Τι είναι τα open-ear headphones;

1 μήνας πριν
young woman wears open-ear buds

Σε ό,τι αφορά τα ακουστικά, οι βασικές κατηγορίες για χρόνια ήταν δύο: τα over-ear και τα in-ear. Αμφότερα έχουν ως κοινό παρονομαστή το γεγονός πως απομονώνουν τον χρήστη από τον χώρο γύρω του -μέσω της εξουδετέρωσης των διάφορων θορύβων- μειώνοντας την αντίληψή του για το περιβάλλον. Μια διαφορετική προσέγγιση sounds great σε αυτό το θέμα και έρχεται να σου λύσει τα χέρια: τα open-ear ακουστικά. Μία εναλλακτική πρόταση που μεταδίδει τον ήχο μέσω είτε της οστικής (ή οστέινης), είτε της αέρινης αγωγιμότητας δίχως να καλύπτει το αφτί. Αυτού του τύπου ιδιαίτερος σχεδιασμός προσφέρει μια πλεονεκτήματα ιδίως σε όσους/οσες έχουν δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους.

Πώς λειτουργούν όμως τα open-ear ακουστικά, σε ποιες τεχνολογίες βασίζονται, τι προσφέρουν και ποιες είναι οι εφαρμογές τους; Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Τι είναι τα open-ear ακουστικά

Όπως προείπαμε, τα open-ear ακουστικά τοποθετούνται στο εξωτερικό του αφτιού χωρίς να καλύπτουν το τελευταίο. Αντίθετα με τα in-ear που εφαρμόζουν στο ακουστικό κανάλι ή τα over-ear που περικλείουν το αφτί, τα εν open-ear αφήνουν το κανάλι ανοιχτό επιτρέποντας ουσιαστικά τη συνύπαρξη των ήχων του περιβάλλοντος με ό,τι ακούει την εκάστοτε στιγμή ο χρήστης. Ο ιδιαίτερος σχεδιασμός τους έχει ως αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα ακουστικά να προσφέρουν μία εντελώς διαφορετική εμπειρία ακρόασης σε σχέση με τα υπόλοιπα ως προς τις συχνότητες που ευνοούν (περισσότερα γι’ αυτό όμως θα πούμε παρακάτω).

Το γεγονός πως αφήνουν τους ήχους από το παρασκήνιο να περνούν στο αφτί, ενισχύει την αντίληψη του χρήστη για οτιδήποτε συμβαίνει στο περιβάλλον του, αν και το μεγάλο τους πλεονέκτημα δεν είναι άλλο από την άνεση και την εργονομία τους. Χάρη στο καλά μελετημένο τους design, η πίεση που ασκείται στο αφτί ελαχιστοποιείται, χωρίς μάλιστα να γίνεται οποιαδήποτε παραχώρηση από πλευράς εφαρμογής. Ως εκ τούτου, τα open-ear είναι ιδανικά για παρατεταμένες περιόδους ή χρήση κατά τη διάρκεια έντονων δραστηριοτήτων όπως τρέξιμο ή ποδηλασία.

Πώς λειτουργούν τα open-ear ακουστικά

Αν τα παραπάνω σου φαίνονται εντυπωσιακά, περίμενε να διαβάσεις πώς ακριβώς λειτουργούν τα open-ear ακουστικά. Επί της ουσίας βασίζονται στην αγωγιμότητα των οστών και του αέρα. Η πρώτη μεταδίδει τον ήχο μέσω των ζυγωματικών στο εσωτερικό του αφτιού προσπερνώντας εντελώς το τύμπανο. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα αποτελεσματική μέθοδο αφού χάρη σε αυτή, το ακουστικό κανάλι παραμένει ανοιχτό, η φυσική ταλαιπωρία που υφίσταται το αφτί μειώνεται σε σημαντικό βαθμό και ο χρήστης διατηρεί επαφή με το περιβάλλον γύρω του. Σε ό,τι έχει να κάνει με την αγωγιμότητα του αέρα, τα open-ear ακουστικά χρησιμοποιούν κατευθυντικά ηχεία που εκτοξεύουν τον ήχο προς το αφτί. Στην πορεία, εκείνος αναμειγνύεται με ήχους από τον περιρρέοντα χώρο, γεγονός που τα καθιστά ιδανικά για δραστηριότητες άθλησης (κατά τις οποίες ο χρήστης οφείλει να γνωρίζει τι γίνεται γύρω του για λόγους ασφαλείας).

Ποιες τεχνολογίες έχουν τα open-ear headphones

Τα open-ear ακουστικά ενσωματώνουν αρκετές τεχνολογίες τελευταίας γενιάς. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων για παράδειγμα χρησιμοποιούν Bluetooth ως προς τη συνδεσιμότητα, εξασφαλίζοντας ευρεία συμβατότητα με διάφορες πηγές ήχου. Ένας μεγάλος αριθμός προτάσεων διαθέτει και προστασία από το νερό (είτε πρόκειται για απλό ιδρώτα, είτε για σταγόνες, είτε για κανονική νεροποντή) έτσι ώστε ο χρήστης να είναι σε θέση να τις χρησιμοποιεί άφοβα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Η αυτονομία αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα στον οποίο δίνουν έμφαση οι κατασκευαστές αφού η μπαταρία των ακουστικών οφείλει να καλύπτει τις ανάγκες του χρήστη, προσφέροντας παράλληλα και χαμηλούς χρόνους φόρτισης. Τέλος, τα ενσωματωμένα πλήκτρα ελέγχου παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο, αφού διασφαλίζουν την αποτελεσματική λειτουργία των ακουστικών με smartphones και ψηφιακούς βοηθούς.

Τα πλεονεκτήματα και οι εφαρμογές τους

Τα open-ear ακουστικά διαθέτουν τέτοια πλεονεκτήματα, που τα έχουν καταστήσει No 1 επιλογή για πολλούς χρήστες. Το βασικό εξ αυτών είναι η αντίληψη του χώρου που προσφέρουν στον χρήστη ενώ εκείνος ακούει την αγαπημένη του μουσική ή κάποιο podcast. Είναι άνετα και σταθερά, όντας τέλεια για έντονες δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους ή για μεγάλες περιόδους συνεχούς χρήσης. Επιπρόσθετα, μην ξεχνάς την υγιεινή -έναν τομέα που αρκετοί παραβλέπουν: τα open-ear ακουστικά δεν έρχονται σε επαφή με το ακουστικό κανάλι, μειώνοντας έτσι σημαντικά την πιθανότητα κάποιας μόλυνσης.

Όσο για το πού μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις, οι εφαρμογές τους είναι πολλές και ποικίλες. Εκεί που θριαμβεύουν ξεκάθαρα είναι φυσικά οι αθλητικές δραστηριότητες αφού όσο έντονες κι αν είναι οι κινήσεις σου, ένα σετ open-ear headphones/buds αφ’ ενός θα παραμείνει στη θέση του και αφ’ ετέρου θα σου επιτρέψει να διατηρήσεις επαφή με το περιβάλλον γύρω σου. Αυτού του τύπου τα ακουστικά θα σου φανούν εξαιρετικά χρήσιμα αν σου αρέσουν οι περίπατοι και το τρέξιμο, ιδίως δε αν είσαι σε αστικό περιβάλλον, αφού θα εξακολουθήσεις να έχεις αντίληψη της κυκλοφορίας των οχημάτων γύρω σου. Οι άλλοι τύποι ακουστικών (over-ear, on-ear, in-ear) πολλές φορές κουράζουν, πιέζουν ή/και μουδιάζουν τα αφτιά σου. Αν αυτό το πρόβλημα σε ταλαιπωρεί καιρό τώρα, τότε η δοκιμή ενός ζευγαριού open-ear ίσως να σου αλλάξει τη ζωή χάρη στον εργονομικό σχεδιασμό και το πολύ χαμηλό του βάρος.

Περιορισμοί και μειονεκτήματα

Αν και τα πλεονεκτήματά τους είναι σπουδαία, τα open-ear ακουστικά έρχονται με συγκεκριμένους περιορισμούς τους οποίους θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου σε περίπτωση που αποφασίσεις να επενδύσεις σε ένα τέτοιο σετ. Το πρώτο που οφείλεις να γνωρίζεις, είναι η λεγόμενη διαρροή ήχου. Επειδή τα ακουστικά δεν καλύπτουν το αφτί και δεν εφαρμόζουν ερμητικά στο ακουστικό κανάλι, ο ήχος τους είναι αρκετά πιθανό να διαρρέεται σε έναν βαθμό στο περιβάλλον, κάτι που ενδεχομένως να ενοχλήσει τους γύρω σου, να σου δημιουργήσει προβλήματα αν βρίσκεσαι σε χώρο που απαιτείται ησυχία ή να παραβιάσει το ιδιωτικό σου απόρρητο (αν π.χ. είσαι σε μία κλήση). Αν πάλι ο χώρος στον οποίο βρίσκεσαι έχει υπερβολικό θόρυβο, ίσως ο τελευταίος να υπερκαλύπτει τον ήχο των ακουστικών ή και τη φωνή σου στις κλήσεις. Το τελευταίο πάντως οφείλεται κυρίως στο σχεδιασμό αυτών των ακουστικών και ήδη έχει ωθήσει εταιρείες όπως η JBL, η CREATIVE και η HUAWEI να αναπτύξουν ειδικους αλγόριθμους και software με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να έχεις άψογης ποιότητας κλήσεις.

Όσον αφορά στην ποιότητα του ήχου, τα open-ear προσφέρουν πεντακάθαρο και απόλυτα φυσικό ήχο, ιδίως στις υψηλές συχνότητες. Από την άλλη όμως, ένα τέτοιο σετ ακουστικών δεν πρόκειται να φτάσει σε βάθος μπάσων και πιστότητα ήχου τα παραδοσιακά ακουστικά υψηλής ποιότητας, απόρροια του σχεδιασμού τους. Σε περίπτωση που το μπάσο παίζει σπουδαίο ρόλο για ‘σένα (π.χ. η μουσική που προτιμάς βασίζεται σε αυτό), τότε θα σου προτείναμε να εξετάσεις την αγορά ενός σετ open-ear τελευταίας γενιάς που βασίζεται στην οστική αγωγιμότητα αφού έχει τη δυνατότητα να καλύψει μεγαλύτερο εύρος και να πετύχει πολύ πιο πλούσιο μπάσο.

Open-ear headphones: η ευέλικτη fitness λύση 

Τα open-ear ακουστικά είναι η νέα, διαφορετική εναλλακτική στα ακουστικά. Όπως πιθανόν έχεις καταλάβει, αγαπητέ/η audiophile, τα open-ear headphones δεν θα σου δώσουν το "μεστό", γεμάτο ήχο και την απομόνωση που προσφέρουν τα over-ear headphones. Αλλά δεν είναι αυτός ο στόχος τους. Τα μοναδικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν σε όσους/ες αθλούνται έντονα (ειδικά μέσα στην πόλη) θα καλύψουν απόλυτα τα «θέλω» αυτών που αναζητούν έναν συνδυασμό ήχου υψηλής ποιότητας και αυξημένης αντίληψης περιβάλλοντος. Στην τελική αν τρέχεις ή κάνεις ποδήλατο, τι χρειάζεσαι περισσότερο; Απομόνωση ή αυξημένη αντίληψη γύρω σου; Αυστηρή πιστότητα ήχου ή ευελιξία; Αν είσαι fitness guru, τότε ένα ζευγάρι open-ear ακουστικών αποτελεί την καλύτερη επιλογή με την παραδοχή κάποιων συμβιβασμών.

Μέτρησε τα υπέρ και τα κατά, εντόπισε το σετ που σου ταιριάζει και απόλαυσε μουσική ή podcasts όπως εσύ θες. Και αν δεν ξέρεις τι τύπο open-ear ακουστικών να διαλέξεις έλα μία βόλτα στο πλησιέστερο κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ για να σε βοηθήσουν οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι. Sounds Great!