Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν αγοράσεις βάση τοίχου για τηλεόραση

1 έτος πριν
Βάση τοίχου τηλεόρασης

Η βάση τοίχου αποτελεί ένα αξεσουάρ που θα αλλάξει όχι μόνο τον χώρο σου αλλά και τον τρόπο που εκμεταλλεύεσαι την τηλεόρασή σου. Οι περισσότεροι βολεύονται με ένα τυπικό έπιπλο, όμως εκείνοι που έχουν σκεφτεί σωστά και έξυπνα τη διαρρύθμιση του χώρου τους, επενδύουν σε μία βάση τοίχου. Έλα να δούμε γιατί.

Βάση τοίχου; Μα γιατί;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να προτιμήσεις μία βάση τοίχου αντί ενός επίπλου. Αρχικά πρόκειται για τη λύση που θα σου επιτρέψει να διατηρήσεις τον χώρο σου πιο καθαρό από ποτέ, εύκολα και άνετα. Ακόμα και με το πιο συμπαγές έπιπλο τηλεόρασης, το καθάρισμα του χώρου σου είναι ζόρικη υπόθεση: η σκούπα δε χωράει να φτάσει από κάτω του (είτε μιλάμε για ασύρματο μοντέλο, είτε για σκούπα ρομπότ) με αποτέλεσμα να χρειάζεται να το μετακινήσεις προκειμένου να σκουπίσεις και να σφουγγαρίσεις σωστά -και όχι… όσα βλέπει η πεθερά. Τα δε καλώδια που είθισται να βρίσκονται μπλεγμένα στο πίσω μέρος του, έρχονται να κάνουν τη ζωή σου ακόμα δυσκολότερη.

Εν αντιθέσει με όσα σου περιγράψαμε μόλις, η βάση τοίχου δε θα σε προβληματίσει καθόλου. Το έπιπλο τηλεόρασης μπορεί να… πάει από εκεί που ήρθε αφού η ίδια η τηλεόρασή σου θα τοποθετηθεί στον τοίχο. Μπορείς να οργανώσεις τα καλώδια που φεύγουν από αυτή με τρόπο τέτοιο ώστε να περνούν απαρατήρητα (ορισμένοι κατασκευαστές όπως η SAMSUNG διαθέτουν μάλιστα έξυπνες λύσεις ώστε να γλιτώσεις τον μεγάλο αριθμό καλωδίων) και να διατηρήσεις τον τοίχο σου αλλά και το δάπεδο καθαρά.

Τοποθετώντας εξ άλλου την τηλεόρασή σου στον τοίχο θα διαπιστώσεις ότι ξάφνου ο χώρος σου θα «ανοίξει» και θα δείξει μεγαλύτερος. Πρόκειται ακόμα για την πλέον ασφαλή επιλογή σε περίπτωση που στο νοικοκυριό σου υπάρχουν μικρά παιδιά ή κατοικίδια.. Η απόφασή σου αυτή μάλιστα θα επηρεάσει και το μέγεθος της τηλεόρασής σου: με δεδομένο ότι η τελευταία θα βρίσκεται λίγο πιο μακριά απ’ ότι αν την είχες τοποθετημένη σε έπιπλο, μπορείς να πας με ασφάλεια στην αμέσως επόμενη κατηγορία μεγέθους!

Η τοποθέτηση της τηλεόρασής σου στον τοίχο, θα σου εξασφαλίσει και μία καλύτερη εμπειρία θέασης. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να βρεις το κατάλληλο ύψος έτσι ώστε να παρακολουθείς άνετα ενώ κάθεσαι στον καναπέ, χωρίς να «καμπουριάζεις» και διατηρώντας ίσιο τον κορμό σου. Με τη δε ευελιξία που σου προσφέρουν πλέον οι περισσότερες βάσεις τοίχου, τέλος, θα έχεις τη δυνατότητα να εκμεταλλευτείς κάθε γωνία του χώρου σου, ιδίως αν δεν επιθυμείς να δώσεις στην τηλεόρασή σου πρωταγωνιστικό ρόλο.

Σε πείσαμε;

Πώς να επιλέξεις βάση τοίχου

Η επιλογή βάσης τοίχου είναι πολύ πιο εύκολη υπόθεση απ’ ό,τι ίσως να νομίζεις. Όλες οι τηλεοράσεις χρησιμοποιούν το ίδιο σύστημα επιτοίχιας βάσης, το λεγόμενο VESA (από τα αρχικά της Ένωσης Προτύπων Ηλεκτρονικών Βίντεο ή Video Electronics Standards Association στα Αγγλικά) οπότε δε θα έχεις πρόβλημα ως προς τη συμβατότητα. Αυτό που θα σε ενδιαφέρει κατά κύριο λόγο στην επιλογή της βάσης, είναι το μέγιστο μέγεθος και βάρος που μπορεί να σηκώσει εκείνη: θα πρέπει δηλαδή να διασφαλίσεις ότι «αντέχει» την τηλεόρασή σου (σε διαφορετική περίπτωση όπως μπορείς να φανταστείς, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες).

Στη συνέχεια θα χρειαστεί να κατασταλάξεις όσον αφορά στο είδος της βάσης. Από αυτό εξαρτάται η ευελιξία που θα έχεις: μία περιστρεφόμενη βάση με μεγάλο βραχίονα θα σου επιτρέψει φερ’ ειπείν να παρακολουθήσεις τηλεόραση από διαφορετική θέση ή και δωμάτιο, να «βολέψεις» περισσότερους θεατές και να εξασφαλίσεις τη βέλτιστη ποιότητα εικόνας (φοβερά χρήσιμο σε περίπτωση που έχεις τοποθετήσει την τηλεόραση πιο ψηλά από το ύψος των ματιών σου). Από την άλλη βέβαια, μία βάση χωρίς τόση ευελιξία θα είναι σημαντικά πιο φιλική απέναντι στην τσέπη σου, φέρνοντας την τηλεόραση ακριβώς πλάι στον τοίχο και συμβάλλοντας σε ένα ακόμα πιο λιτό look για τον χώρο σου.

Τα ζυγίζεις και αποφασίζεις.

Τι προσέχεις κατά την εγκατάσταση

Τα πλεονεκτήματα που προσφέρει μία βάση τοίχου σε έπεισαν λοιπόν, οπότε μπήκες στο germanos.gr και βρήκες εκείνη που ταιριάζει γάντι στις ανάγκες σου. Μετά; Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι: αν για οποιονδήποτε λόγο δεν αισθάνεσαι σίγουρος όσον αφορά στην τοποθέτηση της βάσης στον τοίχο σου, ζήτα τη βοήθεια ειδικών. Είναι κρίμα η ακριβή σου τηλεόραση να κινδυνεύει να γίνει κομμάτια -τραυματίζοντας πιθανώς κάποιον- και ο τοίχος σου να γεμίσει τρύπες.

Αρχικά λοιπόν θα θεωρήσουμε ότι έχεις βρει την κατάλληλη βάση -που συν τοις άλλοις αντέχει την τηλεόρασή σου. Εν συνεχεία θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι διαθέτεις τα κατάλληλα εργαλεία: ένα τρυπάνι για να ανοίξεις τρύπες στον τοίχο, ένα αλφάδι ώστε να είσαι σίγουρος ότι η βάση θα είναι ίσια τοποθετημένη, έναν ανιχνευτή καλωδίων για να αποφύγεις τις δυσάρεστες (τις πολύ δυσάρεστες…) εκπλήξεις ηλεκτρολογικού τύπου, ένα μέτρο και τουλάχιστον ένα κατσαβίδι.

Με τη βοήθεια ενός ακόμα προσώπου, σηκώστε την τηλεόραση και κρατήστε την στο ύψος που θα τη θέλατε ιδανικά. Βάσει αυτού υπολογίστε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια πού πρέπει να τοποθετηθεί η βάση. Ιδανικά θα χρειαστεί και ένα τρίτο πρόσωπο ώστε να εφαρμόσει τη βάση στον τοίχο και να σημειώσει με ένα μολύβι πού πρέπει να γίνουν οι τρύπες. Αν δυσκολεύεσαι να κρατήσεις ψηλά την τηλεόραση, μπορείς να κάνεις τη δουλειά σου με ένα κομμάτι χαρτόνι στις διαστάσεις της.

Τοποθέτησε τη βάση στον τοίχο, εξασφάλισε ότι είσαι 100% σίγουρος με τη θέση της και σημείωσε τις ακριβείς θέσεις των βιδών της χρησιμοποιώντας το μέτρο για επαλήθευση. Αφού ελέγξεις ότι δεν περνούν καλώδια από τα σημεία που πρόκειται να τρυπήσεις, ξεκίνα να κάνεις τις τρύπες. Όταν τελειώσεις έλεγξε ότι η βάση μπαίνει απρόσκοπτα στον τοίχο, τοποθέτησε τα «ούπα» και βίδωσε εκεί το κατάλληλο κομμάτι της. Το άλλο θα το βιδώσεις απ’ ευθείας στο πίσω μέρος της τηλεόρασης. Όταν ξεμπερδέψεις μ’ αυτό, σύνδεσε και τα απαραίτητα καλώδια (HDMI, media players, soundbar κλπ).

Τότε και μόνο τότε θα ενώσεις τα δύο τμήματα ώστε να απολαύσεις την κινηματογραφική εμπειρία θέασης που θα είναι πλέον σε θέση να σου προσφέρει η εφαρμοσμένη στον τοίχο τηλεόρασή σου. Όσο για τα καλώδια που μοιραία θα… κρέμονται κάτω από την τηλεόραση, θα σου προτείναμε να τα μαζέψεις όλα μαζί (μην τα «πλέξεις» απαραίτητα, για να μπορείς να απομονώσεις εύκολα κάποιο εξ αυτών αν χρειαστεί) και να τα κρύψεις μέσα σε κάποιον οδηγό στο χρώμα του τοίχου.

Τώρα που γνωρίζεις όλα όσα χρειάζεσαι προκειμένου να επιλέξεις την ιδανική βάση για την τηλεόρασή σου αλλά και να την τοποθετήσεις κιόλας με ασφάλεια στον τοίχο, δεν έχεις παρά να την κάνεις δικιά σου! Ευτυχώς στα καταστήματα του δικτύου ΓΕΡΜΑΝΟΣ -και το germanos.gr φυσικά- σε περιμένει μία ευρεία γκάμα προτάσεων στις καλύτερες τιμές της αγοράς. Ακόμα κι αν δεν είσαι 100% σίγουρος για την επιλογή σου, οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι αγοράς μας, θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις αυτή που πρέπει! Μην ξεχάσεις να χρησιμοποιήσεις το G App για την αγορά σου, έτσι ώστε να μαζέψεις πόντους που αργότερα θα εξαργυρώσεις σε δώρα και προσφορές!

Με γεια!