Τι προσέχω κατά την αγορά εκτυπωτή ή πολυμηχανήματος

1 έτος πριν
 Eκτυπωτής - πολυμηχάνημα

Με τις… επισκέψεις στο γραφείο να έχουν αραιώσει για αρκετό κόσμο στο πλαίσιο της εργασίας από το σπίτι, η αγορά ενός εκτυπωτή ή πολυμηχανήματος μοιάζει πιο επιβεβλημένη από ποτέ. Το τελευταίο που θες όταν έρθει η ώρα να εκτυπώσεις, να σαρώσεις ή να φωτοτυπήσεις κάτι εξ άλλου, είναι να τρέχεις να βρεις βιβλιοπωλείο για να κάνεις τη δουλειά σου. Το καλό με τους εκτυπωτές και τα πολυμηχανήματα, όπως άλλωστε θα διαπιστώσεις και με μία βόλτα στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ και το germanos.gr είναι πως διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία και εύρος τιμών. Με άλλα λόγια δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις κάτι που να ταιριάζει στις ανάγκες και τα «θέλω» σου. Πριν προβείς όμως στην αγορά σου, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που καλό θα ήταν να γνωρίζεις, αν θες να πιάσει τόπο μέχρι και το τελευταίο σου σεντ. Έλα να τα δούμε.

Εκτυπωτής ή πολυμηχάνημα;

Αρχικά θα πρέπει να ξεκαθαρίσεις ποιες ακριβώς είναι οι ανάγκες σου, τι θα ήθελες δηλαδή από τη συσκευή που πρόκειται να αγοράσεις. Σκέψου, ας πούμε, τι χρειάστηκε να κάνεις τους τελευταίους μήνες: μιλάμε αποκλειστικά για εκτύπωση (και ως εκ τούτου η αγορά ενός εκτυπωτή έχει περισσότερο νόημα) ή χρειάζεσαι και λειτουργία σάρωσης/φωτοτυπιών (οπότε πας για πολυμηχάνημα); Θεωρητικά θα μπορούσες να επιλέξεις μία λύση all-in-one για να έχεις σε κάθε περίπτωση το κεφάλι σου ήσυχο, όμως ενδεχομένως να μη χρειάζεται να επενδύσεις στις έξτρα δυνατότητες εφ’ όσον π.χ. δεν πρόκειται να τις εκμεταλλευτείς (και αντιθέτως, να αξίζει να εστιάσεις σε αυτές που σε ενδιαφέρουν).

Δώσε βάση στα τεχνικά χαρακτηριστικά

Όπως προαναφέραμε, το ζητούμενο με ένα πολυμηχάνημα ή έναν εκτυπωτή, δεν είναι να πάρεις απλά ό,τι πιο ακριβό κυκλοφορεί -στη λογική ότι «για να είναι το ακριβότερο, είναι και το καλύτερο». Οι προτάσεις που θα βρεις στον ΓΕΡΜΑΝΟ καλύπτουν όλες τις ανάγκες, από αυτές του οικιακού χρήστη, μέχρι εκείνες της μικρομεσαίας επιχείρησης. Δεν υπάρχει λόγος να επενδύσεις σε κάτι το οποίο δεν πρόκειται να εκμεταλλευτείς, για τον ίδιο λόγο που δε θα αγόραζες κάτι άλλο που δε θα ήταν σε θέση να καλύψει τις απαιτήσεις σου. Πρέπει λοιπόν να βρεις τη σωστή πρόταση και εδώ είναι που θα σε βοηθήσουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στην εκτύπωση, το βασικότερο χαρακτηριστικό είναι ο κύκλος λειτουργίας. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν αριθμό που οριοθετεί τις δυνατότητες του περιφερειακού σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (συνήθως μηνιαίο). Τουτέστιν, ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός σελίδων που μπορεί να εκτυπώσει. Όπως αντιλαμβάνεσαι, οφείλεις να μην ξεπερνάς το συγκεκριμένο όριο (το οποίο, εφ’ όσον είσαι οικιακός χρήστης, θα είναι έτσι κι αλλιώς άπιαστο για ‘σένα). Μπορείς να κοιτάξεις ακόμα τις σελίδες/λεπτό σε έγχρωμη και ασπρόμαυρη λειτουργία ώστε να πάρεις μια εικόνα για την ταχύτητα του εκτυπωτή.

Στα της σάρωσης τώρα, δώσε βάση στην ανάλυση. Μετριέται σε DPI (dots per inch -θα τη δεις να αναγράφεται και PPI ή pixels per inch) και ουσιαστικά «μαρτυρά» τον όγκο πληροφοριών που μπορεί να αιχμαλωτίσει το scanner σε μία συγκεκριμένη περιοχή σάρωσης (πόσα pixels ανά σκαναρισμένης ίντσας, σαν να λέμε). Για να μη σε μπλέκουμε με αχρείαστες λεπτομέρειες, υπολόγισε ότι για να σκανάρεις φωτογραφίες τυπικού μεγέθους (13 x 18 εκατ.), θα χρειαστείς πολυμηχάνημα ή scanner ανάλυσης τουλάχιστον 300 DPI.

Στα της φωτοτυπίας, αυτό που κοιτάς είναι η ταχύτητα αντιγραφής, τον αριθμό των σελίδων δηλαδή που μπορεί να φωτοτυπήσει το μηχάνημα ανά λεπτό. Αν υπάρχει και δυνατότητα αυτόματης τροφοδοσίας (ό,τι πρέπει για πολυσέλιδα έγγραφα όπως εργασίες, εκθέσεις, δοκίμια κλπ), ακόμα καλύτερα. Θεωρητικά τα περισσότερα πολυμηχανήματα προσφέρουν και λειτουργία φαξ όμως δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε κάποιον οικιακό χρήστη να ενδιαφέρεται γι’ αυτή (αν είσαι η εξαίρεση στον κανόνα, δες αν για την αποστολή και λήψη φαξ απαιτείται υπολογιστής).

Από πού εκτυπώνεις;

Κάτι ακόμα που πρέπει να λάβεις υπ’ όψιν σου, είναι ο τρόπος με τον οποίο εκτυπώνεις. Τι εννοούμε; Είσαι τύπος… παραδοσιακός, που κάθεσαι στο desktop ή το laptop σου και δίνεις από εκεί εντολές εκτύπωσης ή είσαι πιο μοντέρνος και ευέλικτος, εκτυπώνοντας απ’ όπου να ‘ναι όπως π.χ. το smartphone και το tablet σου; Μήπως συνηθίζεις να εκτυπώνεις φωτογραφίες που τραβάς με τη φωτογραφική σου μηχανή; Μην αμελήσεις το προφίλ συνδεσιμότητα του πολυμηχανήματός σου, έτσι ώστε να έχεις πλήρη ελευθερία κινήσεων. Θα βρεις λύσεις που υποστηρίζουν Bluetooth ή/και Wi-Fi, προκειμένου να μπορείς να συνδέεσαι απ’ ευθείας μαζί τους απ’ όποια συσκευή κι αν έχεις στα χέρια σου. Το να ενσωματώσεις τον εκτυπωτή σου στο οικιακό σου δίκτυο είναι τεράστια υπόθεση αφού με τον τρόπο αυτό θα πάψεις να εξαρτάσαι από τον υπολογιστή σου. Κάποια μοντέλα μάλιστα είναι εξοπλισμένα και με αναγνώστη καρτών, οπότε θα μπορείς να εισάγεις κατ’ ευθείαν τις κάρτες μνήμης σου γλιτώνοντας τις χρονοβόρες μεταφορές αρχείων.

Έγγραφα ή φωτογραφίες;

Θυμάσαι που σου είπαμε πιο πάνω πως πρέπει να σκεφτείς τους λόγους για τους οποίους χρειάζεσαι εκτυπωτή ή πολυμηχάνημα (ώστε να ξεκαθαρίσεις ποια από τις δύο λύσεις σου κάνει); Ε, τώρα θα πρέπει να το ξανακάνεις, μόνο που αυτή τη φορά οφείλεις να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος: πρόκειται να εκτυπώνεις ή/και να σαρώνεις έγγραφα ή φωτογραφίες; Μιλάμε αποκλειστικά για σελίδες κειμένου ή διαγράμματα και φωτογραφίες; Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον μηνιαίο κύκλο εργασιών σου, θα σε βοηθήσουν να επιλέξεις τύπο μοντέλου: έγχρωμο ή ασπρόμαυρο, laser ή inkjet.

Η κάθε κατηγορία έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της ενώ διαφέρει και στην τιμή. Τα laser πολυμηχανήματα π.χ. είναι ακριβότερα αλλά προσφέρουν καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης. Από την άλλη δε δικαιολογούν μικρούς όγκους εκτύπωσης, τη στιγμή που τα inkjet έχουν σημειώσει σπουδαία πρόοδο και στην ποιότητα αλλά και στην κατανάλωση. Δες ποιες ακριβώς είναι οι ανάγκες σου και διάλεξε το είδος περιφερειακού που σου ταιριάζει περισσότερο.

Αναλώσιμα

Για το τέλος αφήσαμε κάτι που ναι μεν δε θα σε απασχολήσει άμεσα, όμως οφείλεις να σκεφτείς πριν από οτιδήποτε άλλο: τα αναλώσιμα. Κάποια στιγμή τα μελάνια και τα toners του εκτυπωτή/πολυμηχανήματός σου θα τελειώσουν. Τι αντοχές (αριθμός σελίδων) θα πρέπει να περιμένεις από αυτά και τι κόστος έχει η αγορά καινούριων; Ο καλύτερος τρόπος σύγκρισης είναι βάσει κόστους ανά σελίδα. Έχοντας κάνει τη λίστα σου με τους εκτυπωτές ή τα πολυμηχανήματα που ξεχωρίζεις, δες πόσο πρόκειται να πληρώνεις την κάθε σελίδα, έτσι ώστε να αποφύγεις τις δυσάρεστες εκπλήξεις σε βάθος χρόνου.