Τα μυστικά του κόσμου των μπλέντερ

2 ημέρες πριν
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για μπλέντερ, πολυμπλέντερ και ραβδοκόπτες

Μπλέντερ, ραβδομπλέντερ, πολυκόπτες: συσκευές που μπορούν να κάνουν την προετοιμασία ακόμα και των πλέον πολύπλοκων και απαιτητικών συνταγών παιχνίδι, κι όμως πολλοί είναι εκείνοι που εξακολουθούν σχεδόν εμμονικά να μην αναγνωρίζουν την αξία τους. Το εντυπωσιακό με όλα τα προαναφερθέντα, είναι η ευελιξία τους, καθώς είναι σε θέση να ανταποκριθούν σε πλήθος αναγκών, συμβάλλοντας στην παρασκευή φαγητών, επιδόρπιων και ροφημάτων, από χυμούς και milkshakes, μέχρι σούπες, ζύμη και πίτες.

Όπως ισχύει φυσικά με κάθε συσκευή, έτσι και τα μπλέντερ – με όλες τις σχετικές υποκατηγορίες – έχουν τα δικά τους «μυστικά» τα οποία καλό θα ήταν να γνωρίζεις, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα να επιλέξεις το δικό σου, να ξέρεις πού να κινηθείς (ή έστω, τι να ρωτήσεις τους εξειδικευμένους συμβούλους αγοράς που θα βρεις στα καταστήματα του δικτύου ΓΕΡΜΑΝΟΣ). Έλα να τα δούμε.

Τύπος

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να φροντίσεις, είναι να κατανοήσεις τους διαφορετικούς τύπους μπλέντερ: τι είναι αλλά και τι προσφέρει ο καθένας. Αυτό δεν σημαίνει πως θα πρέπει να σπεύσεις να εξοπλίσεις την κουζίνα σου με ό,τι μπλέντερ υπάρχει: δες τι χρειάζεσαι περισσότερο και ξεκίνα με αυτό.

Μπλέντερ

Το απλό μπλέντερ είναι ιδανικό για σάλτσες και σος, σούπες, smoothies και γενικώς ψιλόκομμα φαγητών. Αποτελείται από μία βάση και ένα δοχείο, στη βάση του οποίου συναντάμε τις λεπίδες που ουσιαστικά κάνουν όλη τη δουλειά. Το καπάκι του σφραγίζει ερμητικά ενώ είναι τόσο σταθερό που μπορείς να το χειριστείς και με το ένα σου χέρι – κάτι που το καθιστά εξαιρετική λύση για τους πρωτάρηδες στην κουζίνα. Εδώ αξίζει να κάνουμε μία αναφορά στα μίξερ (τόσο τα επιτραπέζια, όσο και τα χειρός) τα οποία πολλοί συγχέουν με τα μπλέντερ. Μέγα λάθος αφού τα συγκεκριμένα ειδικεύονται στη δημιουργία ζύμης, μαρέγκας και το χτύπημα βουτύρου και όχι στην πολτοποίηση.

Ραβδομπλέντερ

Το ραβδομπλέντερ κάνει περίπου την ίδια δουλειά με το απλό μπλέντερ, όμως είναι κομματάκι διαφορετικό στη χρήση του. Το συγκεκριμένο, βλέπεις, είναι ουσιαστικά ένα ραβδί και τίποτε παραπάνω. Ιδανικό για κουζίνες με ελάχιστο χώρο και πεπειραμένους μάγειρες, το ραβδομπλέντερ θα σου επιτρέψει να παρασκευάσεις σάλτσες, σούπες και smoothies, καθώς και να πολτοποιήσεις διάφορα υλικά κατά το μαγείρεμα. Θα χρησιμοποιήσεις το σκεύος που βολεύεσαι, αν και απαιτείται περισσότερη προσοχή προς αποφυγή ατυχημάτων. Το μεγάλο πλεονέκτημα του ραβδομπλέντερ είναι φυσικά ο καθαρισμός του ο οποίος, λόγω σχεδιασμού, δεν θα μπορούσε να ήταν πιο εύκολος.

Πολυκόπτες / Πολυμίξερ

Οι πολυκόπτες ή πολυμίξερ, τέλος, εστιάζουν στο τεμάχισμα υλικών και αυτό είναι που τους διαφοροποιεί από τις προηγούμενες δύο κατηγορίες. Είναι αρκετά συμπαγείς σε μέγεθος και ως προς τον σχεδιασμό τους, υιοθετούν εντελώς αντίστροφη λογική από τα μπλέντερ, με τον κάδο να βρίσκεται στο κάτω μέρος και μοτέρ με τον πίνακα ελέγχου στο επάνω. Στο κέντρο του κάδου υπάρχουν λεπίδες που ανάλογα με το μοντέλο που θα προτιμήσεις, ενδεχομένως να αλλάζουν – για καλύτερα αποτελέσματα, ανάλογα με το υλικό και τον στόχο σου. Αν λοιπόν το πολτοποιημένο μείγμα σου απαιτεί συν τοις άλλοις και ψιλόκομμα υλικών, εδώ είσαι.

Ισχύς

Η ισχύς του μπλέντερ σου καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητές του. Η ισχύς ενός μπλέντερ μετριέται σε Watt (W) και ο γενικός κανόνας λέει πως όσο περισσότερη, τόσο το καλύτερο. Ένα μπλέντερ υψηλής ισχύος θα είναι σε θέση να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αλλά και να πολτοποιήσει ή να ψιλοκόψει πιο πολλά υλικά (ακόμα και τα σκληρότερα εξ αυτών). Θα πρέπει φυσικά να λάβεις υπ’ όψιν σου πως η υψηλότερη ισχύς απαιτεί και υψηλότερη κατανάλωση ρεύματος, κάτι που καλό θα ήταν να μην αγνοήσεις (είναι κρίμα να έχεις π.χ. ένα επαγγελματικό μπλέντερ όταν δεν εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο τις δυνατότητές του). Γενικά, αν δεν έχεις εξεζητημένες απαιτήσεις, με ένα μοντέλο τουλάχιστον 1000 W θα πρέπει να είσαι εντάξει.

Χωρητικότητα

Το μέγεθος του κάδου του μπλέντερ (ή πολυκόπτη ή μίξερ) είναι ακόμα ένας παράγοντας τον οποίο θα πρέπει να ελέγξεις κατά την αγορά σου. Είμαστε σίγουροι πως η προοπτική του να πρέπει να ετοιμάσεις δύο ή και περισσότερες δόσεις ενός smoothie, μίας σούπας ή μίας σάλτσας, δεν σε «ψήνει» ιδιαίτερα, σωστά; Εξασφάλισε λοιπόν πως η χωρητικότητα του μπλέντερ καλύπτει τις ανάγκες σου. Θα σου προτείναμε να προτιμήσεις συσκευές με κάδο τουλάχιστον 1,5 λίτρου και να ανέβεις ακόμα πιο πάνω (υπάρχουν προτάσεις στα 1,8 ή και 2 λίτρα) αν μιλάμε για τριμελή ή τετραμελή οικογένεια ή συνηθίζεις να καλείς κόσμο στο σπίτι.

Λεπίδες

Μην αμελήσεις να δώσεις προσοχή στις λεπίδες του μπλέντερ. Οι ιδανικότερες όλων είναι εκείνες από ανοξείδωτο ατσάλι καθώς λόγω ποιότητας κόβουν αποτελεσματικά για χρόνια ενώ έχουν και μεγαλύτερη αντίσταση στη σκουριά. Ορισμένα μοντέλα έρχονται με έξτρα λεπίδες για δουλειές όπως το σπάσιμο πάγου ή το ψιλό κόψιμο (τρίψιμο) μπαχαρικών. Αυτό το τελευταίο είναι τέλειο αν σου αρέσει να πειραματίζεσαι με τις δημιουργίες σου. Απλά έλεγξε ότι η εναλλαγή γίνεται εύκολα και με ασφάλεια!

Καθαρισμός

Το μπλέντερ έρχεται στην κουζίνα σου ώστε να κάνει τη ζωή σου ευκολότερη και αυτό ισχύει και ως προς τον καθαρισμό του. Βεβαιώσου λοιπόν ότι διαθέτει αφαιρούμενα μέρη τα οποία μπορούν να πλυθούν, ιδανικά και στο πλυντήριο, έτσι ώστε να ξεμπερδεύεις μαζί τους μια κι έξω, χωρίς πολλά-πολλά!

Πρόσθετες / Smart λειτουργίες

Οι πολλές ή τέλος πάντων αρκετές ταχύτητες είναι απαραίτητες: χαμηλή για σάλτσες, υψηλή για σκληρά υλικά, οπότε εξασφάλισε ότι το μπλέντερ σου έχει τέτοια δυνατότητα. Ειδική μνεία οφείλουμε να κάνουμε στη λειτουργικότητα και τη φορητότητα. Ένα φορητό ραβδομπλέντερ χωράει παντού και χρησιμοποιείται κατ' ευθείαν σε κατσαρόλες και μπολ, οπότε λάβε κι αυτό υπ' όψιν σου. Κάποια μπλέντερ (κυρίως τα NINJA και NUTRIBULLET) βασίζονται στην τεχνολογία vacuum blending, δημιουργώντας ένα σφραγισμένο κενό αέρος για να αποτρέψουν την οξείδωση πριν τη μίξη. Αν η λειτουργία αυτή σε ενδιαφέρει και την αντέχει το budget σου, εξέτασέ τη. Αντίστοιχα υπάρχουν και τα θερμικά μπλέντερ, πολυκόπτες με θερμαινόμενη επιφάνεια κάτω από το δοχείο που χάρη στη φύση τους ξεκλειδώνουν μία ευρεία γκάμα πρόσθετων δυνατοτήτων. Τέλος, έλεγξε προσεκτικά τις λειτουργίες ασφαλείας όπως π.χ. την αυτόματη απενεργοποίηση για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο καθώς χρησιμοποιείς το μπλέντερ σου.

Κατά τη χρήση

Καλά όλα τα παραπάνω αλλά έχοντας τελειώσει με την έρευνα αγοράς και αποκτήσει το μπλέντερ που είχες βάλει στο μάτι, πώς θα το εκμεταλλευτείς καλύτερα; Τι θα ‘λεγες για δυο έξυπνα tips;

Μείωσε τον θόρυβο

Κακά τα ψέματα, το μπλέντερ είναι από τις πιο «θορυβώδεις» συσκευές που κατά πάσα πιθανότητα έχεις στην κουζίνα σου. Αν λοιπόν υπάρχει κάποιος στο σπίτι που παρακολουθεί τηλεόραση, ακούει μουσική ή προσπαθεί να βγάλει άκρη σε κάποια τηλεδιάσκεψη, ενώ εσύ ετοιμάζεις το επόμενο γεύμα σας, δοκίμασε να τοποθετήσεις στη βάση του μπλέντερ μία επιφάνεια σιλικόνης ή μία πετσέτα. Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν κραδασμοί και θόρυβος, κάνοντας τα πράγματα κομματάκι καλύτερα.

Καθάρισέ το έξυπνα

Όταν τελειώσεις με το μπλέντερ σου, θα πρέπει να το καθαρίσεις κιόλας. Το πρώτο πράγμα που μπορείς να κάνεις, έτσι ώστε να απλοποιήσεις σημαντικά τη ζωή σου, είναι να ρίξεις μέσα του λίγο ζεστό νερό μαζί με απορρυπαντικό πιάτων ή ξύδι (αν έχεις και λεμόνι ώστε να το στύψεις, ακόμα καλύτερα, ιδίως αν υπάρχουν έντονες οσμές) και να το θέσεις σε λειτουργία. Έπειτα από μισό λεπτό σταμάτησέ το, άδειασε το περιεχόμενό του, ξέπλυνε καλά στο χέρι στον νεροχύτη ή βάλε το στο πλυντήριο και θα είσαι έτοιμος/η.

Χρησιμοποίησέ το όπου και όπως πρέπει

Σου θυμίζουμε πως το μπλέντερ σου έχει συγκεκριμένες δυνατότητες. Έλα να ρίξουμε άλλη μια ματιά σε όλα όσα θα ετοιμάσεις με τον κάθε τύπο:

Μπλέντερ

  • Smoothies και shakes
  • Σούπες και σος
  • Παγωμένα ροφήματα και επιδόρπια
  • Βούτυρο με ξηρούς καρπούς και spreads
  • Ζύμη
  • Βρεφικές τροφές (πολτός)

Ραβδομπλέντερ

  • Σούπες βελουτέ (κατ' ευθείαν στην κατσαρόλα)
  • Σάλτσες και dressings
  • Smoothies (μικρές ποσότητες)
  • Κρέμα και αφρόγαλα
  • Βρεφικές τροφές (πολτός κατ' ευθείαν στο πιάτο)
  • Πουρές λαχανικών
  • Συνταγές με βάση τα αυγά

Πολυκόπτες / Πολυμίξερ

  • Κόψιμο και τεμάχισμα λαχανικών
  • Τρίψιμο τυριων και λαχανικών
  • Συνταγές με βάση τους ξηρούς καρπούς
  • Ζύμη και κρούστα
  • Dips και spreads
  • Επεξεργασία κρέατος
  • Πολτός λαχανικών και φρούτων

Το τέλειο μπλέντερ για ‘σένα

Τώρα λοιπόν που ξέρεις τι προσφέρει το κάθε είδος μπλέντερ, πού υπερτερεί των υπολοίπων αλλά και πώς θα το εκμεταλλευτείς με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έλα σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ ή μπες στο germanos.gr και επίλεξε εκείνο ή εκείνα που ταιριάζουν καλύτερα στην κουζίνα και τις ανάγκες σου. Μην ξεχνάς πως οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι είναι στη διάθεσή σου για να λύσουν κάθε απορία!

Θες να εξοπλίσεις στο φουλ την κουζίνα σου; Μάθε ποιες άλλες συσκευές μαγειρικής θα χρειαστείς!