Τα εργαλεία που χρειάζεται ένας ψηφιακός νομάς

2 έτη πριν
digital nomad

Τα τελευταία τρία χρόνια έχει γίνει πολύς λόγος για τους ψηφιακούς νομάδες και πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν ακόμη και την ενίσχυση τοπικών οικονομιών στην ελληνική περιφέρεια. Όμως, σε αυτές τις συζητήσεις ως ψηφιακός νομάς ορίζεται κάποιος που απλά επιλέγει να μείνει σε μία περιοχή ή χώρα που είναι μακριά από την έδρα της εταιρείας που εργάζεται. Για παράδειγμα, ένας Βρετανός developer που εργάζεται για τη Meta και έχει έρθει να μείνει στα Χανιά και εργάζεται από εκεί.

Στην πραγματικότητα, όμως, ο ψηφιακός νομάς digital nomad) μπορεί να είσαι και συ, ένας άνθρωπος που εργάζεται απ’ οπουδήποτε και αν βρίσκεται. Μάλιστα, σύμφωνα με τη Wikipedia είναι κάποιος που εργάζεται απ’ οπουδήποτε και αν βρίσκεται και ζει μία νομαδική ζωή.

Πρακτικά, όμως, ο όρος ψηφιακός νομάς έχει επεκταθεί πλέον και χρησιμοποιείται για όσους/ες εργάζονται οπουδήποτε και αν βρίσκονται εκτός σπιτιού ή γραφείου. Ανθρώπους που μπορούν να δουλέψουν σε ένα καφέ, σε μία βιβλιοθήκη ή ακόμη και στην παραλία. Κάτι που σημαίνει ότι αν το καλοκαίρι αποφασίσεις ότι αντί να μείνεις στην Αθήνα ή κάποιο άλλο μεγάλο αστικό κέντρο, είναι προτιμότερο να πας σε κάποιο τουριστικό θέρετρο και να εργάζεσαι το πρωί σε ένα καφέ δίπλα στην παραλία κάτω από τα πλατάνια, τότε είσαι και συ ένας ψηφιακός νομάς.

Οπότε σε αυτή την περίπτωση, το ερώτημα είναι τι εξοπλισμός χρειάζεται ένας ψηφιακός νομάς προκειμένου να μπορεί να εργάζεται οπουδήποτε και αν βρίσκεται και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Κάποια από τα εργαλεία αυτά αποτελούν ούτως ή άλλως μέρος του εξοπλισμού που σίγουρα ήδη έχεις στη διάθεση σου, αλλά υπάρχουν και άλλα που καλό είναι να υπάρχουν προκειμένου να μη βρεθείς προ εκπλήξεων αν αποφασίσεις να κάνεις το βήμα.

Τα άκρως απαραίτητα

Ας ξεκινήσουμε από τα άκρως απαραίτητα. Προφανώς, χρειάζεται να έχεις ένα καλό και ισχυρό smartphone. Μάλιστα, το smartphone θα πρέπει να διαθέτει μεγάλη υπολογιστική ισχύ καθώς ποτέ δεν ξέρεις που μπορεί να φανεί χρήσιμη αυτή προκειμένου να ολοκληρώσεις μία εργασία εν κινήσει. Ή ακόμη και να πραγματοποιήσεις μία τηλεδιάσκεψη, οι οποίες πλέον έχουν γίνει πολύ της μόδας. Η κάμερα του smartphone παίζει μεν ρόλο αλλά όχι ιδιαίτερα μεγάλο. Εκτός και αν η δουλειά του ψηφιακού νομάδα απαιτεί τη λήψη φωτογραφιών και video, οπότε είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.

Το πιο σημαντικό εργαλείο ενός ψηφιακού νομά είναι ο φορητός υπολογιστής του. Πολύ απλά γιατί εκεί εργάζεται περισσότερο απ’ οτιδήποτε άλλο. Το laptop ενός ψηφιακού νομά πρέπει να προσφέρει ένα αρκετά δύσκολο συνδυασμό. Θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρό προκειμένου να ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες απαιτήσεις, να είναι αρκετά φορητό γιατί ο νομάς θα το κουβαλά διαρκώς μαζί του και η οθόνη να μην είναι ιδιαίτερα μικρή. Και το κυριότερο να «αντέχει» όσο το δυνατόν περισσότερο η μπαταρία. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι αναζητείται ένα μοντέλο με οθόνη 14 ιντσών (σ.σ. τα laptops με μεγαλύτερες οθόνες είναι ιδιαίτερα άβολα και κουραστικά στη μεταφορά) με μνήμη τουλάχιστον 16 GB, εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο μίνιμουμ 512 GB αν και προτείνεται να φθάνει στο 1 TB, επεξεργαστή Intel Core i5 ή AMD Ryzen 5 κατ’ ελάχιστο και μπαταρία που να προσφέρει τουλάχιστον 6-7 ώρες υπό συνθήκες κανονικής εργασίας. Ιδανικά η οθόνη θα πρέπει να διαθέτει και τεχνολογία περιορισμού των αντανακλάσεων γιατί στην παραλία μπορεί να δημιουργηθούν διάφορα ζητήματα.

Στις άκρως απαραίτητες συσκευές περιλαμβάνεται και ένα ζευγάρι καλών true wireless ακουστικών. Ιδανικά, τα ακουστικά θα πρέπει να μπορούν να συνδεθούν ταυτόχρονα σε δύο συσκευές και είναι απαραίτητα τόσο για τις κλήσεις και τις τηλεδιασκέψεις όσο και για ψυχαγωγικούς λόγους. Τα true wireless είναι καλύτερη περίπτωση από τα ενσύρματα καλώδια κυρίως γιατί είναι πολύ πιο πρακτικά όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού ή γραφείου.

Επίσης, επένδυσε και σε ένα καλό backpack. Με τόσες συσκευές, ένα καλό backpack είναι εκ των ουκ άνευ. Κυρίως για να μπορείς να μεταφέρεις πιο εύκολα όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ανάλογα το laptop

Από τις δυνατότητες του laptop που θα επιλέξει ο ψηφιακός νομάς εξαρτάται αν θα χρειαστεί και ορισμένα ακόμη εργαλεία. Για παράδειγμα, αν η ενσωματωμένη webcam προσφέρει υψηλή ανάλυση, κάτι μάλλον σπάνιο, τότε δεν χρειάζεται να αποκτήσει μία εξωτερική webcam. Σημειωτέον πως ένας ψηφιακός νομάς θα κάνει ουκ ολίγες τηλεδιασκέψεις προκειμένου να παραμένει σε επικοινωνία με τους πελάτες ή τους συνεργάτες του.

Αν το laptop έχει οθόνη αφής, τότε το ποντίκι δεν είναι απαραίτητο. Αν, όμως, δεν έχει οθόνη αφής τότε ένα ποντίκι είναι απαραίτητο και η πρόταση μας είναι για ένα mouse που να είναι μικρό σε μέγεθος και να χωρά μέσα στο backpack.

Σε περίπτωση που το laptop έχει ενσωματωμένη υποδοχή για κάρτα SIM, αυτό είναι ένα επιπλέον ατού. Ο λόγος είναι ένας ψηφιακός νομάς δεν πρέπει να βασίζεται στην ύπαρξη WiFi σε όλα τα καφέ που θα χρησιμοποιήσει. Φυσικά, μπορεί να χρησιμοποιεί ως mobile hotspot το smartphone του αλλά αυτό δεν είναι πάντα η βέλτιστη λύση. Αυτό επειδή σε μία τέτοια περίπτωση, η μπαταρία του smartphone τελειώνει σημαντικά πιο γρήγορα. Οπότε, προτείνεται να υπάρχει ένα mobile hotspot με ενεργή data σύνδεση κινητής για παν ενδεχόμενο.

Τέλος, αν το laptop έχει αρκετές θύρες επέκτασης (USB, Thunderbolt, HDMI, Ethernet) έχει καλώς. Σε διαφορετική περίπτωση, είναι απαραίτητο ένα USB hub για παν ενδεχόμενο και όποια ανάγκη μπορεί να προκύψει.

Καλό να τα έχεις

Σε ένα δεύτερο επίπεδο υπάρχουν ορισμένες ακόμη συσκευές που καλό είναι να υπάρχουν μέσα στο backpack ενός ψηφιακού νομάδα, αν και δεν είναι απολύτως απαραίτητες. Όπως είναι, για παράδειγμα, ένα power bank για τη φόρτιση των φορητών συσκευών. Ιδανική λύση ένας φορτιστής που να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για laptops αν και τα υπάρχοντα μοντέλα είναι σχετικά ακριβά και αρκετά βαριά. Μία ενδιάμεση λύση -προκειμένου να μη κουβαλά κανείς μαζί του τον φορτιστή για το laptop- είναι ένας από τους νέας γενιάς φορτιστές για smartphones που φορτίζουν στα 65W και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για φορητούς υπολογιστές. Οι φορτιστές αυτοί είναι σχετικά μικροί. Απλά, σημαντικό ρόλο παίζει η παρουσία ενός μεγαλύτερου καλωδίου καθώς οι πρίζες στα καφέ ανά την Ελλάδα σπανίως έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετούν εργαζόμενους εν κινήσει που θέλουν να φορτίσουν τις συσκευές τους.

Πολλοί ψηφιακοί νομάδες προτιμούν να έχουν και ένα tablet μαζί τους για πιο βασικές εργασίες. Είναι μία συσκευή που είναι καλό να έχεις, αρκεί να υπάρχει και ένα φυσικό πληκτρολόγιο για να διευκολύνονται οι όποιες εργασίες. Ένα φυσικό πληκτρολόγιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνδυασμό με ένα smartphone σε περίπτωση που ο ψηφιακός νομάς θέλει να απαντήσει γρήγορα σε emails ή σε μηνύματα. Ή ακόμη και να γράψει ένα σχετικά μικρό κείμενο.

Τέλος, μία φορητή δεύτερη οθόνη μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη. Σημειωτέον πως και το tablet μπορεί να χρησιμοποιηθεί -σε ορισμένες περιπτώσεις τουλάχιστον- ως δεύτερη οθόνη. Εδώ βέβαια πολλά έχουν να κάνουν με το είδος της εργασίας με το οποίο ασχολείται ένας ψηφιακός νομάς. Και αν του είναι απαραίτητη η δεύτερη οθόνη. Και γενικότερα το είδος της εργασίας έχει σχέση και με τον εξοπλισμό που είναι απαραίτητος σε έναν ψηφιακό νομάδα. Για παράδειγμα, ένας φωτογράφος χρειάζεται να έχει και μία κορυφαία κάμερα μαζί του για να κάνει τη δουλειά του. Ή αν κάνεις podcast, χρειάζεσαι και ένα καλό μικρόφωνο. Αλλά σε κάθε περίπτωση, το σημαντικότερο είναι πως η ψηφιακή τεχνολογία σου επιτρέπει πλέον να μπορείς να εργάζεσαι οπουδήποτε και αν βρίσκεσαι. Και να μπορείς να κάνεις τις βουτιές σου στα διαλείμματα της δουλειάς χωρίς να υπάρχει καμία διαφορά όσον αφορά την παραγωγικότητα σου σε σχέση με το αν ήσουν στο γραφείο αντί για ένα καφέ μπροστά στη θάλασσα.

Αν και το γνωρίζεις καλά, θα πρέπει να σου πούμε ότι για όλα τα παραπάνω, ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι πάντα δίπλα σου για να σε βοηθήσει να βρεις αυτό που χρειάζεσαι!