγώνιο της οθόνης.
Για να αποφασίσεις το μέγεθος που θα πρέπει να έχει το καινούριο σου laptop λοιπόν, θα πρέπει να απαντήσεις στις παρακάτω ερωτήσεις:
Μετακινείσαι συχνά και το χρειάζεσαι μαζί σου;
Αν η καθημερινότητά σου περιλαμβάνει… πηγαινέλα, τότε το laptop σου θα πρέπει να μπορεί να ανταποκριθεί πρωτίστως σε αυτό. Είτε μετακινείσαι εντός (π.χ. από τμήμα σε τμήμα ή meeting room), είτε εκτός της εργασίας σου, ανεξαρτήτως αν χρησιμοποιείς το δικό σου, προσωπικό μέσο ή τη συγκοινωνία, ακόμα κι αν μιλάμε για καθημερινές μετακινήσεις ή ταξίδια, το laptop σου οφείλει να μη σου γίνεται βάρος. Το τελευταίο που θες είναι ένα ογκώδες -και κατ’ επέκταση βαρύ- σύστημα να καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο στην τσάντα σου, περιορίζοντάς σε ως προς τις επιλογές σου και στερώντας σου από την ελευθερία κινήσεων που τόσο έχεις ανάγκη. Μην υποτιμάς εξ άλλου τα απαραίτητα αξεσουάρ του όπως π.χ. τον φορτιστή σε ό,τι αφορά τον χώρο που θα χρειαστείς. Προτίμησε ένα ultrabook ή σύστημα 2-σε-1 το οποίο θα χωρέσει με άνεση ακόμα και στα μικρότερα backpacks ή κρεμαστές τσάντες και φορτίζει μέσω USB Type-C κάνοντας τους ενοχλητικούς, ογκώδεις φορτιστές παρελθόν. Μη σε φοβίζει το μέγεθος: η εν λόγω κατηγορία έχει να επιδείξει εντυπωσιακά ισχυρά συστήματα εφ’ όσον φυσικά το budget σου τα… αντέχει.
Το προορίζεις για desktop replacement;
Υπάρχει φυσικά κι εκείνο το laptop που αφήνει την επιφάνεια του γραφείου σου μόνο κατά το… ξεσκόνισμα! Τίποτα μεμπτό φυσικά με αυτό: πολύς κόσμος προτιμά ένα κομψό και συμπαγές laptop απ’ ό,τι ένα ογκώδες και θορυβώδες desktop, ακόμα κι όταν δεν σκοπεύει να το παίρνει μαζί του (όταν π.χ. εργάζεται από αλλού, σε ραντεβού, συναντήσεις κλπ). Τα συγκεκριμένα laptops έχουν επικρατήσει να ονομάζονται desktop replacements (για προφανείς λόγους) και ξεχώριζαν ανέκαθεν για τη μεγαλύτερη σε μέγεθος οθόνη τους -ακριβώς επειδή εκείνη αντικαθιστούσε εκείνη του desktop. Αν τα παραπάνω περιγράφουν επακριβώς το σύστημα που σκέφτεσαι να αγοράσεις, τότε η φορητότητα δε θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για ‘σένα. Αντίθετα, μπορείς να κινηθείς με σχετική ασφάλεια σε κατηγορίες μεγαλύτερου μεγέθους, κοιτώντας ακόμα και πάνω από το «φράγμα» των 15,6 ιντσών, στις 16 ή ακόμα και τις 17 ίντσες. Το δε έξτρα μέγεθος θα προσφέρει επαρκέστερη ψύξη στο εσωτερικό του μεγαλώνοντας τη διάρκεια ζωής των υποσυστημάτων του και επιτρέποντάς του να σε καλύψει σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.
Πώς ακριβώς θα το χρησιμοποιείς;
Δε θέλουμε να γίνουμε αδιάκριτοι αλλά αν ξέραμε τη χρήση που πρόκειται να κάνεις στο laptop σου, θα βοηθούσε. Σκοπεύεις π.χ. να παίζεις παιχνίδια; Τότε καλό θα ήταν να επενδύσεις σε ένα σύστημα επαρκούς μεγέθους (τουτέστιν 15 ίντσες και άνω) έτσι ώστε να εξασφαλίσεις ότι θα υπάρχει επαρκής χώρος στο εσωτερικό του ώστε να κινείται και να απομακρύνεται ο θερμός αέρας όταν το ζορίζεις. Μήπως σκέφτεσαι να το χρησιμοποιήσεις για να streamάρεις το αγαπημένο σου περιεχόμενο όπως π.χ. σειρές και ταινίες; Τότε μάλλον θα σε βολέψει ένα μικρότερου μεγέθους, ευέλικτο και συμπαγές σύστημα 2-σε-1 γύρω στις 12-13 ίντσες προκειμένου να μπορείς να το παίρνεις μαζί σου από τον καναπέ στο κρεβάτι και τούμπαλιν. Αν εργάζεσαι από το σπίτι ή εν πάση περιπτώσει στο πλαίσιο ενός υβριδικού/ευέλικτου μοντέλου, τότε κοιτάς για ένα σύστημα μεγέθους 14 ιντσών το οποίο προσφέρει επαρκή επιφάνεια εργασίας σε συνδυασμό με άνετη μεταφορά (από άποψη μεγέθους και βάρους).
Θα το συνδέσεις με δεύτερη -ή και τρίτη- οθόνη;
Πολύ συγκεκριμένη ερώτηση που απαιτεί πολύ συγκεκριμένη απάντηση. Η σύνδεση εξωτερικών οθονών στα laptops είναι πλέον εξαιρετικά συνηθισμένη, όμως αυτό που ίσως μπορεί να μην έχεις σκεφτεί, είναι πως επηρεάζει το ίδιο το laptop σου. Αν λοιπόν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις το σύστημά σου με έξτρα οθόνη, τότε αυτομάτως η δικιά του περνά σε δεύτερη μοίρα, κάτι που σημαίνει ότι μπορείς να «κατέβεις» κατηγορία μεγέθους. Η εξωτερική οθόνη άλλωστε σου προσφέρει απόλυτη ευελιξία αφού μπορεί να έχει ό,τι μέγεθος, προσανατολισμό και λόγο διαστάσεων χρειάζεσαι. Έτσι, ακόμα κι αν παίρνεις μαζί σου το laptop από το γραφείο στο σπίτι και πίσω, μπορείς εφ’ όσον εξοπλιστείς με ικανοποιητικού μεγέθους οθόνες, να προτιμήσεις ένα πραγματικά φορητό σύστημα 12-13 ιντσών το οποίο θα σε διευκολύνει τρομακτικά σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις σου. Απλά εν τοιαύτη περιπτώσει δώσε έμφαση στη συνδεσιμότητα του συστήματος και συγκεκριμένα στις θύρες που διαθέτει αυτό (πέραν της HDMI, θα πρέπει να υπάρχει και μία Thunderbolt).
Οι γενικοί κανόνες
Με βάση τα παραπάνω, αν μπορούμε να σου δώσουμε κάποιες βασικές κατευθύνσεις, τότε αυτές είναι οι εξής:
- Έως 12,5 ίντσες: τα πραγματικά φορητά laptops και υβριδικά συστήματα 2-σε-1, κατάλληλα για όσους μετακινούνται πολύ και συχνά
- 12,6 – 14,5 ίντσες: υπερφορητά και ευέλικτα συστήματα, ιδανικά για όσους θέλουν κάτι πιο ελαφρύ από τον μέσο όρο
- 14,6 – 16,2 ίντσες: οι πλέον συνηθισμένες επιλογές και παράλληλα η χρυσή τομή ανάμεσα σε φορητότητα και μέγεθος
- 16,3 και άνω: εδώ ξεφεύγουμε και σε διαστάσεις αλλά και σε βάρος και πλέον μιλάμε για συστήματα που δύσκολα μεταφέρονται