Tablet για παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

5 μήνες πριν
little girl using tablet

Στους ψηφιακούς καιρούς που διανύουμε, η τεχνολογία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παιδικής καθημερινότητας από πολύ μικρή ηλικία. Τα tablets δε, με τις μεγάλες οθόνες και την πληθώρα εφαρμογών τους, έχουν εξελιχθεί σε πολυσύνθετα εργαλεία, με τη βοήθεια των οποίων τα παιδιά εξερευνούν και μαθαίνουν τον κόσμο γύρω τους. Ψυχαγωγούνται, δημιουργούν, εκπαιδεύονται μα πάνω απ’ όλα εξοικειώνονται με την τεχνολογία. Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό πως τα tablets διαμορφώνουν σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα των παιδιών. Προσφέρουν τους ερεθίσματα που σε παλαιότερες εποχές θα ήταν αδύνατον να πάρουν. Τι πρέπει να γνωρίζουν όμως οι γονείς για τη σχέση των παιδιών τους με τα tablets; Τι οφείλουν να προσέξουν σε ό,τι αφορά τα τελευταία; Ποια είναι τα μοντέλα για παιδιά που κυκλοφορούν στην αγορά; Έλα να τα πάρουμε με τη σειρά.

Σε ποια ηλικία να πάρει το παιδί tablet;

Η συχνότερη ίσως απορία των γονέων επί του θέματος, αφορά την ηλικία κατά την οποία το παιδί μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί συστηματικά ένα tablet. Ας αρχίσουμε από το πλέον βασικό: μη χρησιμοποιείς ως σημείο αναφοράς τα όσα έκανες εσύ ως παιδί. Οι εποχές και οι τεχνολογίες έχουν αλλάξει και μαζί τους και οι συνήθειες μικρών και μεγάλων. Οι ειδικοί συνιστούν οι γονείς να περιμένουν έως ότου το παιδί φτάσει τα τρία έτη πριν του επιτρέψουν την αλληλεπίδραση με tablets. Ο λόγος είναι πως σε εκείνη την ηλικία έχουν αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό οι βασικές γνωστικές και κινητικές δεξιότητες ενός παιδιού.

Ακόμα κι έτσι όμως, το tablet δεν θα πρέπει να λειτουργεί ως «πάρκινγκ» που κρατά το παιδί απασχολημένο προκειμένου οι γονείς να βρουν χρόνο για τους ίδιους. Τουναντίον, οφείλουν να παρακολουθούν στενά, τόσο τον χρόνο που περνά αυτό μπροστά από την οθόνη της συσκευής, όσο και το περιεχόμενο με το οποίο αλληλεπιδρά. Μην ξεχνάς ότι η ανάπτυξη ενός παιδιού απαιτεί εξωστρέφεια, κοινωνικοποίηση, δραστηριότητες που εξάπτουν το μυαλό και τη φαντασία, ενδιαφέρον υλικό και ποιοτική ψυχαγωγία. Τα tablets μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στο εκπαιδευτικό ταξίδι των παιδιών. Αρκεί οι γονείς να φροντίσουν να θέσουν εξ αρχής τα σωστά όρια.

Τι να προσέξω σε ένα tablet για παιδιά;

Τι tablet όμως θα δώσεις στο παιδί; Πριν βιαστείς να κοιτάξεις το παλιό σου tablet που έχει περιέλθει σε αχρηστία ή το iPad που χρησιμοποιείς και εσύ, να σου πούμε το εξής: υπάρχουν μοντέλα ειδικά σχεδιασμένα για παιδιά, για ηλικίες 3,4 και 5 ετών μέχρι και παιδιά δημοτικού. Υπάρχουν, βλέπεις, διάφορα στοιχεία στα οποία πρέπει να δώσεις έμφαση, αν θες φυσικά το παιδί να απολαύσει μία ασφαλή και κατάλληλη για την ηλικία του εμπειρία και το tablet να… φτουρήσει στα αθώα, αλλά αδέξια χεράκια του. Μην αμελήσεις λοιπόν τα ακόλουθα:

Εκπομπές βλαβερής μπλε ακτινοβολίας
Κατά την επιλογή ενός παιδικού tablet, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου είναι οι εκπομπές βλαβερής μπλε ακτινοβολίας. Τα μάτια των παιδιών είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην τελευταία καθώς δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως. Σε ένα παιδικό μάτι, η κόρη είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος με τον κρυσταλλικό φακό που βρίσκεται πίσω από την ίριδα να είναι διαφανής (είναι εκείνος που βοηθά μαζί με τον αμφιβληστροειδή στην εστίαση). Το αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού, είναι το παιδικό μάτι να έχει μικρότερο βαθμό προστασίας από τη βλαβερή μπλε ακτινοβολία. Για τον λόγο αυτό, καλό θα ήταν να επιλέξεις tablet με οθόνη πιστοποιημένη για αυξημένη φροντίδα ματιών.

Μέγεθος
Να θυμάσαι το εξής: παίρνεις tablet για το παιδί σου, όχι για εσένα. Ως εκ τούτου, αυτό θα πρέπει να είναι στο κατάλληλο μέγεθος για τα χεράκια του. Το γεγονός ότι εσύ χρειάζεσαι οπωσδήποτε 11-12 ίντσες πια για να κάνεις τη δουλειά σου, δεν σημαίνει ότι αυτό είναι και το σωστό μέγεθος για ένα παιδί 3-5 ετών. Προτίμησε κάτι μικρό (έως οκτώ ίντσες αρκούν) μα κυρίως ελαφρύ, έτσι ώστε το παιδί να μπορεί να το κρατά και να το μεταφέρει με άνεση χωρίς να ζορίζεται. Έτσι θα διασφαλίσεις και την αντοχή του στον χρόνο συν τοις άλλοις.

Κατασκευή & ανθεκτικότητα
Σε αυτό το τελευταίο θα μας επιτρέψεις να σταθούμε λίγο παραπάνω. Ένα παιδικό tablet οφείλει να αντέχει στα δύσκολα. Τουτέστιν απότομες κινήσεις, πτώσεις, κραδασμούς και γενικώς όλη εκείνη την ταλαιπωρία στην οποία αναπόφευκτα θα το υποβάλλει το παιδί. Από την πλευρά σου, πρόσεξε το tablet να έχει στιβαρή κατασκευή με ανθεκτικό σώμα και αποτελεσματική προστασία οθόνης (Corning Gorilla Glass κλπ). Αν προσφέρει και προστασία από νερό και σκόνη βάσει IP, ακόμα καλύτερα. Για βέλτιστα αποτελέσματα, μπορείς να το πλαισιώσεις με μία προστατευτική θήκη με μαλακή/ελαστική επένδυση, έτσι ώστε να αποφύγεις τυχόν δυσάρεστες εκπλήξεις.

Γονικός έλεγχος
Τελευταίος αλλά εξίσου σημαντικός, ο γονικός έλεγχος. Θα πρέπει να έχεις ανά πάσα στιγμή πλήρη εικόνα του τρόπου που ξοδεύει τον χρόνο του στο tablet το παιδί. Τι κάνει, με τι ασχολείται, ποια apps χρησιμοποιεί, τι περιεχόμενο καταναλώνει: τα πάντα. Πριν του δώσεις λοιπόν το ολοκαίνουριο, φανταχτερό tablet του, αφιέρωσε χρόνο προκειμένου να εξοικειωθείς με τα εργαλεία γονικού ελέγχου που προσφέρει αυτό και να θέσεις τους απαραίτητους περιορισμούς έτσι ώστε να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Μην αμελήσεις να κάνεις μία κουβέντα μαζί του, θυμίζοντάς του πως η ενασχόληση με το tablet δεν είναι παρά ένα κομμάτι της καθημερινότητάς του.

Αυτά είναι τα must have apps ενός παιδικού tablet

Έχοντας στα χέρια σου το tablet του παιδιού, μπορείς να το εφοδιάσεις με μερικά apps που θα του κρατήσουν συντροφιά, θα το ψυχαγωγήσουν και θα το βοηθήσουν να μάθει και να αναπτύξει τις δεξιότητές του. Έλα να δούμε μερικά:

  • YouTube Kids: Η έκδοση της γνωστής πλατφόρμας βίντεο μόνο με περιεχόμενο κατάλληλο για παιδιά.
  • ABCmouse.com: Ένα σύνολο από κουίζ, παζλ και εκπαιδευτικές εφαρμογές κατάλληλο για παιδιά 2-8 ετών.
  • LEGO Tower: Πανέξυπνη εφαρμογή, ό,τι πρέπει για την ανάπτυξη ικανοτήτων επίλυσης προβλημάτων.
  • Πρώτες λέξεις για παιδιά: Εναλλασσόμενες διαδραστικές κάρτες ώστε να μάθει το παιδί τις πρώτες του λέξεις στα Ελληνικά.
  • Khan Academy Kids: Πλήθος διαδραστικών δραστηριοτήτων για ολοκληρωμένη εκπαίδευση στα Αγγλικά, για παιδιά 2-7 ετών.
  • Βιβλίο ζωγραφικής για νήπια: Παιχνίδια ζωγραφικής ώστε τα μικρά παιδιά να αναπτύξουν τις δεξιότητες σχεδίασής τους.
  • World of Peppa Pig: Kids Games: Ένας κόσμος παιχνιδιάρικης μάθησης με τους αγαπημένους χαρακτήρες των παιδιών.

Προτάσεις παιδικών tablets

Καλά όλα τα παραπάνω αλλά ποια μοντέλα tablet είναι κατάλληλα για ένα παιδί ηλικίας 3-5 ετών ή δημοτικού;

Tablet για παιδιά 3, 4 ή 5 ετών

Σε πρώτη φάση μπορείς να δεις το ALCATEL 1T, ένα tablet που αν μη τι άλλο κλέβει την παράσταση λόγω… look. Η 7 ιντσών οθόνη του, βλέπεις, προστατεύεται από μια θήκη σιλικόνης σε εντυπωσιακό, κίτρινο χρώμα που μάλιστα διαθέτει και stand για στήριγμα για hands-free προβολή! Τρέχει Android 12 Go Edition ενώ η μπαταρία του, του χαρίζει αυτονομία που φτάνει τις επτά ώρες.

Φυσικά οι λύσεις που ξεχωρίζουν δεν είναι άλλες από αυτές της KIDDOBOO. Το KIDDOBOO 8 είναι πιο οικονομική επιλογή, υιοθετώντας ανθεκτικό σχεδιασμό για προστασία από πτώσεις, ενώ διαθέτει οθόνη 8 ιντσών, τετραπύρηνο επεξεργαστή, 2 GB RAM και 32 GΒ αποθηκευτικού χώρου. Θα το βρεις διαθέσιμο και σε έκδοση με RAM 3GB και ενσωματωμένη μνήμη 64GB.

Tablet για παιδιά δημοτικού

Για tablet με ακόμα μεγαλύτερη οθόνη, υπάρχει το KIDDOBOO 10.1 ιντσών που έρχεται με δύο κάμερες (8+13 MP), τετραπύρηνο επεξεργαστή, 3 GB RAM, ενσωματωμένη βάση και εκπαιδευτικές εφαρμογές στα Ελληνικά. Το KIDDOBOO Cube, τέλος, είναι τέλειο για τους μικρούς gamers αφού διαθέτει design εμπνευσμένο από το Minecraft και περιλαμβάνονται ενσύρματα gaming ακουστικά.

Ακόμη σου προτείνουμε να δεις και το LENOVO TAB M8, ένα tablet 8 ιντσών που συνδυάζει την ανθεκτική κατασκευή με την κορυφαία φορητότητα. Διαθέτει τετραπύρηνο επεξεργαστή και 3 GB RAM, μα πάνω απ’ όλα έρχεται με το Google Kids Space παρέχοντας στο παιδί ένα ασφαλές περιβάλλον χρήστη. Συνοδεύεται από θήκη και προστασία οθόνης.

Τα παραπάνω σου έδωσαν μια εικόνα πως να διαλέξεις tablet για το παιδί. Ωστόσο αν εξακολουθείς να έχεις απορίες, έλα σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι θα σε κατατοπίσουν πλήρως!