Στην εποχή της κυριαρχίας του ψηφιακού ήχου, συχνά αναγκαζόμαστε να κάνουμε συμβιβασμούς στην ποιότητα ελέω συμπίεσης κι αν για τους περισσότερους αυτοί περνούν απαρατήρητοι, δεν ισχύει το ίδιο και με τους λάτρεις του καλού ήχου. Με στόχο την ικανοποίηση των «θέλω» των audiophiles λοιπόν έχουν αναπτυχθεί διάφορες τεχνολογίες ενίσχυσης σήματος, με την εφαρμογή των οποίων ο ήχος που φτάνει στα αφτιά του ακροατή ανακτά την καθαρότητα, την πιστότητα και το βάθος του, εξασφαλίζοντας έτσι ανώτερου επιπέδου εμπειρίες ακρόασης.
Μία εξ αυτών των τεχνολογιών είναι η Μηχανή Ενίσχυσης Ψηφιακού Ήχου, Digital Sound Enhancement Engine ή εν συντομία DSEE. Το DSEE αναπτύχθηκε από τη SONY και έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά το 2006 στα προϊόντα των σειρών Walkman της εταιρείας πριν ενσωματωθεί στην πορεία και σε άλλους τύπους συσκευών όπως π.χ. ακουστικά. Η δε λειτουργία του είναι πλήρως αυτοματοποιημένη με τον χρήστη να μην απαιτείται να κάνει το παραμικρό -πέραν της ενεργοποίησής του.
Τι είναι το DSEE; Πως λειτουργεί;
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τι κάνει το DSEE; Γνωρίζεις τι είναι το upscale στην τηλεόρασή σου; Ναι, αυτή η λειτουργία που παίρνει την εικόνα, την ενισχύει και στην προβάλλει σε μεγαλύτερη ανάλυση, πιο καθαρή και με ζωηρότερα χρώματα; Ε, κάτι ανάλογο είναι και το DSEE αλλά για τον ήχο. Πρόκειται για την τεχνολογία που ενισχύει την ποιότητα των συμπιεσμένων αρχείων ήχου χαμηλής ποιότητας, όπως τα MP3, τα WMA και τα AAC ή εκείνα που περιέχονται σε ένα CD. Το αποτέλεσμα είναι πεντακάθαρος, κρυστάλλινος και πάνω απ’ όλα ισορροπημένος ήχος.
Σου φαίνονται εντυπωσιακά τα παραπάνω; Είναι! Το DSEE αποτελεί μία πολυσύνθετη τεχνολογία η οποία βασίζεται σε πολύπλοκους υπολογισμούς και εξειδικευμένους αλγορίθμους που δουλεύουν σε πραγματικό χρόνο, ώστε να ενισχύσουν την ποιότητα αρχείων ήχου χαμηλής ποιότητας σε τέτοιο βαθμό που δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως προσεγγίζει επίπεδα Hi-Res. Οι υπολογισμοί αυτοί λαμβάνουν χώρα ως επί το πλείστον στη συσκευή αναπαραγωγής όπως τα ακουστικά και κάνουν τη διαφορά κυρίως σε συμπιεσμένα αρχεία (αν δοκιμάσεις δηλαδή το DSEE σε Hi-Res κομμάτια, η ενίσχυση είναι αμελητέα).
Τύποι DSEE
Αυτή τη στιγμή διατίθενται τρεις διαφορετικοί τύποι DSEE:
- DSEE HX
- DSEE Extreme
- DSEE Ultimate
Το DSEE HX αποτελεί την βασική μορφή της τεχνολογίας κάνοντας αυτό που περιγράψαμε παραπάνω -αναπαράγει δηλαδή τον καθαρό ήχο υψηλών συχνοτήτων που συχνά χάνεται στη συμπίεση. Εδώ και λίγα χρόνια όμως και συγκεκριμένα από το 2018, πλαισιώνεται από τα DSEE Extreme και DSEE Ultimate τα οποία χρησιμοποιούν τις δυνατότητες της AI για να πετύχουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα φτάνοντας σε συχνότητες μέχρι και τα 192 kHz, καλύπτοντας έναν μεγαλύτερο αριθμό τύπων αρχείων ήχου.
Στην πράξη η λειτουργία των DSEE Extreme και DSEE Ultimate είναι πολυεπίπεδη. Κατ’ αρχάς επεξεργάζεται τον ήχο ανάλογα με τον τύπο του: τα φωνητικά π.χ. ακούγονται πολύ πιο ομαλά και ισορροπημένα ενώ τα κρουστά όργανα έχουν περισσότερη ένταση αποπνέοντας δυναμισμό. Από εκεί και πέρα, ενισχύει τα αρχεία που έχουν δεδομένα ηχητικής σκηνής (το λεγόμενο soundstage) με πληροφορίες που αφορούν το ύψος της επιτυγχάνοντας ένα πολύ πιο ρεαλιστικό αποτέλεσμα. Για να μη μακρηγορούμε, φαντάσου ότι θα είναι σαν να έχεις έναν ηχολήπτη να επεξεργάζεται αδιάκοπα τον ήχο που φτάνει στα αφτιά σου.
Τι πλεονεκτήματα έχει το DSEE;
Η παραπάνω πρόταση συνοψίζει λίγο-πολύ τα πλεονεκτήματα που έχει στην πράξη για τον ακροατή η τεχνολογία DSEE. Χάρη σε αυτή, θα έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις ήχο με μεγαλύτερη καθαρότητα και πολλές περισσότερες λεπτομέρειες, στο πλαίσιο μίας πολύ πιο ρεαλιστικής και φυσικής εμπειρίας ακρόασης. Αν η συλλογή σου περιλαμβάνει συμπιεσμένα αρχεία ήχου σαν κι αυτά που προαναφέραμε, τότε το DSEE μπορεί να αποβεί game-changer, δίνοντάς σου την ευκαιρία να αναβαθμίσεις κάθε σου ακρόαση. Αν για παράδειγμα χρησιμοποιείς κάποιο από τα ακουστικά της σειράς 1000XM4 και 1000ΧΜ5 ή τα WH-CH720N και WH-CH520 της SONY και προτιμάς το Spotify για να απολαμβάνεις την αγαπημένη σου μουσική, τότε η ενεργοποίηση του DSEE Extreme θα βελτιώσει σημαντικά την όλη εμπειρία σου.
Σημείωσε μόνο πως το DSEE καταναλώνει έξτρα ενέργεια οπότε έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αυτονομίας των ακουστικών σου -στο λέμε ώστε να μη βρεθείς προ εκπλήξεως αν ετοιμάζεσαι να βγεις από το σπίτι.
DSEE vs Dolby Atmos/DTS
Το DSEE διαφέρει από τεχνολογίες τύπου Dolby Atmos και DTS: τα Dolby Atmos και DTS εστιάζουν στη δημιουργία επιβλητικών, τρισδιάστατων ηχοτοπίων ενώ το DSEE επαναφέρει την πιστότητα που χάνεται κατά τη συμπίεση του ήχου. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Αντίθετα με τις τυπικές μεθόδους upscale που ενισχύουν τη γενικότερη ανάλυση ενός αρχείου, οι προηγμένοι αλγόριθμοι του DSEE επαναφέρουν τις λεπτομέρειες που αφορούν τις υψηλές συχνότητες και μόνο για ρεαλιστικότερο ήχο. Το DSEE προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με την επεξεργασία ήχου που μπορεί να κάνει ένα EQ αφού κατασκευάζει εκ νέου τα δεδομένα που λείπουν αντί απλά να ισοσταθμίζει τον ήχο ολόκληρου του κομματιού.
DSEE vs Hi-Res
Πιο πάνω αναφέραμε πως η ποιότητα που προσφέρει το DSEE προσεγγίζει επίπεδα Hi-Res. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως είναι και το ίδιο με αυτό. Αντίθετα με τον Hi-Res ήχο που είναι δομημένος με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει κορυφαία πιστότητα ή τα lossless συμπιεσμένα αρχεία τύπου FLAC και ALAC που διατηρούν την αρχική ποιότητα του ήχου, το DSEE αναλαμβάνει να αναπλάσει τα συμπιεσμένα αρχεία, δημιουργώντας εκ νέου τις πληροφορίες που λείπουν με στόχο να χαρίσει μία όσο το δυνατόν καλύτερη και απολαυστικότερη εμπειρία. Επιπλέον, μην ξεχνάς ότι το DSEE βρίσκεται στα ακουστικά οπότε προσφέρει και μεγαλύτερη συμβατότητα με εφαρμογές και πλατφόρμες.
3+1 tips για το DSEE
Το DSEE sounds great στα αυτιά σου; Και στα δικά μας. Αποφασίσεις να επενδύσεις σε ένα σετ ακουστικών με DSEE; Συμφωνούμε μαζί σου. Πως θα εκμεταλλευτείς στο έπακρο όμως το DSEE για να έχεις την καλύτερη audiophile εμπειρία; Αντί επιλόγου, θα μας επιτρέψεις να σου δώσουμε 4 tips για το τι να προσέξεις.
- Ενεργοποίησε το DSEE στα ακουστικά σου. Αν μάλιστα αυτά υποστηρίζουν διαφορετικούς τύπους DSEE, πειραματίσου για να δεις ποιος σου ταιριάζει περισσότερο.
- Να θυμάσαι πως το DSEE αποδίδει καλύτερα με συμπιεσμένα αρχεία ήχου. Εκεί είναι που θα δεις και τις μεγαλύτερες βελτιώσεις.
- Μην ξεχνάς πως το DSEE καταναλώνει έξτρα ενέργεια με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αυτονομία των ακουστικών σου.
- Βεβαιώσου πως η συσκευή σου διαθέτει το πιο πρόσφατο firmware και πως το συνοδευτικό app στο smartphone σου είναι πάντα ενημερωμένο.
Καλή ακρόαση!