Τι να προσέξεις πριν επιλέξεις antivirus/firewall;

1 έτος πριν
antivirus

Η αγορά λογισμικού antivirus θεωρείται πλέον απαραίτητη για κάθε κάτοχο υπολογιστή -αρχάριο ή έμπειρο.

Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν άλλωστε στο διαδίκτυο είναι πολλοί και διάφοροι, οπότε μόνο έτσι μπορεί να έχει το κεφάλι του ήσυχο κανείς. Ποια από τις τόσες προτάσεις που κυκλοφορούν στην αγορά όμως συνιστά την καλύτερη; Έλα να δούμε ορισμένα στοιχεία που θα πρέπει να προσέξεις, έτσι ώστε να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Δωρεάν ή επί πληρωμή;

Αν και θα βρεις ουκ ολίγα δωρεάν antiviruses, θα σου προτείναμε να μην κάνεις εκπτώσεις στην προστασία του υπολογιστή και των δεδομένων σου. Ακόμα κι αν κάποιο πρόγραμμα διαθέτει «απλή» ή light έκδοση, προτίμησε την πλήρη του.

Δοκιμαστική περίοδος

Τα περισσότερα antiviruses διαθέτουν δοκιμαστική περίοδο (συνήθως ενός μήνα ή 30 ημερών). Έτσι θα μπορέσεις να τα δοκιμάσεις χωρίς να δεσμευτείς. Αν κρίνεις ότι καλύπτεσαι, τότε προχωράς.

Κάλυψη πολλαπλών συσκευών

Κανείς δε χρησιμοποιεί πλέον μία συσκευή. Επιπρόσθετα, όσο σημαντικά είναι τα δεδομένα που έχεις στον υπολογιστή σου, άλλο τόσο είναι κι εκείνα του smartphone ή του tablet σου. Φρόντισε το antivirus σου να διαθέτει apps και γι’ αυτά.

Δυνατότητες

Η πρόταση που θα διαλέξεις πρέπει να σου δίνει τη δυνατότητα να σαρώσεις το σύστημά σου (ολόκληρο ή επιλεκτικά) κατά βούληση, όπως επίσης και να πραγματοποιεί ελέγχους σε πραγματικό χρόνο. Να προσφέρει εύκολη διαγραφή/αφαίρεση ιών και κακόβουλου λογισμικού και να διαθέτει ενημερωμένη βάση δεδομένων. Ρίξε μια ματιά online για να δεις τι λένε άλλοι χρήστες γι’ αυτό.

Απόδοση

Όσο καλό κι αν είναι ένα antivirus, θα πρέπει να μη «γονατίζει» το σύστημά σου. Έλεγξε προσεκτικά τις ελάχιστες απαιτήσεις του λογισμικού και εκμεταλλεύσου τη δοκιμαστική περίοδό του ώστε να εξασφαλίσεις ότι η απόδοση του υπολογιστή σου παραμένει εντάξει.

Έξτρα χαρακτηριστικά

Η βασική λειτουργία ενός antivirus είναι η σάρωση του συστήματός σου και η αφαίρεση τυχόν ιών απ’ αυτό. Αν όμως κάνει και δυο-τρία πράγματα ακόμα, δε θα πεις όχι. Ποια είναι αυτά; Να διαθέτει φερ’ ειπείν ενσωματωμένο VPN, στοιχεία γονικού ελέγχου (χρησιμότατα σε περίπτωση που χρησιμοποιούν τον υπολογιστή παιδιά) και firewall.