Θες να δημιουργήσεις τη δική σου ταινία; Το μόνο που χρειάζεσαι είναι σενάριο και αυτά τα smartphones!

1 έτος πριν
people sitting on couch with smartphones

Τα σύγχρονα smartphones αποτελούν πραγματικά πολυεργαλεία κι αν αυτό σου φαίνεται κομματάκι υπερβολικό, σκέψου απλά πόσα πράγματα μπορείς να κάνεις πια χρησιμοποιώντας τη συσκευή σου χωρίς την παραμικρή παραχώρηση από πλευράς ποιότητας. Το κατάλληλο smartphone άλλωστε, πλαισιωμένο από την απαραίτητη όρεξη και έμπνευση, θα σου δώσει την ευκαιρία να βγάλεις τον σκηνοθέτη που κρύβεις μέσα σου, δημιουργώντας τη δική σου ταινία. Το αποτέλεσμα μάλιστα θα είναι τόσο εντυπωσιακό που να είσαι σίγουρος πως όσοι τη δουν, δύσκολα θα καταλάβουν ότι τη γύρισες απλά με το smartphone σου!

Για να τα καταφέρεις βέβαια θα χρειαστείς και τον κατάλληλο εξοπλισμό, κοινώς ένα smartphone με προηγμένο σύστημα κάμερας, λειτουργίες AI και οπτικά μέρη που παραπέμπουν σε επαγγελματική DSLR, το οποίο και θα αναδείξει την καλλιτεχνική σου πτυχή. Έλα να δούμε τα πέντε μοντέλα που μοιάζουν να έχουν κατασκευαστεί με γνώμονα τα «θέλω» των wannabe filmmakers του αύριο.

APPLE iPhone 14 Pro Max

Το iPhone 14 Pro Max είναι το ιδανικό smartphone για ‘σένα που θες να δείξεις σε όλους τις σκηνοθετικές σου ικανότητες. Χάρη στη λειτουργία Pro Camera Cinematic θα «ξεκλειδώσεις» τις εντυπωσιακές του δυνατότητες, αφήνοντας τη δημιουργικότητά σου να… καλπάσει. Το Cinematic mode θα σου επιτρέψει να γράψεις βίντεο 4K HDR στα 24 fps, βάσει του προτύπου δηλαδή της βιομηχανίας του κινηματογράφου. Προσάρμοσε το βάθος κάθε πλάνου ακόμα και σε δεύτερο χρόνο και επεξεργάσου το τελικό αποτέλεσμα εύκολα και γρήγορα μαζί με άλλο 4K Dolby Vision υλικό που διαθέτεις. Μοιράσου τις δημιουργίες σου σε ProRes ή Dolby Vision HDR φορμά και άφησε τους πάντες άφωνους με τον κινηματογραφικό αέρα των κλιπ σου!

SAMSUNG Galaxy S23 Ultra

Αν είσαι τύπος της νύχτας, από εκείνους που αρέσκονται να εξερευνούν την πόλη αφότου πέσει το σκοτάδι, αφήνοντας τις φωτεινές επιγραφές να φτιάχνουν ατμόσφαιρα στις δημιουργίες τους, τότε το SAMSUNG Galaxy S23 Ultra με το Nightography Video είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες σου. Εσύ απλά πάτα record και η συσκευή θα αναλάβει τα υπόλοιπα, χαρίζοντάς σου ευκρινείς λήψεις με απίστευτο βαθμό λεπτομέρειας και πρακτικά ανύπαρκτο θόρυβο. Το κορυφαίο σύστημα OIS συνδυάζεται άψογα με την τεχνολογία μείωσης θορύβου, δίνοντας σε κάθε σκηνή πλαστικότητα που θα ζήλευαν και οι μεγαλύτερες χολιγουντιανές παραγωγές. Η ενεργοποίηση του Night Mode γίνεται με μία κίνηση για άμεσα αποτελέσματα κι αν μάλιστα θελήσεις να ανακαλύψεις κάθε πτυχή του ταλέντου σου, υπάρχει και λειτουργία Pro.

XIAOMI 13 Pro

Το XIAOMI 13 Pro θα σου χαρίσει επαγγελματική ποιότητα λήψεων, κάτι λογικό αν αναλογιστείς ότι η XIAOMI συνεργάστηκε με μία από τις σπουδαιότερες εταιρείες στον τομέα της φωτογραφίας και του βίντεο. Η συσκευή έρχεται λοιπόν με επαγγελματικό σύστημα φακών της LEICA που ενσωματώνει οπτικά μέρη τα οποία μέχρι πρότινος συναντούσαμε αποκλειστικά στις παραδοσιακές φωτογραφικές μηχανές. Αποτελείται από ευρυγώνια κάμερα με ευμεγέθη αισθητήρα μίας ίντσας, ανάλυση 50 MP, τεχνολογία 3,2 μm και 4-in-1 SuperPixel, αντιστοιχία εστιακού μήκους 23 χιλ. διάφραγμα f/1.9 και σύστημα HyperOIS. Καθένα από τα οκτώ της στοιχεία ενισχύει την ποιότητα του φακού επιτρέποντας την αιχμαλώτιση περισσότερου φωτός για δημιουργίες δίχως όρια. Πλαισιώνεται δε από τηλεφακό 75 χιλ. και υπερευρυγώνια κάμερα οπτικού πεδίου 115 μοιρών, αμφότερες της LEICA, που ολοκληρώνουν την... υπερπαραγωγή στο πίσω μέρος της συσκευής.

VIVO X90 Pro

Τo VIVO X90 Pro φέρει την υπογραφή της ZEISS και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι. Η συσκευή, βλέπεις, έρχεται εφοδιασμένη με κύρια κάμερα από τον θρυλικό γερμανικό κατασκευαστή με μέγεθος αισθητήρα της τάξης της μίας ίντσας, κάτι που σε συνδυασμό με τα λοιπά τεχνικά χαρακτηριστικά (μέγεθος pixel 3,2 μm 4-in-1, οκτώ στοιχεία, διάφραγμα f/1.75, 77% μεγαλύτερη περιοχή φωτοευαισθηςσίας, OIS) θα σου χαρίσουν λήψεις φωτεινές και ευκρινείς ακόμα και στο σκοτάδι. Η κάμερα συνεργάζεται άψογα με το V2 chip για θεσπέσια αποτελέσματα: ο θόρυβος εξαφανίζεται χάρη στους προηγμένους αλγορίθμους AI, το ZEISS Cinematic Video Bokeh θα σου επιτρέψει να εστιάσεις εκεί που θες ενώ οι νυχτερινές σκηνές είναι πιο εντυπωσιακές και ρεαλιστικές από ποτέ χάρη στο 4K Ultra-Sensing Night Video.

HUAWEI Mate 50 Pro

Για ‘σένα που θες να έχεις τον πλήρη έλεγχο στις δημιουργίες σου, το HUAWEI Mate 50 Pro είναι το τέλειο εργαλείο. Ενεργοποίησε το Professional Mode και απόλαυσε απόλυτη ελευθερία κινήσεων επιλέγοντας το διάφραγμα μέσα από 10 επίπεδα, προκειμένου να προσαρμόσεις το βάθος πεδίου στο βίντεό σου έτσι όπως επιβάλλει το δημιουργικό σου όραμα. Η κάμερα Ultra Aperture των 50 MP θα κάνει τη ζωή σου ευκολότερη, καθώς είναι σε θέση να αιχμαλωτίσει 24% περισσότερο φως χάρη στον αισθητήρα RYYB και το μεγάλο διάφραγμα f/1.4. Τον ρόλο του σε αυτό παίζει βέβαια και ο επεξεργαστής εικόνας XD Fusion Pro ο οποίος ρυθμίζει φωτεινότητα και αντίθεση σε πραγματικό χρόνο, έτσι ώστε κάθε σου βίντεο να είναι ένα μικρό κομψοτέχνημα.

Χρήσιμες συμβουλές για… οσκαρικές παραγωγές!

Καλό το ισχυρό smartphone, σαν κι αυτά που μόλις σου αναφέραμε, όμως από μόνο του δεν αρκεί. Αν θες οι δημιουργίες σου να ξεχωρίσουν πραγματικά,συνεπαίρνοντας το κοινό, τότε θα χρειαστεί να βάλεις κι εσύ το χεράκι σου. Ακολούθησε λοιπόν τις συμβουλές που έχουμε συγκεντρώσει για ‘σένα και ξεκίνα την εξάσκηση χωρίς καθυστέρηση!

Φτιάξε σκαλέτα εξ αρχής

Μην ξεκινήσεις να τραβάς πλάνα χωρίς πρώτα να έχεις κάνει ένα πλάνο του βίντεό σου. Πώς θα ξεκινά; Ποια θα είναι η σειρά των γεγονότων; Πώς θα εξελίσσεται η ιστορία που θα αφηγείται; Κατάληξε στον σκελετό του και εν συνεχεία αποφάσισε τι πλάνο ταιριάζει πού.

Μην αμελήσεις το μοντάζ

Το 50% ενός βίντεο είναι το λεγόμενο post production, η επεξεργασία. Πειραματίσου με εργαλεία μοντάζ, κατάληξε σε κάποιο που να καλύπτει τα «θέλω» σου και μάθε να το παίζεις στα δάχτυλα. Αφιέρωσε τον χρόνο που χρειάζεται σε κάθε σου κλιπ και το αποτέλεσμα δε θα σε απογοητεύσει.

Επίλεξε τη σωστή διάσταση

Ετοιμάζεις βίντεο για το TikTok, το YouTube ή το Instagram; Πού περιμένεις να τοαπολαύσει το κοινό σου; Σε τηλεόραση, laptop ή smartphone on the go; Τα παραπάνω είναι σημαντικά προκειμένου να αποφασίσεις τη διάσταση που θα το γυρίσεις. Πήγαινε σε 16:9 για μία πιο παραδοσιακή εμπειρία, 9:16 για κάτι πιο mobile-friendly ή 1:1 για να ‘σαι καλυμμένος γενικότερα.

Προσοχή στις άδειες

Σκοπεύεις να δημοσιεύσεις το βίντεό σου στο κανάλι σου στο YouTube ή το Instagram; Πρόσεξε τη μουσική με την οποία θα το «ντύσεις». Αν δεν διατίθεται δωρεάν και δεν διαθέτεις τα σχετικά δικαιώματα, το βίντεό σου ενδέχεται να μη σου αποφέρει έσοδα ή ακόμα χειρότερα να «κατέβει» αυτόματα.