Τι θα χρειαστείς για να ετοιμάσεις το ιδανικό πρωινό;

5 μήνες πριν
toasted bread with strawberry marmelade

Δεν υπάρχει καλύτερο ξεκίνημα για τη μέρα από ένα φρέσκο, θρεπτικό και χορταστικό πρωινό. Για μια στιγμή όμως; Τι ακριβώς περιλαμβάνει ένα τέτοιο; Σωστές και λάθος απαντήσεις στην ερώτηση αυτή δεν υπάρχουν. Τα πάντα, βλέπεις, εξαρτώνται από τις προτιμήσεις του καθενός -σε τελική ανάλυση, δεν αρέσει σε όλους να τρώνε τα ίδια το πρωί! Αν έπρεπε να δώσουμε πάντως τρία παραδείγματα πρωινών, θα πηγαίναμε με βάση την κουζίνα, ξεχωρίζοντας συγκεκριμένα την ελληνική, τη βρετανική και την αμερικανική. Καθεμία εξ αυτών έχει διαφορετικές συνήθειες, άλλα γούστα ως προς τη γεύση και ως εκ τούτου εντελώς ξεχωριστή προσέγγιση στο θέμα του πρωινού. Τι λες, πάμε να δούμε πώς θα ετοιμάσεις αυτό που σου κάνει τα σάλια να τρέχουν;

Βρετανικό: Full English breakfast που θυμίζει… μεσημεριανό!

Οι Βρετανοί μπορεί σε γενικές γραμμές να μη φημίζονται για την κουζίνα τους, όμως όλα κι όλα: στο θέμα «πρωινό» παραδίδουν μαθήματα. Πρόκειται άλλωστε για το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, εκείνο που οφείλει να δώσει στον καθένα την απαραίτητη ενέργεια για να παραμείνει παραγωγικός/η στην εργασία του και ως εκ τούτου περιλαμβάνει άπλετους υδατάνθρακες και λιπαρά. Τα περισσότερα από τα συστατικά του όπως π.χ. τα λουκάνικα, τα αβγά, το μπέικον και τα μανιτάρια απαιτούν λίγο-πολύ κανονικό μαγείρεμα και ως εκ τούτου θα χρειαστείς είτε μία ηλεκτρική εστία, είτε έναν ατμομάγειρα, αν και ιδανικά η όλη δουλειά θα γίνει με ένα air fryer (δεδομένου του ότι μιλάμε για πρωινό και τα πράγματα θα πρέπει να είναι όσο πιο γρήγορα και απλά γίνεται). Για το φρυγανισμένο ψωμί μία ψηστιέρα ή φρυγανιέρα είναι ό,τι πρέπει.

Από πλευράς ροφημάτων τώρα, η παράδοση απαιτεί τσάι, οπότε θα χρειαστείς ζεστό νερό. Η καλύτερη επιλογή σου εδώ είναι ένας βραστήρας που θα σε καλύψει με το πάτημα ενός κουμπιού -και μάλιστα είναι τόσο ευέλικτος που θα τον εκμεταλλευτείς σε πληθώρα περιπτώσεων (bonus tip: αν χρειαστεί να βράσεις νερό στην κατσαρόλα όπως π.χ. για μακαρόνια, μπορείς να το ζεστάνεις πρώτα στον βραστήρα ώστε να εξοικονομήσεις χρόνο και ενέργεια). Βέβαια για να ανοίξει το μάτι χρειάζεται καφές και οι Βρετανοί έχουν κάνει βήματα προόδου στον τομέα αυτόν (έστω κι αν σαν λαός δεν πολυπροτιμούν τον καφέ). Η πρότασή μας είναι μία καφετιέρα φίλτρου που θα σου χαρίσει απολαυστικό καφέ καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας, ενώ χάρη με τη μεθυστική μυρωδιά της, θα καλύψει τις -κομματάκι βαριές για τη συγκεκριμένη ώρα της ημέρας- οσμές που θα προκύψουν από τα υπόλοιπα συστατικά του πρωινού.

Για Full English πρωινό, δες τον εξοπλισμό που θα χρειαστείς!

Αμερικάνικο: In waffles we trust

Το αμερικανικό πρωινό είναι… γκράντε, όπως άλλωστε και καθετί στις ΗΠΑ. Μιλάμε για πρωινό-υπερπαραγωγή που πρώτα το τρως με τα μάτια κι έπειτα με το στόμα. Εν αντιθέσει με τις ευρωπαϊκές του εκδοχές, το αμερικανικό πρωινό δεν περιλαμβάνει ψωμί. Τουναντίον, έχει ως βάση του τις βάφλες τις οποίες εσύ έχεις το ελεύθερο να αντικαταστήσεις με κρέπες. Είτε επιλέξεις τις μεν, είτε τις δε πάντως, θα χρειαστείς την κατάλληλη συσκευή προκειμένου να τις ετοιμάσεις εύκολα και γρήγορα, τουτέστιν μία βαφλιέρα ή μία κρεπιέρα. Εναλλακτικά μπορείς να βασιστείς στα κρουασάν τα οποία θα κρατήσεις ζεστά είτε σε μία ψηστιέρα, είτε σε έναν φούρνο μικροκυμάτων. Σε ό,τι κι αν καταλήξεις, μπορείς να το κάνεις είτε αλμυρό, είτε γλυκό. Βάφλες, κρέπες και κρουασάν άλλωστε συνδυάζονται πρακτικά με τα πάντα: από ζαμπόν, τυρί και ομελέτα, μέχρι μαρμελάδα, μερέντα και φρούτα, έτσι ώστε να δώσεις στο πρωινό σου τη γεύση που προτιμάς.

Οι Αμερικάνοι είναι φίλοι του καφέ και το πρωινό τους δεν θα μπορούσε να συνοδεύεται από κάτι διαφορετικό. Οι επιλογές σου εδώ είναι κατά κύριο λόγο δύο: espresso ή cappuccino. Σε κάθε περίπτωση θα χρειαστείς μία μηχανή espresso η οποία θα αναλάβει να ετοιμάσει τον αγαπημένο σου καφέ όσο πιο εύκολα και άμεσα γίνεται -δεν χωρά καθυστέρηση σε τέτοια θέματα. Δώσε έμφαση στον χρόνο προθέρμανσης και την πίεση, έτσι ώστε να απολαμβάνεις πλούσιο σε γεύση και αρώματα καφέ καθημερινά με το πάτημα ενός κουμπιού. Αν είσαι μάλιστα φαν του latte ή του cappuccino, προτίμησε μηχανή ικανή να παρασκευάζει και αφρόγαλο για ολοκληρωμένες εμπειρίες απόλαυσης.

Για American breakfast, αυτά θα χρειαστείς!

Ελληνικό: Πρωινό από τον τόπο σου

Επειδή στην Ελλάδα ζεις όμως και με βάση τις ελληνικές συνήθειες έχεις μάθει να λειτουργείς, είναι απολύτως λογικό να προτιμάς το… ντόπιο πρωινό. Κακά τα ψέματα, το πραγματικό ελληνικό πρωινό είναι πιθανότατα ένα από τα πιο υγιεινά που θα βρεις στον κόσμο, όντας πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, πρωτεΐνες, ασβέστιο και βιταμίνες. Το ψωμί παίζει κυρίαρχο ρόλο εδώ, οπότε ως εκ τούτου μία τοστιέρα ή φρυγανιέρα, ανάλογα τα γούστα σου, κρίνεται απαραίτητη. Όπως και στο αμερικανικό πρωινό, έτσι και στο ελληνικό, θα έχεις τη δυνατότητα να πλαισιώσεις το ψωμί με ό,τι εσύ επιθυμείς για ένα γλυκό (βλ. μαρμελάδα, βούτυρο και μέλι ή μερέντα) ή αλμυρό (ζαμπόν/γαλοπούλα και τυρί, κοτόπουλο, ντομάτα) αποτέλεσμα. Εννοείται ότι ευπρόσδεκτες στο τραπέζι είναι οι μπάρες δημητριακών ενώ για κάτι πιο παραδοσιακό, μπορείς να προτιμήσεις κουλούρια.

Το ελληνικό πρωινό είθισται να συνοδεύεται από ένα ποτήρι χυμού ο οποίος ιδανικά θα πρέπει να είναι φρεσκοστυμμένος ώστε να έρχεται με όλα τα θρεπτικά του στοιχεία. Αν είσαι λάτρης της πορτοκαλάδας, τότε ο αποχυμωτής θα γίνει η αγαπημένη σου συσκευή στην κουζίνα. Αν πάλι προτιμάς την ποικιλία στα φρούτα και δεν λες όχι σε ένα γευστικό smoothie, τότε μάλλον θα πρέπει να εξοπλιστείς με ένα μπλέντερ. Όσον αφορά στον καφέ, μπορεί οι Έλληνες να έχουμε «αγκαλιάσει» τον espresso και τον cappuccino, ωστόσο τίποτα δεν συγκρίνεται με έναν καλά χτυπημένο φραπέ -εγγυημένη συνταγή για να ξυπνήσει κανείς. Με την κατάλληλη συσκευή φραπέ, θα πετύχεις καφέ με τέλεια υφή και κορυφαίο αφρό που σε… προσκαλεί να τον πιείς μέχρι τελευταίας γουλιάς!

Όλος ο αναγκαίος εξοπλισμός για το ελληνικό πρωινό!

Ό,τι τύπος πρωινού κι αν σ’ αρέσει…

Η παρασκευή του ιδανικού πρωινού μπορεί να φαίνεται… βουνό, ειδικά τη συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, όμως πίστεψέ μας, με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τις σωστές μικροσυσκευές κουζίνας, δεν θα μπορούσε να είναι απλούστερη. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να σκεφτείς τι περιλαμβάνει το πρωινό των ονείρων σου και κατόπιν να φροντίσεις να εφοδιάσεις την κουζίνα σου με τις απαραίτητες λύσεις που θα σου επιτρέψουν να βρίσκεσαι στο τραπέζι, απολαμβάνοντας τις λιχουδιές που μόλις ετοίμασες, σε χρόνο-ρεκόρ από τη στιγμή που θα σηκωθείς από το κρεβάτι!