Τι είναι το Chromecast και γιατί θα πρέπει να το έχει η νέα μου τηλεόραση;

10 μήνες πριν
chromecast

Αν βρίσκεσαι στη φάση της έρευνας αγοράς για τη νέα σου τηλεόραση, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα έχεις συναντήσει σε αρκετά μοντέλα τη λέξη Chromecast. Μην την περνάς «στο ντούκου»: πρόκειται για μία τεχνολογία που μπορεί να σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στην καθημερινότητά σου, αλλάζοντας επίπεδο την ψυχαγωγία σου. Ας αρχίσουμε όμως από τα βασικά: τι στο καλό είναι αυτό το Chromecast;

Chromecast: Τι είναι;

Το Chromecast είναι μία τεχνολογία που αναπτύχθηκε από τη GOOGLE, βασίζεται στο πρωτόκολλό της, Cast, και σου επιτρέπει να streamάρεις το αγαπημένο σου περιεχόμενο καθώς επίσης και εφαρμογές από τη mobile συσκευή σου (βλ. smartphone, tablet ή laptop) στην τηλεόραση ή τα ηχεία σου. Το Chromecast έκανε αρχικά την εμφάνισή του το 2013 με τη μορφή συσκευών τύπου dongles που συνδέονταν σε τηλεοράσεις μέσω HDMI (και τροφοδοτείτο μέσω USB). Στη συνέχεια ακολούθησαν νέες εκδόσεις που προσέφεραν συμβατότητα με ηχεία, ανάλυση 4K, HDR και Google TV. H GOOGLE μάλιστα διέθεσε σχεδόν αμέσως το SDK του Chromecast σε τρίτες εταιρείες και έτσι οι συσκευές που το ενσωμάτωναν δεν άργησαν να κάνουν την εμφάνισή τους.

Chromecast: Τι προσφέρει;

Καλό το… μάθημα Ιστορίας, όμως πώς ακριβώς δουλεύει το Chromecast και τι θα σου προσφέρει συγκεκριμένα; Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε το εξής: από τη στιγμή που έρχεται ενσωματωμένο στην τηλεόρασή σου, το κατά πόσο και πού θα το χρησιμοποιήσεις εξαρτάται από τις εφαρμογές που σε ενδιαφέρουν. Η GOOGLE στο site της έχει μία αναλυτικότατη λίστα με τα apps που υποστηρίζουν Chromecast για τηλεόραση και ηχεία. Σύμφωνα με την εταιρεία ο αριθμός τους ξεπερνά τις 1000 ενώ στη διάθεσή σου (μέσω αυτών) βρίσκονται τουλάχιστον 200.000 ταινίες και σειρές και 30 εκατ. μουσικά κομμάτια. Τα δε βασικά πλεονεκτήματα του Chromecast είναι τα εξής:

  • Έρχεται με το app Google Home το οποίο θα σου επιτρέψει να αναζητήσεις ψυχαγωγικό περιεχόμενο που να είναι πιο κοντά στα «θέλω» σου, να βρεις νέα apps και να εκμεταλλευτείς προσφορές.
  • Θα απολαύσεις περιεχόμενο υψηλής ποιότητας αφού το Chromecast βασίζεται στο cloud, streamάροντας ήχο και εικόνα σε υψηλή ανάλυση.
  • Ενόσω το περιεχόμενο που έχεις επιλέξει παίζει στην τηλεόρασή σου, εσύ θα είσαι σε θέση να στέλνεις μηνύματα και να χρησιμοποιείς το κινητό σου χωρίς να επηρεάζεις την εικόνα και να εξαντλείς τη μπαταρία του.
  • Ποιος είπε ότι το Chromecast είναι όμως μόνο για σειρές, ταινίες και τραγούδια; Θα σε καλύψει απόλυτα και όσον αφορά στο gaming! Αν μάλιστα παίζεις με φίλους, τότε ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει το smartphone του ως χειριστήριο αφού η εικόνα θα βρίσκεται στην τηλεόραση.
  • Και φυσικά θα έχεις τη δυνατότητα να αναπαράγεις (mirror) την οθόνη του smartphone, του tablet ή του laptop σου για άνετο browsing, παραγωγική εργασία και μία σούπερ ευκαιρία να δείξεις σε όλους τις φωτογραφίες σου από τις διακοπές.

Όπως είπαμε, αυτό που θα πρέπει να φροντίσεις, είναι το εκάστοτε app που χρησιμοποιείς να υποστηρίζει τη σχετική λειτουργία.

Τι παραπάνω έχει δηλαδή το Chromecast από μία οποιαδήποτε smart TV;

Διαβάζοντας τα παραπάνω λογικά θα σου έχει γεννηθεί η απορία τι το ιδιαίτερο έχει μία smart TV με ενσωματωμένο Chromecast από μία χωρίς αυτό. Τα πάντα είναι θέμα ευελιξίας και άνεσης. Αρχικά, θα έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις τα αγαπημένα σου ψυχαγωγικά apps μέσα από ένα περιβάλλον χρήστη που ήδη γνωρίζεις -αυτό του smartphone ή του tablet σου. Ξέχνα το άβολο τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης (που κατά πάσα πιθανότητα βρίσκεται ανάμεσα στα μαξιλάρια του καναπέ) και κάνε εύκολα και γρήγορα τη δουλειά σου (από την πλοήγηση στα διάφορα μενού, μέχρι την αναζήτηση της σειράς ή της ταινίας που θες να παρακολουθήσεις) μέσω της οθόνης αφής της συσκευής σου, χωρίς να πρέπει να ξανασυνδεθείς στους λογαριασμούς σου. Πέραν των ανωτέρω όμως, μην υποτιμάς τη δυνατότητα αναπαραγωγής της οθόνης της mobile συσκευής σου σε αυτή της τηλεόρασης, εύκολα και γρήγορα και δίχως να μπλέκεις με καλώδια. Είτε πρόκειται για εργασία από το σπίτι, είτε για ψυχαγωγία, θα σου λύσει τα χέρια.

Για έχεις ένα μέτρο σύγκρισης, μία smart TV χωρίς Chromecast έρχεται με ένα συγκεκριμένο λειτουργικό το οποίο θα χρειαστεί να συνηθίσεις. Ναι μεν διαθέτουν apps όμως θα χρειαστεί αφ’ ενός να συνδεθείς σε αυτά και αφ’ ετέρου να φροντίσεις για τη συντήρησή τους (τακτικά updates και έλεγχοι στην περίπτωση που κάποιο εξ αυτών δε διατίθεται ακόμα στην πλατφόρμα της smart TV σου). Η εισαγωγή κειμένου είναι ξεκάθαρα πιο ζόρικη αφού θα πρέπει να κάνεις τη δουλειά σου με το τηλεχειριστήριο ενώ αν θελήσεις να προβάλλεις απ’ ευθείας εικόνα από το laptop, το smartphone ή το tablet σου (από φωτογραφίες μέχρι κάποια παρουσίαση PowerPoint) τότε θα πρέπει να βρεις καλώδιο HDMI.

Chromecast: Πως λειτουργεί;

Σε ότι αφορά τα smartphones, το Chromecast σου επιτρέπει να μεταφέρεις περιεχόμενο από υποστηριζόμενες εφαρμογές Android, όπως το YouTube και το Google Photos, στην τηλεόρασή σου. Για να χρησιμοποιήσεις το Chromecast από μια υποστηριζόμενη εφαρμογή Android, βεβαιώσου πρώτα ότι η κινητή συσκευή σου είναι συνδεδεμένη στο ίδιο Wi-Fi δίκτυο με την τηλεόρασή σου που υποστηρίζει την τεχνολογία. Στη συνέχεια, άνοιξε την εφαρμογή και πάτησε το κουμπί Cast που έχει εικονίδιο σαν αυτό που βλέπεις στην παραπάνω φωτογραφία. Στην εφαρμογή YouTube για παράδειγμα, το κουμπί Cast βρίσκεται στο επάνω μέρος της αρχικής οθόνης. Αφού πατήσεις το κουμπί Cast, επίλεξε τη συσκευή Chromecast στην οποία θέλεις να κάνεις τη μετάδοση (casting) και διάλεξε ένα βίντεο ή μια φωτογραφία για να παρακολουθήσεις. Το περιεχόμενό σου στη συνέχεια θα αναπαραχθεί στην τηλεόραση όπου είναι συνδεδεμένο το Chromecast.

Ενώ το περιεχόμενό σου αναπαράγεται στο Chromecast, μπορείς να συνεχίσεις να χρησιμοποιείς την κινητή σου συσκευή για άλλες ενέργειες. Μπορείς επίσης να ελέγχεις την αναπαραγωγή χρησιμοποιώντας την κινητή σου συσκευή όπως θα έκανες κανονικά. Για παράδειγμα, μπορείς να κάνεις αναπαραγωγή, παύση ή πλοήγηση με τη γραμμή κύλισης. Αν θέλεις να σταματήσεις τη μετάδοση, απλώς πάτησε ξανά το κουμπί Cast και επίλεξε το Disconnect. Ειδικότερα στο Android, η GOOGLE δίνει τη δυνατότητα μετάδοσης της πλήρους οθόνης του smartphone στη μεγάλη οθόνη, όπου με τη λειτουργία mirror μπορείς να “αντικατοπτρίζεις” στην τηλεόραση όλες τις κινήσεις που κάνεις στο smartphone ή το tablet.

Αν έχεις iPhone, έχεις πάλι τη δυνατότητα του Chromecast, μεταφέροντας το περιεχόμενο από υποστηριζόμενες εφαρμογές του smartphone σου στην τηλεόραση. Στην περίπτωση αυτή χρειάζεται ένα επιπλέον βήμα, κατεβάζοντας αρχικά την εφαρμογή Google Home από το App Store, την οποία μετά θα πρέπει να εγκαταστήσεις στο iPhone σου. Άνοιξε την εφαρμογή και ακολούθησε τα βήματα για να ρυθμίσεις τη συσκευή Chromecast.

Αφού κάνεις τις αναγκαίες ρυθμίσεις στην επιλογή Chromecast, μπορείς να μεταδώσει περιεχόμενο από υποστηριζόμενες εφαρμογές που έχεις στο iPhone σου. Απλώς άνοιξε την εφαρμογή, πάτησε το κουμπί Cast και επίλεξε τη συσκευή Chromecast. Το περιεχόμενό σου θα αναπαραχθεί στην τηλεόραση που υποστηρίζει την τεχνολογία της GOOGLE.

Αν όλα αυτά σου φαίνονται...ακαταλαβίστικα, έλα σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και ένας Tech Expert θα είναι εκεί για να σε βοηθήσει!