Τα μυστικά του καλού budget smartphone

1 έτος πριν
Βudget smartphone

Η κατηγορία των budget smartphones έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια αλλάζοντας εντελώς το προφίλ της και δίνοντας πλέον στους καταναλωτές τη δυνατότητα να κάνουν δικιά τους μία συσκευή ικανή να τους προσφέρει ολοκληρωμένες εμπειρίες χρήσης, ψυχαγωγίας και επικοινωνίας. Τη θέση των κινητών τηλεφώνων που εστίαζαν στα βασικά, έχουν πάρει συσκευές με μεγάλες οθόνες, κάμερες υψηλής ανάλυσης, πλήρες προφίλ συνδεσιμότητας και ένα εύρος λειτουργιών και δυνατοτήτων που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα εκείνο των mid-range και high-end προτάσεων.

Με δεδομένη τη δημοτικότητα των budget συσκευών, οι προτάσεις των κατασκευαστών στην εν λόγω κατηγορία είναι πολλές, όπως θα διαπιστώσεις άλλωστε και ο ίδιος με μία βόλτα στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και το germanos.gr. Τι θα πρέπει να προσέξεις όμως πριν επιλέξεις το επόμενο smartphone σου; Έλα να δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις.

Οι απαιτήσεις σου

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις, πριν καν αρχίσεις και ρίχνεις ματιές στην αγορά, είναι να κατασταλάξεις όσον αφορά στις απαιτήσεις σου. Τι ψάχνεις ακριβώς από το smartphone σου; Για ποιον λόγο θα το χρησιμοποιείς κυρίως; Χρειάζεσαι μία συσκευή για να streamάρεις περιεχόμενο on the go; Τραβάς μήπως φωτογραφίες και βίντεο σε κάθε ευκαιρία; Μήπως θες απλά να το έχεις μαζί σου χωρίς να ανησυχείς για τη φόρτισή του; Προσπάθησε να φανταστείς την καθημερινότητά σου μαζί του και θα καταλάβεις σε ποιους τομείς και τεχνικά χαρακτηριστικά πρέπει να δώσεις έμφαση. Κάνε μία λίστα με αυτά, ξεκινώντας από εκείνο με τη μεγαλύτερη σημασία για ‘σένα και καταλήγοντας στο λιγότερο σημαντικό και βάσει αυτών προχώρησε στην επιλογή σου.

Βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά

Περνώντας στο διά ταύτα, τι θα πρέπει να προσέξεις ως προς τις προδιαγραφές του smartphone σου; Αναφορικά με τον επεξεργαστή, ίσως το γεγονός πως μπορείς να βρεις smartphone με οκταπύρηνο ακόμα και σε αυτή την κατηγορία να σε εκπλήξει. Είναι όμως αλήθεια. Δύσκολα ωστόσο θα βρεις πρόταση με Snapdragon -ακόμα και παλαιότερης γενιάς- οπότε εστίασε στα SoC της MediaTek. Στα της RAM, οι περισσότερες budget συσκευές πλέον έρχονται τουλάχιστον με 2-3 GB, ποσότητα που εγγυάται ότι θα έχεις μία άνετη και ομαλή εμπειρία χρήσης.

Το μέγεθος της οθόνης είναι καθαρά υποκειμενικό: κάποιοι βολεύονται με μεγάλου μεγέθους (6,5 ιντσών και άνω) και άλλοι με μικρότερου: αυτό που θα σου προτείνουμε, είναι να ψάξεις για συσκευή με ανάλυση τουλάχιστον Full HD ή Full HD+ αφού έτσι θα μπορείς να streamάρεις το αγαπημένο σου περιεχόμενο στα 1080p. Αν και προσιτές οικονομικά, οι συσκευές της κατηγορίας έρχονται με τρεις και τέσσερις κάμερες. Δώσε μεν βάση στην ανάλυση της κύριας, τις δυνατότητες εγγραφής βίντεο αλλά και τις λειτουργίες AI.

Καλό είναι φυσικά η χωρητικότητα να είναι όσο πιο μεγάλη γίνεται, αν και αυτό ελάχιστα θα σε απασχολήσει αφού θα έχεις τη δυνατότητα να την αυξήσεις σύμφωνα με τις ανάγκες σου, με την προσθήκη κάρτας microSD. Το πιθανότερο είναι πως η διάρκεια της μπαταρίας θα σε καλύψει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ωστόσο εσύ βεβαιώσου αφ’ ενός πως είναι της τάξεως των 5000 mAh τουλάχιστον και αφ’ ετέρου διαθέτει τεχνολογία ταχείας φόρτισης ώστε να μη χρειάζεται να περιμένεις άσκοπα. Τέλος, η προστασία από νερό και σκόνη βάσει IP (όσο πιο μεγάλος ο αριθμός, τόσο το καλύτερο) είναι πάντοτε ευπρόσδεκτη αφού αυξάνει το… προσδόκιμο ζωής μίας συσκευής.

Αναβαθμίσεις λειτουργικού

Κατ’ αρχάς θεωρούμε ότι στη budget κατηγορία υπάρχει μία πρόταση λειτουργικού συστήματος: το Android. Αυτό που πρέπει να γνωρίζεις, είναι πως οι κατασκευαστές πλέον, δίνουν μία ελάχιστη περίοδο κάλυψης για κάθε τους συσκευή. Αυτή μετριέται συνήθως σε χρόνια και αφορά το διάστημα κατά το οποίο το smartphone θα λαμβάνει εγγυημένες ενημερώσεις λογισμικού. Σε πρώτη φάση εξασφάλισε ότι το κινητό που έχεις επιλέξει έρχεται με την πιο πρόσφατη έκδοση του Android. Εν συνεχεία, δες πόσα χρόνια ελάχιστης κάλυψης υπόσχεται ο κατασκευαστής του, έτσι ώστε αυτό να διαθέτει την πιο ενημερωμένη και ασφαλή έκδοση του λειτουργικού, πλεονεκτώντας από τις νέες δυνατότητες που αναπτύσσει και εισάγει σε αυτό η GOOGLE. Εννοείται πως όσο πιο μεγάλο είναι το χρονικό διάστημα της κάλυψης, τόσο το καλύτερο για ‘σένα. Σημείωσε απλά πως κάποιες εταιρείες εν τέλει καταφέρνουν και προσφέρουν περισσότερα χρόνια ενημερώσεων σε ορισμένες περιπτώσεις.

4G ή 5G;

Οι εποχές που οι 5G προτάσεις smartphone ήταν απλησίαστες ανήκουν πια στο παρελθόν αφού ακόμα και στη budget κατηγορία θα βρεις μοντέλα τα οποία θα σου επιτρέψουν να εκμεταλλευτείς τα πλεονεκτήματα της νέας γενιάς δικτύων. Αν χρησιμοποιείς αρκετά το διαδίκτυο στην καθημερινότητά σου (σερφάροντας, streamάροντας και καταναλώνοντας γενικώς περιεχόμενο online) και παράλληλα ενδιαφέρεσαι για μία συσκευή που θα καλύψει τα «θέλω» σου σε βάθος χρόνου, τότε καλό θα ήταν να προτιμήσεις ένα 5G smartphone. Ακόμα κι αν η κάλυψη των νέων δικτύων είναι σχετικά περιορισμένη επί του παρόντος, αυτό με τον καιρό θα αλλάξει. Φυσικά αν ψάχνεις για κάτι βραχυπρόθεσμα, με την πρόθεση δηλαδή να το αλλάξεις μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, τότε μπορείς να δώσεις έμφαση στις 4G προτάσεις που είναι και περισσότερες.

Μένοντας στα της συνδεσιμότητας, το smartphone σου θα έχει προφανώς Bluetooth και Wi-Fi. Στην κατηγορία θα βρεις και αρκετά dual-SIM μοντέλα εφ’ όσον χρειάζεσαι κάτι τέτοιο ενώ η θύρα USB Type-C θα σε γλιτώσει από τα… μπερδέματα καθώς θα μπορείς να φορτίζεις τη συσκευή σου με οποιοδήποτε συμβατό καλώδιο -που κατά πάσα πιθανότητα θα διαθέτεις ήδη.

Έξτρα υπηρεσίες & αξεσουάρ

Για το τέλος αφήσαμε τα πάντα απαραίτητα έξτρα. Παρ’ ότι οι budget συσκευές είναι γνωστές για την ανθεκτικότητά τους, μη ρισκάρεις την ακεραιότητα της δικιάς σου. Φρόντισε να την πλαισιώσεις από την πρώτη κιόλας στιγμή με την κατάλληλη θήκη προστασίας όπως επίσης και με μία προστατευτική μεμβράνη -ή ακόμα καλύτερα τζαμάκι- οθόνης. Έτσι, ακόμα κι αν σου γλιστρήσει από τα χέρια και πέσει κάτω, θα μπορείς να είσαι ήσυχος γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες να έχει υποστεί κάποια φθορά θα είναι ελάχιστες.

Από εκεί και πέρα, όλες οι συσκευές έρχονται με εγγύηση καλής λειτουργίας από τον κατασκευαστή τους κι όταν αυτή τελειώσει, ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ θα σταθεί πλάι σου ό,τι κι αν συμβεί. Δεν έχεις παρά να μας φέρεις το «πληγωμένο» σου smartphone και αφού οι εξουσιοδοτημένοι τεχνικοί μας το ελέγξουν δωρεάν σε 12 σημεία, θα το επισκευάσουν στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα έτσι ώστε αυτό να δουλεύει και πάλι όπως όταν το έβγαλες από τη συσκευασία του!