Η 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας είναι πιο γνωστή με τα αρχικά της: 5G. Μία τεχνολογία για την οποία έχει γίνει πολύς λόγος τα τελευταία χρόνια και ήδη έχουμε αρχίσει να τη βλέπουμε και στην Ελλάδα, καθώς η πληθυσμιακή κάλυψη με 5G επεκτείνεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς.
Όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι/ες που αναρωτιούνται αν ο «χαμός» που γίνεται με το 5G αξίζει πραγματικό τον κόπο και τελικά δεν είναι τίποτα παραπάνω από μία τεχνολογία που προσφέρει απλά εξαιρετικά πιο γρήγορες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων πάνω από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Η πραγματικότητα είναι πως ναι μεν η αύξηση της ταχύτητας είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του 5G αλλά δεν είναι το μόνο. Και το κυριότερο είναι τα υπόλοιπα στοιχεία που το κάνουν μία τεχνολογία που θα αλλάξει πολλά μέσα στα επόμενα χρόνια.
Για όσους δεν το γνωρίζουν, η 1η γενιά της κινητής τηλεφωνίας έκανε την εμφάνιση της στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και ήταν αναλογική. Στην Ελλάδα είδαμε απευθείας το 2G το 1993 όπου το δίκτυο ήταν ψηφιακό και είχαμε τη δυνατότητα για φωνή και γραπτά μηνύματα. Το 3G λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 έφερε την εποχή του mobile Internet και το 4G που είδαμε στις αρχές των ‘10s έκανε εφικτό το πραγματικό mobile broadband και έδωσε την ώθηση που χρειάζονταν τα smartphones προκειμένου να εξελιχθούν στην βασική υπολογιστική συσκευή μας.
Το 5G αποτελεί την τεχνολογία που θα συνδυάσει πραγματικά τους κόσμους των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής και αναμένεται να φέρει… επανάσταση. Ο λόγος είναι ότι έχει χαρακτηριστικά, τα οποία, αν αξιοποιηθούν σωστά από δημιουργούς εφαρμογών, υπηρεσιών και λύσεων, θα αλλάξουν ριζικά την καθημερινότητα μας.
Τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του 5G είναι: οι ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων που μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 10 Gbps σε επόμενη φάση, η εξαιρετικά χαμηλή απόκριση (latency) που μπορεί να φθάσει ακόμη και στα 1-2 miliseconds (ms) όταν στο 4G είναι μεταξύ 30 και 50 ms, και η δυνατότητα ταυτόχρονης λειτουργίας εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών στην ίδια περιοχή. Αν και οι περισσότεροι δίνουν μεγαλύτερη σημασία στις υψηλότερες ταχύτητες, τα άλλα δύο χαρακτηριστικά είναι εκείνα που θα δώσουν τη δυνατότητα για καινοτόμες υπηρεσίες και εφαρμογές.
Πρακτικά, αυτά τα χαρακτηριστικά είναι που κάνουν εφικτό μία σειρά από καινοτόμες υπηρεσίες για τις οποίες τόσα έχουμε ακούσει και διαβάσει. Η αυτόνομη οδήγηση απαιτεί το 5G, η τηλεϊατρική και η ρομποτική χειρουργική επίσης, αλλά και στο mobile gaming, το AR και το VR η 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη θα λέγαμε. Για παράδειγμα, όσοι ασχολούνται με το gaming θα καταλάβουν τη σημασία του χαμηλού latency, ενώ όσοι έχουν πάει στο γήπεδο και προσπαθούν στο ημίχρονο να επικοινωνήσουν μάλλον θα συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντικό είναι το τρίτο βασικό χαρακτηριστικό του 5G.
Θα αναρωτηθεί κανείς, όμως, γιατί από τη στιγμή που το 5G είναι εδώ γιατί δεν έχουμε δει ακόμη αυτές τις εφαρμογές. Η πραγματικότητα είναι πως οι εφαρμογές αυτές είναι σε φάση ανάπτυξης. Το 5G είναι μία νέα τεχνολογία με καινούρια αρχιτεκτονική και οι developers χρειάζονται λίγο χρόνο προκειμένου να την αξιοποιήσουν όλες τις δυνατότητες τους.
Στην αρχή το μεγάλο ατού είναι, φυσικά, οι υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ένας χρήστης θα μπορεί να «κατεβάζει» πιο γρήγορα δεδομένα, θα μπορεί να βλέπει 4K video στο YouTube χωρίς «σπάσιμο», όπως επίσης θα έχει και καλύτερα ποιότητα στην εικόνα που θα έχει στα conference calls που πραγματοποιεί. Επίσης, η χαμηλότερη απόκριση βοηθά στη βελτίωση της εμπειρίας σε όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την αποστολή και λήψη δεδομένων. Ακόμη και όσον αφορά στο «ανέβασμα» video στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Σε περίπτωση, πάντως, που θέλετε να πάρετε μία γεύση, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αποκτήσετε μία συσκευή που να υποστηρίζει τη δυνατότητα λειτουργίας σε δίκτυα 5G. Την πιο πλήρη γκάμα 5G smartphones μπορείτε πάντως να τη βρείτε εδώ.
Γενικότερα, πάντως, στην αρχή περιμένουμε να δούμε ευρεία χρήση κυρίως από επιχειρήσεις για εξειδικευμένες λύσεις με έμφαση στο IoT. Κάτι που σταδιακά θα αλλάξει. Ιδίως με την έλευση του αποκαλούμενου 5G Stand Alone (5G SA), της επόμενης φάσης ανάπτυξης της 5η γενιάς. Εκεί είναι που το 5G θα αρχίσει να δείχνει τις πραγματικές δυνατότητες του. Και τότε είναι βέβαιο ότι θα δούμε ουκ ολίγες καινοτόμες και «επαναστατικές» εφαρμογές και υπηρεσίες που θα αλλάξουν την καθημερινότητα μας. Και θα γίνει απολύτως κατανοητό γιατί γίνεται τόσος πολύς λόγος για το 5G.