Σε ποια χαρακτηριστικά να εστιάσω πριν αγοράσω smartphone;

1 έτος πριν
smartphone

Η επιλογή smartphone μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι. Μιλάμε για τη συσκευή που πλέον δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αποτελεί προέκταση της ίδιας μας της προσωπικότητας. Ένα εργαλείο δουλειάς, ένα μέσον ψυχαγωγίας και ένα πραγματικό παράθυρο στον κόσμο, το smartphone έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην καθημερινότητά μας. Ως εκ τούτου, πριν καταλήξει κανείς στο μοντέλο στο οποίο θα επενδύσει (διότι ας μη γελιόμαστε, περί επένδυσης πρόκειται) θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι αυτό θα είναι σε θέση να ικανοποιήσει τα «θέλω» και να καλύψει τις ανάγκες του. Τι επιλέγει ωστόσο;

Με μια επίσκεψη στα καταστήματα του δικτύου ΓΕΡΜΑΝΟΣ και μια ματιά στο germanos.gr θα βρεθείς μπροστά σε εκατοντάδες μοντέλα. Smartphones ακριβά, φθηνά, μεγάλα, μικρά: οι επιλογές μοιάζουν άπειρες. Μπροστά σε αυτόν τον… γαλαξία προτάσεων, είναι απολύτως λογικό ακόμα και οι περισσότερο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία να τα χάσουν. Για να μην πελαγώσεις λοιπόν, εμείς τα βάλαμε κάτω και σου δίνουμε μια εικόνα της ιδανικής συσκευής ανάλογα με τις απαιτήσεις σου. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις, τα χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες που θα πρέπει να εστιάσεις και οι προδιαγραφές στις οποίες οφείλεις να δώσεις προτεραιότητα: έλα να τα δούμε ένα προς ένα!

Gaming

Αρχικά, το πρώτο που θες από ένα gaming smartphone είναι να αποδίδει καλά ακόμα και στα πιο απαιτητικά παιχνίδια. Ως εκ τούτου προτίμησε συσκευή εξοπλισμένη με έναν εκ των πιο πρόσφατων Snapdragon και αρκετή RAM -θα σου προτείναμε να κοιτάξεις από 6 GB και πάνω αν μιλάμε για υψηλά στάνταρ απόδοσης. Στα της οθόνης, κοίτα πρωτίστως την ανάλυση η οποία δε θα πρέπει να είναι χαμηλότερη των 1080p, τον λόγο διαστάσεων (ιδανικά θες 21:9 για ευρύτερο οπτικό πεδίο), τον ρυθμό ανανέωσης (90 ή 144 Hz) και τον ρυθμό δειγματοληψίας (τα 300 Hz είναι μια χαρά). Πολύ σημαντικό σε ένα gaming smartphone είναι και το σύστημα ψύξης. Θες η συσκευή σου να συνεχίσει να αποδίδει απρόσκοπτα χωρίς να ανεβάζει θερμοκρασία σε τέτοιο βαθμό που να μη σου επιτρέπει να την κρατήσεις, γι’ αυτό επίλεξε συσκευή με προηγμένα θερμικά στοιχεία. Τα σύγχρονα παιχνίδια συνηθίζουν να καταλαμβάνουν πολύ χώρο, γι’ αυτό μην… τσιγκουνευτείς τη χωρητικότητα (128 GB και άνω). Wi-Fi 6 και 5G, τέλος, είναι «must» αν θες να ξεμπερδεύεις με το lag μια και καλή.

Streaming

Αν αρέσκεσαι να streamάρεις το αγαπημένο σου περιεχόμενο στο smartphone σου, είτε πρόκειται για τα επεισόδια της τελευταίας σειράς που ανακάλυψες, είτε για το πιο πρόσφατο χολιγουντιανό blockbuster, τότε το προφίλ του νέου σου κινητού είναι πολύ συγκεκριμένο. Αρχικά, θες καλή ποιότητα οθόνης και συγκεκριμένα AMOLED, Super AMOLED ή OLED (ή Retina και τις παραλλαγές της για την περίπτωση των iPhone). Καλό θα ήταν να στοχεύσεις σε διαγώνιο τουλάχιστον 6,2 ιντσών για μία άνετη εμπειρία θέασης ενώ σε δεύτερη φάση δώσε βάση και στην πυκνότητα pixels (μετριέται σε pixel/ίντσα ή PPI) και προτίμησε μία λύση με τουλάχιστον 430-440. Αν κυκλοφορείς σε εξωτερικούς χώρους, η αντιθαμβωτική επιφάνεια/τεχνολογία είναι must. Πολύ σημαντικό είναι και το πλήρες προφίλ συνδεσιμότητας: Wi-Fi 6 και 5G για να streamάρεις στη βέλτιστη ποιότητα χωρίς διακοπές και Bluetooth 5.1 ή νεότερο για να συνδέσεις τα ασύρματα ακουστικά σου. Η θύρα 3,5 χιλ. είναι bonus αν και δυσεύρετη πια, ενώ αν συνηθίζεις να κατεβάζεις το περιεχόμενο στη συσκευή σου, μην αμελήσεις τον .

Multitaskingαποθηκευτικό χώρο

Είσαι ο τύπος που εναλλάσσεται διαρκώς μεταξύ δεκάδων ανοιχτών εφαρμογών σε ρυθμό… πολυβόλου. Για την ακρίβεια δύσκολα θα βρει κάποιος εγκατεστημένο app που δεν τρέχει κάπου, κάπως στο παρασκήνιο στη συσκευή σου. Κανένα πρόβλημα, φτάνει αυτή να πληροί τις απαραίτητες προδιαγραφές γι’ αυτή τη δουλειά. Ποιες είναι αυτές; Κατ’ αρχάς RAM. Πολλή RAM. Τα 4 GB θα πρέπει να είναι η βάση σου, αν και μεταξύ μας, θα σου προτείναμε να ανέβεις στα 6 GB ή ακόμα καλύτερα στα 8 GB για να ‘χεις το κεφάλι σου ήσυχο. Θες καλό επεξεργαστή (ένας εκ των καινούριων Snapdragon στις high-end συσκευές) με οκτώ πυρήνες κατά προτίμηση και αρκετό αποθηκευτικό χώρο (64 GB τουλάχιστον) με δυνατότητα προσθήκης κάρτας microSD. Δώσε έμφαση στη μπαταρία της συσκευής σου αφού οι ανάγκες της τελευταίας θα είναι αυξημένες: η χωρητικότητα είναι μεν σημαντική (στόχευσε στα 4700 mAh και πάνω) αν και αυτό που σε ενδιαφέρει είναι η αυτονομία (παίζει ρόλο και η διαχείριση πόρων).

Φωτογραφία/βίντεο

Ένας ρόλος που πλέον είναι σε θέση να παίξουν άψογα τα smartphones, είναι αυτός της φωτογραφικής μηχανής/κάμερας. Όλοι τραβάμε φωτογραφίες και βίντεο με τις συσκευές μας, ΟΚ, όμως αν εσύ ζεις και αναπνέεις για το επόμενο ενσταντανέ ή κλιπ σου, είτε πρόκειται να το ανεβάσεις σε TikTok και Instagram, είτε να το κρατήσεις στο ψηφιακό σου άλμπουμ, θα πρέπει να επιλέξεις και την κατάλληλη συσκευή. Η ανάλυση της κάμερας (τα megapixels ή MP) είναι μεν κομβικής σημασίας, όχι όμως πιο σημαντική από το μέγεθος του αισθητήρα. Όσο πιο μεγάλο είναι αυτό, τόσο πιο πολύ φως αιχμαλωτίζει η κάμερα και άρα έχεις καλύτερα αποτελέσματα (οι 1/1,12 ίντσες είναι π.χ. καλύτερες από τις 1/2,55). Οι λειτουργίες AI θα κάνουν τη ζωή σου ευκολότερη σε πολλές περιπτώσεις, ενώ οι επιπρόσθετες κάμερες είναι εξαιρετικές αν φυσικά τις χρησιμοποιείς. Μην παραλείψεις την κάμερα πρόσοψης για τις selfies και τις βιντεοκλήσεις σου. Η λειτουργία portrait και η AI είναι πάντα ευπρόσδεκτες.

Casual, καθημερινή χρήση

Αν ανήκεις στους casual χρήστες που θέλουν το smartphone τους για… λίγο απ’ όλα, από τα συνήθη social media και messaging apps, μέχρι πλοήγηση, shopping και browsing, τότε ουσιαστικά αυτό για το οποίο ψάχνεις είναι ένα αποτελεσματικό all-around κινητό. Μιλάμε για τον ορισμό του «jack of all trades», μία συσκευή δηλαδή που πρέπει να τα καταφέρνει καλά σε όλα χωρίς να αριστεύει απαραίτητα κάπου. Τα 4 GB RAM θα είναι μια χαρά (αν βρεις συσκευή με 2 GB και πάλι καλυμμένος θα είσαι) όπως και ένας τετραπύρηνος επεξεργαστής MediaTek. Η οθόνη σου θες να είναι στα 720p ως προς την ανάλυσή της ενώ με μία κύρια κάμερα γύρω στα 24-30 MP θα έχεις την ευκαιρία να τραβήξεις άκρως ικανοποιητικές φωτογραφίες και βίντεο από την καθημερινότητά σου. Τα 32 GB αποθηκευτικού χώρου επαρκούν (αν υπάρχει υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD ακόμα καλύτερα) ενώ στα της μπαταρίας, τα 4500 mAh θα πρέπει να είναι το κατώτατο όριό σου (σου προτείνουμε τα 5000 mAh).

Υπενθύμιση!

Για να σου κάνουμε πιο εύκολη την απόφαση, ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ "τρέχει" δύο υπηρεσίες που ίσως σε ενδιαφέρουν. Με το G Buy Back μπορείς να φέρεις σε οποιοδήποτε από τα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ το κινητό ή το tablet που δεν χρησιμοποιείς, προκειμένου να πάρεις φθηνότερα τη νέα σου συσκευή. Τέλος με το G Pay Your Way, μπορείς να αγοράσεις το νέο σου smartphone χωρίς κάρτα και έως 36 δόσεις, με το χαμηλότερο επιτόκιο της αγοράς.