Σκούπες ρομπότ: Τι είναι και τι μπορούν να μου προσφέρουν;

1 έτος πριν
σκούπα ρομπότ

Σκούπισμα: μία από τις πλέον βαρετές αλλά απόλυτα απαραίτητες δουλειές του νοικοκυριού. Ουδείς αρνείται ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Η ζωή όμως είναι πολύ μικρή για να την περνάς σκουπίζοντας, δε νομίζεις; Ευτυχώς για όλους μας, οι σκούπες ρομπότ είναι εδώ και δηλώνουν πανέτοιμες να κρατήσουν τον χώρο σου καθαρό και αστραφτερό δίχως εσύ να χρειαστεί να κάνεις το παραμικρό! Με την αγορά να είναι γεμάτη πλέον από πολλά και διαφορετικά μοντέλα που μάλιστα ξεκινούν από αρκετά προσιτές τιμές, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στον καταναλωτή, δεν υπάρχει καλύτερο timing για να επενδύσεις σε μία σκούπα ρομπότ. Τι οφείλεις να προσέξεις όμως και τι πρέπει να γνωρίζεις πριν επιλέξεις λύση; Έλα να δώσουμε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις σου.

Πώς λειτουργούν;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: οι σκούπες ρομπότ έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν αυτόνομα χωρίς καμία ενέργειά σου. Πώς το καταφέρνουν; Είναι εξοπλισμένες με μια σειρά από αισθητήρες, laser ή ακόμα και κάμερες που τους επιτρέπουν να βλέπουν (ή να «βλέπουν») πού κατευθύνονται, αποφεύγοντας εμπόδια και -στα ακριβότερα μοντέλα- χαρτογραφώντας τον χώρο σου. Διαθέτουν σύστημα προστασίας από πτώσεις, έτσι ώστε να μη δεις την επένδυσή σου να… κουτρουβαλά τις σκάλες μία ωραία πρωία, ενώ πέραν των εμποδίων (πόδια από τραπέζια και καρέκλες, τσάντες, έπιπλα κλπ), ορισμένες μπορούν και αποφεύγουν καλώδια -με τα οποία, ομολογουμένως, οι σκούπες ρομπότ δεν τα πάνε καλά.

Αν γυρίσεις μία τέτοια σκούπα ανάποδα, θα δεις ότι στο κάτω τμήμα της διαθέτει περιστρεφόμενα βουρτσάκια. Αυτά έρχονται σε επαφή με το δάπεδο, σπρώχνοντας σκόνες, βρωμιές, ψίχουλα και λοιπά σωματίδια προς τη μεγάλη οπή που οδηγεί στον ενσωματωμένο κάδο. Κάποια μοντέλα τα καταφέρνουν καλύτερα σε σκληρά δάπεδα (πλακάκια, πατώματα), άλλα σε μοκέτες και χαλιά και άλλα είναι υβριδικά (ενδεχομένως να διαθέτουν και εναλλασσόμενα σκουπάκια). Ορισμένα είναι φτιαγμένα με γνώμονα τις ειδικές ανάγκες των νοικοκυριών που φιλοξενούν κατοικίδια. Ως εκ τούτου, πριν κάνεις την επιλογή σου, ξεκαθάρισε όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες σου και προτίμησε μία σκούπα ρομπότ που να τις καλύπτει.

Τι προσφέρουν;

Για να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τις δυνατότητες μίας σκούπας ρομπότ, θα πρέπει να τη χρησιμοποιήσεις και με τον κατάλληλο τρόπο. Το μεγάλο της πλεονέκτημα είναι πως δε χρειάζεται να βρίσκεσαι καν στο σπίτι όταν εκείνη λειτουργεί -για την ακρίβεια, θα ‘ναι καλύτερα αν λείπεις. Θα τη χειριστείς μέσω του συνοδευτικού της app, οπότε θα προγραμματίσεις το πότε θέλεις να ξεκινήσει και τις περιοχές που θες να καλύψει. Φρόντισε το app να προσφέρει δυνατότητα ορισμού «κόκκινων» ζωνών στον χάρτη του σπιτιού, προκειμένου έτσι η σκούπα σου να αποφεύγει περιοχές με καλώδια, κορδόνια, κρόσσια κλπ.

Ακόμα κι αν έχουν σημειωθεί αλλαγές στον χώρο σου (οι πολυθρόνες είναι σε άλλη θέση, οι βαλίτσες είναι μεσ’ στη μέση κ.α.) η σκούπα ρομπότ σου θα τις αναγνωρίσει και θα τις λάβει υπ’ όψιν της. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι αθόρυβη. Μην περιμένεις δηλαδή ότι εκείνη θα σκουπίζει κι εσύ θα είσαι σε κλήσεις στο Zoom ή θα κοιμάσαι. Μπορείς μεν να επιλέξεις λειτουργία (η turbo π.χ. θα είναι αναμενόμενα πιο θορυβώδης) όμως υπολόγισε ότι η σκούπα ρομπότ σου θα παράγει θόρυβο όπως και μία κανονική σκούπα μέσες-άκρες. Μπορείς να δεις τον αριθμό των dB στις προδιαγραφές της αλλά αθόρυβη δεν είναι.

Αυτό που θα σου επιτρέψει μία σκούπα ρομπότ, είναι να διατηρήσεις το σπίτι σου καθαρό. Εν αντιθέσει με τις «παραδοσιακές» λύσεις με τις οποίες σκούπιζες μια φορά τη βδομάδα ή και πιο αραιά, μία σκούπα ρομπότ μπορεί να κυκλοφορεί καθημερινά, τις ώρες που σε βολεύουν, σε διαφορετικά δωμάτια τη φορά, μαζεύοντας σκόνες, βρωμιές και ψίχουλα πριν αυτά προλάβουν να συσσωρευτούν. Έτσι ο χώρος σου θα παραμένει καθαρός με εσένα ουσιαστικά να κάνεις συντήρηση.

Τιμές και χαρακτηριστικά

Με μία βόλτα στον ΓΕΡΜΑΝΟ θα δεις ότι το εύρος τιμών των διαθέσιμων σκουπών ρομπότ είναι τεράστιο. Η διαφορά μεταξύ φθηνότερης και ακριβότερης πρότασης είναι σχεδόν… χαοτική ως προς την τιμή και όπως ίσως θα έχεις ήδη μαντέψει, υπάρχει λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό. Τα ακριβότερα μοντέλα, βλέπεις, έρχονται με σημαντικά περισσότερες λειτουργίες. Πέραν του να σκουπίζουν, είναι σε θέση να σφουγγαρίζουν, να αδειάζουν μόνα τους τον κάδο και να καλύπτουν μεγάλους χώρους χωρίς ανάγκη επιστροφής στη βάση για φόρτιση, διαθέτουν υπερπλήρες προφίλ συνδεσιμότητας και υποστηρίζουν smart assistants. Δες λοιπόν προσεκτικά όλες αυτές τις επιπρόσθετες δυνατότητες και αξιολόγησέ τις με βάση τις ανάγκες σου (σε ένα σπίτι με δύο επίπεδα φερ’ ειπείν, ο διπλός χάρτης είναι πρακτικά «must»).

Συντήρηση

Μετά από κάθε σκούπισμα, να έχεις στον νου σου να αδειάζεις τον κάδο της σκούπας σου -εκτός φυσικά κι αν εκείνη το κάνει από μόνη της. Η όλη διαδικασία είναι πανεύκολη, θα σου πάρει λιγότερο από μισό λεπτό και θα διασφαλίσει πως η σκούπα σου θα λειτουργεί στην εντέλεια. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, θα σου προτείναμε να βεβαιώνεσαι πως τα σκουπάκια και η οπή που οδηγεί στον κάδο της είναι καθαρά, απαλλαγμένα από σκόνες. Έλεγξε το manual για να δεις πόσο συχνά θα πρέπει να τα αλλάζεις.

Ευτυχώς για ‘σένα, ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ θα σε καλύψει απόλυτα, αφού στο δίκτυο καταστημάτων του και το germanos.gr θα βρεις μια τεράστια γκάμα από ανταλλακτικά (κάδοι, βουρτσάκια, σκουπάκια, πανιά κλπ) έτσι ώστε η σκούπα σου να παραμείνει τόσο αποτελεσματική όσο την πρώτη μέρα λειτουργίας της. Κι αν κάτι πάει στραβά, μην αγχωθείς: η υπηρεσία G Service θα αναλάβει να επιδιορθώσει τη σκούπα ρομπότ σου, έτσι ώστε εκείνη να επιστρέψει στα καθήκοντά της σε χρόνο μηδέν!

Χρήσιμες λοιπές γνώσεις

Κάποια μοντέλα προσφέρουν και δυνατότητα σφουγγαρίσματος την οποία είμαστε σίγουροι πως θα βρεις ιδιαίτερα χρήσιμη στη λογική της συντήρησης. Με τα δάπεδα του σπιτιού σου να είναι καθαρά, απαλλαγμένα από σκόνες και βρωμιές, η σκούπα σου μπορεί να κάνει και ένα γρήγορο σφουγγάρισμα για απολύμανση. Φυσικά μια στο τόσο θα πρέπει να αναλαμβάνεις δράση και ο ίδιος, ιδίως κόντρα σε επίμονους λεκέδες, όμως να είσαι σίγουρος πως η προσπάθεια που θα χρειαστεί να κάνεις θα είναι ελάχιστη χάρη στη δουλειά που θα ‘χει κάνει η σκούπα σου.

Η σκούπα σου θα επιστρέφει αυτόματα στη βάση της απ’ όπου και θα φορτίζει. Για τον λόγο αυτό βρες ένα σημείο ενός τοίχου σε ένα δωμάτιο του σπιτιού χωρίς πολλά-πολλά εμπόδια γύρω του και τοποθέτησε εκεί τον φορτιστή. Απαραίτητη προϋπόθεση να είναι κοντά σε πρίζα (bonus: να είναι σχετικά κοντά σε κάδο απορριμμάτων). Οι περισσότερες σκούπες ρομπότ έχουν ικανοποιητική αυτονομία (μεταφράζεται σε έως και μία ώρα) όμως αν το σπίτι σου… παραείναι μεγάλο, απλά θα πρέπει να προγραμματίσεις έτσι τη λειτουργία τους ώστε να περιλαμβάνει διάλειμμα για φόρτιση.