Τι tablet ταιριάζει στις ανάγκες μου;

1 έτος πριν
Tablet

Στην εποχή που το streaming αποτελεί τον αγαπημένο τρόπο ψυχαγωγίας του κοινού (κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη, αν αναλογιστείς τον όγκο περιεχομένου που διατίθεται μέσω των διαφόρων υπηρεσιών και το work from home έχει εξελιχθεί σε δεύτερη φύση για πολλούς από εμάς, τα tablets κερδίζουν διαρκώς έδαφος. Συνδυάζοντας ισχύ που παραπέμπει σε laptop με φορητότητα επιπέδου smartphone, ένα υπερπλήρες προφίλ συνδεσιμότητας και οθόνες που με το πέρασμα του χρόνου γίνονται ολοένα και πιο εντυπωσιακές, έχουν όλο το «πακέτο» έτσι ώστε να καλύψουν τα γούστα και τα «θέλω» κάθε χρήστη.

Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως όλα τα tablets ικανοποιούν τις ίδιες ανάγκες. Το ζητούμενο είναι να επιλέξεις το κατάλληλο μοντέλο βάσει των δικών σου απαιτήσεων, προσέχοντας έτσι ώστε τα χαρακτηριστικά, οι δυνατότητες και οι προδιαγραφές του να ανταποκρίνονται σε αυτά για τα οποία το θες. Δεδομένου του ότι η επιλογή κατασκευαστή και μοντέλου είναι καθαρά υποκειμενική, εμείς βάλαμε κάτω όλα όσα θα πρέπει να προσέξεις κατά την έρευνα αγοράς σου για να ξέρεις πού να εστιάσεις. Έλα να τα δούμε:

Streaming βίντεο και μουσικής

Αν συνηθίζεις να περνάς τις ώρες σου χαζεύοντας τις αγαπημένες σου σειρές και ταινίες και ακούγοντας μουσική τότε το tablet θα αποτελεί βασικό εργαλείο ψυχαγωγίας για ‘σένα. Τα δύο πράγματα στα οποία πρέπει να φροντίσεις να κυριαρχεί είναι φυσικά η οθόνη και ο ήχος του. Σε ό,τι αφορά την πρώτη, δώσε βάση στην ποιότητα του πάνελ της: μία υλοποίηση AMOLED, Super AMOLED ή Retina ας πούμε θα σου έδινε τη δυνατότητα να απολαύσεις ρεαλιστικά χρώματα με σπουδαία αντίθεση και εντυπωσιακό εύρος για εικόνες που βρίθουν λεπτομερειών. Ως προς τον ήχο, τεχνολογίες του τύπου Dolby Atmos και DTS:X σε συνδυασμό με ηχεία ρυθμισμένα από ειδικούς του ήχου (βλ. Harman Kardon, AKG κ.α.) θα σου χαρίσουν κινηματογραφικές εμπειρίες. Αν υπάρχει και θύρα 3,5 χιλ. για να προσαρτήσεις τα αγαπημένα σου ενσύρματα ακουστικά, ακόμα καλύτερα.

Gaming

Τα σύγχρονα tablets έχουν αντικαταστήσει επάξια τα κραταιά κάποτε handheld συστήματα κονσολών. Κάτι τα τεχνικά χαρακτηριστικά των πρώτων που πλέον θυμίζουν laptop και κάτι η διάθεση των εκδοτικών εταιρειών να λανσάρουν τα μεγαλύτερα blockbusters του gaming σε iOS και Android, έχουν ως αποτέλεσμα οι λάτρεις των video games να είναι σε θέση να παίξουν τα πάντα, από Minecraft και Call of Duty έως Fortnite και CSR 2 στο tablet τους. Εσύ απλά πρόσεξε το δικό σου να διαθέτει επεξεργαστή πολλαπλών πυρήνων, κάμποση RAM και επαρκές σύστημα ψύξης έτσι ώστε να συνεχίσει να αποδίδει απρόσκοπτα ακόμα κι όταν το παιχνίδι… ανάψει. Πολλά μοντέλα μάλιστα έρχονται με Game Mode στο πλαίσιο του οποίου ρυθμίζουν αυτόματα διάφορες παραμέτρους για καλύτερες επιδόσεις. Αναγνωρίζουμε ότι ο χειρισμός θα αποτελέσει πρόκληση για πολλούς, γι’ αυτό κάνε την έρευνά σου και επένδυσε σε ένα ασύρματο χειριστήριο για μεγαλύτερη άνεση -και καλύτερες επιδόσεις!

Εργασία από το σπίτι

Αρκετοί είναι πλέον εκείνοι που εργάζονται με την ίδια άνεση και εκτός γραφείου -από το σπίτι, ένα co-working space ή κάποιο καφέ. Το tablet, ξέρεις, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο εν τοιαύτη περιπτώσει αφού μπορεί να κάνει τα πάντα και επιπρόσθετα να σε ακολουθήσει παντού χωρίς να αποτελέσει βάρος. Σε καταστάσεις work from home λοιπόν, το πιθανότερο είναι πως θα εναλλάσσεσαι μεταξύ διαφορετικών apps, γι’ αυτό η συσκευή σου θα πρέπει να είναι εφοδιασμένη με όσο το δυνατόν περισσότερη RAM αλλά και εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο (αν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης του τελευταίου μέσω κάρτας microSD, ακόμα καλύτερα φυσικά). Έχε στον νου σου πως καλό θα ήταν να πλαισιώσεις το tablet σου με μία θήκη-πληκτρολόγιο προκειμένου να εξασφαλίσεις άνετη και γρήγορη εισαγωγή κειμένου.

Σχέδιο και σημειώσεις

Ένα tablet είναι μεταξύ άλλων ένα άριστο εργαλείο για όσους αρέσκονται να σχεδιάζουν και να κρατούν σημειώσεις -ναι, ΟΚ, οι δύο αυτές εργασίες δεν έχουν και πολλή σχέση μεταξύ τους όμως συνέχισε να διαβάζεις και θα καταλάβεις πού το πάμε. Αν η καθημερινότητά σου περιλαμβάνει ένα εκ των δύο, βρες ένα tablet με μεγάλη οθόνη και συνδύασέ το με μία γραφίδα -αυτό που λέμε και stylus. Πολλοί κατασκευαστές παράγουν τις δικές τους γραφίδες, γι’ αυτό ίσως να αξίζει τον κόπο να εμπιστευτείς ένα τέτοιο «combo». Σε ό,τι αφορά τη γραφίδα, θα χρειαστεί να επενδύσεις σε μία ενεργή (active) πρόταση (με δεδομένο ότι το tablet σου την υποστηρίζει κιόλας) έτσι ώστε η όλη εμπειρία να είναι όσο πιο φυσική και ξεκούραστη γίνεται. Σε συνδυασμό με την τεχνολογία palm rejection θα έχεις τη δυνατότητα να σκετσάρεις και να κρατάς χειρόγραφες σημειώσεις ή παρατηρήσεις με απόλυτη ακρίβεια χωρίς να χρειάζεται να προσέχεις πού ακουμπά το χέρι σου.

Εκδρομές και ταξίδια

Τα tablets δίνουν έτσι κι αλλιώς έμφαση στη φορητότητα, οπότε ακόμα κι αν επιλέξεις κάποιο από τα μεγαλύτερου μεγέθους μοντέλα με οθόνη σε διψήφιο αριθμό ιντσών, δε θα έχεις πρόβλημα να το πάρεις μαζί σου όπου κι αν πας. Βέβαια αν θες να κάνεις τη ζωή σου ευκολότερη καλό θα ήταν να προτιμήσεις μία λύση με όσο το δυνατόν μικρότερες διαστάσεις και βάρος. Ευτυχώς για ‘σένα στην αγορά κυκλοφορούν λύσεις πραγματικά συμπαγείς, με οθόνη που δεν ξεπερνά τις 7 ίντσες και βάρος λίγο πάνω από αυτό ενός smartphone. Ένα τέτοιο tablet ουσιαστικά θα σου προσφέρει ό,τι και ένα μεγαλύτερο (με λίγες παραχωρήσεις από πλευράς σου λόγω μεγέθους προφανώς) όμως να είσαι σίγουρος ότι θα εξελιχθεί στον πιο στενό σου συνεργάτη!

Αν σκέφτεσαι την αγορά ενός tablet, o ΓΕΡΜΑΝΟΣ διαθέτει δύο σχετικές υπηρεσίες που μπορούν να κάνουν την απόφασή σου πιο εύκολη. Η πρώτη είναι το "G Buy Back", με την παλιά σου συσκευή να έχει αξία. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να τη φέρεις σε ένα από τα καταστήματα του δικτύου ΓΕΡΜΑΝΟΣ προκειμένου να αποκτήσεις ένα νέο tablet σε χαμηλότερη τιμή.

Εναλλακτικά με το "G Pay your Way" μπορείς να αποκτήσεις το νέο σου tablet κάνοντας δόσεις είτε με κάρτα είτε..χωρίς. Αναλυτικές πληροφορίες μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Smart home

Αν τέλος είσαι θιασώτης του κόνσεπτ του smart home, τότε το tablet σου θα πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στις αυξημένες σου απαιτήσεις. Ο ρόλος ενός tablet, βλέπεις, είναι εκείνος του κεντρικού hub σε ένα έξυπνο, διασυνδεδεμένο σπίτι. Μέσα από το tablet σου θα ρυθμίσεις τα φώτα στα δωμάτια, θα επιλέξεις τρόπο ψυχαγωγίας, θα ελέγξεις την κατανάλωση των ηλεκτρικών σου συσκευών και θα επικοινωνήσεις με τον προσωπικό ψηφιακό σου βοηθό. Ως εκ τούτου λοιπόν, απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω είναι το tablet σου να μπορεί να ενταχθεί στο οικοσύστημα του smart home σου. Ξεκίνα λοιπόν διαλέγοντας κατασκευαστή ή αν προτιμάς «στρατόπεδο». Αν έχεις επιλέξει το Apple Home, τότε το iPad αποτελεί μονόδρομο. Αν πάλι έχεις καταλήξει στο Google Home, τότε προτίμησε tablet με υποστήριξη Google Assistant (στην περίπτωση της Alexa τα πράγματα είναι πιο ευέλικτα). Τα υπόλοιπα βρίσκονται στη διακριτική σου ευχέρεια.