Τι είναι τα neural headphones;

2 μήνες πριν
guy wears neural bone conduction headphones

Τον τελευταίο καιρό ολοένα και πληθαίνουν οι αναφορές περί neural headphones. Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στον χώρο της τεχνολογίας, δεν γίνεται να μην πρόσεξαν το σχετικό trend στην έκθεση CES στις αρχές του έτους, εκεί όπου μέσα στον γενικότερο ορυμαγδό ανακοινώσεων και κυκλοφοριών που σχετίζονταν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με την AI, είχαμε και τέσσερα σετ neural headphones (για όσους ενδιαφέρονται να ρίξουν μια ματιά, επρόκειτο για τα Neural Earbuds της NAQI, το Frenz Brainband της EARABLE NEUROSCIENCE, τα ZenBud της NEURGEAR και το Pebble της MYWAVES TECHNOLOGIES). Τι είναι όμως τα neural ακουστικά και τι παραπάνω προσφέρουν σε σχέση με αυτά που χρησιμοποιούμε;

Τι είναι τα neural headphones και τι προσφέρουν;

Τα neural headphones ή νευρωνικά ακουστικά στα Ελληνικά, είναι ακουστικά που πρωτίστως εκμεταλλεύονται την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να προσαρμόσουν τον ήχο στις συνθήκες του περιβάλλοντος και τις προτιμήσεις του χρήστη, βελτιστοποιώντας έτσι την όλη εμπειρία ακρόασης. Η παραπάνω πρόταση περιγράφει τη μία εκ των δύο βασικών διαφορών τους σε σχέση με τα «απλά» ακουστικά, αυτά δηλαδή που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια. Βλέπεις, όσο προηγμένες κι αν είναι οι τεχνολογίες που ενσωματώνουν αυτά, η εμπειρία που προσφέρουν είναι συγκεκριμένη. Τα χαρακτηριστικά τους μπορούν μεν να ρυθμιστούν από τον χρήστη αλλά η όλη εμπειρία είναι αδύνατον να προσαρμοστεί αυτόματα βάσει παραγόντων όπως π.χ. ο θόρυβος από το περιβάλλον, το είδος της μουσικής ή οι ακουστικές προτιμήσεις του καθενός.

Ωστόσο τα νευρωνικά ακουστικά δεν μένουν στα παραπάνω. Όπως είναι σε θέση να αντιλαμβάνονται τους διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, έτσι ακριβώς έχουν την ικανότητα να αξιολογούν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο χρήστης. Πώς το κάνουν αυτό; Μέσω μίας ενσωματωμένης νευρωνικής διεπαφής η οποία μπορεί και διαβάζει τα κύματα που προκύπτουν βάσει της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου, προσδιορίζοντας έτσι τα επίπεδα κόπωσης και συγκέντρωσης του χρήστη. Πώς δηλαδή τα τυπικά ακουστικά ενημερώνουν εκείνον που τα φορά ότι τελειώνει η μπαταρία τους; Ε, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, ένα σετ νευρωνικών ακουστικών μπορεί να ενημερώσει τον χρήστη για τα επίπεδα της… δικής του μπαταρίας, προκειμένου να κάνει ένα διάλειμμα έτσι ώστε να επαναφέρει την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητά του. Sci-fi; Εντελώς!

Πώς τα neural headphones επηρεάζουν την μουσική εμπειρία;

Αν πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου όμως, όσον αφορά στην επαναστατική φύση των νευρωνικών ακουστικών, θα ήταν από τον τρόπο με τον οποίο προσαρμόζουν την κάθε εμπειρία ακρόασης -είτε μιλάμε για ταινίες, είτε για podcasts, είτε για μουσική, είτε για video games. Χρησιμοποιώντας μία σειρά αλγορίθμων τελευταίας γενιάς, μπορούν και αναλύουν το εκάστοτε περιεχόμενο σε πραγματικό χρόνο, προσφέροντας στον χρήστη την καλύτερη δυνατή ακρόαση ρυθμίζοντας αυτόματα π.χ. το μπάσο ή τα επίπεδα της ενεργητικής εξουδετέρωσης θορύβου και δίνοντας έμφαση σε συγκεκριμένα ακουστικά αντικείμενα (ομιλίες, ηχητικά εφέ κ.α.) ανάλογα με τον τύπο περιεχομένου (μουσική, audiobook, σειρά/ταινία κλπ). Ως εκ τούτου, το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ πιο εντυπωσιακό και επιβλητικό, ακόμα κι αν το συγκρίνεις με τα ακριβότερα σετ συμβατικών ακουστικών.

Τα νευρωνικά ακουστικά ωστόσο έχουν τα φόντα να περάσουν την αλληλεπίδραση με τον άνθρωπο σε άλλο επίπεδο -ίσως όχι στο πολύ άμεσο μέλλον αλλά εν καιρώ. Πώς θα σου φαινόταν για παράδειγμα, αν τα ακουστικά σου ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τη διάθεσή σου, επιλέγοντας την κατάλληλη playlist στο app που χρησιμοποιείς; Πόσο πιο άνετη θα ήταν η χρήση τους, αν αντί να έπρεπε να προσαρμόσεις τη λειτουργία τους μέσω app στο smartphone σου ή αγγίζοντάς τα, χρειαζόταν απλά να δώσεις τη σχετική εντολή με μια-δυο λέξεις; Και σε τελική ανάλυση υπάρχει κάτι πιο αποτελεσματικό από το να εργάζεσαι τις ώρες που είσαι περισσότερο παραγωγικός/η (όχι με βάση τις κοινώς αποδεκτές γενικολογίες αλλά σύμφωνα με τις ενδείξεις που δίνει σε πραγματικό χρόνο ο ίδιος ο οργανισμός σου);

Τα neural headphones βοηθούν στην ευεξία

Όπως προείπαμε όμως, τα νευρωνικά ακουστικά φροντίζουν και για την ευεξία του χρήστη, ενημερώνοντάς τον εγκαίρως, όταν έχει ζορίσει τον εαυτό του, πριν φτάσει στο burnout. Ο ακριβής τρόπος που επιτυγχάνεται αυτό διαφέρει από πρόταση σε πρόταση, όμως σε γενικές γραμμές απαιτεί χρήση εγκεφαλικών, μυϊκών και γυροσκοπικών αισθητήρων, τα δεδομένα από τους οποίους αναλύονται κατόπιν με τη βοήθεια της AI. Κάποια μοντέλα μάλιστα έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν υπερηχητικά κύματα, εξομοιώνοντας τη λειτουργία του πνευμονογαστρικού νεύρου (το οποίο, σημειωτέον, είναι το πλέον πολυσύνθετο νεύρο του ανθρώπινου σώματος αφού ξεκινά από την κορυφή του νωτιαίου μυελού, συνδέοντας μέσω νευρώνων τα σημαντικότερα όργανα, συμβάλλοντας έτσι στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού, της πέψης, της αναπνοής κ.α.) έτσι ώστε να χαλαρώσουν τον χρήστη.

Με δεδομένη δε τη μόλις πρόσφατη εμφάνιση των νευρωνικών ακουστικών στο προσκήνιο, είναι δεδομένο πως στο μέλλον θα προκύψουν ακόμα περισσότεροι τρόποι εκμετάλλευσής τους. Ήδη οι κατασκευαστές που έχουν αρχίσει να πειραματίζονται μαζί τους, δείχνουν μία ροπή προς τον ύπνο και την ξεκούραση (καθώς τα ακουστικά μπορούν να «διαβάσουν» την εγκεφαλική λειτουργία και άρα να προσαρμόσουν τους ήχους που εκπέμπουν προκειμένου να χαμηλώσουν ακόμα περισσότερο τα επίπεδα του στρες και άρα να εξασφαλίσουν καλύτερης ποιότητας ξεκούραση στον χρήστη), με τους ειδικούς να έχουν αναφέρει ακόμα ως παραδείγματα την εκπαίδευση (εμπειρίες ακρόασης πολύ πιο κοντά στις ανάγκες και τις απαιτήσεις του εκάστοτε μαθητή/φοιτητή), την εργασία και τη γυμναστική (μεγαλύτερη παραγωγικότητα, έγκαιρες ενημερώσεις για την κατάσταση του χρήστη).

Το μέλλον του ήχου sounds great!

Η AI έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της τεχνολογίας, ενισχύοντας τη λειτουργικότητα πλήθους συσκευών, επιτρέποντάς τους να λειτουργούν αυτόνομα (και παράλληλα αφήνοντας τον άνθρωπο να ασχοληθεί με ό,τι πραγματικά τον γεμίζει) και σε ορισμένες περιπτώσεις δίνοντας εκ νέου πνοή σε ολόκληρες κατηγορίες. Όπως όλα δείχνουν ήρθε και η ώρα των ακουστικών να νιώσουν το μαγικό άγγιγμα της τεχνητής νοημοσύνης και να μετατραπούν από παθητικά αξεσουάρ σε δυναμικά πολυεργαλεία ευεξίας, παραγωγικότητας και ψυχαγωγίας. Η AI κάνει το biohacking πραγματικότητα και τα νευρωνικά ακουστικά αποτελούν τον ιδανικό "δούρειο ίππο". Τα neural ακουστικά είναι το σύντομο μέλλον. Μέχρι να έρθουν όμως, μπορείς να βρεις την τελευταία λέξη της τεχνολογίας του σήμερα στα headphones στον ΓΕΡΜΑΝΟ!