Remote working: Αυτά τα gadgets χρειάζεσαι για δουλειά από το σπίτι

2 έτη πριν
work from home

Work from home: τρεις λέξεις που τα τελευταία χρόνια έχουν μπει για τα καλά στις ζωές μας, απόρροια των όσων έχουν συμβεί και αλλάξει άρδην την καθημερινότητά μας. Αυτό που στο σχετικά κοντινό παρελθόν έμοιαζε με όνειρο θερινής νυκτός, πλέον για πολλούς αποτελεί τη νέα «κανονικότητα» αφού ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις αντιλαμβάνονται πως οι άνθρωποί τους μπορούν να είναι εξίσου ή και περισσότερο παραγωγικοί -σίγουρα όμως πιο χαρούμενοι- δουλεύοντας από το σπίτι, χωρίς την ανάγκη να πηγαίνουν στο γραφείο (είτε κάποιες, είτε όλες τις ημέρες της εβδομάδας).

Η δουλειά από το σπίτι όμως οφείλει να είναι παραγωγική και απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι να επενδύσεις στα σωστά gadgets, περιφερειακά και αξεσουάρ. Βρες λοιπόν τη δική σου γωνία ή, ακόμα καλύτερα, το δικό σου δωμάτιο στο σπίτι σου και μετάτρεψέ το στο ιδανικό home office με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ευτυχώς για ‘σένα ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι εδώ αφού στα καταστήματά του και το germanos.gr θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι προκειμένου η απόδοσή σου από το σπίτι να… χτυπήσει κόκκινο. Έλα να τα δούμε ένα προς ένα.

Οθόνη

Δε θέλουμε να σε στεναχωρήσουμε αλλά μην περιμένεις να κάνεις δουλειά μέσα από την τόση δα οθόνη του laptop. Η καθημερινότητα στο γραφείο (έστω κι αν αυτό βρίσκεται στο σπίτι) περιλαμβάνει κάμποσο multitasking: spreadsheets, emails, παρουσιάσεις στο PowerPoint και μηνύματα σε Zoom και Teams κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σου, οπότε αν δε θες να εναλλάσσεσαι διαρκώς μεταξύ τους θα χρειαστείς -τουλάχιστον- μία δεύτερη, μεγαλύτερη οθόνη που θα σου προσφέρει μία πιο άνετη και παραγωγική εμπειρία χρήσης.

Θα τη συνδέσεις στο laptop σου μέσω HDMI ή Thunderbolt επεκτείνοντας την επιφάνεια εργασίας σου και αποκτώντας μεμιάς τη δυνατότητα ταυτόχρονης προβολής περισσότερων παραθύρων. Το μέγεθος της οθόνης που θα επιλέξεις εξαρτάται από τις προτιμήσεις, το budget και τον χώρο που διαθέτεις. Θα σου προτείναμε να είναι τουλάχιστον 24 ιντσών και αν μιλάμε για ακόμα μεγαλύτερη, να εξετάσεις την περίπτωση ενός κυρτού μοντέλου για μεγαλύτερη ευχρηστία.

Ποντίκι

Το ποντίκι αποτελεί ακόμα ένα «must» κομμάτι του εξοπλισμού σου -ούτε να σκέφτεσαι το touchpad του laptop σου. Καθ’ ότι μιλάμε για την προέκταση του χεριού σου, δώσε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να φροντίσεις, θα είναι να προσφέρει άνετο και σταθερό κράτημα, εφαρμόζοντας άψογα στο χέρι σου. Η στάση του τελευταίου θα πρέπει να είναι απόλυτα φυσική, χωρίς να απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια για να πατήσεις τα πλήκτρα του. Στην αγορά θα βρεις ενσύρματες και ασύρματες προτάσεις.

Οι δεύτερες είναι σε γενικές γραμμές ελαφρώς ακριβότερες όμως θα σου προσφέρουν το πλεονέκτημα ενός καθαρού και τακτοποιημένου γραφείου, απαλλαγμένου από ενοχλητικά καλώδια. Σε κάθε περίπτωση το ποντίκι σου θα δεσμεύσει μία θύρα USB από το laptop ή το dock σου, κάτι που σημαίνει ότι μαζί με το πληκτρολόγιο μπορείς να τα συνδέσεις σε ένα USB dongle αφού αμφότερα έχουν χαμηλές απαιτήσεις ισχύος.

Πληκτρολόγιο

«Γιατί χρειάζομαι έξτρα πληκτρολόγιο όταν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό του laptop μου»; Η παραπάνω ερώτηση έχει βάση, όμως, πίστεψέ μας, είναι πολύ σημαντικό να πλαισιώσεις το σύστημά σου με ένα εξωτερικό πληκτρολόγιο, αν θες να μεγιστοποιήσεις την παραγωγικότητά σου. Αυτό που θα πρέπει να κάνεις, είναι να βρεις ένα πληκτρολόγιο που να σε βολεύει απόλυτα, δίνοντάς σου τη δυνατότητα να πληκτρολογείς όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Ο καθένας μας άλλωστε έχει και διαφορετικές απαιτήσεις: κάποιος θέλει να ακούει τον χαρακτηριστικό ήχο των διακοπτών ενός μηχανικού πληκτρολογίου, άλλος πάλι χρειάζεται πλήκτρα πλήρους μεγέθους κλπ. Εντόπισε το μοντέλο που σε διευκολύνει περισσότερο και βασίσου σε αυτό. Όσο για το αν πρέπει να επιλέξεις ενσύρματη ή ασύρματη πρόταση, τα πάντα εξαρτώνται από τα χρήματα που μπορείς να δαπανήσεις και το πόσο πολύ θες να αποφύγεις τα καλώδια!

Headset

Η σωστή επικοινωνία ενώ δουλεύεις από το σπίτι είναι εκ των ων ουκ άνευ. Ως εκ τούτου θα πρέπει να διασφαλίσεις ότι συνεργάτες και πελάτες θα σε ακούν… καμπάνα! Ξέχνα το ενσωματωμένο μικρόφωνο του laptop σου και αντ’ αυτού χρησιμοποίησε ένα headset για ήχο επαγγελματικού επιπέδου. Ένα headset, βλέπεις, δε θα σου δώσει απλά τη δυνατότητα να ακούσεις καθαρά και με ευκρίνεια τους συνομιλητές σου αλλά θα μεταφέρει και τη φωνή σου χωρίς θόρυβο και διακοπές για αποτελεσματικά meetings και τηλεδιασκέψεις χωρίς αχρείαστες καθυστερήσεις επειδή κάποιος θα πρέπει να επαναλαμβάνει διαρκώς αυτά που μόλις είπε. Ορισμένα headsets μάλιστα διαθέτουν πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης του ήχου, σίγασης και απάντησης κλήσεων, κάνοντας τη ζωή σου ακόμα πιο εύκολη. Tip: αν το headset που επιλέξεις συνδέεται μέσω θύρας 3,5 χιλ. τότε θα μπορείς να το χρησιμοποιήσεις και με άλλες συσκευές όπως π.χ. tablets και κονσόλες!

Webcam

Έχοντας ρυθμίσει τον ήχο, σειρά παίρνει η εικόνα. Ναι, το laptop σου διαθέτει webcam, όμως η ποιότητά της ενδεχομένως να μην επαρκεί για τις συναντήσεις σου. Ορισμένα συστήματα μάλιστα έχουν την ενσωματωμένη τους κάμερα ακριβώς κάτω από την οθόνη, με αποτέλεσμα η εικόνα που προσφέρουν να μην είναι ακριβώς κολακευτική -και όπως γνωρίζεις, στο επαγγελματικό περιβάλλον δεν παίζουν με κάτι τέτοια.

Ευτυχώς για ‘σένα, το κόστος αγοράς μίας webcam κάθε άλλο παρά απαγορευτικό είναι. Διάλεξε μοντέλο HD, Full HD ή ακόμα πιο υψηλής ανάλυσης, ανάλογα με τις απαιτήσεις και τα «θέλω» σου, προσάρμοσέ το στην κορυφή της οθόνης σου και εκμεταλλεύσου τον plug & play χαρακτήρα του -απόρροια της USB συνδεσιμότητάς του- για να το χρησιμοποιήσεις χωρίς καθυστερήσεις. Αν μάλιστα θες αποτέλεσμα που παραπέμπει σε… streamer, μπορείς να προτιμήσεις ένα μοντέλο με ενσωματωμένο φωτισμό ή να πλαισιώσεις τη webcam σου με ένα ring light.

Πολυμηχάνημα / Printer

Για το τέλος αφήσαμε ένα από τα μεγαλύτερα… πλεονεκτήματα που προσφέρει το γραφείο: την πρόσβαση σε εκτυπωτή ή πολυμηχάνημα. Πίστεψέ μας, είναι φοβερά εκνευριστικό να ψάχνεις βιβλιοπωλείο ή… φίλο με πολυμηχάνημα όταν χρειάζεσαι να σκανάρεις, να αντιγράψεις ή να εκτυπώσεις από λογαριασμούς, αποδείξεις και σημειώσεις, μέχρι εργασίες, εισιτήρια και βεβαιώσεις. Το κόστος αγοράς ενός εκτυπωτή ή πολυμηχανήματος είναι πλέον εξαιρετικά χαμηλό.

Τα δε καινούριας τεχνολογίας μοντέλα υιοθετούν συμπαγή σχεδιασμό, έτσι ώστε να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο ενώ ενσωματώνουν και προηγμένα συστήματα μελανιών για χαμηλότερη κατανάλωση και μεγαλύτερη οικονομία. Κάνε την έρευνα αγοράς σου, δες ποιες ακριβώς είναι οι ανάγκες σου και επένδυσε στον εκτυπωτή ή το πολυμηχάνημα που θα κάνει τα «θέλω» σου πραγματικότητα.