Ποιος είπε ότι το καινούριο σου tablet θα πρέπει να σου στοιχίσει οπωσδήποτε μια περιουσία; Μιλάμε για μία κατηγορία προϊόντων με τεράστια ποικιλία και προτάσεις που θα καλύψουν κάθε γούστο, ανάγκη και τσέπη. Όπως άλλωστε θα διαπιστώσεις με μια επίσκεψη στα καταστήματα του δικτύου ΓΕΡΜΑΝΟΣ και το germanos.gr, τα tablets ξεκινούν από εξαιρετικά χαμηλές τιμές, με value for money λύσεις για εκείνους που αναζητούν μία προσιτή συσκευή ενημέρωσης, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας. Τι πρέπει να προσέξεις όμως στο budget tablet σου ούτως ώστε αυτό να είναι σε θέση να καλύψει με άνεση τα «θέλω» σου; Έλα να αναλύσουμε τα χαρακτηριστικά του.
Οθόνη
Σε ό,τι αφορά το μέγεθος της οθόνης του tablet σου, αποτελεί καθαρά υποκειμενική επιλογή: κάποιοι θα εκτιμήσουν τη φορητότητα που τους προσφέρει ένα μικρό tablet με διαγώνιο οθόνης κάτω των 9 ιντσών, κάποιοι άλλοι θέλουν να απολαμβάνουν το αγαπημένο τους περιεχόμενο σε μία σεβαστού μεγέθους οθόνη. Ως προς την ανάλυσή της τώρα, αν πρόκειται να ασχοληθείς με HD περιεχόμενο, κοιτάς να είναι στα 720p τουλάχιστον. Για Full HD καταστάσεις θες υλοποίηση άνω των 1080p. Αν το πάνελ της είναι τύπου IPS, θα έχεις το bonus των καλύτερων χρωμάτων (δες το ποσοστό κάλυψης του χώρου sRGB -όσο πιο ψηλό, τόσο πιο καλά) και της υψηλότερης φωτεινότητας (300 nits τουλάχιστον).
Επεξεργαστής
Ο επεξεργαστής αποτελεί το «μυαλό» του tablet σου. Όσο πιο ικανός είναι, τόσο πιο πολύπλοκους υπολογισμούς θα είναι σε θέση να φέρει εις πέρας. Ως εκ τούτου λοιπόν, πριν αναφερθούμε σε συγκεκριμένους επεξεργαστές (ή CPU όπως θα τους δεις να αναφέρονται), θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις τον σκοπό για τον οποίο θες το tablet σου. Αν πρόκειται π.χ. να διαβάζεις βιβλία και να «σερφάρεις» στο διαδίκτυο, τότε ένας τετραπύρηνος επεξεργαστής θα είναι ό,τι πρέπει για τις ανάγκες σου. Σε περίπτωση που πρόκειται να δοκιμάσεις και απαιτητικότερες εργασίες (καθημερινό computing, εξειδικευμένα apps υψηλών απαιτήσεων ή video games), τότε θα πρέπει να επενδύσεις σε έναν επεξεργαστή με οκτώ πυρήνες και όσο το δυνατόν υψηλότερους χρονισμούς.
RAM
Όσο «light» κι αν είναι η χρήση που πρόκειται να του κάνεις, το νέο σου tablet θα πρέπει να διαθέτει αρκετή RAM ούτως ώστε να σου προσφέρει μία ομαλή εμπειρία χρήσης. Τι εννοούμε με αυτό; Να εναλλάσσεσαι φερ’ ειπείν ανάμεσα στα apps που χρησιμοποιείς χωρίς καθυστερήσεις και άλλα προβλήματα. Δεν περιμένουμε να είναι σε θέση να διαχειριστεί απαιτητικές και «βαριές» εφαρμογές (π.χ. από το Photoshop στο Premiere ή έναν browser με διψήφιο αριθμό ανοιχτών tabs) αλλά υπό κανονικές συνθήκες δε θα πρέπει να δυσκολεύεται με απλά apps. Υπό αυτό το πρίσμα, τα 2 GB μνήμης RAM θα πρέπει να επαρκούν. Αν το budget σου το επιτρέπει, ανέβα στα 3 ή τα 4 GB για να είσαι απόλυτα καλυμμένος.
Χωρητικότητα
Η χωρητικότητα του tablet σου καθορίζει τον όγκο των δεδομένων που μπορείς να αποθηκεύσεις σε αυτό. Η προφανής λογική είναι να επιδιώξεις τον μέγιστο δυνατό αποθηκευτικό χώρο για τη συσκευή σου. Υπάρχουν όμως και ορισμένοι «αστερίσκοι». Το tablet που έχεις βάλει στο μάτι π.χ. δέχεται κάρτες μνήμης; Αν ναι, μόλις βρήκες έναν έξυπνο και φθηνό τρόπο να αυξήσεις τη χωρητικότητά του όσο χρειάζεσαι. Εναλλακτικά, μπορείς να δεις κάποια από τις cloud λύσεις της αγοράς (όπως το OneDrive της MICROSOFT, το Google Drive της GOOGLE ή το Dropbox) προκειμένου να αποθηκεύσεις τα δεδομένα σου στο «σύννεφο». Αν σκοπεύεις να αποθηκεύσεις μεγάλο αριθμό αρχείων πάντως, «κυνήγησε» τα 32 GB, διαφορετικά με 16 GB θα ‘σαι μια χαρά.
Συνδεσιμότητα
Σε ό,τι έχει να κάνει με την ασύρματη συνδεσιμότητα, το tablet σου υποστηρίζει Wi-Fi και Bluetooth (ιδανικά έκδοση 5.0 ή νεότερη). Δε χρειάζεται να το ψάξεις, όλα τα μοντέλα της αγοράς τα διαθέτουν. «Must» θεωρείται πια και το GPS το οποίο και θα βρεις σχεδόν σε όλα τα διαθέσιμα tablets. Αν πρόκειται να χρησιμοποιείς το tablet σου ενώ βρίσκεσαι εκτός σπιτιού ή γραφείου, θα σου προτείναμε να εξετάσεις τη λύση του 4G αφού θα διασφαλίσει ότι θα είσαι διαρκώς συνδεδεμένος με τον κόσμο γύρω σου -και μάλιστα σε εξαιρετικές ταχύτητες και χωρίς να ψάχνεις για Wi-Fi. Ως προς την ενσύρματη συνδεσιμότητα, αν βρεις πρόταση με USB Type-C αντί για micro/mini-USB, θα είναι καλύτερα.
Βάρος/Κατασκευή
Το βάρος του tablet σου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το μέγεθός του. Για να έχεις μία εικόνα πάντως, μία πρόταση 10 ιντσών θα πρέπει να είναι μεταξύ 450-500 γραμμαρίων, τη στιγμή που μία 9 ιντσών θα κυμαίνεται ιδανικά μεταξύ 350-400 γραμμαρίων. Αν επισκεφθείς κάποιο κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ, μη φοβηθείς να πάρεις στα χέρια σου το tablet που σε ενδιαφέρει προκειμένου να σιγουρευτείς για την καλή κατανομή του βάρους του και το σταθερό του κράτημα.
Μπαταρία
Οι μπαταρίες των πιο προσιτών οικονομικά tablets κυμαίνονται γύρω στα 5000 mAh, οπότε η συγκεκριμένη χωρητικότητα θα πρέπει να είναι και ο «στόχος» σου. Μη σε αποθαρρύνει το σχετικά μικρό νούμερο -συγκριτικά με ακριβότερες προτάσεις: οι συγκεκριμένες συσκευές έχουν πολύ μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και ως εκ τούτου δε χρειάζονται «θηριώδεις» μπαταρίες. Αυτό που μπορείς να κάνεις όμως, είναι να ελέγξεις τι λέει ο κάθε κατασκευαστής περί αυτονομίας (αυτή σε ενδιαφέρει σε τελική ανάλυση) και χρόνου φόρτισης.
Λειτουργικό
Με δεδομένο ότι κοιτάς για budget πρόταση tablet, το Android αποτελεί μονόδρομο σχετικά με το λειτουργικό σύστημα. Θα χρειαστεί να έχεις τον νου σου σε δύο στοιχεία: το περιβάλλον χρήστη του εκάστοτε κατασκευαστή και τη διάρκεια εγγυημένων ενημερώσεων. Αναφορικά με το πρώτο, πολλές εταιρείες πλαισιώνουν το Android με ένα δικό τους UI που προσθέτει λειτουργίες, συντομεύσεις κ.α. -βεβαιώσου ότι σου αρέσει. Ως προς τη δεύτερη, έλεγξε προσεκτικά αν ο κατασκευαστής του tablet που έχεις επιλέξει υπόσχεται πως θα προσφέρει ενημερώσεις λογισμικού για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Ενημερωμένη συσκευή ισούται με ασφαλή συσκευή.
Λοιπά χαρακτηριστικά
Τα στερεοφωνικά ηχεία είναι συμπαθέστατο «εξτραδάκι». Δώσε βάση να είναι τοποθετημένα κατά τέτοιο τρόπο που να σου προσφέρουν μία ισορροπημένη εμπειρία με τον τρόπο που κρατάς το tablet ενώ streamάρεις περιεχόμενο. Ευπρόσδεκτη -αν και σπάνια για το συγκεκριμένο εύρος τιμών- είναι και η προστασία από νερό και σκόνη (βάσει IP): αν δεις πως διατίθεται, μην τη χάσεις! Ο σαρωτής δακτυλικού αποτυπώματος, τέλος, είναι ακόμα μία καλοδεχούμενη έκπληξη αφού θα διασφαλίσει πως τα δεδομένα σου θα παραμείνουν θωρακισμένα με τον πλέον ασφαλή τρόπο.