2η εβδομάδα Απριλίου 2024: Ειδήσεις που ξεχώρισαν

2 εβδομάδες πριν
ferrari car

H δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου είχε κάποιες ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές:

Η πρώτη ηλεκτροκίνητη FERRARI έρχεται

Η FERRARI ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ερευνητικού κέντρου, με την ονομασία E-Cells Lab, το οποίο θα επικεντρωθεί στην ανάλυση και βελτίωση της τεχνολογίας μπαταριών για τα μελλοντικά ηλεκτρικά οχήματα της εταιρείας. Το εργαστήριο, στο οποίο θα συμμετέχουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, θα εξετάσει διάφορες πτυχές των μπαταριών, όπως τις σταθερές δομές, την ταχεία φόρτιση, τη θερμική φόρτιση, την ασφάλεια και τις επιδόσεις των κυψελών.

Η δημιουργία του E-Cells Lab αποτελεί μέρος των προσπαθειών του Μπενεντέτο Βίνια, γενικού διευθυντή της FERRARI, να οδηγήσει την εταιρεία στη νέα εποχή της ηλεκτροκίνησης. Η FERRARI, γνωστή για τους εντυπωσιακούς δωδεκακύλινδρους κινητήρες της, σχεδιάζει να παρουσιάσει το πρώτο πλήρως ηλεκτρικό όχημά της μέχρι το τέλος του 2025.

Ο ανταγωνισμός στην αγορά των ηλεκτρικών υπεραυτοκινήτων εντείνεται, με εταιρείες όπως η κινεζική BYD να παρουσιάζουν ήδη μοντέλα υψηλών επιδόσεων. Αν και η FERRARI και η Lamborghini έχουν κυκλοφορήσει υβριδικά μοντέλα, δεν έχουν ακόμη παρουσιάσει ένα πλήρως ηλεκτρικό υπεραυτοκίνητο.

Το E-Cells Lab αναμένεται να επιταχύνει τις προσπάθειες της FERRARI στον τομέα της ηλεκτροκίνησης, με την εταιρεία να δεσμεύεται να μοιράζεται τα ερευνητικά αποτελέσματα με τους προμηθευτές κυψελών για τη βελτίωση της απόδοσης των μπαταριών που θα χρησιμοποιούνται στα νέα οχήματά της. Η FERRARI κατασκευάζει επίσης ένα νέο εργοστάσιο παραγωγής υβριδικών και ηλεκτρικών οχημάτων στο Μαρανέλο, το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

Οι εφαρμογές της έρευνας θα αξιοποιηθούν σε συνεργασία με την ολλανδική εταιρεία ημιαγωγών NXP Semiconductors, τεχνολογικό εταίρο της FERRARI. Τα οχήματα υψηλών επιδόσεων έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε σχέση με τα μαζικής παραγωγής ηλεκτρικά οχήματα, όπως η διαχείριση υψηλότερων θερμοκρασιών. Η Porsche, για παράδειγμα, εξαγόρασε μια γερμανική εταιρεία που ειδικεύεται στις μπαταρίες ιόντων λιθίου για να αναπτύξει κυψέλες για τα κορυφαία μοντέλα της.

Ο Βίνια εκτιμά ότι το νέο εργαστήριο της FERRARI θα συμβάλει σημαντικά στην εξέλιξη της ηλεκτροχημείας. Η εταιρεία συνεργάζεται επίσης με τη νοτιοκορεατική SK On για την ανάπτυξη μπαταριών για ηλεκτρικά υπεραυτοκίνητα, με την SK On να προμηθεύει ήδη τη μπαταρία για το υβριδικό μοντέλο SF90 Stradale της FERRARI από το 2019.

Σε «εγχώριους» επεξεργαστές στρέφεται πλέον η Κινεζική κυβέρνηση

Η κινεζική κυβέρνηση εφάρμοσε ένα νέο μέτρο, μιμούμενη κάτα κάποιο τρόπο την απαγόρευση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) για το 2019, η οποία απαγορεύει στους αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν επιδοτήσεις για την αγορά εξοπλισμού από εταιρείες που θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια. Έτσι το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Κίνας έδωσε εντολή στους κρατικούς φορείς εκμετάλλευσης κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένων των δύο μεγαλύτερων παρόχων της χώρας, να αντικαταστήσουν σταδιακά τους ημιαγωγούς ξένης κατασκευής στα δίκτυά τους με τσιπ τοπικής κατασκευής.

Από την China Mobile, την China Telecom και άλλους κρατικούς φορείς ζητήθηκε να επιθεωρήσουν τα δίκτυά τους για μη κινεζικούς ημιαγωγούς και να καθορίσουν χρονοδιάγραμμα για την αντικατάστασή τους. Σύμφωνα με πηγές της Wall Street Journal, η ποιότητα και οι επιδόσεις των εγχώριων τσιπ έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας δυνατή την αλλαγή. Οι κινεζικές εταιρείες, όπως η Huawei, έχουν αναγκαστεί να αναπτύξουν τους δικούς τους ημιαγωγούς λόγω των εμπορικών κυρώσεων, με στόχο να γίνουν αυτάρκεις και να μειώσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους. Η κινεζική κυβέρνηση στηρίζει αυτές τις προσπάθειες, συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας ημιαγωγών.

Η τελευταία πρωτοβουλία ακολουθεί τις προηγούμενες απαγορεύσεις της Κίνας για τη χρήση επεξεργαστών INTEL και AMD σε κυβερνητικούς υπολογιστές, την απαγόρευση της τεχνολογίας αμερικανικής κατασκευής σε κυβερνητικά ιδρύματα και δημόσιους φορείς και τον περιορισμό των τοπικών επιχειρήσεων που αγοράζουν τσιπ από τον αμερικανικό κατασκευαστή μνήμης Micron Technology. Η INTEL και η AMD, οι οποίες παρέχουν την πλειονότητα των τσιπ που χρησιμοποιούνται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, αναμένεται να υποστούν σημαντικές απώλειες από την εξέλιξη αυτή. Η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη αγορά της INTEL το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 27% των εσόδων της. Εκτός από την απώλεια σημαντικών πελατών, οι εταιρείες αυτές θα αντιμετωπίσουν πλέον αυξημένο ανταγωνισμό από τους κινέζους κατασκευαστές.

Η κίνηση της κινεζικής κυβέρνησης να καταργήσει σταδιακά τα ξένα τσιπ στα κρατικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για τη μείωση της εξάρτησης από την ξένη τεχνολογία και την προώθηση της ανάπτυξης της εγχώριας βιομηχανίας ημιαγωγών. Καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας συνεχίζονται, το τελευταίο αυτό μέτρο είναι πιθανό να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών και στο μέλλον της ανάπτυξης δικτύων 5G.

Hacking γίνεται και στις έξυπνες τηλεοράσεις

Η εταιρεία ασφαλείας Bitdefender εντόπισε πρόσφατα τέσσερις ευπάθειες λογισμικού που επηρεάζουν περίπου 91.000 έξυπνες τηλεοράσεις LG παγκοσμίως, με τις εκδόσεις WebOS 4 έως 7. Οι ευπάθειες αυτές θα μπορούσαν να επιτρέψουν σε κυβερνοεγκληματίες να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση και έλεγχο στις συσκευές, εκμεταλλευόμενοι διάφορα προνόμια, όπως η προσθήκη νέων χρηστών, η εισαγωγή κακόβουλου κώδικα και η πλήρης ανάληψη ελέγχου.

Η LG έχει κυκλοφορήσει ένα patch που αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα ασφαλείας ως μέρος της τελευταίας ενημέρωσης λογισμικού στις 22 Μαρτίου. Ωστόσο, οι συνέπειες μιας παραβίασης έξυπνης τηλεόρασης δεν περιορίζονται μόνο στη συσκευή, καθώς οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε συνδεδεμένους λογαριασμούς, εκθέτοντας προσωπικά δεδομένα, λογαριασμούς email και οικονομικές πληροφορίες. Επιπλέον, οι παραβιασμένες συσκευές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων ή να ενταχθούν σε botnets, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα των χρηστών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Bitdefender, στις ΗΠΑ υπάρχουν περίπου 7.000 ευάλωτες συσκευές, ενώ η πλειοψηφία των επηρεαζόμενων μονάδων βρίσκεται στη Νότια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και τη Σουηδία. Για την προστασία των συσκευών τους, οι ιδιοκτήτες έξυπνων τηλεοράσεων LG καλούνται να ελέγξουν και να εγκαταστήσουν την πιο πρόσφατη ενημέρωση λογισμικού. 

Αν έχεις κάποιο από τα παρακάτω μοντέλα, τότε πλοηγήσου στις Ρυθμίσεις > Υποστήριξη > Ενημέρωση λογισμικού και να επιλέξουν "Έλεγχος για ενημερώσεις" για να αναβαθμίσεις άμεσα την τηλεόρασή σου με την τελευταία έκδοση του webOS.

  • LG43UM7000PLA running webOS 4.9.7 - 5.30.40
  • OLED55CXPUA running webOS 5.5.0 - 04.50.51
  • OLED48C1PUB running webOS 6.3.3-442 (kisscurl-kinglake) - 03.36.50
  • OLED55A23LA running webOS 7.3.1-43 (mullet-mebin) - 03.33.85

Ενθουσιασμένη η INTEL με την προοπτική των χαμένων θέσεων εργασίας από το AI

Η INTEL παρουσίασε το όραμά της για το μέλλον της δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI) κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης των δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της εκδήλωσης Vision που διοργανώνει. Σύμφωνα με την εταιρεία, το μέλλον θα χαρακτηρίζεται από την κυριαρχία των "πρακτόρων" δημιουργικής AI, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους σε πολλούς τομείς.

Η INTEL περιέγραψε τρεις διαδοχικές εποχές στην εξέλιξη της AI. Αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στην εποχή των "συγκυβερνητών" AI, με εργαλεία όπως το Copilot της Microsoft και το ChatGPT. Ακολουθεί η εποχή των πρακτόρων AI, όπου η τεχνητή νοημοσύνη θα αναλαμβάνει πλήρως το φόρτο εργασίας σε συγκεκριμένους τομείς, όπως για παράδειγμα ο ρόλος του ταμία σε ένα κατάστημα λιανικής ή του βοηθού που διαχειρίζεται σύνθετες διαδικασίες.

Στη συνέχεια, η INTEL προβλέπει την έλευση της εποχής των λειτουργιών AI, όπου σύνολα πρακτόρων θα συνεργάζονται και θα αλληλεπιδρούν για να αναλάβουν τον έλεγχο ολόκληρων τομέων, όπως η διεύθυνση οικονομικών ή προσωπικού μιας επιχείρησης.

Αν και αυτές οι προβλέψεις δεν αποτελούν έκπληξη για όσους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στον χώρο της δημιουργικής AI, είναι εντυπωσιακό να βλέπουμε μια μεγάλη εταιρεία όπως η INTEL να περιγράφει με τόση σαφήνεια ένα μέλλον όπου η AI θα αναλαμβάνει ρόλους που παραδοσιακά καλύπτονταν από ανθρώπους.

Παράλληλα, η INTEL παρουσίασε το Gaudi 3 GPU, έναν επιταχυντή AI που υπόσχεται 50% ταχύτερους χρόνους εκπαίδευσης και 50% καλύτερη απόδοση στην άντληση συμπερασμάτων μέσω AI σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Σε έναν κόσμο που θα κυριαρχείται από πράκτορες AI, η εταιρεία που θα προμηθεύει τον απαραίτητο υλικό εξοπλισμό θα έχει σημαντικό πλεονέκτημα. Ως εκ τούτου, οι προβλέψεις της INTEL για την εξέλιξη της AI ενδέχεται να επηρεάζονται από τη δική της οπτική και τους στόχους της στην αγορά.

Εσύ ποια είδηση ξεχώρισες;