Smart home: Όλα όσα πρέπει να κάνεις πριν φύγεις για διακοπές

9 μήνες πριν
smart home app screen

Το μεγάλο πλεονέκτημα του έξυπνου σπιτιού είναι πως έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει το ίδιο λεπτομέρειες που αφορούν την καθημερινή του ρουτίνα, έτσι ώστε οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό να έχουν περισσότερο χρόνο προκειμένου να απολαμβάνουν αυτά που πραγματικά τους γεμίζουν. Ένα έξυπνο σπίτι θα εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα τους διαθέσιμους σε αυτό πόρους, φροντίζοντας χωρίς σπατάλες να παραμείνει στη βέλτιστη κατάσταση, προσαρμόζοντας παράλληλα τη λειτουργία του στο lifestyle του ανθρώπου, ακόμα κι όταν εκείνος το… εγκαταλείψει για τις καλοκαιρινές του διακοπές! Ω, ναι! Κάτι που ίσως να μην είχες σκεφτεί όταν αποφάσιζες να επενδύσεις σε ένα οικοσύστημα smart home, είναι πως η AI θα αναλάβει να διατηρήσει το σπίτι σου όπως πρέπει ενώ εσύ απολαμβάνεις μπάνια, ήλιο και παραλίες. Αρκεί να έχεις κάνει την απαραίτητη προετοιμασία πριν πάρεις το καράβι…

Τι εννοούμε με το παραπάνω; Σου έχουμε ετοιμάσει μία checklist την οποία καλό θα ήταν να ακολουθήσεις βήμα προς βήμα, έτσι ώστε να βεβαιωθείς ότι το smart home σου θα έχει όλα όσα χρειάζεται εν τη απουσία σου.

Κάνε τις απαραίτητες ενημερώσεις

Σε πρώτη φάση ξεκίνα από τα πιο απλά. Κάνε μία λίστα με όλες τις συσκευές που περιλαμβάνει το έξυπνο σπίτι σου (μη βασίζεσαι στη μνήμη σου διότι όσο καλή κι αν είναι, δεν μπορείς να φανταστείς πόσο εύκολο είναι να σου ξεφύγει κάτι) και ξεκίνα να ελέγχεις μία προς μία σε επίπεδα software και firmware. Ο στόχος σου είναι να εξασφαλίσεις ότι διαθέτουν τις πιο πρόσφατες και ενημερωμένες εκδόσεις για δύο λόγους: αφ’ ενός διότι οι κατασκευαστές μέσω αυτών κλείνουν κενά ασφαλείας και μπαλώνουν τρύπες που υπό προϋποθέσεις μπορούν να σε βάλουν σε μπελάδες και αφ’ ετέρου διότι έτσι θα έχεις πρόσβαση σε τυχόν νέες λειτουργίες και δυνατότητες. Σε κάθε περίπτωση μία πλήρως ενημερωμένη συσκευή είναι μία αξιόπιστη συσκευή, γι’ αυτό βεβαιώσου πως το smart home σου βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας. Το ίδιο ισχύει και για τα συνοδευτικά apps που χρησιμοποιείς -και κατ’ επέκταση για το λειτουργικό του smartphone σου.

Ενεργοποίησε λειτουργία διακοπών (vacation mode)

Πολλές από τις συσκευές ενός έξυπνου σπιτιού διαθέτουν λειτουργία διακοπών (vacation mode ή κάπως έτσι). Ουσιαστικά ενεργοποιώντας τη, τις ενημερώνεις για την απουσία της οικογένειάς σου από το σπίτι, προκειμένου έτσι να προσαρμόσουν ανάλογα τη λειτουργία τους. Ένας έξυπνος θερμοστάτης για παράδειγμα, γνωρίζοντας πως δεν υπάρχει άνθρωπος στο σπίτι κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, θα φροντίσει απλά να συντηρήσει τη θερμοκρασία και όχι να την προσαρμόσει σαν να βρισκόσασταν εκεί. Με τον τρόπο αυτό, όταν επιστρέψετε θα βρείτε ιδανικές συνθήκες με την κατανάλωση στο μεσοδιάστημα να είναι πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι αν το όλο σύστημα δούλευε κανονικά. Κάτι ανάλογο ισχύει με τον φωτισμό, ο οποίος μπορεί να εξομοιώσει την ανθρώπινη συμπεριφορά με τυχαία λειτουργία, δίνοντας την εντύπωση σε τρίτους πως υπάρχει κινητικότητα στο σπίτι -για λόγους ασφαλείας. Εν πάση περιπτώσει, δες τις σχετικές δυνατότητες των έξυπνων συσκευών σου και ενεργοποίησέ τις. Γι’ αυτό υπάρχουν άλλωστε.

Δώσε έμφαση στην ασφάλεια

Δεν ξέρουμε αν το γνωρίζεις αλλά εμείς νιώθουμε υποχρεωμένοι να στο αναφέρουμε. Υπάρχει μία κατηγορία έξυπνων συσκευών που εστιάζει στην ασφάλεια του σπιτιού. Ο λόγος για τις δικτυακές κάμερες παρακολούθησης οι οποίες ναι μεν λειτουργούν όπως οι τυπικές κάμερες ασφαλείας, με τη διαφορά ωστόσο πως σου προσφέρουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο από τον χώρο σου. Διαθέτουν λειτουργία ανίχνευσης κινήσεων, ενημερώνοντάς σε αν εντοπίσουν το παραμικρό. Κάποια μοντέλα έχουν έξτρα φωτισμό, σειρήνα και δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ήχου. Οι κάμερες αυτές χρειάζονται ηλεκτρικό ρεύμα για να λειτουργήσουν (κάποια μοντέλα για εξωτερική χρήση πλαισιώνονται από ηλιακό κάτοπτρο μέσω του οποίου φορτίζουν), συνδέονται στο Wi-Fi σου και εννοείται βέβαια πως μπορείς να καταγράφεις κάθε εγγραφή, τοπικά ή στο cloud. Αν είσαι λοιπόν αγχώδης τύπος ή απλά θες να ‘χεις το κεφάλι σου ήσυχο, εγκατάστησε κάμερες στα σημεία που κρίνεις απαραίτητο και έχε την πλήρη εικόνα των όσων συμβαίνουν στον χώρο σου.

Βεβαιώσου ότι έχεις τον πλήρη -απομακρυσμένο- έλεγχο

Ένα έξυπνο σπίτι υπό κανονικές συνθήκες μπορεί και λειτουργεί αυτόνομα, χωρίς την παρέμβασή σου -αν μάλιστα έχεις φροντίσει να δημιουργήσεις ένα πρόγραμμα λειτουργίας, τότε μιλάμε για κανονικό αυτόματο πιλότο. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίσεις όμως, είναι πως ό,τι και να γίνει, εσύ θα έχεις τον έλεγχο απ’ όπου κι αν βρίσκεσαι. Θα πρέπει φερ’ ειπείν να μπορείς να ελέγξεις αποτελεσματικά όλες τις συσκευές σου, να δεις τη λειτουργία τους, να ρυθμίσεις τις ώρες ενεργοποίησής τους και αν χρειαστεί να τις σταματήσεις επί τόπου. Δες προσεκτικά ότι τα apps που έχεις εγκαταστήσει στο smartphone σου, σου επιτρέπουν να κάνεις τα παραπάνω κι αν δεν τον έχεις εκμεταλλευτεί ως τώρα, ίσως να ‘ναι μια καλή ευκαιρία να πειραματιστείς με τον προσωπικό βοηθό του έξυπνου σπιτιού σου (Google Assistant, Amazon Alexa). Για όσο βρίσκεσαι σε διακοπές, ο… διακόπτης του σπιτιού σου θα είναι το smartphone σου. Διασφάλισε ότι ξέρεις πως να τον ανοιγοκλείνεις λοιπόν.

Κάνε plan b

Κι αν τα παραπάνω δεν λειτουργήσουν, καλό θα ήταν να έχεις εναλλακτική. Είπαμε, το σπίτι σου το ‘χεις κάνει όσο έξυπνο γίνεται, όμως κάτι μας λέει ότι θα τα βρει σκούρα αν για παράδειγμα πέσει το κεντρικό ρελέ, κοπεί το τηλέφωνο (βλ. internet) ή σπάσει κάποιος σωλήνας. Με δεδομένο μάλιστα ότι θα βρίσκεστε κάπου μακριά οικογενειακώς, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα σε μια τέτοια περίπτωση. Εδώ λοιπόν θα πρέπει να προνοήσεις και να δημιουργήσεις ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, επιστρατεύοντας κάποιον συγγενή, φίλο ή γείτονα που να μπορεί να επέμβει κατόπιν εντολής σου. Εξήγησέ του το όλο πλάνο σου και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το έξυπνο σπίτι σου (από διακόπτες, μέχρι συναγερμούς), δίνοντάς του όλες τις απαραίτητες πληροφορίες έτσι ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί εφ’ όσον τον χρειαστείς. Δεν χρειάζεται να σου τονίσουμε, ελπίζουμε, πως θα πρέπει να πρόκειται για πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης σου, ναι;

Και για απορίες;

Καταλαβαίνουμε ότι το κόνσεπτ του έξυπνου σπιτιού σε κάποιους ενδεχομένως να προκαλεί φόβο και δέος. Δεν υπάρχει λόγος: η τεχνολογία είναι εδώ για να κάνει τη ζωή σου απλούστερη και ασφαλέστερη, φτάνει να κατανοήσεις τη λειτουργία της και να την εντάξεις ομαλά στο lifestyle σου. Αν παρ’ όλα αυτά έχεις οποιαδήποτε απορία, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να έρθεις σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι θα φροντίσουν να σου λύσουν κάθε ερώτηση όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται!