Τι προσφέρει ένας voice assistant;

2 έτη πριν
Voice Assistant

Οι voice assistants ή ψηφιακοί βοηθοί είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους η τεχνητή νοημοσύνη βελτιώνει την καθημερινότητά μας. Μπήκαν στις ζωές πριν από περίπου δέκα χρόνια και έκτοτε έχουν τις έχουν επηρεάσει σε αρκετά σημαντικό βαθμό, αποκτώντας ολοένα και αυξανόμενες αρμοδιότητες. Την αρχή έκανε η Apple με το λανσάρισμα της Siri τον Οκτώβριο του 2011 παρέα με το iPhone 4s. Ακολούθησε η Google το 2012 με το Google Now που αργότερα αντικαταστάθηκε από το Google Assistant ενώ δύο χρόνια αργότερα στο παιχνίδι μπήκε και η Amazon με την Alexa. Οι τρεις τους αποτελούν και τις βασικές προτάσεις του σήμερα (στην αγορά υπάρχουν κι άλλες μικρότερης ισχύος όπως η Bixby της Samsung), έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και παράλληλα οικοδομήσει ολόκληρα οικοσυστήματα γύρω τους.

Ένας voice assistant θα αλλάξει αρκετά την καθημερινότητά σου κάνοντάς τη σε γενικές γραμμές καλύτερη, απλοποιώντας πολλές και διαφορετικές πτυχές της, βελτιώνοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής σου. Τα όρια του voice assistant σου θα τα θέσεις εσύ με βάση το οικοσύστημα που θα οικοδομήσεις γύρω του. Ναι, μπορεί τα πάντα να ξεκινούν από το smartphone σου, όμως όσο πιο έξυπνο είναι το σπίτι σου, σε τόσο μεγαλύτερο βαθμό θα μπορεί να επέμβει στις καθημερινές σου υποχρεώσεις και ανησυχίες ο βοηθός σου. Μέσω αυτού άλλωστε θα έχεις τον απόλυτο έλεγχο του smart home σου, ζητώντας του να προσαρμόσει τη θερμοκρασία στο δωμάτιο που βρίσκεσαι, να σβήσει τα φώτα, να κλείσει την πόρτα του γκαράζ ή να ενεργοποιήσει την καφετιέρα.

Για να τα κάνεις όλα αυτά βέβαια θα χρειαστεί να έχεις δημιουργήσει ένα κατάλληλα έξυπνο περιβάλλον επενδύοντας λ.χ. σε έναν έξυπνο θερμοστάτη (Nest, Wyze, Ecobee κ.α.), έξυπνες λάμπες (Wyze, Hue, Kasa, Tradfri κλπ), έναν έξυπνο μηχανισμό γκαραζόπορτας (Garager 2, Garadget, MyQ Smart Garage Hub π.χ.) και έξυπνες πρίζες (Hue, Kasa, Ezviz, Amazon Smart Plug) -κατ’ αντιστοιχία για τα προαναφερθέντα παραδείγματα. Όλα αυτά θα πρέπει να τα συνδέσεις στο οικιακό σου Wi-Fi και κατόπιν να τα συγχρονίσεις με το οικοσύστημα και τον έξυπνο βοηθό της αρεσκείας σου -μην αγχώνεσαι, είναι πολύ πιο εύκολο απ’ ό,τι μοιάζει. Το μεγάλο πλεονέκτημα που θα απολαμβάνεις έπειτα όμως, είναι πως θα μπορείς να αναθέτεις τη ρύθμιση και τον έλεγχό τους στον προσωπικό σου, ψηφιακό βοηθό, χωρίς εσύ να χρειαστεί να κάνεις το παραμικρό.

Μία ακόμα χρησιμότητα του τελευταίου, είναι πως μπορεί και λειτουργεί ως ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός γραμματέας, αφού γνωρίζει το πλήρες πρόγραμμά σου. Θες να δεις λοιπόν τι κάνεις την Πέμπτη το απόγευμα ή αν ευκαιρείς το Σάββατο πρωί να πας κομμωτήριο; Δεν έχεις παρά να ρωτήσεις τον βοηθό σου κι αν όντως έχεις χρόνο, να του ζητήσεις να σημειώσει ακόμα μία υποχρέωση! Εξίσου εύκολα θα σου διαβάσει μηνύματα και ειδοποιήσεις ενώ αν θες μπορεί μέχρι και να απαντήσει σε κάτι που μόλις έλαβες φτάνει να του το υπαγορεύσεις. Το καλύτερο; Μπορείς να το κάνεις ακόμα κι όταν το smartphone είναι εκτός… εμβέλειάς σου, χρησιμοποιώντας απλώς το smartwatch σου! Αν προτιμάς κάτι ακόμα πιο δραστικό, απλά πες του να καλέσει κάποιον φίλο σου στο τηλέφωνο και… ε, μετά θα πρέπει να του μιλήσεις εσύ!

Ο ψηφιακός βοηθός κάνει «θαύματα» εκτός των άλλων και στην κουζίνα. Πόσες φορές δε σου έχει συμβεί να κάψεις το φαγητό ή έστω να το προλάβεις στο τσακ πριν γίνει «κάρβουνο», απλά επειδή ξεχάστηκες ή χρησιμοποιούσες τον χρονοδιακόπτη της κουζίνας για κάτι άλλο; Εδώ είναι που ο voice assistant θα βγάλει τα λεφτά του και με το παραπάνω, αφού δεν έχεις παρά να του ζητήσεις να βάλει χρονόμετρο -και μάλιστα όσες φορές χρειάζεται, ακόμα και ταυτόχρονα- και να σε ενημερώσει μόλις έρθει η ώρα να βγάλεις το φαΐ από τον φούρνο ή το μάτι. Ακόμα κι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά πάντως, ο voice assistant μπορεί να αναλάβει κατόπιν προσταγής σου να σώσει την κατάσταση παραγγέλνοντας take away από το μαγαζί της αρεσκείας σου -φτάνει να υποστηρίζεται η σχετική υπηρεσία.

Και επειδή το delivery πάει «πακέτο» με καναπέ και μια καλή σειρά ή ταινία, ο ψηφιακός σου βοηθός θα αναλάβει ξανά δράση. Μπορείς να του ζητήσεις να σου προτείνει κάτι για να δείτε με την παρέα σου, είτε βάσει των προτιμήσεών σου, είτε απλά περιγράφοντάς του για τι είδους περιεχόμενο έχεις όρεξη. Εδώ ανοίγουμε παρένθεση για μία ειδική μνεία στο Google TV, τη μετεξέλιξη του Android TV και την πλατφόρμα μέσω της οποίας η Google φιλοδοξεί να σου προσφέρει εμπειρίες ψυχαγωγίας κομμένες και ραμμένες στα μέτρα σου. Διαφορετικά απλά άραξε στον καναπέ και χαλάρωσε με τη μουσική που προτιμάς, εννοείται έχοντας ζητήσει από τον voice assistant να παίξει το κομμάτι, την playlist ή τον σταθμό που σ’ αρέσει (και ναι, μπορείς να τον συνδέσεις με το προφίλ σου στο Spotify, το Tidal, το Apple Music και λοιπές υπηρεσίες streaming μουσικής).

Ο voice assistant σου θα σε προετοιμάσει καταλλήλως όμως και πριν βγεις από το σπίτι. Είτε μαζεύεις τα συμπράγκαλά σου πριν φύγεις για το γραφείο, είτε ετοιμάζεσαι για να βολτάρεις με τους κολλητούς, ρώτα τον για τη θερμοκρασία που έχει έξω και τον καιρό που κάνει. Να πάρεις γυαλιά; Ομπρέλα; Γάντια; Οι απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις βρίσκονται ένα «Hey Google»/«Hey Siri»/«Alexa» μακριά. Ακόμα κι όταν βρίσκεσαι καθ’ όδον, ο ψηφιακός σου βοηθός θα είναι εκεί για να σε διευκολύνει. Αν έχεις «πήξει» στην κίνηση, ζήτα του να ψάξει για εναλλακτικές διαδρομές και μόλις βρεις κάποια που να σου κάνει, πες του να στείλει στα πρόσωπα που ετοιμάζεσαι να συναντήσεις τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξής σου, χωρίς να πάρεις φυσικά τα χέρια από το τιμόνι και την προσοχή σου από τον δρόμο. Κι αν έρθει καμιά ειδοποίηση, μην ανησυχείς: θα στη διαβάσει λέξη-λέξη.

Αυτό που θα πρέπει να καταλάβεις όσον αφορά στους ψηφιακούς βοηθούς, είναι πως πλέον θα τους βρεις ενσωματωμένους σε μία πλειάδα συσκευών, μέσω των οποίων μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους: ηχεία, ακουστικά, smartphones, tablets, τηλεοράσεις, smartwatches, smart displays, ακόμα και αυτοκίνητα. Οι δυνατότητές τους σταδιακά εμπλουτίζονται καθώς το ίδιο συμβαίνει και με τα οικοσυστήματά τους και το μόνο βέβαιο είναι πως σε λίγα χρόνια από σήμερα, ο κάτοικος ενός smart home θα έχει ρόλο διαχειριστή, καθώς το ίδιο το σπίτι του θα είναι σε θέση να διαχειριστεί τις συσκευές και τις λειτουργίες του και να προσαρμοστεί στο πρόγραμμα, τον τρόπο ζωής και τα «θέλω» κάθε μέλους της οικογένειας. Εσύ επίλεξε προσεκτικά τον βοηθό που σε καλύπτει περισσότερο και άφησέ τον να σε ταξιδέψει στη… sci-fi εκδοχή της πραγματικότητας.