Τα έξυπνα κινητά αναλαμβάνουν ρόλο ψηφιακών πορτοφολιών!

2 έτη πριν
Έξυπνα κινητά

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που λέγαμε ότι αν ξεχάσουμε το κινητό μας ή το πορτοφόλι μας στο σπίτι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επιστρέψουμε για να πάρουμε το πρώτο αλλά δεν είναι και τόσο σίγουρο ότι θα επιστρέψουμε για το δεύτερο. Σταδιακά, όμως, φθάνουμε στο σημείο που το κινητό μας -ή πιο σωστά το smartphone μας- έχει αρχίσει να είναι και το πορτοφόλι μας!

Καταρχάς ας δούμε ποια είναι η βασική λειτουργία για το πορτοφόλι μας: να μεταφέρει τα χρήματα μας και τις πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες που χρησιμοποιούμε για τις συναλλαγές μας. Με τη χρήση των καρτών να έχει πλέον αυξηθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό -ελέω capital controls και πανδημίας- δεν είναι λίγοι εκείνοι/ες που δεν έχουν μετρητά πάνω τους. Ή αν έχουν θα είναι κυριολεκτικά ελάχιστα. Τα σημεία πώλησης που δεν έχουν κάποιο τερματικό αποδοχής συναλλαγών με κάρτες (POS) είναι κυριολεκτικά ελάχιστα και η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει φθάσει πλέον στο σημείο να μπορείς να πληρώσεις με την κάρτα σου κυριολεκτικά παντού.

Ταυτόχρονα, όμως, βλέπουμε ότι οδεύουμε και προς την κατάργηση των… καρτών. Αυτό που εννοώ είναι, φυσικά, οι κάρτες σε φυσική μορφή. Απέχουμε μεν αρκετά από αυτό, όμως, πλέον μπορείς να χρησιμοποιείς το smartphone σου (ή το smart watch σου) για να πραγματοποιήσεις μία συναλλαγή. Όλες οι συστημικές τράπεζες είτε έχουν αναπτύξει τα δικά τους ψηφιακά πορτοφόλια είτε υποστηρίζουν εφαρμογές όπως το Google Pay ή το Apple Pay. Μάλιστα, σταδιακά βλέπουμε ακόμη και πιο εξειδικευμένες κάρτες για συναλλαγές, όπως είναι αυτές που χρησιμοποιούνται αντί για διατακτικές σίτισης, να μπορούν να συνεργαστούν με το Apple Pay ή το Google Pay. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι μπορείς να πληρώνεις για τα πάντα με το smartphone σου.

Για να χρησιμοποιήσει κανείς το smartphone του για τη διεκπεραίωση πληρωμών θα πρέπει να ακολουθήσει μερικά απλά βήματα. Ένα από τα πλέον βασικά είναι η ενεργοποίηση του NFC στη συσκευή σας. Το NFC (ή Near Field Communication) είναι μία ασύρματη τεχνολογία που μοιάζει μεν με το Bluetooth αλλά χρειάζεται να φέρετε τη συσκευή σας πολύ κοντά στην έτερη συσκευή προκειμένου να γίνει η σύνδεση. Είναι η ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι κάρτες που υποστηρίζουν ανέπαφες συναλλαγές. Επιπλέον, την υποστηρίζουν σχεδόν το σύνολο των POS που έχουν διατεθεί τα τελευταία 5 χρόνια.

Πέραν της ενεργοποίησης του NFC, θα πρέπει να «κατεβάσετε» και την αντίστοιχη εφαρμογή. Για τους κατόχους των συσκευών Android, οι επιλογές είναι δύο. Οι χρήστες μπορούν είτε να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή της τράπεζας τους που λειτουργεί ως ψηφιακό πορτοφόλι είτε το Google Pay. Στην πρώτη περίπτωση, μέσα από την εφαρμογή του mobile banking ενεργοποιείς τις κάρτες που θες να χρησιμοποιήσεις για ανέπαφες συναλλαγές. Απλά είναι κάρτες μόνο μίας τράπεζας. Στην περίπτωση του Google Pay, μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάρτες από περισσότερες τράπεζες εφόσον υποστηρίζουν το Google Pay. Στην περίπτωση του iPhone, υπάρχει μόνο το Apple Pay που ακολουθεί μία λογική αντίστοιχη με το Google Pay.

Για κάθε συναλλαγή δεν χρειάζεται να ανοίγεις την εφαρμογή. Απλά, φέρνεις το smartphone σου ή το smart watch κοντά στο POS και αυτό είναι. Όπως κάνεις και με μία κάρτα. Σε αυτή την περίπτωση, χρεώνεται η κάρτα που έχεις ορίσει ως βασική. Αν θες να αλλάξεις κάρτα, θα πρέπει να το έχεις κάνει πριν προχωρήσεις στη συναλλαγή.

Ένα βασικό πλεονέκτημα είναι αυτό της ασφάλειας. Για να γίνει μία συναλλαγή θα πρέπει το smartphone να μην είναι κλειδωμένο. Άρα, θα πρέπει να το έχεις ενεργοποιήσει είτε με κάποιο PIN ή δακτυλικό αποτύπωμα στην περίπτωση των Android συσκευών είτε με το Face ID στο iPhone. Από τη στιγμή που χρησιμοποιούνται βιομετρικά χαρακτηριστικά είναι προφανές ότι το επίπεδο ασφάλειας είναι υψηλότερο. Και γι’ αυτό δεν χρειάζεσαι να βάζεις το PIN της κάρτας σου στο POS στις συναλλαγές άνω των 50 ευρώ.

Πολλοί άνθρωποι έχουν στο πορτοφόλι τους και μία σειρά από άλλες κάρτες που σχετίζονται με προγράμματα loyalty. Μόνο που σχεδόν στο σύνολο των περιπτώσεων μπορείς αντί να δείξεις την κάρτα σου να πεις τον αριθμό του τηλεφώνου σου και να σε βρουν μέσω αυτού και να περάσουν τους πόντους σου. Επιπλέον, σε πολλά προγράμματα loyalty διαθέτουν τις δικές τους εφαρμογές που χρησιμοποιούνται αντί για κάρτα.

Τι άλλο μπορεί να έχεις μέσα στο πορτοφόλι σου; Αυτή την περίοδο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού σου. Μόνο που και αυτό μπορείς πλέον να το έχεις στο smartphone είτε αποθηκευμένο ως pdf είτε στην ειδική εφαρμογή μέσα από το Gov.gr.

Το μόνο που μένει είναι η ταυτότητα και το δίπλωμα οδήγησης. Όμως, πολύ σύντομα και αυτά τα δύο έγγραφα θα μπορείς να τα έχεις στο smartphone σου, όπως έχει γίνει γνωστό από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οπότε, αρχίζεις πλέον να αναρωτιέσαι που σου είναι χρήσιμο το πορτοφόλι. Όταν μπορείς να το αντικαταστήσεις με το smartphone σου.

Και το επόμενο βήμα δείχνει να είναι τα κλειδιά για το σπίτι ή το αυτοκίνητο σου ή για το δωμάτιο του ξενοδοχείου σου. Όσον αφορά στο τελευταίο, δεν είναι λίγες οι αλυσίδες ξενοδοχείων που σου επιτρέπουν να «κατεβάζεις» το κλειδί σου στο app τους και μέσω NFC να ανοίγεις την πόρτα του δωματίου σου. Αντίστοιχα, στο αυτοκίνητο βλέπουμε αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες (π.χ. Mercedes, Ford) που ήδη προσφέρουν αντίστοιχες λύσεις. Άρα, δεν είναι και πολύ μακριά η ημέρα που και το κλειδί του αυτοκινήτου σου θα αντικατασταθεί από το smartphone. Απλά, σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είσαι υπέρ του δέοντος προσεκτικός/ή να μην ξεχάσεις το smartphone σου στο τραπέζι του καφέ ή του εστιατορίου. Γιατί διαφορετικά θα ψάχνεις τρόπο για να ανοίξεις το αυτοκίνητο σου…