2η εβδομάδα Οκτωβρίου 2024: Ειδήσεις που ξεχώρισαν

3 ημέρες πριν
INTERNET ARCHIVE logo

Η ώρα έφτασε για μια ακόμα εβδομαδιαία ανασκόπηση των σημαντικότερων τεχνολογικών εξελίξεων! Ας δούμε τα κυριότερα νέα που ξεχώρισαν τη 2η εβδομάδα Οκτωβρίου στον κόσμο της τεχνολογίας και όχι μόνο.

Το INTERNET ARCHIVE δέχεται επίθεση DDoS

Το INTERNET ARCHIVE, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα το Σαν Φρανσίσκο που προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε μια τεράστια βιβλιοθήκη λογισμικού και πολυμέσων, βρέθηκε στο στόχαστρο μιας σειράς επιθέσεων DDoS (Distributed Denial of Service) την περασμένη εβδομάδα. Οι επιθέσεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα να τεθεί εκτός λειτουργίας η υπηρεσία για αρκετές ώρες.

Σύμφωνα με τον ερευνητή ασφαλείας Troy Hunt, η επίθεση DDoS συνέπεσε χρονικά με την προετοιμασία του INTERNET ARCHIVE να αποκαλύψει μια προηγούμενη παραβίαση του ιστοτόπου του, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κλοπή περισσότερων από 31 εκατομμυρίων εγγραφών. Ο Hunt, ο οποίος διαχειρίζεται την υπηρεσία haveibeenpwned, δήλωσε ότι ο συγχρονισμός των δύο επιθέσεων φαίνεται να είναι "εντελώς συμπτωματικός" και ότι πιθανότατα εμπλέκονται "πολλαπλά μέρη".

Ο ιδρυτής του INTERNET ARCHIVE, Brewster Kahle, έχει δημοσιεύσει ενημερώσεις σχετικά με τις επιθέσεις στο X (πρώην Twitter), με τα τελευταία νέα να αναφέρουν απλώς ότι η ομάδα προσπαθεί να επαναφέρει τον ιστότοπο σε λειτουργία. Μια οργάνωση DDoS γνωστή ως Blackmeta ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις με ένα συγκεχυμένο μήνυμα ότι η πλατφόρμα "ανήκει στις ΗΠΑ".

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το αρχείο γίνεται στόχος επιθέσεων DDoS, αλλά οι επιθέσεις αυτής της εβδομάδας είναι οι τελευταίες σε μια σειρά κακών ειδήσεων για το INTERNET ARCHIVE. Η πλατφόρμα δίνει μάχη για τα πνευματικά δικαιώματα των ηλεκτρονικών βιβλίων και πρόσφατα έχασε την έφεσή της στο Εφετείο των ΗΠΑ για τη Δεύτερη Περιφέρεια.

Η MARRIOTT καταλήγει σε συμβιβασμό 52 εκατομμυρίων δολαρίων για παραβιάσεις δεδομένων

Η MARRIOTT INTERNATIONAL βρίσκεται αντιμέτωπη με τις συνέπειες πολλαπλών παραβιάσεων δεδομένων που εξέθεσαν ευαίσθητες πληροφορίες για περισσότερους από 344 εκατομμύρια πελάτες παγκοσμίως. Η αλυσίδα ξενοδοχείων συμφώνησε σε έναν συμβιβασμό ύψους 52 εκατομμυρίων δολαρίων με μια ομάδα 50 γενικών εισαγγελέων των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα του Κονέκτικατ, William Tong, 131,5 εκατομμύρια πελάτες ξενοδοχείων στις πολιτείες είχαν εκτεθεί σε κίνδυνο λόγω των επιθέσεων.

Επιπλέον, ένας συμβιβασμός με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) θα απαιτήσει από τη MARRIOTT και τη θυγατρική της STARWOOD HOTELS & RESORTS να εφαρμόσουν ένα νέο σύστημα ασφαλείας πληροφοριών για την προστασία από μελλοντικές διαρροές δεδομένων. Η συμφωνία με την FTC περιλαμβάνει μέτρα όπως ελαχιστοποίηση δεδομένων, εργαλεία επανεξέτασης λογαριασμών για τα προγράμματα επιβράβευσης πιστών πελατών και έναν σύνδεσμο για τους επισκέπτες ώστε να ζητούν διαγραφή των προσωπικών τους πληροφοριών.

Οι σημερινοί συμβιβασμοί επικεντρώνονται σε τρεις ξεχωριστές παραβιάσεις δεδομένων στη MARRIOTT και τη STARWOOD μεταξύ 2014 και 2020, οι οποίες επέτρεψαν σε κακόβουλους δράστες να αποκτήσουν πρόσβαση σε πληροφορίες διαβατηρίων, αριθμούς καρτών πληρωμών, αριθμούς πιστών πελατών, ημερομηνίες γέννησης, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλες προσωπικές πληροφορίες. Ωστόσο, τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας αποτελούν συνεχή ανησυχία για αυτές τις δύο επιχειρήσεις την τελευταία δεκαετία.

Ο Dan Riccio, πρώην επικεφαλής υλικού της APPLE, συνταξιοδοτείται

Ο Dan Riccio, ένα από τα πιο εξέχοντα στελέχη της APPLE για περισσότερες από δύο δεκαετίες, θα συνταξιοδοτηθεί από την εταιρεία αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με αναφορά του Bloomberg.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Riccio έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει τη συνταξιοδότησή του εδώ και πέντε χρόνια, και η τελευταία του ημέρα ήταν η Παρασκευή 11 Οκτωβρίου. Ο Riccio ξεκίνησε να εργάζεται στην APPLE το 1998 και μέχρι το 2012 είχε γίνει επικεφαλής μηχανικός υλικού. Σε αυτόν τον ρόλο, επέβλεψε αρκετές σημαντικές κυκλοφορίες hardware για την APPLE, συμπεριλαμβανομένων των AirPods, της εξέλιξης του σύγχρονου iPhone, του iPad Pro και άλλων.

Κατείχε τον τίτλο του ανώτερου αντιπροέδρου μηχανικής hardware κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και στη συνέχεια μετακινήθηκε σε έναν νέο ρόλο εντός της εταιρείας τον Ιανουάριο του 2021. Αρχικά, το κοινό γνώριζε μόνο ότι εργαζόταν σε ένα "νέο project" εκείνη την εποχή, αλλά σύντομα έγινε σαφές ότι το έργο ήταν αυτό που έγινε το Vision Pro, η συσκευή επαυξημένης πραγματικότητας της APPLE που κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2023.

Η ομάδα που παρήγαγε το Vision Pro ονομάζεται Vision Products Group εντός της εταιρείας. Πρόκειται για την ομάδα των 2.000 μηχανικών που επιβλέπει ο Riccio από το 2021. Συμμετείχε επίσης στην ανάπτυξη του Project Titan, της πρωτοβουλίας έξυπνου αυτοκινήτου της APPLE που τελικά εγκαταλείφθηκε.

Το FOOTBALL MANAGER 25 καθυστερεί μέχρι τα τέλη της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής σεζόν

Μόλις 10 ημέρες μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας κυκλοφορίας στα τέλη Νοεμβρίου για το FOOTBALL MANAGER 25, η SPORTS INTERACTIVE ανακοίνωσε την αναβολή κυκλοφορίας του γνωστού παιχνιδιου προσομοίωσης ποδοσφαίρου κατά αρκετούς μήνες. Η εταιρεία ανάπτυξης και η SEGA, η εταιρεία που θα διανέμει το παιχνίδι, ανέφεραν τον Σεπτέμβριο ότι μετέθεταν την ημερομηνία κυκλοφορίας κατά μερικές εβδομάδες για να "προσφέρουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία για αυτή την πρώτη δόση σε μια νέα εποχή του FOOTBALL MANAGER". Ωστόσο, η ομάδα λέει ότι εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να "διασφαλίσει ότι η ποιότητα του παιχνιδιού και η εμπειρία ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας και στα πολύ υψηλά πρότυπά μας". Ως εκ τούτου, το FOOTBALL MANAGER 25 προγραμματίζεται πλέον να κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2025.

Η SPORTS INTERACTIVE κάνει μια σημαντική αναβάθμιση στο κλασσικό παιχνίδι στην επερχόμενη έκδοσή του, αλλά το στούντιο λέει ότι αποτέλεσε μια δύσκολη διαδικασία. "Πολλά πράγματα κινούνται πιο αργά από ό,τι είχαμε προβλέψει - παρά το γεγονός ότι όλοι στην ομάδα εργάζονται με απίστευτο ρυθμό για να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τα πάντα", ανέφερε η SPORTS INTERACTIVE σε ανακοίνωσή της. "Τα χρονοδιαγράμματα ήταν ήδη σφιχτά και, όπως σωστά επισημάνθηκε από πολλά από τα πρόσφατα σχόλιά σας, απλά βιαζόμασταν πάρα πολύ και κινδυνεύαμε να θέσουμε σε κίνδυνο τα συνήθη πρότυπά μας. Αυτό έχει ασκήσει τεράστια πίεση σε όλους όσοι εργάζονται σε όλο το στούντιο, οι οποίοι είναι όλοι παθιασμένοι με την παράδοση του καλύτερου δυνατού παιχνιδιού".

Το στούντιο σημείωσε ότι το FOOTBALL MANAGER 25 σηματοδοτεί τη "μεγαλύτερη τεχνική και οπτική πρόοδο" της σειράς εδώ και πολλά χρόνια, η οποία περιλαμβάνει τη μετάβαση στη μηχανή Unity. Για το σκοπό αυτό, "απλά δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την παράδοση, προχωρόντας σε βιαστικές κινήσεις". η εταιρεία πλέον σχεδιάζει να προσφέρει μια πρώτη ματιά του gameplay τον Ιανουάριο ενώ διευκρινίζει ότι θα υπάρξει μια περίοδος πρώιμης πρόσβασης για τους παίκτες σε PC και Mac.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μετά την ανακοίνωση της SPORTS INTERACTIVE, μέρος της κοινότητας των παικτών ζητά από το στούντιο να κυκλοφορήσει τουλάχιστον μια ενημέρωση της βάσης δεδομένων για το Football Manager 2024, ώστε να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές αλλαγές της τρέχουσας σεζόν. Ορισμένοι μάλιστα προτείνουν στους προγραμματιστές να εγκαταλείψουν το επερχόμενο παιχνίδι και να επικεντρωθούν στο Football Manager 26, αφού πρώτα ενημερώσουν την τρέχουσα έκδοση!