Είτε ετοιμάζεσαι να πάρεις το παιχνίδι για την ομάδα σου στο Call of Duty: Black Ops 6 με ένα headshot σε νεκρό χρόνο, είτε εξερευνάς τις sci-fi γειτονιές της Night City στο Cyberpunk 2077, ένα είναι σίγουρο: η οθόνη του gaming laptop σου θα καθορίσει πόσο επική δείχνει η σκηνή. Ας μη γελιόμαστε, όσο καλή κι αν είναι η κάρτα γραφικών του, όσο δυνατά κι αν είναι τα λοιπά χαρακτηριστικά του, το laptop βασίζεται στην οθόνη – που είναι και το λογικό αφού εν τέλει, αυτή βλέπεις!
Εν πάση περιπτώσει, η αξιολόγηση μίας οθόνης laptop πάντως, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Πόσοι τύποι πάνελ υπάρχουν και τι θετικά έχει ο καθένας; Τι διαφορά έχει ο χρόνος απόκρισης από τον ρυθμό ανανέωσης; Πώς συνδέονται μέγεθος και ανάλυση και τι παίζει με τα G-SYNC και FreeSync; Αν όλα αυτά σου φαίνονται βουνό, τότε βρίσκεσαι στον κατάλληλο οδηγό αγοράς. Θα σου εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την οθόνη ενός gaming laptop και τις επιλογές σου στα διάφορα διλήμματα μπροστά στα οποία θα βρεθείς, έτσι ώστε να πάρεις τη σωστή απόφαση.
Gamer, are you ready;
Επιλέγοντας τύπο πάνελ
Θα ξεκινήσουμε με τον σημαντικότερο ίσως παράγοντα σε μία οθόνη ενός laptop, gaming και μη: τον τύπο του πάνελ. Γιατί σημαντικότερος; Διότι θα επηρεάσει τόσο την τιμή του συστήματος, όσο και την εμπειρία σου περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Οι επιλογές σου εδώ είναι κατά κύριο λόγο δύο: LED και OLED.

Τα LED (ή για να ακριβολογούμε, τα LCD με οπίσθιο φωτισμό LED) πάνελ είναι εκείνα που κυριαρχούν στην αγορά καθ’ ότι είναι φθηνότερα και με καλύτερη σχέση τιμής/απόδοσης. Διακρίνονται σε τρεις υποκατηγορίες: TN, IPS και VA.
- TN: Το πάνελ που δίνει έμφαση στην ταχύτητα. Με χρόνους απόκρισης που φτάνουν και το 1 ms, είναι η ξεκάθαρη προτεραιότητα όσων αρέσκονται στα esports και γενικώς στα παιχνίδια με γρήγορο ρυθμό. Τα χρώματα πάντως είναι αδιάφορα και οι γωνίες θέασης κακές.
- IPS: H λύση που προτιμούν οι περισσότεροι gamers – και έχουν καλό λόγο. Ένα τέτοιο πάνελ προσφέρει υψηλή πιστότητα χρώματος και ευρείες γωνίες θέασης, έστω κι αν η απόκριση δεν φτάνει τα επίπεδα ενός TN – ούσα πάντως ικανοποιητική.
- VA: Αν σε ενδιαφέρουν πρωτίστως τα χρώματα, τότε ένα VA πάνελ θα σε καλύψει απόλυτα. Δεν είναι κι ό,τι καλύτερο για παιχνίδια με ακατάπαυστη δράση (shooters, racing, FPS κλπ) μιας που το ghosting θα σου χτυπήσει γρήγορα την πόρτα, όμως σ’ όλα τα άλλα είναι αστέρι.
Τα OLED πάνελ από την άλλη αποτελούν την πραγματικά premium επιλογή. Τα αυτοφωτιζόμενα pixels τους θα σου χαρίσουν τέλεια μαύρα, συγκλονιστική αντίθεση και ολοζώντανα χρώματα. Οι χρόνοι απόκρισης ξεπερνούν εκείνους των TN και να ‘σαι σίγουρος/η πως κάθε παιχνίδι που θα παίξεις θα δείχνει πιο κινηματογραφικό από ποτέ. Το μειονέκτημά τους; Η τιμή που για την πλειοψηφία των gamers είναι αρκετά τσιμπημένη.
Μέγεθος και ανάλυση: Μεγαλύτερο = καλύτερο;
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι; Μέγεθος και ανάλυση πάνε χέρι-χέρι. Τα gaming laptops ξεκινούν από τις 13 ίντσες και καταλήγουν μέχρι και τις 18. Τα δημοφιλέστερα είναι εκείνα που βρίσκονται μεταξύ 15-16 ιντσών ενώ ορισμένοι βολεύονται και με προτάσεις στις 14 ίντσες. Αναφορικά με το μέγεθος τα πράγματα έχουν ως εξής: οι μικρότερες οθόνες είναι πιο βολικές στη μεταφορά αλλά δεν αναδεικνύουν τα γραφικά ενός τίτλου, με τις μεγαλύτερες να κερδίζουν τις εντυπώσεις επηρεάζοντας όμως τη φορητότητα, την αυτονομία και εν τέλει την τιμή.

Οι αναλύσεις ξεκινούν από τα 1080p που είναι μία τίμια επιλογή για τις 14, ακόμα και για τις 15 ίντσες. Τα 1440p κάνουν τα πάντα να φαίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά ταιριάζοντας γάντι σε οθόνες 15-16 ιντσών με το 4K φυσικά να συνιστά το απόλυτο οφθαλμόλουτρο, έστω κι αν φαντάζει overkill για ένα σύστημα 16 ιντσών (κακά τα ψέματα, δεν θα το χαρείς σε όλο του το μεγαλείο). Εν κατακλείδι:
- 1080p: Budget επιλογή, όχι ιδιαίτερα απαιτητικά για τη GPU, κατάλληλα για μικρότερες οθόνες
- 1440p: Ισορροπημένη λύση, χρειάζονται προδιαγραφές συστήματος τουλάχιστον mid-range κατηγορίας
- 4K: Σκέτο υπερθέαμα, θέλουν κάρτα γραφικών-ναυαρχίδα και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη οθόνη
Τα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξεις
Μία οθόνη όμως είναι πολλά περισσότερα από τον τύπο πάνελ και το μέγεθός της. Υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η κύρια ενασχόλησή σου θα είναι το gaming. Έλα να τους δούμε:
Χρόνος απόκρισης (Response Time)
Είναι ο χρόνος που χρειάζεται ένα pixel για να αλλάξει χρώμα και θα τον δεις να αναφέρεται ως GtG (Gray-to-Gray) ή BtB (Black-to-Black), με το πρώτο να είναι και το συνηθέστερο. Μετριέται σε ms (milliseconds) και όσο πιο χαμηλός, τόσο πιο σπάνια θα είναι τα θολώματα σε σκηνές με έντονη δράση. Στόχευσε για 1 ms ή τέλος πάντων όσο πιο κοντά σε αυτή την τιμή γίνεται.
Ρυθμός ανανέωσης (Refresh Rate)
Μην τον μπερδέψεις με τον χρόνο απόκρισης – άλλο το ένα, εντελώς άλλο το άλλο. Ο ρυθμός ανανέωσης αποτυπώνει τη συχνότητα ανανέωσης της εικόνας ανά δευτερόλεπτο – και καθώς αφορά συχνότητα, μετριέται σε Hz. Θα δεις οθόνες να υποστηρίζουν από τα 60 έως και τα 240 Hz. Εμείς θα σου προτείναμε να προτιμήσεις τα 144 Hz – κάπου στη μέση δηλαδή.

Χρωματικός χώρος και βάθος χρώματος
Αμφότερα καθορίζουν τη ζωντάνια των χρωμάτων. Ιδανικά θες υψηλότερο δυνατό ποσοστό κάλυψης των χώρων sRGB και DCI-P3, καθώς και 8 ή 10-bit βάθος (τουτέστιν IPS ή ακόμα καλύτερα OLED πάνελ).
Τα… υπόλοιπα
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα υπόλοιπα, δώσε βάρος στο Adaptive Sync. Πρόκειται για τεχνολογία που ουσιαστικά εξουδετερώνει το λεγόμενο tearing, αναλαμβάνοντας να συγχρονίσει τον ρυθμό ανανέωσης της οθόνης με εκείνον της κάρτας γραφικών. Η τεχνολογία για κάρτες της AMD λέγεται FreeSync ενώ εκείνη για τις κάρτες της NVIDIA λέγεται G-SYNC.
Το HDR αυξάνει τη φωτεινότητα και την αντίθεση σε video games και λοιπό περιεχόμενο που το υποστηρίζει. Μία ευρεία γωνία θέασης δε, θα σου επιτρέψει να παίξεις με μεγαλύτερη άνεση ακόμα κι αν δεν βρίσκεσαι απέναντι από το κέντρο της οθόνης (αν π.χ. παίζετε τοπικό multiplayer με τον κολλητό ή την κολλητή σου).
Τυχόν πιστοποιήσεις για χαμηλές εκπομπές μπλε ακτινοβολίας, τέλος, θα σου εξασφαλίσουν μία πιο ξεκούραστη εμπειρία χρήσης.
Η σημασία μίας δεύτερης οθόνης
Κι αν θελήσεις να συνδέσεις μία δεύτερη οθόνη; Η τελευταία δεν είναι… φλεξάρισμα όπως λανθασμένα θεωρούν κάποιοι αλλά ένα περιφερειακό που αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού. Θα τη χρησιμοποιήσεις όταν βρίσκεσαι στη βάση σου και ο ρόλος της εξαρτάται από την ποιότητα της οθόνης του laptop σου: αν επενδύσεις σε ένα σύστημα με high-end οθόνη, τότε τυχόν εξωτερική θα έχει βοηθητικό ρόλο (Discord, χάρτες, streams, chats κλπ). Θα σου συστήναμε απλά να φροντίσεις οι δύο οθόνες να έχουν την ίδια ανάλυση προς διευκόλυνσή σου.
Η οθόνη στο gaming laptop σου
Ελπίζουμε τα παραπάνω να σε βοήθησαν να καταλάβεις τι πρέπει να προσέξεις στην οθόνη του καινούριου gaming laptop σου. Οι παράγοντες και τα χαρακτηριστικά είναι πολλά όμως αν τους δώσεις τη δέουσα προσοχή, στο φινάλε θα καταλήξεις με μία οθόνη που – πίστεψέ μας – δεν θα χορταίνεις να θαυμάζεις! Κι αν θες gaming laptops με οθόνες για όλα τα γούστα στις καλύτερες τιμές της αγοράς και με δυνατότητα εξόφλησης σε άτοκες δόσεις και δόσεις χωρίς πιστωτική, ο προορισμός είναι ένας – ΓΕΡΜΑΝΟΣ! Θες περισσότερες πληροφορίες; Οι εξειδικευμένοι μας σύμβουλοι στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ θα σε βοηθήσουν να κάνεις την ιδανική επιλογή!