1η εβδομάδα Φεβρουαρίου: Όλες οι ειδήσεις που ξεχώρισαν

2 μήνες πριν
tesla dryver with apple vision pro

Μια ιστορία τεχνολογικής κατασκοπίας, μια σημαντική αναβάθμιση firmware στο PS5, τα αποτελέσματα του χαμού με το APPLE Vision Pro και μια συγγνώμη του Ζούκερμπεργκ ήταν μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις την εβδομάδα που μας πέρασε. Πάμε να τις δούμε πιο αναλυτικά!

Ου κλέψεις

Ο Xiaolang Zhang, πρώην υπάλληλος της APPLE, καταδικάστηκε σε 120 ημέρες φυλάκιση συν 3 χρόνια υπό επιτήρηση για κλοπή εμπορικών μυστικών που αφορούσαν το πρόγραμμα αυτόνομων οχημάτων της APPLE. Θα καταβάλει επίσης αποζημίωση ύψους 146.984 δολαρίων. 

Ο Zhang εργαζόταν στο Project Titan, τη δεκαετή πρωτοβουλία της APPLE για αυτόνομα οχήματα. Το 2018 συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Σαν Χοσέ πριν επιβιβαστεί σε πτήση για την Κίνα. Αρχικά δήλωσε αθώος, αλλά παραδέχθηκε την ενοχή του το 2022.

Σύμφωνα με την καταγγελία της APPLE, ο Zhang μετέφερε σχέδια και τεχνικά δεδομένα σχετικά με το πρωτότυπο όχημα της APPLE στο φορητό υπολογιστή της συζύγου του μέσω Airdrop. Έκλεψε επίσης πλακέτες κυκλωμάτων και έναν server από τα εργαστήρια της APPLE, προτού παραιτηθεί για να εργαστεί στον ανταγωνιστή XPeng Motors. 

Η κλοπή αποκαλύφθηκε μέσω υλικού από κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης και έρευνας σχετικά με τη δραστηριότητα του Zhang. Ενώ αντιμετώπιζε ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών, η εισαγγελία συμφώνησε να προτείνει ελαφρύτερη ποινή ως μέρος της ομολογίας ενοχής του Zhang.

Η APPLE αναπτύσσει κρυφά την τεχνολογία αυτοκινούμενων οχημάτων εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχει ακόμη κυκλοφορήσει κάποιο εμπορικό προϊόν. Πρόσφατες πληροφορίες αναφέρουν ότι η εταιρεία σκοπεύει να κυκλοφορήσει ένα ηλεκτρικό όχημα που θα μοιάζει με τα μοντέλα της Tesla, χωρίς δηλαδή να είναι πραγματικά αυτόνομο. Το APPLE Car εικάζεται ότι θα κάνει το ντεμπούτο του γύρω στο 2028 το νωρίτερο.

Vision Pro και οδήγηση δεν πάνε μαζί

Ο Αμερικανός Υπουργός Μεταφορών, Πίτερ Μπούτιτζετζ, προχώρησε πρόσφατα σε μία επίσημη σύσταση προς τους οδηγούς. Συγκεκριμένα, τους προειδοποίησε να αποφεύγουν να φορούν το νέο προϊόν μικτής πραγματικότητας της APPLE, το Vision Pro, κατά την οδήγηση οχημάτων. 

Παρότι φαίνεται προφανές, ο Μπούτιτζετζ έκρινε σκόπιμο να επισημάνει πως η ογκώδης συσκευή ενέχει σοβαρό κίνδυνο απόσπασης προσοχής για τους οδηγούς. Αυτό μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε ατυχήματα, καθώς η εστίαση του οδηγού δεν βρίσκεται στο δρόμο.

Η σύσταση βασίζεται στο γεγονός ότι το APPLE Vision Pro δεν στοχεύει στη βελτίωση της οδηγικής εμπειρίας. Αντιθέτως, επικεντρώνεται στην αύξηση παραγωγικότητας και ψυχαγωγίας του χρήστη. Ως αυτόνομη συσκευή με λειτουργίες υπολογιστή και πληθώρα εφαρμογών, μονοπωλεί την προσοχή του χειριστή.

Η προειδοποίηση προέκυψε έπειτα από την κυκλοφορία πολλαπλών βίντεο στα social media στα οποία διάφοροι οδηγοί φορούν τη συσκευή απρόσεκτα καθώς οδηγούν, επιβεβαιώνοντας τους κινδύνους στην πράξη.

PS5 Firmware Update

Η SONY αποκάλυψε νέα χαρακτηριστικά που θα έρθουν στο PlayStation 5 σε μια επερχόμενη ενημέρωση λογισμικού. Πιο συγκεκριμένα, η ενημερωμένη έκδοση θα επιτρέπει δυνατότερο και ποιοτικότερο ήχο από τα χειριστήρια DualSense και DualSense Edge. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τους παίκτες να ακούσουν καλύτερα τους ήχους μέσα στο παιχνίδι και τις φωνητικές συνομιλίες.  

Το νέο software update θα βελτιώνει επίσης τις υπάρχουσες δυνατότητες ακύρωσης θορύβου των χειριστηρίων με τη χρήση μηχανικής μάθησης AI. Αυτό επιτρέπει στο μικρόφωνο να απομονώνει πιο αποτελεσματικά το θόρυβο του περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα την καθαρότερη καταγραφή φωνής κατά τη διάρκεια του online παιχνιδιού.

Πέρα από τον ήχο, η νέα έκδοση θα παρέχει επιλογές για την προσαρμογή της φωτεινής ένδειξης λειτουργίας και των ηχητικών σημάτων του PS5. Επιπλέον, εισάγει διαδραστικά εργαλεία κοινής χρήσης οθόνης για όσους βλέπουν gameplay streaming videos. Χρησιμοποιώντας αυτές τις επιλογές, οι θεατές μπορούν να επισημαίνουν στοιχεία του παιχνιδιού με έναν δείκτη και διάφορα σχέδια για να τα βλέπει ο streamer. Μπορούν επίσης να στέλνουν αντιδράσεις emoji κατά το streaming. Οι λειτουργίες Share Screen στοχεύουν να κάνουν τις μεταδόσεις PS5 πιο ελκυστικές και συνεργατικές. Τα εργαλεία σχεδίασης επιτρέπουν συγκεκριμένα στους θεατές να κατευθύνουν τους streamers προς τα μυστικά ή τα σημεία ενδιαφέροντος.

Ο Zuckerberg ζητάει συγγνώμη

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στην αμερικανική Γερουσία, ο CEO της META  Mark Zuckerberg ζήτησε συγγνώμη από οικογένειες θυμάτων βλάβης από πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό έγινε έπειτα από παρότρυνση του Γερουσιαστή Josh Hawley, με τον Zuckerberg να σηκώνεται όρθιος και να απευθύνεται άμεσα στις οικογένειες.

Η ακρόαση ξεκίνησε με την παρουσίαση βίντεο με μαρτυρίες παιδιών που δέχθηκαν εκβιασμούς και εκφοβισμό σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακολούθησαν μαρτυρίες για νέους που αυτοκτόνησαν εξαιτίας σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Ο γερουσιαστής Hawley ζήτησε από τον Zuckerberg να ζητήσει συγγνώμη ενώπιον τηλεοπτικών καμερών από τα θύματα που υπέστησαν βλάβες από τα προϊόντα του. Έτσι ο CEO της META σηκώθηκε όρθιος και ζήτησε συγγνώμη από τις παρευρισκόμενες οικογένειες, δηλώνοντας πως η εταιρεία του θα επενδύσει στην ασφάλεια.

Ωστόσο, ο γερουσιαστής Hawley κατηγόρησε τον Zuckerberg ότι τα προϊόντα της META “σκοτώνουν ανθρώπους", ενώ στην ακρόαση συμμετείχαν CEOs μεγάλων εταιρειών κοινωνικής δικτύωσης συνολικά.

Επέκταση συμφωνίας Qualcomm με Snapdragon

Ο CEO της Qualcomm, Christiano Amon, δήλωσε πρόσφατα πως το επιτυχημένο Snapdragon 8 Gen 3 chipset, ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ο επεξεργαστής προορίζεται για ναυαρχίδες smartphones και εισάγει νέα πρότυπα τεχνητής νοημοσύνης εντός των συσκευών. 

Σύμφωνα με τον κ. Amon, το συγκεκριμένο chipset θα τροφοδοτήσει φέτος όλες τις ναυαρχίδες συσκευές Android που θα κυκλοφορήσουν. Ως παράδειγμα ανέφερε τη νέα σειρά Galaxy S24 της SAMSUNG, η οποία φέρει μία προσαρμοσμένη έκδοση του Snapdragon 8 Gen 3 τουλάχιστον στο Ultra μοντέλο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.

Παρόλα αυτά, αναλυτές αμφισβητούν την εξάρτηση της SAMSUNG από εξωτερικές λύσεις chipset, καθώς διαθέτει εσωτερική τεχνογνωσία. Όμως η πρόταση της εταιρείας, το Exynos 2400 SoC υστερεί σε επιδόσεις και ενεργειακή απόδοση του Snapdragon. Εκτός από την ανώτερη κατηγορία smartphone, η συνεργασία μεταξύ Qualcomm και SAMSUNG, αφορά και λύσεις για συσκευές που ανήκουν στη μεσαία κατηγορία.

Όπως δήλωσε ο CEO της Qualcomm «Είμαστε ενθουσιασμένοι να ανακοινώσουμε την επέκταση της μακροχρόνιας μας συμφωνίας με τη SAMSUNG, σχετικά με τις πλατφόρμες Snapdragon, για την επόμενη γενιά των ναυαρχίδων Galaxy από το 2024. Η επέκταση αυτή επιβεβαιώνει την υπεροχή της πλατφόρμας Snapdragon 8, την καινοτομία μας και την ανθεκτική συνεργασία μας με τη SAMSUNG στη διάρκεια των ετών. Κατά τη διάρκεια αυτού του τριμήνου, παρουσιάσαμε επίσης την mobile πλατφόρμα Snapdragon 7 Gen 3, που ενσωματώνει προηγμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης σε Android συσκευές υψηλής ποιότητας, καθιστώντας την πρωτοπόρο στην κατηγορία της τόσο σε επιδόσεις όσο και σε εμπειρία χρήστη».

Stay tuned για όλες τις εξελίξεις γύρω από την τεχνολογία!