1η εβδομάδα Ιουνίου 2024: Ειδήσεις που ξεχώρισαν

4 μήνες πριν
Artificial intelligence

Ο Ιούνιος ξεκίνησε δυνατά, με την πρώτη εβδομάδα να μας δίνει αρκετές ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές:

Κατασκευασμένες από AI πολλές ειδήσεις του NewsBreak

Το NewsBreak, μια δημοφιλής δωρεάν ειδησεογραφική εφαρμογή στις ΗΠΑ, δημοσιεύει από το 2021 φανταστικές ιστορίες που δημιουργούνται με τεχνητή νοημοσύνη μαζί με αδειοδοτημένο περιεχόμενο από αξιόπιστες πηγές, σύμφωνα με το Reuters. Η χρήση τεχνητής νοημοσύνης από την εφαρμογή για τη δημοσίευση δελτίων τύπου και τοπικών ειδήσεων έχει οδηγήσει στη διάδοση ψευδών πληροφοριών, όπως ένα κατασκευασμένο περιστατικό με πυροβολισμούς στο Bridgeton του New Jersey την παραμονή των Χριστουγέννων πέρυσι.

Οι ανακρίβειες στις αναφορές του NewsBreak έχουν οδηγήσει σε απτές συνέπειες για διάφορους οργανισμούς. Συγκεκριμένα μια τράπεζα τροφίμων στο Κολοράντο αναγκάστηκε να απορρίψει άτομα λόγω της εσφαλμένης δημοσίευσης από την εφαρμογή των ωρών διανομής, ενώ μια φιλανθρωπική οργάνωση στην Πενσυλβάνια έπρεπε να αντιμετωπίσει τους εσφαλμένους ισχυρισμούς της εφαρμογής σχετικά με μια ανύπαρκτη 24ωρη κλινική φροντίδας ποδιών για τους άστεγους. Το NewsBreak αφαίρεσε τις ψευδείς ιστορίες μόνο αφού ειδοποιήθηκε από το Reuters και στη συνέχεια πρόσθεσε μια δήλωση αποποίησης ευθυνών αναγνωρίζοντας πιθανά λάθη στο περιεχόμενό του.

Εκτός από τη δημοσίευση ανακριβών ιστοριών, το NewsBreak έχει αντιμετωπίσει ισχυρισμούς για αντιγραφή άρθρων από ιστότοπους χωρίς άδεια, με αποτέλεσμα να συμβιβαστεί με τουλάχιστον δύο δημοσιεύσεις για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Η εφαρμογή, την οποία το Reuters περιγράφει ως την εφαρμογή ειδήσεων με τα περισσότερα downloads στις ΗΠΑ, απευθύνεται κυρίως σε μια βάση χρηστών γυναικών άνω των 45 ετών χωρίς πτυχίο πανεπιστημίου, που κατοικούν σε προαστιακές και αγροτικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών. Το NewsBreak είναι γνωστό ότι μοιράζεται συνδέσμους σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook, ενθαρρύνοντας τους χρήστες να κατεβάσουν την εφαρμογή με το πάτημα ενός κουμπιού.

Παρά το γεγονός ότι παρουσιάζεται ως εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ και με αμερικανούς επενδυτές, το NewsBreak ξεκίνησε αρχικά ως θυγατρική της εταιρείας Yidian με έδρα την Κίνα. Η Yidian ανήκει εν μέρει σε κινεζική εταιρεία μέσων ενημέρωσης που συνδέεται με την κινεζική κυβέρνηση. Παρόλο που η εταιρεία δεν συνδέεται πλέον με την εφαρμογή, ένας από τους κύριους επενδυτές της είναι η IDG Capital, μια εταιρεία με έδρα το Πεκίνο, η οποία έχει εντοπιστεί από το Πεντάγωνο ότι έχει δεσμούς με τον κινεζικό στρατό. Πρώην εργαζόμενοι έχουν αποκαλύψει ότι οι προγραμματιστές του NewsBreak με έδρα την Κίνα είναι κυρίως υπεύθυνοι για την ανάπτυξη των αλγορίθμων της εφαρμογής. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος, Jeff Zheng, διαβεβαίωσε ότι η εφαρμογή τηρεί τους αμερικανικούς νόμους περί δεδομένων και ιδιωτικότητας, με τα δεδομένα της να αποθηκεύονται σε servers της Amazon στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα αναφέρει ότι το κινεζικό προσωπικό έχει πρόσβαση μόνο σε ανώνυμα δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Reuters δεν βρήκε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει ότι το NewsBreak δημοσίευσε περιεχόμενο που απεικόνιζε ευνοϊκά την κινεζική κυβέρνηση.

Το YouTube θέλει να αποτρέψει τα βίντεο που σχετίζονται με τα όπλα

Το YouTube εισήγαγε αθόρυβα μια αλλαγή πολιτικής που θα επιβάλλει ηλικιακούς περιορισμούς σε ορισμένα βίντεο που σχετίζονται με όπλα ενώ θα απαγορεύει πλήρως άλλα. Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές, με ισχύ από τις 18 Ιουνίου 2024, θα απαγορεύουν το περιεχόμενο με αυτοσχέδια και αυτόματα πυροβόλα όπλα για θεατές κάτω των 18 ετών, ενώ τα σεμινάρια για την αφαίρεση συσκευών ασφαλείας θα απαγορεύονται για όλες τις ηλικίες.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του YouTube, Javier Hernandez, εξήγησε ότι οι ενημερώσεις της πολιτικής αποτελούν μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών της δημοφιλούς πλατφόρμας να διασφαλίσει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της ευθυγραμμίζονται με την τρέχουσα κατάσταση του περιεχομένου του YouTube. Η αυξημένη διαθεσιμότητα της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης οδήγησε το YouTube να επεκτείνει τους περιορισμούς του για το περιεχόμενο με αυτοσχέδια πυροβόλα όπλα. Η πλατφόρμα επανεξετάζει τακτικά τις κατευθυντήριες γραμμές της και συμβουλεύεται εξωτερικούς εμπειρογνώμονες για να διασφαλίσει ότι τίθενται τα κατάλληλα όρια. Ωστόσο, οι απαγορεύσεις δεν θα ισχύουν για βιντεοπαιχνίδια, αποσπάσματα ταινιών ή άλλο καλλιτεχνικό περιεχόμενο, ενώ μπορούν να γίνουν εξαιρέσεις για περιεχόμενο δημοσίου συμφέροντος, όπως στρατιωτικό, αστυνομικό, ειδησεογραφικό υλικό ή υλικό από εμπόλεμες ζώνες.

Η αλλαγή πολιτικής έρχεται ένα χρόνο μετά την αποκάλυψη από το Tech Transparency Project (TTP), μια μη κερδοσκοπική ομάδα παρακολούθησης, του αλγορίθμου του YouTube για τη σύσταση περιεχομένου που σχετίζεται με όπλα σε ανήλικους χρήστες. Η έρευνα του TTP αποκάλυψε ότι το YouTube πρότεινε βίντεο που απεικόνιζαν πυροβολισμούς σε σχολεία, γραφικές επιδείξεις βλαβών από όπλα και σεμινάρια για τη μετατροπή πιστολιών σε πλήρως αυτόματα όπλα σε λογαριασμούς που παρίσταναν νεαρά αγόρια. Ορισμένο από το προτεινόμενο περιεχόμενο παρουσίαζε ακόμη και ένα νεαρό κορίτσι που πυροβολούσε με όπλο και χρηματιζόταν με διαφημίσεις.

Ενώ η TTP επαίνεσε την αλλαγή πολιτικής του YouTube, η οργάνωση προειδοποίησε ότι η πραγματική δοκιμασία έγκειται στο πόσο αυστηρά η πλατφόρμα εφαρμόζει αυτές τις νέες κατευθυντήριες γραμμές. Η διευθύντρια της TTP, Katie Paul, αναγνώρισε ότι οι αλλαγές είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα πυροβόλα όπλα αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου για παιδιά και εφήβους στην Αμερική. Ωστόσο, τόνισε ότι μέχρι το YouTube να αναλάβει πραγματική δράση για να αποτρέψει τα βίντεο που σχετίζονται με τα όπλα από το να φτάσουν σε ανηλίκους, οι πολιτικές του παραμένουν αναποτελεσματικές.

Νέο, πολύ σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας στο TikTok

Ένα νέο exploit που κυκλοφορεί στο TikTok, θέτει σε κίνδυνο τους λογαριασμούς γνωστών προσώπων και οργανισμών, όπως η Paris Hilton και το CNN, όπως αναφέρει το Forbes. Το exploit μεταδίδεται μέσω άμεσων μηνυμάτων και δεν απαιτεί καμία ενέργεια από τον παραλήπτη πέρα από το άνοιγμα της συνομιλίας, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ανησυχητικό. Ο συνολικός αριθμός των λογαριασμών που έχουν επηρεαστεί παραμένει άγνωστος προς το παρόν.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι χακαρισμένοι λογαριασμοί δεν φαίνεται να δημοσιεύουν κάποιο περιεχόμενο, σύμφωνα με άτομο που έχει γνώση του θέματος και μίλησε στο Forbes. Το TikTok έχει αναγνωρίσει την πιθανή εκμετάλλευση με στόχο διάφορους λογαριασμούς εμπορικών σημάτων και διασημοτήτων και συνεργάζεται ενεργά με τους ιδιοκτήτες των λογαριασμών που έχουν πληγεί για την αποκατάσταση της πρόσβασης.

Το Semafor ανέφερε πρόσφατα ότι ο TikTok λογαριασμός του CNN είχε παραβιαστεί, αναγκάζοντας το δίκτυο να τον απενεργοποιήσει προσωρινά. Αν και δεν είναι βέβαιο αν η παραβίαση αυτή σχετίζεται με το τρέχον exploit, το CNN συνεργάζεται με το TikTok για την εφαρμογή πρόσθετων μέτρων ασφαλείας. Ορισμένα μέλη του προσωπικού του CNN έχουν υποστηρίξει ότι οι πρακτικές ψηφιακής ασφάλειας του δικτύου είχαν χαλαρώσει, με πολλούς συναδέλφους να έχουν πρόσβαση στον επίσημο λογαριασμό TikTok. Ωστόσο, μια άλλη πηγή εντός του δικτύου ανέφερε ότι η παραβίαση μπορεί να μην προήλθε από την πλευρά του CNN.

Αυτή πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που το TikTok αντιμετωπίζει σημαντικά ζητήματα ασφαλείας. Το 2023, η εταιρεία αναγνώρισε ότι περίπου 700.000 λογαριασμοί στην Τουρκία είχαν παραβιαστεί λόγω ευπαθειών στο σύστημα ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων. Επιπλέον, ερευνητές της MICROSOFT ανακάλυψαν το 2022 μια ευπάθεια που επέτρεπε σε hackers να καταλάβουν λογαριασμούς με ένα μόνο κλικ, ενώ αργότερα την ίδια χρονιά, μια υποτιθέμενη παραβίαση ασφαλείας φέρεται να επηρέασε περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο χρήστες.

Ποια είδηση ξεχώρισες;