Το smartwatch αποτελεί την πλέον «hot» smart συσκευή που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά. Πέρυσι, για να καταλάβεις, η ζήτηση ήταν τέτοια που ο αριθμός των συσκευών που εν τέλει διοχετεύτηκαν στην αγορά παγκοσμίως, ήταν αυξημένος κατά 24% φτάνοντας τα 127,5 εκατ. τεμάχια! Και υπάρχει λόγος γι’ αυτή την τάση: το smartwatch, βλέπεις, αποτελεί πλέον ένα εξαιρετικά χρήσιμο πολυεργαλείο. Σε κρατά σε επαφή με το smartphone σου, παρακολουθεί τη φυσική σου κατάσταση, σε ωθεί να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής και συν τοις άλλοις σε διευκολύνει σε μεγάλο φάσμα της καθημερινότητας σου -ανέπαφες πληρωμές κανείς;
Πώς όμως επιλέγεις το ιδανικό smartwatch σύμφωνα με τις ανάγκες σου. Πριν έρθεις στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ ή ρίξεις μια ματιά στο germanos.gr όπου σε περιμένει μια τεράστια γκάμα smartwatches σε πολύ δυνατές τιμές, έλα να δούμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις, έτσι ώστε να πάρεις τη σωστή απόφαση.
Στυλ: κομψό ή sports;
Το στυλ του smartwatch σου έχει να κάνει πρωτίστως με τη δική σου αισθητική. Οι προτάσεις που κυκλοφορούν έρχονται σε δύο σχήματα: ορθογώνιο και στρογγυλό. Εννοείται πως για look που παραπέμπει σε κλασικό ρολόι θα πρέπει να εστιάσεις στο δεύτερο. Από εκεί και πέρα όμως, εξαρτάται και από τη χρήση που σκοπεύεις να του κάνεις. Αν δηλαδή είσαι εξωστρεφής τύπος που αρέσκεται στις μίνι περιπέτειες και τις έντονες δραστηριότητες, τότε καλό θα ήταν να προτιμήσεις μία συσκευή που να αντέχει στα δύσκολα. Μην ξεχνάς ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα έχεις τη δυνατότητα να αλλάζεις λουράκια, κάτι που σε συνδυασμό με την επιλογή του κατάλληλου face, θα προσδώσουν στο smartwatch σου άλλον αέρα.
Οικοσύστημα & εφαρμογές
Κάτι άλλο που θα πρέπει να σε απασχολήσει στο καινούριο σου smartwatch είναι το λειτουργικό του σύστημα. Ένα έξυπνο ρολόι, βλέπεις, δε λέει μόνο την ώρα. Κάνει πολλά περισσότερα, μόνο που για να τα καταφέρει, θα πρέπει να επικοινωνεί με άλλες συσκευές σου και πρωτίστως με το smartphone σου. Ως εκ τούτου, βεβαιώσου ότι το smartwatch σου είναι πλήρως συμβατό με το κινητό σου. Αν είναι και από τον ίδιο κατασκευαστή ακόμα καλύτερα. Έτσι και μόνον έτσι θα μπορέσεις να εκμεταλλευτείς πλήρως τις δυνατότητές του, από τα fitness tracking apps και τον προσωπικό βοηθό, μέχρι τις ανέπαφες πληρωμές και τον έλεγχο εφαρμογών όπως η φωτογραφική μηχανή και το Spotify. Μην παραλείψεις να εξασφαλίσεις ότι τα apps που σε ενδιαφέρουν κυκλοφορούν για την πλατφόρμα του smartwatch σου έτσι ώστε να τα εγκαταστήσεις.
Αυτονομία
Με την αγορά ενός smartwatch μοιραία στη ζωή σου θα μπει και η φόρτισή του. Μη σε αγχώνει αυτό: είναι κάτι που με τον καιρό θα γίνει απολύτως φυσιολογικά μέρος της ρουτίνας σου. Αυτό που μπορείς να κάνεις όμως είναι να διασφαλίσεις ότι θα χρειάζεται να ασχολείσαι με δαύτο όσο το δυνατόν πιο αραιά. Δες λοιπόν την αυτονομία του ρολογιού που θα επιλέξεις καθώς επίσης και υπό ποιες συνθήκες επιτυγχάνεται αυτή (αν είναι να πρέπει να τα έχεις όλα κλειστά, τότε είσαι σίγουρος ότι αξίζει τον κόπο;). Ο γενικός κανόνας πάντως λέει πως οτιδήποτε σε καλύπτει για τέσσερις-πέντε μέρες χωρίς την ανάγκη φόρτισης, με πλήρη παρακολούθηση δραστηριοτήτων και δεικτών σώματος, είναι μια χαρά.
Μέγεθος οθόνης (και ρολογιού)
Ακόμα και τα ρολόγια που προορίζονται για σκληρή χρήση διαθέτουν πλέον εξαιρετικά λεπτό πλαίσιο, κάτι που σημαίνει ότι το μέγεθος της οθόνης ουσιαστικά αποτελεί και αυτό του ρολογιού. Με μια γρήγορη ματιά θα βρεις ρολόγια μεγάλα και μικρά. Το βασικό εδώ είναι να επιλέξεις κάτι που σου προσφέρει μία ικανοποιητική εμπειρία θέασης (να μπορείς δηλαδή να διαβάσεις και να χειριστείς με άνεση την οθόνη του) αλλά παράλληλα θα ταιριάζει στο χέρι σου. Ένα μεγάλου μεγέθους ρολόι με διάμετρο π.χ. 46 χιλ. ενδεχομένως να δείχνει υπερβολικά ογκώδες και παράταιρο σε έναν μικρό καρπό. Το tip μας είναι το εξής: αν ο καρπός σου έχει διάμετρο έως 18 εκατ. τότε επίλεξε ρολόι διαμέτρου έως 42 χιλ. Σε διαφορετική περίπτωση (μεγαλύτερο καρπό) πήγαινε άφοβα σε κάτι πιο μεγάλο.
Έξτρα αξεσουάρ
Το smartwatch είναι ένας πραγματικός χαμαιλέοντας! Εν αντιθέσει με ένα απλό, τυπικό ρολόι, μπορείς να το «μεταμορφώσεις», βλέπεις, με δύο κινήσεις, έτσι ώστε να συνοδεύσει κάθε σου εμφάνιση, από την πιο casual, έως και την πλέον επίσημη. Το μυστικό είναι στο λουράκι, το οποίο στη συντριπτική πλειοψηφία των smartwatches, είναι εναλλάξιμο. Ανάλογα με το ρολόι που θα επιλέξεις, θα βρεις πολλά εναλλακτικά λουράκια, επίσημα και μη. Κάποια θα είναι κατάλληλα για πιο premium εμφανίσεις (όντας φερ’ ειπείν δερμάτινα) ενώ κάποια άλλα θα έρχονται με έναν πιο καθημερινό αέρα. Αν μάλιστα πλαισιώσεις το λουράκι σου με το κατάλληλο face (καντράν, σαν να λέμε), τότε θα έχεις τη δυνατότητα να δώσεις στο ρολόι σου το look που επιθυμείς. Καλού-κακού λοιπόν, μαζί με το smartwatch σου, πάρε άλλα δυο διαφορετικού τύπου λουράκια να υπάρχουν.
Αδιαβροχοποίηση
Το τελευταίο που θες για το ρολόι σου, είναι να πρέπει να το βγάζεις κάθε φορά που μπαίνεις στο ντους ή αρχίζει και βρέχει. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να δώσεις βάση στην αδιαβροχοποίησή του. Αυτή μετριέται βάσει της κλίμακας ingress protection ή IP. Επί της ουσίας πρόκειται για ένα ζεύγος αριθμών, με τον πρώτο να αφορά τα στερεά (τη σκόνη δηλαδή) και το δεύτερο τα υγρά (συνήθως το νερό). Όσο πιο μεγάλοι είναι αυτοί οι αριθμοί, τόσο το καλύτερο. Σε ό,τι αφορά το νερό ας πούμε, το 4 εγγυάται προστασία από πιτσίλισμα ενώ το 8 καλύπτει μέχρι και κατάδυση (υπό συγκεκριμένες συνθήκες). Τσέκαρε αν η προστασία από το νερό αφορά και το θαλασσινό ή μόνο το γλυκό (πισίνες-μπάνιο-βροχή).
Λοιπά τεχνικά χαρακτηριστικά
Όσον αφορά στα άλλα χαρακτηριστικά ενός smartwatch τα οποία καλό θα ήταν να προσέξεις, έλεγξε τους αισθητήρες με τους οποίους είναι εξοπλισμένο αυτό. Όσο πιο πολλές και ακριβείς είναι οι μετρήσεις που μπορεί να σου προσφέρει, τόσο καλύτερη η εικόνα που θα έχεις για τη φυσική σου κατάσταση. Αρκετά σημαντική είναι και η μνήμη, η χωρητικότητα του ρολογιού σου, αφού από αυτή εξαρτάται ο αριθμός των εφαρμογών που θα είσαι σε θέση να εγκαταστήσεις και των μουσικών κομματιών που θα μπορείς να αποθηκεύσεις για να streamάρεις χωρίς ανάγκη σύνδεσης σε smartphone (σε επιλεγμένα μοντέλα). Ως προς τη μπαταρία εξασφάλισε ότι προσφέρεται ταχεία φόρτιση ενώ, τέλος, βεβαιώσου πως τα fitness apps καλύπτουν τις ανάγκες και τα «θέλω» σου.