Με τους καταναλωτές να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου να διαμορφώσουν ιδανικές συνθήκες διαβίωσης στο εσωτερικό του σπιτιού τους, οι υγραντήρες αποτελούν συσκευές που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και μάλιστα άμεσα. Οι περισσότεροι είναι εξοικειωμένοι με τα… ξαδέλφια τους, τους αφυγραντήρες. Κι όμως, οι υγραντήρες είναι εξίσου σημαντικοί, δείχνοντας την αξία τους σε περισσότερο ξηρά περιβάλλοντα, καθώς μπορούν να επαναφέρουν την υγρασία σε αποδεκτά επίπεδα, δημιουργώντας τις συνθήκες για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Πώς όμως λειτουργεί ένας υγραντήρας, τι προσφέρει και τι θα πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν κατά την έρευνα αγοράς σου; Έλα να τα δούμε ένα προς ένα…
Τι είναι ένας υγραντήρας;
Όπως προείπαμε, πιθανότατα θα ξέρεις τι είναι και τι προσφέρει ένας αφυγραντήρας, κάτι λογικό μίας που στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας, το κλίμα είναι αρκετά υγρό με αποτέλεσμα σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες να υπάρχει πλεόνασμα υγρασίας. Ε, λοιπόν οι υγραντήρες είναι το ακριβώς αντίθετο αφού απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα υδρατμούς προκειμένου να ενισχύσουν τα επίπεδα της υγρασίας. Ο ακριβής τρόπος λειτουργίας τους εξαρτάται από τον τύπο του υγραντήρα. Αυτές κατά βάση είναι τέσσερις.

Υγραντήρες εξάτμισης
Αρχικά έχουμε τους υγραντήρες εξάτμισης που είναι και οι πιο απλοί στη λειτουργία τους. Επί της ουσίας οι συγκεκριμένοι απλά επιταχύνουν τη φυσική διαδικασία της εξάτμισης χρησιμοποιώντας ένα υγρό φίλτρο και έναν ανεμιστήρα. Ο τελευταίος σπρώχνει τον αέρα προς το φίλτρο και κατόπιν, ο υγρός αέρας απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα. Αν καταλήξεις σε τέτοιου είδους υγραντήρα, να έχεις στον νου σου να καθαρίζεις/αλλάζεις το φίλτρο με τη συχνότητα που συνιστά ο κατασκευαστής. Ένας υγραντήρας με βρώμικο φίλτρο είναι εξ άλλου ό,τι χειρότερο για τον χώρο και όσους βρίσκονται σε αυτόν, καθώς τα βακτήρια και η μούχλα που μπορεί να αναπτυχθούν στο εσωτερικό τους, ενδεχομένως να δημιουργήσουν προβλήματα στο αναπνευστικό σε όσους υποφέρουν από αλλεργίες ή άσθμα (ή ακόμα και σε όσους είναι καλά κατά τα άλλα στην υγεία τους).
Υπερηχητικοί υγραντήρες
Επόμενη κατηγορία, είναι οι υπερηχητικοί υγραντήρες. Μοιάζουν με τους υγραντήρες εξάτμισης στη λογική πως και αυτοί απελευθερώνουν υδρατμούς που βρίσκονται σε χαμηλή θερμοκρασία. Για να το καταφέρουν βέβαια χρησιμοποιούν υπερήχους (ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας) ή νεφελοποιητή, με τις σταγόνες που δημιουργούνται να οδηγούνται στο περιβάλλον με τη βοήθεια ενός ανεμιστήρα ή άλλου συστήματος. Οι υπερηχητικοί υγραντήρες δεν χρειάζονται φίλτρο και ως εκ τούτου είναι λιγότερο απαιτητικοί στη συντήρηση. Τα μοντέλα χωρίς ανεμιστήρα μάλιστα είναι και αρκετά πιο αθόρυβα.
Υγραντήρες με στροφείο
Εν συνεχεία έχουμε τους υγραντήρες με στροφείο. Οι εν λόγω διαθέτουν έναν ή μια σειρά από περιστρεφόμενους δίσκους οι οποίοι κινούνται με μεγάλες ταχύτητες, εκτοξεύοντας νερό σε έναν διαχύτη (διανομέα) που με τη σειρά του το διαχωρίζει σε σταγόνες εξαιρετικά μικρού μεγέθους και βάρους που αιωρούνται στον αέρα. Πρόκειται για υγραντήρες κρύου ατμού οι οποίοι παρ’ ό,τι ασφαλείς και σχετικά οικονομικοί, είναι αρκετά πιο θορυβώδεις (απόλυτα αναμενόμενο αν αναλογιστείς τον μηχανισμό που έχουν στο εσωτερικό τους).
Υγραντήρες (θερμού) ατμού
Η τελευταία κατηγορία υγραντήρων, είναι οι υγραντήρες ατμού ή θερμού ατμού. Αυτοί είναι αρκετά διαφορετικοί από τους προαναφερθέντες αφού και λειτουργούν με άλλο τρόπο και το τελικό αποτέλεσμα δεν έχει καμία σχέση. Οι συσκευές αυτές θερμαίνουν το νερό (όπως θα έκανε και ένας βραστήρας) έως ότου αυτό φτάσει σε θερμοκρασία βρασμού. Οι ατμοί απελευθερώνονται στο περιβάλλον και με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η υγρασία στον χώρο. Με έναν τέτοιο υγραντήρα εκτός από την αύξηση της υγρασίας θα πετύχεις και αύξηση της θερμοκρασίας του δωματίου. Το δε νερό καθαρίζεται πριν ενσωματωθεί στην ατμόσφαιρα, λόγω του βρασμού. Απαιτείται ωστόσο προσοχή αφού πιθανό ατύχημα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και εγκαύματα.

Πώς θα επιλέξεις τον κατάλληλο υγραντήρα
Έχοντας αναλύσει την καθεμία από τις τέσσερις κατηγορίες υγραντήρων, όταν έρθει η ώρα να αποφασίσεις για τον δικό σου, το πρώτο που θα πρέπει να κάνεις, θα είναι να καταλήξεις στο είδος του.
- Αρχικά αποφάσισε μεταξύ κρύου και θερμού ατμού για να καταλήξεις στον τύπο υγραντήρα.
- Οι υγραντήρες κρύου ατμού είναι ασφαλέστεροι για μικρά παιδιά, έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ρεύματος και είναι ιδανικοί για ζεστά κλίματα.
- Οι υγραντήρες θερμού ατμού είναι πιο αποτελεσματικοί απέναντι στα βακτήρια, πιο αποδοτικοί για το κρύο και βοηθούν στην αποσυμφόρηση.
- Το επόμενο βήμα θα είναι να βρεις μοντέλο που να καλύπτει τον χώρο σου. Όλοι οι υγραντήρες που θα βρεις στην αγορά είναι φορητοί, κάτι που σημαίνει ότι εύκολα ή δύσκολα θα μπορείς να τους μεταφέρεις από δωμάτιο σε δωμάτιο ανάλογα με τις ανάγκες σου.
- Μπορείς να πας για ένα πραγματικά «μίνι» μοντέλο με χωρητικότητα δοχείου μικρότερη του 1 λίτρου το οποίο θα τοποθετήσεις στο γραφείο, το κομοδίνο ή το τραπεζάκι του καφέ, εναλλακτικά θα βρεις προτάσεις με χωρητικότητα 5 λίτρα και άνω, κατάλληλες για ολόκληρα δωμάτια.
- Από εκεί και πέρα, ένας άλλος παράγοντας στον οποίο θα πρέπει να δώσεις βάρος, είναι ο ρυθμός παραγωγής ατμού. Μετριέται σε ml/ώρα και μετρά τις δυνατότητες του υγραντήρα: όσο πιο μεγάλη η τιμή του ρυθμού αυτού, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η συσκευή.
- Η αποτελεσματικότητα ενός υγραντήρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ισχύ του, οπότε με αυτό κατά νου, ρίξε μια ματιά και σε αυτή ενθυμούμενος πάντα ότι όσο πιο πολλά τα watt (W), τόσο περισσότερη θα είναι και η ενέργεια που θα απαιτείται για τη λειτουργία.
- Παρ’ ό,τι σε γενικές γραμμές οι υγραντήρες είναι σχετικά αθόρυβες συσκευές, συγκριτικά με άλλες κατηγορίες, εσύ καλού-κακού διασφάλισε πως τα επίπεδα θορύβου του θα είναι εντός λογικού πλαισίου (ιδανικά κάτω από τα 35-40 dB).
- Αν δεις υψηλότερες τιμές μην αποθαρρυνθείς πάντως: έλεγξε αν ο υγραντήρας προσφέρει πολλαπλά επίπεδα λειτουργίας.
- Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε εξακρίβωσε ποιο είναι εκείνο που ταιριάζει στις ανάγκες σου -και άρα θα χρησιμοποιείς περισσότερο.
- Στα λεγόμενα «nice to have» ενός μοντέλου, τέλος, η δυνατότητα διάχυσης αρώματος για έξτρα φρεσκάδα στον χώρο σου και ο προηγμένος έλεγχος, τόσο μέσω app σε smartphone ή/και tablet, όσο και με φωνητικές εντολές με τη βοήθεια ενός ψηφιακού βοηθού (έχοντας συνδεθεί προηγουμένως στο οικοσύστημα smart home σου).

Τέρμα στα ξηρά περιβάλλοντα
Ο ρόλος των υγραντήρων στη δημιουργία ενός υγιεινού περιβάλλοντος στο σπίτι, μόνο αμελητέος δεν είναι, γι’ αυτό και η απόφασή σου ως προς το μοντέλο που θα επιλέξεις δεν θα πρέπει να ληφθεί ελαφρά τη καρδία. Λάβε υπ’ όψιν σου το μέγεθος του δωματίου που πρόκειται να τον χρησιμοποιείς, τυχόν ιδιαίτερες απαιτήσεις που μπορεί να έχεις και τις ανάγκες του όσον αφορά σε ενέργεια και συντήρηση και κάνε δικό σου έναν σύμμαχο που θα στέκεται στο πλευρό σου 24/7.
Μάθε με ποιους άλλους τρόπους θα έχεις τον ιδανικό αέρα στο χώρο σου!