Samsung Galaxy Tab A8 review

2 έτη πριν
Samsung Galaxy Tab A8

To Galaxy Tab A8 αποτελεί την τελευταία χρονικά προσθήκη στην οικογένεια των budget tablets της Samsung. Ανακοινώθηκε στα τέλη της περυσινής χρονιάς και κυκλοφόρησε στην αγορά πριν από λίγες ημέρες αντικαθιστώντας επί της ουσίας το «τίμιο» μεν, τεχνολογικά ξεπερασμένο δε Galaxy Tab A7. Τι παραπάνω έρχεται να προσφέρει όμως σε σχέση με αυτό και τις άλλες ανταγωνιστικές προτάσεις στην κατηγορία του; Για να έλα να το αναλύσουμε.

Σχεδιασμός

Από πλευράς design, το Galaxy Tab A8 δεν ξεφεύγει από τα αναμενόμενα. Διαθέτει οθόνη 10,5 ιντσών (περισσότερα γι’ αυτή παρακάτω) με ένα σεβαστό πλαίσιο το οποίο τουλάχιστον είναι ιδίου μεγέθους και στις τέσσερις πλευρές του. Η κατασκευή του είναι μεταλλική, γεγονός που του προσφέρει εξαιρετική στιβαρότητα ενώ το βάρος του κυμαίνεται σε άκρως αποδεκτά επίπεδα (περί τα 508 γραμμάρια). Αυτό που μας άρεσε στην πρόταση της Samsung ήταν το λεπτό της προφίλ των 6,9 χιλιοστών το οποίο και έκανε τη χρήση της ευκολότερη. Σημείωσε πως θα τη βρεις σε τρία χρώματα -γκρι, ασημί και ροζ χρυσό με το τελευταίο να κερδίζει τις εντυπώσεις, αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο τον σχεδιασμό του tablet.

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Περνώντας στα… ενδότερα του Galaxy Tab A8, η Samsung το έχει εξοπλίσει με επεξεργαστή οκτώ πυρήνων (έξι Cortex-A55 και δύο Cortex-A75, όλοι στα 2 GHz). Το chipset του είναι το Unisoc Tiger T618 ενώ στα γραφικά κάνει παιχνίδι μία Mali G52 MP2 GPU. H Samsung φέτος «απαρνήθηκε» την Qualcomm και εκ του αποτελέσματος δείχνει να δικαιώνεται. Το Unisoc Tiger T618 είναι ανώτερο του Snapdragon 662 σχεδόν σε κάθε κατηγορία ενώ στον μόνο τομέα που υπολειπόταν του δεύτερου, αυτόν της διάρκειας μπαταρίας, η καλύτερη διαχείριση που επιτυγχάνει συνολικά το Galaxy Tab A8 του επιτρέπουν να προσφέρει την ίδια αυτονομία.

Η συσκευή έρχεται με 3 ή 4 GB RAM και 32, 64 ή 128 GB εσωτερικού αποθηκευτικού χώρου. Στην αγορά έχουν κυκλοφορήσει ήδη οι εκδόσεις 3GB/32GB και 4GB/64GB σε Wi-Fi και 4G/Wi-Fi. Εννοείται πως αν κάποιος θέλει να παραμένει online παντού και πάντα, τότε η έκδοση που θα πρέπει να προτιμήσει είναι αυτή με δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυο κινητής. Σε όποια κι αν καταλήξεις πάντως, να ξέρεις ότι θα είσαι σε θέση να αυξήσεις τη χωρητικότητά της με την προσθήκη μίας κάρτας microSD έως και 1 TB για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία. Η μπαταρία έχει παραμείνει στα 7040 mAh προσφέροντας πάντως και λειτουργία ταχείας φόρτισης 15 W (στο κουτί περιλαμβάνεται δυστυχώς απλός φορτιστής 7,5 W).

Το Galaxy Tab A8 θα σε καλύψει απόλυτα σε ό,τι αφορά τα του streaming αφού πέραν της οθόνης του, διαθέτει και τετραπλό ηχείο με τεχνολογία Dolby Atmos για κρυστάλλινο ήχο με νεύρο και ένταση. Φυσικά αν προτιμάς να χρησιμοποιήσεις ακουστικά, μπορείς να συνδέσεις το headset της αρεσκείας σου είτε μέσω Bluetooth, είτε μέσω θύρας 3,5 χιλιοστών. Μιας και πιάσαμε τα περί συνδεσιμότητας, να αναφέρουμε ότι στο tablet θα βρεις ακόμα USB 2.0, 802.11a/b/g/n/ac σε 2,4 GHz και 5 GHz με υποστήριξη Wi-Fi Direct. Ως προς την πλοήγηση περιλαμβάνονται GPS, Glonass, Galileo και QZSS ενώ στους αισθητήρες της συσκευής συγκαταλέγονται γυροσκοπιο, αισθητήρας φωτός, επιταχυνσιόμετρο και γεωμαγνητικός αισθητήρας.

Οθόνη – Κάμερες

Όπως προαναφέραμε η οθόνη του tablet είναι μεγέθους 10,5 ιντσών. Αποδίδει ανάλυση 1920x1200 pixels με λόγο διαστάσεων 16:10, χαρακτηριστικά ένα «κλικ» πιο πάνω από εκείνα του Galaxy Tab A7 (διέθετε οθόνη 10,4 ιντσών με λόγο διαστάσεων 15:9) και προσφέρει ζωηρές εικόνες με ρεαλιστικά χρώματα. Η αλήθεια είναι πως θα θέλαμε το πλαίσιό της λίγο πιο λεπτό αλλά για τα δεδομένα της κατηγορίας της συσκευής, είναι μια χαρά -εκτός αυτού, η αναλογία οθόνης/επιφάνειας αγγίζει το 80,1% το οποίο είναι κάτι παραπάνω από καλό. Στην επάνω του πλευρά «κρύβεται» και η κάμερα πρόσοψης των 5 MP. Στην πίσω όψη του Galaxy Tab A8 συναντάμε την κύρια κάμερα των 8 MP με την οποία θα τραβήξετε άκρως ικανοποιητικής ποιότητας φωτογραφίες και βίντεο.

Λογισμικό & λειτουργίες

Το Galaxy Tab A8 έρχεται με Android 11 (το οποίο πάντως θα έχεις την ευκαιρία να αναβαθμίσεις σε Android 12 εν καιρώ) και την τελευταία έκδοση του περιβάλλοντος χρήστη της Samsung, One UI. Η εμπειρία που προσφέρει το σύστημα είναι εξαιρετικά άνετη και λειτουργική καλύπτοντας τις απαιτήσεις και τα «θέλω» όλων των μελών της οικογένειας, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών με την πλατφόρμα Samsung Kids η οποία καθιστά δυνατή την πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές και περιεχόμενο βάσει αυστηρών στοιχείων γονικού ελέγχου.

Ιδιαίτερα χρήσιμη βρήκαμε τη δυνατότητα muti-window χρήσης της συσκευής. Χάρη σ’ αυτή, η οθόνη του Galaxy Tab A8 χωρίζεται στη μέση, με τον χρήστη να μπορεί να επιλέξει ποιες εφαρμογές θα εμφανίζονται ταυτόχρονα, τι ακριβώς θα βλέπει από την καθεμία, ακόμα και να αντιγράψει περιεχόμενο από τη μία στην άλλη (π.χ. μέσω copy/paste ή drag & drop). Παρόν δηλώνει και το Samsung Knox, η πλατφόρμα ασφαλείας της εταιρείας ενώ για τις περιπτώσεις που θες να παρακολουθήσεις εκ νέου περιεχόμενο (από livestreams, μέχρι τηλεδιασκέψεις) υπάρχει και λειτουργία εγγραφής οθόνης (screen recording).

Για ‘σένα που έχεις μάλιστα ήδη smartphone Galaxy, η όλη εμπειρία χρήσης θα είναι ακόμα πιο ομαλή, καθώς χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό σου στην ενιαία πλατφόρμα της Samsung, θα έχεις πρόσβαση στο ιστορικό, τις αναζητήσεις σου και τα αρχεία σου απ’ όλες τις συμβατές συσκευές σου, ενώ θα μπορείς ακόμα και να αντιγράφεις πληροφορίες (βλ. copy/paste) μεταξύ τους! Η ζεύξη συσκευών και αξεσουάρ μέσω Bluetooth γίνεται ακόμα πιο εύκολη καθώς οι λίστες smartphone και tablet συγχρονίζονται ενώ, τέλος, η εναλλαγή των Galaxy Buds μεταξύ των προαναφερθέντων gadgets σου γίνεται αυτόματα.

 

Εν τέλει

Το Samsung Galaxy Tab A8 είναι βελτιωμένο στα σημεία σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη γενιά Galaxy Tab A. Για την ακρίβεια, η Samsung το έχει φρεσκάρει «τόσο όσο», χωρίς κάτι το ριζοσπαστικό μεν (όπως για παράδειγμα οθόνη AMOLED), αλλά με τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να βρεθεί σε θέση ισχύος έναντι του ανταγωνισμού δε.

Η νέα πρόταση της κορεατικής εταιρείας άλλωστε έρχεται να τεθεί αντιμέτωπη με συσκευές όπως το Huawei MatePad 10,4, το Lenovo Tab M10+, ακόμα και το Galaxy Tab S6 Lite της ίδιας της Samsung κερδίζοντάς τις όλες χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα. Με επεξεργαστή που εγγυάται μία απρόσκοπτη εμπειρία χρήσης (ειδικά αν επιλέξεις την έκδοση με τα 4 GB RAM), τον συνδυασμό Android + One UI, σπουδαία αυτονομία και μία απολαυστική οθόνη για streaming χωρίς όρια, το Galaxy Tab A8 είναι ο νέος κυρίαρχος της budget κατηγορίας.

Θα το βρείτε στα καταστήματα Γερμανός αλλά και online στο germanos.gr, με ειδική προωθητική ενέργεια να τρέχει μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου ή μέχρι εξάντλησης των αποθεμάτων. Έτσι αν προχωρήσετε σε αγορά μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα προμηθευτείτε παράλληλα και το Keyboard Trio της Samsung αξίας 49,90€. Ισχύουν όροι & προυποθέσεις, με περισσότερες πληροφορίες να μπορείτε να διαβάσετε εδώ.