Το WiFi 6 είναι γεγονός

2 έτη πριν
 WiFi 6

Ένας από τους τεχνολογικούς όρους τον οποίο χρησιμοποιούν ακόμη και όσοι δεν ασχολούνται με την… τεχνολογία είναι το WiFi. Πρόκειται για τα αρχικά των λέξεων Wireless Fidelity και είναι η τεχνολογία, η οποία τα τελευταία 20 χρόνια έχει αλλάξει την καθημερινότητα μας.


Πρακτικά, το WiFi είναι η τεχνολογία εκείνη που επιτρέπει την ασύρματη διασύνδεση δεκάδων συσκευών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητα μας και ιδίως μέσα στο σπίτι μας. Και έχει εξελιχθεί και στον όρο που χρησιμοποιούμε όταν αναζητούμε τρόπο σύνδεσης στο Διαδίκτυο όταν βρισκόμαστε εκτός σπιτιού και δεν θέλουμε να κάνουμε χρήση των data που έχουμε από τον πάροχο κινητής μας. Η φράση «μου λέτε, σας παρακαλώ, τον κωδικό για το WiFi σας» ενδέχεται να είναι αυτή που έχουν ακούσει περισσότερο από οποιανδήποτε άλλη οι εργαζόμενοι στην εστίαση τα τελευταία 15 χρόνια!

Σύμφωνα με τη WiFi Alliance, η οποία είναι ο οργανισμός που διαχειρίζεται το πιστοποιημένο σήμα (trademark) του WiFi και πιστοποιεί τις συσκευές που χρησιμοποιούν τη συγκεκριμένη τεχνολογία, ο αριθμός των εγκατεστημένων WiFi συσκευών ξεπερνά τα 13 δισ. παγκοσμίως και αυξάνεται διαρκώς.

Το WiFi είναι μία οικογένεια πρωτοκόλλων ασύρματης δικτύωσης που βασίζονται στα πρότυπα που αναπτύσσει το IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers, ένας παγκόσμιος οργανισμός τεχνολογιών δικτύωσης. Και μετά από αρκετά χρόνια που τα πρωτόκολλα για το WiFi είχαν περίεργες ονομασίες που δύσκολα θυμόσουν και δημιουργούσαν σύγχιση, η WiFi Alliance αποφάσισε να απλοποιήσει την κατάσταση. Οπότε μας προέκυψε το WiFi 6 που είναι και το πιο πρόσφατο πρωτόκολλο.


Αν πάμε λίγο πίσω στο παρελθόν, η πρώτη εμφάνιση του WiFi έγινε το 1997 όταν και εμφανίστηκε το 802.11, όπως ήταν η ονομασία του πρώτου πρωτοκόλλου για τη συγκεκριμένη ασύρματη τεχνολογία που δημιούργησε το ΙΕΕΕ. Ουσιαστικά, όμως, έπρεπε να φθάσουμε στο 1999 οπότε και άρχισε να χρησιμοποιείται πραγματικά το WiFi με το 802.11b που λειτουργούσε στη συχνότητα των 2,4 GHz και το 802.11a που ήταν στα 5 GHz. Το 802.11b ήταν μεν πιο αργό (ταχύτητες διακίνησης δεδομένων έως 11 Mbps) σε σχέση με το 802.11a (έως 54 Mbps) αλλά έγινε πιο δημοφιλές επειδή πολύ απλά το υιοθέτησε η Apple που το ενσωμάτωσε στα iMac της το 1999. Η «έκρηξη» για το WiFi, όμως, έγινε το 2003 και μετά όταν η Intel παρουσίασε το Centrino, μία πλατφόρμα που ενσωμάτωνε την ασύρματη δικτύωση στους φορητές υπολογιστές. Από εκεί και πέρα, τα υπόλοιπα είναι ιστορία.


Το 2003 είχαμε και την παρουσίαση του 802.11g (ταχύτητα έως 54 Mbps στα 2,4 GHz), ενώ η κατάσταση από πλευράς ταχύτητας άρχισε να βελτιώνεται λίγο αργότερα με την εμφάνιση του 802.11n (ή WiFi 4 σύμφωνα με τη νέα ονοματοδοσία της WiFi Alliance) το 2008 (έως 600 Mbps στα 2,4 GHz αλλά και στα 5 GHz). Το 2014 είχαμε το 802.11ac (ή WiFi 5) με ταχύτητες έως 7 Gbps στα 5 GHz για να φθάσουμε το 2019 στο 802.11ax ή WiFi 6 που λειτουργεί τόσο στα 2,4 GHz όσο και στα 5 GHz.


Μία μικρή παρένθεση για τα 5 GHz. Αν τα τελευταία χρόνια, όταν είστε σε κάποιο καφέ και ψάξετε τα ασύρματα δίκτυα και δείτε κάποιο όπου στην ονομασία του έχει και το «5G» δεν έχει σχέση με την 5η γενιά κινητής τηλεφωνίας αλλά με το γεγονός ότι λειτουργεί στα 5 GHz. Η WiFi Alliance αποφάσισε να αλλάξει την επωνυμία προκειμένου να μην μπερδεύεται το κοινό. Το WiFi 6 είναι πιο εύκολο να το θυμάται κανείς από το να λέει ότι «θέλω μία συσκευή που να υποστηρίζει το 802.11ax». Και ενδεχομένως θα έπρεπε να το είχε κάνει εδώ και πολλά χρόνια.


Ας δούμε όμως λίγο τι εστί WiFi 6. Καταρχάς, το WiFi 6 προσφέρει ταχύτητες διακίνησης δεδομένων που φθάνουν συνδυαστικά μέχρι τα 10 Gbps. Θα πει κανείς τι να το κάνεις από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τέτοιου είδους ευρυζωνικές συνδέσεις. Όμως, είναι κάτι αρκετά χρήσιμο για την επικοινωνία των συσκευών που είναι διασυνδεδεμένες σε ένα τοπικό δίκτυο, όπως αυτό του σπιτιού μας. 


Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι το WiFi 6 μπορεί να εξυπηρετήσει ταυτόχρονα πολλές συσκευές όσον αφορά στη λήψη (downlink) και την αποστολή (uplink) δεδομένων. Αυτό επιτυγχάνεται με την υποστήριξη του αποκαλούμενου «αμφίδρομο MU-MIMO» (Multi-User Multiple-Input Multiple-Output). Το αποτέλεσμα είναι μία πολύ βελτιωμένη εμπειρία.

Το WiFi 6 είναι προφανές ότι είναι κάτι που αξίζει κανείς να κοιτάει όταν αναζητεί το επόμενο router του για τη δημιουργία του οικιακού δικτύου του, όπως, φυσικά, μετράει και αν το υποστηρίζει κάποια από τις νέες ψηφιακές συσκευές που αγοράζετε. Σημειωτέον δε πως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τις παλαιότερες συσκευές σας δεδομένου ότι το νέο πρότυπο είναι απολύτως συμβατό με τα προηγούμενα. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι οι συσκευές που υποστηρίζουν τα WiFi 5 ή WiFi 4 μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στο νέο δίκτυο που θα δημιουργήσετε. Οπότε, αν ετοιμάζεστε για «αναβάθμιση» της δικτύωσης θυμηθείτε το WiFi 6.