Τι να προσέξεις πριν αγοράσεις τηλεόραση

2 έτη πριν

Κάτι η Black Friday που κοντοζυγώνει, κάτι τα Χριστούγεννα που έρχονται αμέσως μετά, διανύουμε την ιδανικότερη περίοδο του χρόνου για αγορά τηλεόρασης. Συνυπολόγισε και το ότι οι κατασκευαστές ανοίγουν τα χαρτιά τους όσον αφορά τις νέες τους σειρές στη CES του Ιανουαρίου και αν το καλοσκεφτείς, το timing δε θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Πρότζεκτ «αγορά τηλεόρασης» λοιπόν. Από πού ξεκινάς;

Η αγορά είναι γεμάτη με μοντέλα για κάθε ανάγκη, γούστο, χώρο και πορτοφόλι. Ποιο να επιλέξει κανείς όμως και με ποια κριτήρια; Εδώ είμαστε εμείς για να σου δώσουμε ορισμένες συμβουλές που θα κάνουν το έργο σου ευκολότερο. Διάβασε προσεκτικά όσα σου προτείνουμε, κάνε την έρευνα αγοράς σου προσεκτικά και επίλεξε, τέλος, το μοντέλο που καλύπτει καλύτερα τα «θέλω» σου. Η αγορά τηλεόρασης άλλωστε συνιστά επένδυση καθώς αφορά μία συσκευή που θα σου… κρατήσει παρέα για κάμποσα χρόνια. Τα λάθη απαγορεύονται. Πάμε να δούμε τι θα πρέπει να κάνεις.

Βρες το σωστό μέγεθος

Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις όσον αφορά τη νέα σου τηλεόραση, είναι το μέγεθός της -και όχι, το μοντέλο που ήδη έχεις και πρόκειται να αντικαταστήσεις δεν αποτελεί ασφαλή υπόθεση. Το μέγεθος μιας τηλεόρασης λοιπόν εξαρτάται από δύο παράγοντες: τον χώρο που θα την τοποθετήσεις και το πόσο μακριά θα βρίσκεσαι από αυτή. Ως προς τον πρώτο, πάρε μια μεζούρα και μέτρα τη διαθέσιμη επιφάνεια στο δωμάτιο προσαρμόζοντας κατάλληλα τα έπιπλα. Αναφορικά με το δεύτερο, ένας απλός κανόνας, είναι πως η απόστασή σου από την οθόνη θα πρέπει να ’ναι δύο φορές η διαγώνιός της. Τώρα ξέρεις.

Σιγουρέψου ότι ξέρεις τις διαφορές μεταξύ των πάνελ

Έχοντας κατασταλάξει όσον αφορά στο μέγεθος, πάμε να δούμε κάτι εξίσου βασικό: το πάνελ της νέας σου τηλεόρασης. Από αυτό πρακτικά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η ποιότητα των χρωμάτων που θα απολαμβάνεις. Η LED αποτελεί την πιο προσιτή οικονομικά επιλογή. Θα σου προσφέρει φωτεινή εικόνα με καλή ποιότητα. Η OLED είναι η πλέον premium πρόταση: κάθε pixel φωτίζεται ανεξάρτητα ενώ μπορεί να απενεργοποιηθεί, προσφέροντας πραγματικό μαύρο και εκπληκτική γκάμα χρωμάτων. Η QLED βρίσκεται κάπου στη μέση, προσπαθώντας να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των δύο τεχνολογιών σε μία value for money προσέγγιση.

Κατάληξε σε ανάλυση

Αρκετά σημαντική επιλογή είναι και αυτή της ανάλυσης, μόνο που εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο ξεκάθαρα. Το 4K UHD αποτελεί την εύκολη λύση και παράλληλα την κατεύθυνση προς την οποία σε «σπρώχνει» η ίδια η βιομηχανία. Μη βιαστείς να χρυσοπληρώσεις 8K πρόταση (εκτός κι αν σου περισσεύουν…) αφού η σχέση τιμής/απόδοσης που προσφέρουν είναι κάτω του μετρίου. Θεωρητικά αν δεν ασχολείσαι ούτε με gaming, ούτε με streaming και θες απλά μία τηλεόραση για να χαζεύεις το πρόγραμμα των ελληνικών τηλεοπτικών καναλιών, θα είσαι καλυμμένος ακόμα και με μία Full HD επιλογή αλλά καλού-κακού πήγαινε σε 4K μοντέλο για να ‘σαι ήσυχος.

Δώσε έμφαση στο HDR

Το HDR προκύπτει από τα αρχικά των λέξεων High Dynamic Range (Υψηλό Δυναμικό Εύρος στα Ελληνικά). Αποτελεί την τεχνολογία που εγγυάται την κορυφαία ποιότητα εικόνας ανεξάρτητα από την ανάλυση της τελευταίας. Χάρη στο HDR, θα απολαμβάνεις φωτεινό και ζωηρό περιεχόμενο, με λεπτομερέστερα χρώματα, έντονα λευκά και βαθιά μαύρα. Για να συμβεί αυτό, πέραν της τηλεόρασης, συμβατό με HDR θα πρέπει να είναι και το ίδιο το περιεχόμενο. Βεβαιώσου ότι η νέα σου τηλεόραση υποστηρίζει HDR10. Για καλύτερα αποτελέσματα «κυνήγησε» τη συμβατότητα με Dolby Vision ή HDR10+ στα μοντέλα της Samsung.

Βεβαιώσου ότι καλύπτεσαι ως προς τη συνδεσιμότητα

Όλα καλά κι όλα ωραία όσον αφορά στα όσα βλέπεις στην τηλεόρασή σου, όμως πριν κάνεις την τελική σου επιλογή, ρίξε μια ματιά και στο πίσω μέρος της -και με αυτό εννοούμε φυσικά τις επιλογές συνδεσιμότητας που προσφέρει. Κατ’ αρχάς χρειάζεσαι όσο το δυνατόν περισσότερες θύρες HDMI. Προτίμησε μοντέλα με τέσσερις τέτοιες και μάλιστα HDMI 2.1 για υποστήριξη VRR (πιο ομαλή εικόνα βάσει συγχρονισμού με την πηγή της). Κατά τα άλλα βεβαιώσου ότι το μοντέλο σου έρχεται με αρκετές USB καθώς επίσης και θύρα Ethernet για παν ενδεχόμενο. Wi-Fi και Bluetooth θεωρούνται πλέον στάνταρ.

Υπολόγισε ότι θα χρειαστείς soundbar

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: όσο εντυπωσιακό ήχο κι αν υπόσχονται οι κατασκευαστές, αν θες να ευχαριστηθείς πραγματικά την καινούρια σου τηλεόραση, θα χρειαστεί να την πλαισιώσεις με soundbar. Οι τηλεοράσεις τελευταίας γενιάς, βλέπεις, είναι τόσο λεπτές που μοιραία δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν ήχο αντίστοιχο της εικόνας τους (στις περισσότερες, τα ηχεία εκτοξεύουν τον ήχο προς τα κάτω οπότε αυτός ακούγεται υπόκωφα). Ως εκ τούτου υπολόγισε στο budget σου και ένα soundbar, κατά προτίμηση με ασύρματο subwoofer προκειμένου να… φτιάξεις ατμόσφαιρα. Αν σε παίρνει αναβάθμισέ το σε surround για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.

Μην αμελήσεις το λειτουργικό/πλατφόρμα

Για το τέλος αφήσαμε κάτι εξίσου σημαντικό με τα προηγούμενα: το λειτουργικό σύστημα της τηλεόρασής σου (θεωρώντας πάντα ότι θα προτιμήσεις smart TV). Η κάθε πλατφόρμα προσφέρει και διαφορετικές δυνατότητες. Οι τηλεοράσεις άλλωστε εξελίσσονται σε κέντρα ψυχαγωγίας αφού μπορείς να κατεβάσεις τα streaming apps της αρεσκείας σου, να ελέγξεις το smart home σου, να castάρεις περιεχόμενο από άλλες συσκευές κ.α. Δες τι υπάρχει στην αγορά και εξασφάλισε πως αυτό που τρέχει η νέα σου τηλεόραση καλύπτει στο έπακρο τις απαιτήσεις σου. Στην περίπτωση των LG μην αμελήσεις το Magic Remote που αλλάζει άρδην την όλη εμπειρία χρήσης.