Σεσουάρ μαλλιών: 5 σημεία προσοχής για να βρεις το ιδανικό πιστολάκι για λαμπερά μαλλιά

1 εβδομάδα πριν
young woman using hair dryer

Ένα σεσουάρ δεν είναι απλά μία ακόμα συσκευή που βρίσκεται σε κάποιο ντουλάπι στο μπάνιο σου. Τουναντίον, αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο για το στέγνωμα των μαλλιών σου και τη διαμόρφωση του προσωπικού σου στυλ μέσα από το χτένισμά σου, ακόμα κι αν δεν έχεις καμία σχέση με επαγγελματία κομμωτή. Πρόκειται εξ άλλου για μία αρκετά ευέλικτη συσκευή η οποία είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την προσωπική φροντίδα των μαλλιών σου ειδικά αν στερείσαι χρόνου βγαίνοντας από το μπάνιο. Πως όμως θα διαλέξεις το κατάλληλο πιστολάκι μαλλιών; Σεσουάρ για μπούκλες, σεσουάρ με φυσούνα, ιονικό ή κεραμικό. Υπάρχουν πολλές προτάσεις στην αγορά που ξεκινούν από μερικές δεκάδες μέχρι αρκετές εκατοντάδες ευρώ. Είτε έχεις λεπτή ή χοντρή τρίχα, ίσια μακριά μαλλιά ή μπούκλες, καλό είναι να γνωρίζεις τι να προσέξεις κατά την έρευνά σου. Έλα να δούμε λοιπόν 5 απαραίτητα σημεία προσοχής για να καταλήξεις σε αυτό που έχουν ανάγκη τα μαλλιά σου.

Ισχύς

Το πρώτο πράγμα που σε ενδιαφέρει σε ένα σεσουάρ είναι η ισχύς του. Μετριέται σε watt (W) και όπως φαντάζεσαι, όσο μεγαλύτερη, τόσο πιο γρήγορα θα στεγνώνουν τα μαλλιά σου. Ένα σεσουάρ υψηλής ισχύος θα σου επιτρέψει να τελειώσεις με το στέγνωμα και το styling των μαλλιών σου σε ακόμα λιγότερο χρόνο, καταναλώνοντας βέβαια και περισσότερη ενέργεια -κάτι που θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν ιδίως αν το χρησιμοποιείς αρκετά συχνά. Εδώ «βέλτιστη» επιλογή δεν υπάρχει αφού τα πάντα εξαρτώνται από το budget σου (δεν είναι μόνο η ισχύς που επηρεάζει το κόστος ενός προϊόντος αλλά παίζει σημαντικό ρόλο). Θα σου προτείναμε πάντως να κοιτάξεις για ένα σεσουάρ με ισχύ άνω των 1800 W σε κάθε περίπτωση για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Ρυθμίσεις ταχύτητας/θερμοκρασίας

Ένα σεσουάρ ιδανικά θα πρέπει να σου δίνει τη δυνατότητα να ρυθμίσεις τη λειτουργία του. Αυτό γίνεται με δύο τρόπους και συγκεκριμένα προσαρμόζοντας την ταχύτητα και τη θερμοκρασία. Ρυθμίζοντας την ταχύτητα εκτόξευσης του αέρα, θα έχεις τη δυνατότητα να διαμορφώσεις κατά βούληση την υφή των μαλλιών σου και να τους δώσεις το στυλ που επιθυμείς. Κατά το δε στέγνωμα, αν τα μαλλιά σου είναι νωπά και όχι βρεγμένα τότε χρησιμοποίησε χαμηλότερη ταχύτητα για καλύτερα αποτελέσματα. Αν βέβαια ισχύει το αντίθετο (τα μαλλιά σου δηλαδή είναι βρεγμένα), τότε αφού τα στεγνώσεις με μία πετσέτα, ξεκίνα με στέγνωμα σε υψηλή ταχύτητα, πριν περάσεις εν συνεχεία σε χαμηλότερη.

Αναφορικά με τη θερμοκρασία, τα περισσότερα σεσουάρ έρχονται με τρεις επιλογές: low, medium, high. Η χαμηλή είναι κατάλληλη για λεπτή και αδύναμη τρίχα, προξενώντας τη μικρότερη δυνατή φθορά και φριζάρισμα. Η μεσαία ρύθμιση είναι η πιο ευέλικτη και συνάμα ασφαλής επιλογή αφού συνίσταται για τους περισσότερους τύπους μαλλιών -και είναι και αποτελεσματική έπειτα από τη χρήση λοσιόν ή άλλων ειδών θερμοπροστασίας. Η υψηλή ρύθμιση, τέλος, συστήνεται για εσένα που έχεις χοντρή τρίχα, ωστόσο θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και σύνεση αφού ο πολύ θερμός αέρας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Να θυμάσαι να μετακινείς συνεχώς το σεσουάρ και ιδανικά να εναλλάσσεσαι μεταξύ υψηλής και χαμηλής ρύθμισης.

Tips:

Για αδύναμα λεπτά μαλλιά: χαμηλή θερμοκρασία και χαμηλή ταχύτητα, φυσούνα με μεγάλα "δόντια" για απαλό στένγωμα

Για χοντρή τρίχα: σχετικά υψηλή θερμοκρασία και υψηλή ταχύτητα και χρήση cool shot στο τέλος για γρήγορο στέγνωμα

Τεχνολογίες και είδη σεσουάρ

Αν αναρωτιέσαι «τι τεχνολογία μπορεί πια να κρύβει ένα πιστολάκι μαλλιών», σου έχουμε νέα. Τα μοντέλα τελευταίας γενιάς, ενσωματώνουν προηγμένα χαρακτηριστικά για αποτελεσματικότερο styling και υγιή μαλλιά με λεία υφή. Οι δύο βασικές τεχνολογίες στα σεσουάρ είναι ο ιονισμός και η τουρμαλίνη. Τα σεσουάρ ιονισμού χρησιμοποιούν αρνητικά φορτισμένα ιόντα, μειώνοντας έτσι το φριζάρισμα και τον στατικό ηλεκτρισμό, συμβάλλοντας σε πιο απαλή και φορμαρισμένη τρίχα. Τα σεσουάρ τουρμαλίνης από την άλλη, έρχονται να πάνε την εν λόγω τεχνολογία ένα βήμα παραπέρα, αφού συνδυάζουν τα αρνητικά φορτισμένα ιόντα με τις υπέρυθρες ακτίνες, προσφέροντας ταχύτερο στέγνωμα και εμφάνιση με μεγαλύτερη λάμψη, δίχως οι υψηλές θερμοκρασίες να ταλαιπωρούν και να φθείρουν την τρίχα.

Οι δύο αυτές τεχνολογίες είναι ό,τι καλύτερο θα βρεις αυτή τη στιγμή στην κατηγορία. Αν θες πάντως να εξετάσεις και άλλες επιλογές, μπορείς να δεις τα κεραμικά σεσουάρ (θερμαίνονται σχετικά γρήγορα και προσφέρουν ομοιόμορφη ροή/κατανομή αέρα, όντας κατάλληλα για αδύναμες τρίχες), τα κεραμικά σεσουάρ με πρωτεΐνες κερατίνης (για ακόμα πιο ήπια επίδραση στα μαλλιά και λαμπερό αποτέλεσμα) και τα σεσουάρ τιτανίου (ελαφριά και υψηλής ισχύος αλλά μάλλον ακατάλληλα για λεπτή ή εύθραυστη τρίχα). Όπως αντιλαμβάνεσαι, η κάθε τεχνολογία έχει τα πλεονεκτήματά της, οπότε δες ποια ταιριάζει καλύτερα στα μαλλιά σου και κάνε την κατάλληλη επιλογή.

Cool Shot

Πέραν της τεχνολογίας στην οποία βασίζεται ένα σεσουάρ, υπάρχει και μία ακόμα λειτουργία που ναι μεν δεν είναι απαραίτητη, όμως να είσαι σίγουρη πως θα σε διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά στο χτένισμα. Ο λόγος για το Cool Shot το οποίο είναι ό,τι υποδηλώνει η ονομασία του: μία δόση ψυχρού αέρα που απελευθερώνεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Θα το χρησιμοποιήσεις έχοντας τελειώσει με το στέγνωμα, έτσι ώστε να πετύχεις καλύτερο και αποτελεσματικότερο φιξάρισμα του χτενίσματος και μάλιστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αξεσουάρ & εξαρτήματα

Ένα σεσουάρ συνήθως συνοδεύεται από ορισμένα αξεσουάρ και εξαρτήματα. Πρόκειται για έξτρα κεφαλές-φυσούνες (concentrator, diffuser, χτένες κλπ) που θα σε βοηθήσουν να πετύχεις το styling που επιθυμείς ή/και να στεγνώσεις συγκεκριμένα σημεία των μαλλιών σου, κατευθύνοντας τη ροή του αέρα προς τα εκεί που προτιμάς. Πριν καταλήξεις λοιπόν στο μοντέλο της αρεσκείας σου, δες αν αυτό πλαισιώνεται από ορισμένα αξεσουάρ (και αν ναι, ποια είναι αυτά), καθώς και αν ο κατασκευαστής του διαθέτει τυχόν επιπρόσθετα προς αγορά σε περίπτωση που τα χρειαστείς.

Tips:

Concentrator: στενή ροή αέρα, ιδανικό για ίσιωμα μαλλιών ή τη δημιουργία μπούκλας.

Diffuser: φαρδιά ροή αέρα, δημιουργεί όγκο στα μαλλιά, ιδανικό για σγουρά ή κυματιστά μαλλιά.

Χτένες/βούρτσες: δίνουν διαφορετικό αποτέλεσμα ανάλογα το στυλ και χτένισμα.

Μέγεθος και βάρος

Τα όσα αναφέραμε μέχρι στιγμής αποτελούν αρκετά σημαντικούς παράγοντες όσον αφορά στην επιλογή σεσουάρ, ωστόσο δεν θα πρέπει να αμελήσεις και τα πιο πρακτικά στοιχεία. Αυτά είναι το βάρος και το μέγεθος ενός σεσουάρ, ιδίως αν σκοπεύεις να το παίρνεις μαζί σου σε ταξίδια, εκδρομές, διακοπές και εξορμήσεις, αφού το τελευταίο που θες είναι να σε δυσκολεύει αχρείαστα σε κάθε σου μετακίνηση. Κάποια μοντέλα μάλιστα διαθέτουν αναδιπλούμενο σχεδιασμό, κάτι που συνιστά έξτρα bonus αφού τα καθιστά ακόμα πιο ευέλικτα. Βεβαιώσου ότι εκείνο που θα επιλέξεις έχει αρκετά μακρύ καλώδιο (τουλάχιστον 2 μέτρα) ώστε να μη σε περιορίζει στη χρήση του, καθώς επίσης και εργονομική λαβή για άνετο κράτημα χωρίς να «πιάνεται» το χέρι σου -ειδικά αν έχεις πολύ μαλλί και ως εκ τούτου το στέγνωμα απαιτεί ώρα και κόπο.

Για μαλλιά υγιή με φυσική λάμψη

Με όλα τα παραπάνω, πιστεύουμε να έχεις αντιληφθεί πως η επιλογή σεσουάρ έχει σημαντικές παραμέτρους αν θέλεις να έχεις τα καλύτερα αποτελέσματα αλλά να μην καταφύγεις σε ένα επαγγελματικό πιστολάκι μαλλιών. Το παν είναι να «ακούσεις» τι σου λένε τα μαλλιά σου, έτσι ώστε το μοντέλο που θα επιλέξεις να καλύπτει στο έπακρο τις ανάγκες τους. Προτίμησε μία λύση από κατασκευαστή που εμπιστεύεσαι και χάρισε στα μαλλιά σου αστραφτερό look με φυσική λάμψη που διαρκεί. Μην ξεχνάς! Αν χρειάζεσαι περαιτέρω βοήθεια, οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι μπορούν να σου λύσουν κάθε απορία.