Τα πλεονεκτήματα ενός οικοσυστήματος στην συσκευή σου

1 έτος πριν
laptop

Αν υπάρχει ένα trend, μία τάση που να έχει ξεχωρίσει τα τελευταία χρόνια σε έναν -ψηφιακό- κόσμο που διαρκώς αλλάζει, μεταβάλλεται και εξελίσσεται, είναι τα λεγόμενα οικοσυστήματα. Πρόκειται για τον απώτατο σκοπό κάθε μεγάλου κατασκευαστή τεχνολογίας, τον τρόπο με τον οποίο εκείνος θα είναι σε θέση να διατηρήσει τους πελάτες του στο διηνεκές, καλλιεργώντας την εμπιστοσύνη και την πίστη τους στο brand του. Αν ψάχνεις για ακριβή ορισμό, ένα τέτοιο οικοσύστημα είναι ένα διασυνδεδεμένο και αλληλοεξαρτώμενο δίκτυο συσκευών που εμπίπτουν σε διάφορες κατηγορίες προϊόντων που είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους προσφέροντας μία ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης.

Όπως προαναφέραμε, ένα οικοσύστημα αποτελεί το μεγάλο «όνειρο» μίας εταιρείας αφού χάρη σε αυτό είναι σε θέση να «κλειδώσει» τον χρήστη στα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Αν δηλαδή κάποιος έχει smartphone και tablet από έναν συγκεκριμένο κατασκευαστή, τότε χάρη στο οικοσύστημα, τα πλεονεκτήματα του οποίου έχει μόλις αρχίσει να αντιλαμβάνεται -μέσω των δύο συσκευών του- εκείνος είναι αρκετά πιθανόν να προτιμήσει smartwatch, laptop ή υπηρεσία cloud αποθήκευσης από το ίδιο brand. Από τη μία ο ίδιος θα επωφεληθεί από την ομαλότερη υλοποίηση και τη συνέχεια στα δεδομένα και τις πληροφορίες του ενώ από την άλλη ο κατασκευαστής θα αυξήσει τις πωλήσεις του. Win/win.

Ποια είναι όμως τα πλεονεκτήματα ενός τέτοιου οικοσυστήματος για τους χρήστες; Αν και το καθένα έχει τα δικά του, αρκετές λειτουργίες και δυνατότητες κάνουν την εμφάνισή τους σε αρκετά εξ αυτών -διαφέροντας στις λεπτομέρειες και την ονομασία. Έλα να τα δούμε αναλυτικά.

Συνέχεια υπηρεσιών messaging

Αν αποφασίσεις να χρησιμοποιήσεις την ενσωματωμένη υπηρεσία messaging του εκάστοτε οικοσυστήματος, τα μηνύματά σου θα σε ακολουθούν σε όλες σου τις συσκευές. Αν φερ’ ειπείν ξεκινήσεις μία συνομιλία στο smartphone σου, με χαρά θα διαπιστώσεις πως θα είσαι σε θέση να ανταλλάζεις μηνύματα και από το tablet σου, κάτι που θα βρεις πάρα πολύ χρήσιμο σε περίπτωση που για τον οποιονδήποτε λόγο χρειαστεί να αλλάξεις συσκευή. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει με όλες τις υπηρεσίες messaging (βλ. Viber, Messenger, Skype κλπ) αφού οι συνομιλίες σου δεν αποθηκεύονται τοπικά αλλά στους servers τους, όχι όμως και με τα γραπτά μηνύματα SMS.

Cast οθονών

Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις στον εαυτό σου και την παραγωγικότητά του ενόσω δουλεύεις, είναι να ελέγχεις κάθε λίγο και λιγάκι την οθόνη του smartphone σου για τυχόν ειδοποιήσεις. Η απόσπαση της προσοχής σου από την εργασία σου, μπορεί τη στιγμή εκείνη να σου φαίνεται αμελητέα, όμως αν συνυπολογίσεις τη συχνότητα με την οποία γίνεται, θα βρεθείς προ μεγάλης εκπλήξεως. Για τον λόγο αυτό θα βρεις πραγματικά χρήσιμη τη δυνατότητα που θα σου δώσουν ορισμένα οικοσυστήματα έτσι ώστε να προβάλεις την οθόνη του smartphone σου σε αυτή του tablet ή του laptop σου, έχοντας μάλιστα την ευκαιρία να αλληλεπιδράσεις μαζί της για ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία.

Κοινή χρήση περιεχομένου

Θυμάσαι μια φορά κι έναν καιρό που για να μεταφέρεις τις φωτογραφίες που τράβηξες με το smartphone σου στο laptop ή το tablet σου έπρεπε να οργανώσεις ολόκληρη… επιχείρηση; Ε, τα περισσότερα οικοσυστήματα κλειδαμπαρώνουν τη διαδικασία αυτή στο χρονοντούλαπο της ιστορίας, επιτρέποντάς σου να αποκτήσεις πρόσβαση στις εικόνες και τα λοιπά αρχεία σου εύκολα και γρήγορα απ’ όποια συσκευή κι αν βρίσκεσαι. Αυτό επιτυγχάνεται, βλέπεις, στο πλαίσιο λειτουργίας cloud αποθήκευσης, χάρη στην οποία το σύστημα τραβά αυτόματα backup από τις εικόνες, τις φωτογραφίες και τα βίντεό σου αποθηκεύοντάς τα online (αν μιλάμε για μεγάλο όγκο, τότε ενδεχομένως να χρειαστείς πρόσθετο χώρο επί πληρωμή).

Ταυτόχρονη χρήση συσκευών

Θα σου φέρουμε ένα πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα. Έστω ότι χρησιμοποιείς το tablet σου, streamάροντας το τελευταίο επεισόδιο της αγαπημένης σου σειράς. Έχεις συνδέσεις τα ακουστικά σου και… του δίνεις να καταλάβει. Ταυτόχρονα όμως περιμένεις και ένα σημαντικό τηλεφώνημα στο smartphone σου. Τι γίνεται όταν λοιπόν χτυπήσει το τελευταίο; Θα κάθεσαι να αποσυνδέεις και κατόπιν να συνδέεις τα ασύρματα ακουστικά σου; Ας’ το… Μέχρι να το κάνεις, θα έχεις χάσει την κλήση. Ένα οικοσύστημα όμως, θα σου δώσει τη δυνατότητα να συνδέσεις τα συμβατά ακουστικά σου με δύο συσκευές του παράλληλα. Έτσι, όταν το τηλέφωνο χτυπήσει, τα ακουστικά θα σου μεταφέρουν κανονικά την κλήση (πατώντας «pause» σε ό,τι έβλεπες/άκουγες στο tablet) χωρίς εσύ να χρειαστεί να κάνεις το παραμικρό. Στο τέλος ο ήχος θα αλλάξει και πάλι ώστε να συνεχίσεις το streaming δίχως κανένα πρόβλημα.

Το ίδιο θα κάνεις και με το πληκτρολόγιό σου. Αν φερ’ ειπείν θες να γράψεις ένα μακροσκελές κείμενο στο smartphone σου και κουράζεσαι απλά στη σκέψη πως θα πρέπει να το εισάγεις χρησιμοποιώντας μόνο τους αντίχειρές σου, μπορείς να εκμεταλλευτείς το πληκτρολόγιο του tablet σου προκειμένου να το γράψεις μέσω αυτού.

Ειδοποιήσεις

Το smartwatch θεωρείται πια προέκταση όχι μόνο του χεριού αλλά και του smartphone μας. Το να μπορεί κάποιος να ελέγχει ειδοποιήσεις, emails, εισερχόμενα μηνύματα, ακόμα και οδηγίες πλοηγού GPS από την άνεση του χεριού του, με ένα ελαφρύ τίναγμα του καρπού του και χωρίς καν να χρειαστεί να βγάλει από την τσέπη του το smartphone, είναι τεράστια υπόθεση. Για να ισχύσει βέβαια αυτό θα πρέπει το smartwatch να μπορεί να «δει» τα όσα συμβαίνουν στο smartphone, κάτι για το οποίο φροντίζει το οικοσύστημα του εκάστοτε κατασκευαστή. Σημείωσε πως εδώ αν και η δουλειά μπορεί να γίνει και με συμβατά smartwatches τρίτων εταιρειών, εκείνα του κατασκευαστή του smartphone/tablet/οικοσυστήματος είναι και εκείνα που προσφέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Δεδομένα υγείας

Παραμένουμε στα του smartwatch/smartband εστιάζοντας στην καταγραφή δεδομένων φυσικής κατάστασης. Δε χρειάζεται ιδιαίτερη σκέψη για να καταλάβει κανείς πως μόνο υλοποιήσεις του ίδιου κατασκευαστή ή συμβατών τρίτων εταιρειών μπορούν να συνεργαστούν αγαστά στο πλαίσιο ενός οικοσυστήματος, έτσι ώστε να καταγράψουν με τον αποτελεσματικότερο τρόπο τις κατάλληλες πληροφορίες και να προσφέρουν στον χρήστη μία όσο το δυνατόν πληρέστερη και ακριβέστερη εικόνα της φυσικής του κατάστασης.

Smart home

Για το τέλος αφήσαμε το πλέον προφανές. Αν αποφασίσεις να υλοποιήσεις το κόνσεπτ του διασυνδεδεμένου σπιτιού, τότε τα διάφορα έξυπνα συστήματα θα πρέπει να επικοινωνούν με κάποιον τρόπο και μολονότι η μεταξύ τους επικοινωνία δε θεωρείται must, δεν ισχύει το ίδιο και για εκείνη με το κεντρικό hub, την πλατφόρμα πάνω στην οποία θα «χτίσεις» τα θεμέλια του smart home σου. Αν και σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης μεταξύ δύο εταιρειών, είναι προτιμότερο η λύση που θα προτιμήσεις να έρχεται σε πλήρη συμφωνία με τις συσκευές και τα gadgets που χρησιμοποιείς για την όσο πιο ομαλή ένταξή τους στο οικοσύστημά σου.