Η σκούπα ρομπότ είναι κατά γενική ομολογία ένα από τα χρησιμότερα gadgets με τα οποία μπορείς να εξοπλίσεις το -έξυπνο- σπίτι σου. Μπορεί και λειτουργεί αυτόνομα (αν μάλιστα την προγραμματίσεις, χωρίς να χρειάζεται καν να δώσεις εντολή), συντηρώντας τον χώρο σου, διατηρώντας τον καθαρό από σκόνες, βρωμιές και κάθε λογής αλλεργιογόνα, χωρίς εσύ να πρέπει να χάσεις πολύτιμο χρόνο (από την εργασία, την ξεκούραση ή τη διασκέδασή σου). Ακόμα κι οι σκούπες ρομπότ όμως χρειάζονται πού και πού τη συμβολή σου, προκειμένου να παραμείνουν αποτελεσματικές και να συνεχίσουν να σου γλιτώνουν χρόνο και κόπο. Έλα να δούμε πώς θα συντηρήσεις σωστά τη σκούπα ρομπότ σου.
Πριν περάσουμε στις αναλυτικές οδηγίες, δύο επισημάνσεις. Πρώτον, η συχνότητα με την οποία θα πρέπει να καθαρίζεις τη σκούπα σου, εξαρτάται από το πόσο συχνά καθαρίζεις και πόση δουλειά χρειάζεται να κάνει εκείνη. Αν π.χ. συνηθίζεις να έχεις ανοιχτές πόρτες-παράθυρα και έτσι μπαίνουν στο σπίτι σκόνες, φύλλα κλπ, τότε το… σέρβις θα πρέπει να είναι τακτικότερο απ’ ότι σε πιο light καταστάσεις. Δεύτερον, όλα τα ανταλλακτικά, εξαρτήματα και κάθε λογής προστατευτικά που θα δεις να αναφέρονται παρακάτω, σε περιμένουν στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ. Κάνε μια βόλτα και «θωράκισε» τη σκούπα σου επιλέγοντας τα καλύτερα αξεσουάρ στις χαμηλότερες τιμές της αγοράς.
Κάδος
Θα ξεκινήσουμε επισημαίνοντάς σου το πλέον προφανές γιατί δυστυχώς είναι πολλοί οι κάτοχοι σκουπών ρομπότ που την «πατάνε» σαν πρωτάρηδες. Φρόντιζε να αδειάζεις τον κάδο της σκούπας σου τακτικά. Οτιδήποτε απορροφά εκείνη, καταλήγει εκεί, οπότε ένας γεμάτος κάδος επηρεάζει σημαντικά την απορροφητικότητά της. Ακόμα κι αν ο κάδος δεν έχει γεμίσει εντελώς, μην τον αφήσεις για την επόμενη φορά: άδειασέ τον επί τόπου, σε διαφορετική περίπτωση ρισκάρεις να γεμίσει στα μέσα του επόμενου σκουπίσματος, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα της σκούπας. Στα περισσότερα μοντέλα, η αφαίρεση του κάδου γίνεται με μια-δυο κινήσεις, ωστόσο αν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος, ανάτρεξε στο εγχειρίδιο χρήσης και ακολούθησε πιστά τις οδηγίες του κατασκευαστή. Αν η σκούπα σου διαθέτει λειτουργία αυτόματου αδειάσματος κάδου στη βάση της δε χρειάζεται να κάνεις κάτι, πέραν του να έχεις τον νου σου στη δεύτερη.
Βούρτσες
Οι βούρτσες κάνουν όλη τη βρώμικη δουλειά -στην κυριολεξία- σε μία σκούπα ρομπότ, αφού είναι εκείνες που σπρώχνουν καθετί βρίσκεται στο δάπεδο προς τον κάδο της. Ως εκ τούτου, είναι σύνηθες να δεις να μπλέκονται σε αυτές τρίχες (ιδίως αν στο σπίτι υπάρχει κατοικίδιο), σκόνες, ψίχουλα και λοιπές βρωμιές. Για να τις καθαρίσεις θα πρέπει να τις αφαιρέσεις (προσεκτικά, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρεις στο εγχειρίδιο). Αφαίρεσε προσεκτικά κομμάτι-κομμάτι οτιδήποτε μπορεί να έχει ξεμείνει επάνω τους. Για να είσαι σίγουρος ότι δεν άφησες κάτι, κάνε την ίδια διαδικασία δύο φορές με διαφορετική κατεύθυνση. Ανάλογα με τον κατασκευαστή και το μοντέλο, δώσε βάση στην κατάσταση των βουρτσών αφού μπορεί να έχει έρθει η ώρα της αντικατάστασής τους. Μην αμελήσεις να κάνεις το ίδιο και για τις πλευρικές βούρτσες της σκούπας σου.
Φίλτρο αέρα
Η σκούπα σου διαθέτει μεταξύ άλλων και φίλτρα τα οποία φιλτράρουν τον αέρα αιχμαλωτίζοντας σωμάτια σκόνης και οδηγώντας τα στον κάδο της. Πολλά μοντέλα μάλιστα έρχονται με περισσότερα του ενός φίλτρα, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Τα φίλτρα όμως απαιτούν και συχνό καθαρισμό, ειδάλλως παύουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Έχοντας ολοκληρώσει το άδειασμα του κάδου που λέγαμε πιο πάνω, αφαίρεσε τα φίλτρα από τη σκούπα σου και τίναξέ τα ώστε να φύγει από αυτά η σκόνη. Χρησιμοποίησε ένα σκουπάκι προκειμένου να τα καθαρίσεις από σκόνες και βρωμιές που έχουν παραμείνει επάνω τους και ιδανικά φρόντισε η όλη διαδικασία να γίνει σε εξωτερικό χώρο ώστε ό,τι αφαιρέσεις να μην καταλήξει ξανά στη σκούπα σου -ή ακόμα χειρότερα στο δάπεδο. Όσον αφορά στο πλύσιμο των φίλτρων με νερό ή όχι, σου συνιστούμε για άλλη μια φορά να δεις τι γράφει ο κατασκευαστής.
Αισθητήρες
Οι αισθητήρες μένουν συχνά «παραπονεμένοι» κατά το καθάρισμα μιας σκούπας ρομπότ, κάτι που φυσικά δε θα έπρεπε να συμβαίνει αφού χάρη σ’ αυτούς η τελευταία είναι σε θέση να μετακινείται με ασφάλεια στο σπίτι, χωρίς να… κουτουλάει από τοίχο σε τοίχο ή να επιδεικνύει αυτοκτονικές τάσεις κάθε φορά που πλησιάζει σε σκάλα. Εσύ όμως δε θα κάνεις το ίδιο λάθος. Οι αισθητήρες συνήθως βρίσκονται στα πλάγια και το κάτω τμήμα της σκούπας σου. Αν εκείνη χτυπά συχνά σε αντικείμενα, τότε αυτό είναι σημάδι ότι μάλλον ήρθε η ώρα για τον καθαρισμό τους. Δες το εγχειρίδιο για να εντοπίσεις που ακριβώς βρίσκονται και καθάρισέ τους με ένα απαλό πανάκι που δεν αφήνει χνούδι. Αν δεις ότι υπάρχουν επίμονοι λεκέδες και σκόνες που δε λένε να φύγουν, τότε βρέξε το πανάκι με καθαρό νερό (απόφυγε καθαριστικά και άλλα διαλύματα αφού μπορεί να τους προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες) και επέμεινε λίγο περισσότερο.
Ροδάκια
Τα ροδάκια επιτρέπουν στη σκούπα σου να τριγυρνά ελεύθερα στο δάπεδο, κάνοντας τις κινήσεις που χρειάζεται για να καλύψει όλη του την επιφάνεια. Συχνά όμως θα διαπιστώσεις ότι μαζεύουν σκόνες και -κυρίως- τρίχες που τυλίγονται στον άξονά τους, εμποδίζοντας την ομαλή κίνηση της ρομποτικής σου σκούπας. Για να τις αφαιρέσεις, χρησιμοποίησε ένα τσιμπιδάκι ή ένα κοπίδι: θα πρέπει να είσαι ωστόσο πάρα πολύ προσεκτικός, έτσι ώστε να μην προκαλέσεις φθορές στα ροδάκια. Αν αυτά έχουν μαζέψει σκόνη (θα το καταλάβεις από τα μικρά σωματίδια που είναι κολλημένα επάνω τους και την κάπως θαμπή/θολή εικόνα που παρουσιάζουν), τότε χρησιμοποίησε ένα πανάκι αφού το βουτήξεις σε φρέσκο νερό για να τα καθαρίσεις (περίστρεψέ τα με το δάχτυλό σου εφαρμόζοντας το πανάκι επάνω τους).
Βάση φόρτισης
Η βάση φόρτισης μίας σκούπας ρομπότ είναι κι εκείνη που απαιτεί τη λιγότερη φροντίδα. Θα πρέπει να έχεις τον νου σου όμως, μιας που πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα μέρη του σπιτιού στο οποίο δεν έχει πρόσβαση η σκούπα (ειρωνεία όμως, ε). Εν πάση περιπτώσει, το ζητούμενο είναι η βάση να είναι απαλλαγμένη από σκόνες και βρωμιά που ενδεχομένως να «κάτσει» επάνω στις επιφάνειες φόρτισης, επηρεάζοντας την τελευταία. Και πάλι με ένα πανάκι από μικροΐνες (από αυτά που δεν αφήνουν χνούδια και άλλα υπολείμματα) πέρνα τις επιφάνειές της (αφού πρώτα τη βγάλεις από την πρίζα), αφαιρώντας τις σκόνες. Δε χρειάζεται νερό ή κάτι άλλο: με ένα πέρασμα θα είσαι κάτι παραπάνω από εντάξει!