Το tablet σου μπορεί να υποκαταστήσει το PC σου!

1 έτος πριν
tablet with keyboard

Οι απόψεις διίστανται κατά πόσον το iPad ήταν και το πρώτο tablet καθώς και συσκευές που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως tablet υπήρχαν και νωρίτερα. Όμως, ο Steve Jobs δεν είχε κρύψει ότι το iPad ήταν η συσκευή για τη «μετά το PC» εποχή που οραματιζόταν. Και προφανώς το iPad ήταν η συσκευή που καθιέρωσε το tablet ως μία συσκευή που υπάρχει σε πολλά νοικοκυριά αλλά χρησιμοποιείται και σε πολλές επιχειρήσεις.

Το ερώτημα είναι, όμως, αν το tablet μπορεί να υποκαταστήσει ένα «κλασικό» προσωπικό υπολογιστή, είτε μιλάμε για Windows PC είτε και για ένα Mac. Πολλοί χρήστες πιστεύουν πως όχι και αυτό επειδή είναι δύσκολο ένα tablet -είτε iPad είτε Android- να χρησιμοποιηθεί εύκολα για εισαγωγή δεδομένων, όπως, για παράδειγμα, να γράψεις ένα κείμενο ή να σχεδιάσεις. Όμως, η πραγματικότητα είναι πως αν διαθέτεις ορισμένα αξεσουάρ τότε το tablet σου μπορεί να υποκαταστήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό ένα PC, τουλάχιστον όσον αφορά πολλές από τις εργασίες που κάνουμε σε καθημερινή βάση.

Μία βασική διευκρίνιση: σε αυτό το άρθρο δεν θα ασχοληθούμε με συσκευές όπως είναι τo iPad Pro ή τo Microsoft Surface, τα οποία έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να λειτουργούν κάπου ενδιάμεσα μεταξύ ενός «κλασικού» PC και ενός «κλασικού» tablet. Ούτε για συσκευές με οθόνη 360ο που επίσης έχουν πολλαπλή λειτουργικότητα.

Πληκτρολόγιο

Το πρώτο και πλέον βασικό αξεσουάρ που πρέπει να προμηθευτεί όποιος/α θέλει να χρησιμοποιήσει το tablet για εργασίες για τις οποίες συνήθως χρησιμοποιεί έναν «κλασικό» προσωπικό υπολογιστή είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα πληκτρολόγιο!

Αυτή τη στιγμή, στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα ουκ ολίγα πληκτρολόγια που συνδέονται ασύρματα με το tablet σου και μπορείς εύκολα να γράψεις ό,τι θέλεις. Μάλιστα, οι επιλογές που έχεις είναι αρκετές καθώς υπάρχουν πληκτρολόγια που είναι και θήκες και μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις και για στερεώσεις πάνω εκεί το tablet σου και η αίσθηση που θα έχεις να είναι η ίδια με εκείνη ενός «συμβατικού» προσωπικού υπολογιστή.

Σημειωτέον πως τα περισσότερα πληκτρολόγια που συνδέονται με ένα tablet είναι ασύρματα αν και υπάρχουν -για τον κόσμο του Android τουλάχιστον- και προτάσεις όπου η σύνδεση γίνεται μέσω καλωδίου. Προτίμησε τα ασύρματα προκειμένου να μπορείς να έχεις ελεύθερη τη θύρα USB του tablet καθώς έχει μόνο… μία.

Σε περίπτωση πάντως που επιλέξεις ένα πληκτρολόγιο που δεν είναι και θήκη ταυτόχρονα, πρόσεξε να συνοδεύεται από κάποια βάση στήριξης προκειμένου να μπορείς να κάνεις πιο εύκολα τη δουλειά σου.

Ποντίκι

Μπορεί οι οθόνες αφής των tablets να είναι εξαιρετικά πρακτικές αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που στο laptop τους χρησιμοποιούν ποντίκι. Όσο και αν μοιάζει περίεργο, η σύνδεση ενός mouse σε έναν Android tablet γίνεται πολύ εύκολα και απλά μέσω Bluetooth ή ακόμη και μέσω καλωδίου!

Αν δεν σου αρέσει η αίσθηση να έχεις ένα ποντίκι, τότε μία πένα μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη. Πολλά από τα πιο ακριβά tablets συνοδεύονται από κάποιας μορφής pen αλλά μπορείς να βρεις και προτάσεις από ανεξάρτητους κατασκευαστες -για τα πιο φθηνά μοντέλα τουλάχιστον- που προσφέρουν αρκετά καλές επιδόσεις.

Adaptor

Από τα πιο σημαντικά αξεσουάρ είναι ένας adaptor από USB-C σε «κλασική» USB θύρα. Σημειωτέον πως η APPLE έχει αρχίσει να εγκαταλείπει τη θύρα lightning στα περισσότερα από τα iPad μοντέλα της.

Σε κάθε περίπτωση, ο adaptor είναι ιδιαίτερα χρήσιμος προκειμένου να συνδέσεις κάποιο USB flash drive (σ.σ. αν και πλέον πολλά USB flash drives έχουν δυνατότητα απευθείας σύνδεση σε USB-C θύρα) ή ακόμη και κάποιον εξωτερικό HDD ή SSD δίσκο. Μαζί με το πληκτρολόγιο, ένας τέτοιος adaptor είναι τα πιο βασικά αξεσουάρ για να μετατρέψεις το tablet σου σε ένα PC.

Bluetooth ηχεία και ακουστικά

Η ενσωματωμένη κάμερα των tablets είναι συνήθως καλύτερης ποιότητας από εκείνη που συναντάμε στην συντριπτική πλειοψηφία των laptops αλλά στον τομέα του ήχου, καλό είναι να έχεις ένα Bluetooth ηχείο ή/και ένα ζευγάρι true wireless ακουστικά.

File manager

Πέραν των hardware αξεσουάρ, ένα σημείο που πρέπει να προσέξεις είναι αυτό της διαχείρισης αρχείων. Αν και οι file managers που συνοδεύουν τα tablets έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ίσως χρειαστεί να το ψάξεις λίγο παραπάνω προκειμένου να βρεις την εφαρμογή που σε βολεύει περισσότερο. Ιδίως αν θέλεις να αποθηκεύεις αρχεία απευθείας από το email σου σε folders σε κάποια cloud υπηρεσία όπως το OneDrive. Ή σε κάποιο USB flash drive που σύνδεσες στο tablet σου.

Μπορεί το tablet να υποκαταστήσει το PC;

Η απάντηση στο ερώτημα είναι ότι μπορεί. Ενδεχομένως, οι δυνατότητες να μην είναι οι ίδιες αλλά για πολλές, καθημερινές εργασίες το tablet μπορεί να υποκαταστήσει τον προσωπικό υπολογιστή σου. Ιδίως σε περίπτωση ολιγοήμερων ταξιδιών ή αν είσαι εν κινήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας, δεν είναι απαραίτητο να κουβαλάς μαζί σου το laptop σου. Το tablet σου μπορεί να καλύψει μία χαρά τις ανάγκες σου αρκεί, φυσικά, να διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία.