Τα τεχνολογικά προϊόντα για μία πιο ευχάριστη πτήση

1 έτος πριν
Τεχνολογικά Προϊόντα

Διακοπές το καλοκαίρι σημαίνει, μεταξύ άλλων, και ταξίδια σε πόλεις και χώρες που δεν μπορείς να φθάσεις με το αυτοκίνητο σου αλλά χρειάζεσαι να πας με το αεροπλάνο. Και σε πολλές περιπτώσεις, μία πτήση 2 ή περισσότερων ωρών μπορεί να αποδειχθεί μία δύσκολη διαδικασία αν δεν έχεις μαζί σου τα απαραίτητα τεχνολογικά προϊόντα.

Σε αυτό το άρθρο δεν πρόκειται να αναφερθούμε στα διάφορα αξεσουάρ -ή gadgets με την ευρύτερη έννοια του όρου- που χρησιμοποιούνται από πολλούς επιβάτες αεροπορικών πτήσεων, όπως είναι τα προσκέφαλα. Όπως και δεν θα αναφερθούμε σε προϊόντα που χρειάζεσαι στις διακοπές σου εκτός Ελλάδας αλλά δεν είναι απαραίτητα κατά τη διάρκεια μίας πτήσης, όπως, για παράδειγμα, ένα multi adaptor για πρίζες διαφορετικές από αυτές που χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα. Θα επικεντρωθούμε σε προϊόντα τεχνολογίας που θα κάνουν τη ζωή σου πιο ευχάριστη και δημιουργική από τη στιγμή που θα καθίσεις στη θέση σου (πιθανότατα στην economy class) και θα δέσεις τη ζώνη σου.

Μία βασική ασχολία για πολλούς επιβάτες κατά τη διάρκεια μίας πτήσης είναι η παρακολούθηση μίας -ή περισσότερων- ταινιών ή επεισοδίων αγαπημένων τους σειρών. Το να ακούς μουσική και να χαζεύεις έξω από το παράθυρο. Ή να διαβάσεις κάποιο βιβλίο. Με αυτό τον τρόπο μία πτήση που διαρκεί πολύ παραπάνω από μισή ώρα μπορεί να περάσει πολύ πιο ευχάριστα. Εκτός, φυσικά, και αν είσαι από αυτούς ή αυτές που είναι σε θέση να κοιμούνται καθ’ όλη τη διάρκεια μίας πτήσης.

Προφανώς, το smartphone είναι βασικό κομμάτι της εμπειρίας. Και είναι προφανές ότι όσο πιο μεγάλη οθόνη τόσο το καλύτερο αν θέλεις να δεις μία ταινία. Για την αναπαραγωγή μουσικής, το smartphone είναι υπεραρκετό αν και χρειάζεται οπωσδήποτε να έχεις μαζί σου ένα ζευγάρι καλά ακουστικά.

Αρκετοί επιβάτες προτιμούν ενσύρματα, over the ear και μεγάλα μεγέθους ακουστικά. Η πραγματικότητα είναι πως μπορείς να χρησιμοποιήσεις ότι είδους ακουστικά προτιμάς. Με μία λεπτομέρεια, όμως, που πρέπει να προσέξεις: τα ακουστικά που χρησιμοποιείς να έχουν τη δυνατότητα για noise cancellation (απομόνωση εξωτερικού θορύβου). Η δυνατότητα αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική κατά τη διάρκεια μίας πτήσης, δεδομένου ότι μέσα σε ένα αεροσκάφος υπάρχει αρκετός θόρυβος. Τόσο από τους υπόλοιπους επιβάτες όσο και από τους κινητήρες που είναι σε λειτουργία.

Από εκεί και πέρα, τα ασύρματα ακουστικά έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν υπάρχουν καλώδια για να μπερδεύονται στα πόδια σου. Με δεδομένο κιόλας ότι ο χώρος που έχεις -ειδικά στην οικονομική θέση και σε μία γεμάτη πτήση- είναι σχετικά μικρός, η ύπαρξη καλωδίων είναι ενδεχομένως πρόβλημα. Όπως πρόβλημα είναι και τα μεγάλα, over the ear ακουστικά που απαιτούν χώρο για την αποθήκευση και τη μεταφορά τους.

Το επόμενο θέμα είναι τι είδους συσκευή θα χρησιμοποιήσουμε για να δούμε μία ταινία ή μία σειρά ή θα παίξουμε κάποιο παιχνίδι. Αυτή η συσκευή θα μπορούσε να είναι το smartphone μας αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η οθόνη του κινητού τηλεφώνου μας, όσο καλή και αν είναι, είναι σχετικά μικρή.

Αρκετοί είναι εκείνοι που ανοίγουν το laptop τους. Ακόμη και στη business class, όμως, ο χώρος που είναι διαθέσιμος είναι σχετικά μικρός αν το laptop σου έχει οθόνη με διαγώνιο άνω των 14 ιντσών. Ακόμη και τα 14ίντσα laptops σπανίως χωράνε στη business class, ενώ στην οικονομική θέση δύσκολα χωρά ακόμη και 13άρι.

Η πρόταση μας είναι ένας φορητός υπολογιστής 2 σε 1. Δηλαδή, μία συσκευή που να μπορεί να μετατραπεί και σε tablet και να διαθέτει οθόνη αφής. Το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι εξαιρετικά βολικό, δεδομένου ότι, προφανώς, χώρος για ποντίκι δεν υπάρχει και το touchpad θέλει αρκετή εξάσκηση για να είναι εύχρηστο. Οι εικόνες επιβατών που έχουν το ποντίκι πάνω στο πληκτρολόγιο του laptop τους εν ώρα πτήσης και δεν χωράνε στη θέση είναι μάλλον αρκετές για να σε πείσουν για αυτό που λέμε.

Ενδεχομένως, η καλύτερη λύση να είναι να έχεις ένα tablet με οθόνη γύρω στις 10-12 ίντσες. Σε αυτή την περίπτωση, η οθόνη είναι αρκετά μεγάλη για να απολαύσεις το video σου ή να παίξεις κάποιο παιχνίδι εν ώρα πτήσης συν ότι μπορείς να συνδέσεις εύκολα και γρήγορα τα ακουστικά σου και να έχεις μία ικανοποιητική εμπειρία. Για gaming πάντως υπάρχει πάντα και η -ίσως καλύτερη- λύση του Switch, της μοναδικής παιχνιδοκονσόλας της Nintendo που επιτρέπει το gaming αξιώσεων ειδικά όταν είστε εν κινήσει.

Σημαντική λεπτομέρεια: «κατέβασε» πριν την πτήση το περιεχόμενο που θέλεις να δεις γιατί μη ξεχνάς ότι πριν την απογείωση πρέπει να περάσεις τη συσκευή σου σε "λειτουργία πτήσης". Οι video streaming πλατφόρμες προσφέρουν ούτως ή άλλως αυτή τη δυνατότητα και στη χειρότερη περίπτωση μπορείς να το έχεις σε ένα USB stick ή απευθείας αποθηκευμένο στο δίσκο της συσκευής σου. Για όσους περιμένουν ότι θα μπορέσουν να δουν ταινία απευθείας μέσω του WiFi του αεροπλάνου, να ενημερώσουμε ότι δεν είναι πάντα διαθέσιμη αυτή η δυνατότητα και όπου είναι υπάρχει συνήθως κάποιο κόστος. Συν ότι μη φανταστείς ότι η ταχύτητα λήψης δεδομένων που θα έχεις θα είναι αντίστοιχη με εκείνη στο σπίτι σου.

Στην περίπτωση, πάντως, που επιλέξεις το tablet καλό είναι να έχεις μαζί σου μία θήκη στήριξης. Η μία λύση είναι κλασικές θήκες που λειτουργούν και ως θήκες στήριξης, αλλά υπάρχουν διαθέσιμα και αξεσουάρ που είναι ειδικά σχεδιασμένα για να στηρίζουν το tablet ή το smartphone σου κατά τη διάρκεια μίας αεροπορικής πτήσης.

Για τους λάτρεις της ανάγνωσης βιβλίων εν ώρα πτήσης, μία λύση -αν δεν θέλουν να κουβαλάνε μαζί τους ένα βιβλίο σε χάρτινη μορφή- είναι ένα electronic reader. Υπάρχουν διάφορες επιλογές σε αυτό τον τομέα και με πολλές δυνατότητες. Αν και θα πρέπει να επισημάνουμε ότι βιβλία ή περιοδικά μπορεί να διαβάσει κανείς σε ηλεκτρονική μορφή και στο tablet του.

Επίσης, καλό θα ήταν να έχεις μαζί σου ένα πλήρες φορτισμένο power bank. Και αυτό γιατί σε μία πτήση 3 ή 4 ωρών είναι πολύ πιθανό να βρεθείς με το smartphone, τα ακουστικά σου ή το tablet σου σε κατάσταση «χαμηλής μπαταρίας». Οπότε, ίσως το συγκεκριμένο gadget να αποδειχθεί πολύ πιο χρήσιμο απ’ όλα τα υπόλοιπα.

Τέλος, καλό είναι να έχεις μαζί σου και ένα καλό backpack. Κυρίως γιατί κάπως θα πρέπει να μεταφέρεις όλες αυτές τις συσκευές μαζί σου κατά τη διάρκεια της πτήσης. Συν όλα τα υπόλοιπα πράγματα που χρειάζεται να έχεις για το ταξίδι σου.