3η εβδομάδα Ιουλίου 2024: Ειδήσεις που ξεχώρισαν

1 μήνας πριν
sphere las vegas

Η τρίτη εβδομάδα είχε κάποιες ενδιαφέρουσες ειδήσεις. Πάμε να δούμε μερικές:

Τι κρύβεται πίσω από το απίστευτο Sphere του Λας Βέγκας

Το Λας Βέγκας, γνωστό για τα εντυπωσιακά θεάματά του, απέκτησε πρόσφατα ένα νέο στολίδι που συνδυάζει την τέχνη με την τεχνολογία αιχμής. Πρόκειται για το Sphere, μια γιγαντιαία σφαιρική κατασκευή που λειτουργεί ως υπαίθριος χώρος εκδηλώσεων και αμφιθέατρο, με εξωτερική οθόνη 1,2 εκατομμυρίων pixels.

Το εσωτερικό του Sphere είναι εξίσου εντυπωσιακό, με χωρητικότητα 18.600 θέσεων και μια περιβάλλουσα οθόνη LED ανάλυσης 16K. Το σύστημα ήχου του χρησιμοποιεί προηγμένες τεχνολογίες beamforming και wave field synthesis, ενώ διαθέτει και εφέ 4D για μια πολυαισθητηριακή εμπειρία.

Ωστόσο, το πραγματικά εντυπωσιακό στοιχείο του Sphere βρίσκεται στα παρασκήνια. Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι η καρδιά αυτού του τεχνολογικού θαύματος αποτελείται από 150 κάρτες γραφικών NVIDIA RTX A6000. Αυτές οι κάρτες είναι υπεύθυνες για την τροφοδότηση τόσο της εξωτερικής οθόνης, που καλύπτει επιφάνεια 54.000 τ.μ., όσο και των εσωτερικών οθονών 16K, παράγοντας συνολικά 2,1 δισεκατομμύρια pixels.

Η επεξεργαστική ισχύς αυτού του συστήματος είναι τεράστια. Κάθε κάρτα RTX A6000 διαθέτει 48 GB μνήμης, που σημαίνει ότι το συνολικό σύστημα έχει στη διάθεσή του 7,2 TB μνήμης GDDR6 ECC. Επιπλέον, οι 150 κάρτες παρέχουν συνολικά 600 θύρες DisplayPort 1.4a για τη σύνδεση με τις οθόνες.

Ένας ειδικός στον τομέα των γραφικών υπολογιστών, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σχολίασε: "Η κλίμακα αυτού του έργου είναι πρωτοφανής για συστήματα που δεν σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη. Συνήθως, βλέπουμε τέτοια μεγέθη μόνο σε συστοιχίες GPU για επεξεργασία AI."

Το Sphere, με συνολικό κόστος κατασκευής 2,3 δισεκατομμύρια δολαρίων, αποτελεί ένα φιλόδοξο έργο που συνδυάζει την ψυχαγωγία με την τεχνολογική καινοτομία.

NINTENDO: 7 χρόνια μετά, ορίστε η επίσημη βάση φόρτισης των Joy-Cons σου

Επτά χρόνια μετά την κυκλοφορία του Switch, η Nintendo κυκλοφορεί επιτέλους μια επίσημη βάση φόρτισης Joy-Con. Το επερχόμενο αξεσουάρ θα επιτρέπει στους παίκτες να γεμίζουν τις μπαταρίες των χειριστηρίων τους χωρίς να χρειάζεται να τα συνδέσουν στο ίδιο το Nintendo Switch.

Η NINTENDO ανακοίνωσε στο Twitter ότι θα κυκλοφορήσει μια βάση φόρτισης Joy-Con στις 17 Οκτωβρίου 2024. Το επίσημο αξεσουάρ θα υποστηρίζει έως και δύο Joy-Con (ή συμβατά χειριστήρια Nintendo Entertainment System) ταυτόχρονα, απαλλάσσοντας τους παίκτες από την ανάγκη να τα φορτίζουν χρησιμοποιώντας το Switch.

H βάση μπορεί να προσελκύσει ιδιαίτερα τους gamers που αφήνουν το Switch τους συνδεδεμένο και συνδεδεμένο σε μια τηλεόραση ανά πάσα στιγμή, καθώς το dock είναι συχνά εκτός της εμβέλειάς τους. Και χάρη στην υποδοχή USB-C της βάσης, οι παίκτες δεν θα χρειάζεται να ανησυχούν για ξεχωριστά καλώδια.

Φυσικά αν προτιμάς να μην περιμένεις μέχρι τον Οκτώβριο, μπορείς να αγοράσεις μια βάση φόρτισης τρίτου κατασκευαστή. Πολλές από τις διαθέσιμες προτάσεις μπορούν να φορτίσουν έως και τέσσερα συμβατά χειριστήρια ταυτόχρονα, καθιστώντας τα ιδανικό για όσους παίζουν συχνά παιχνίδια Switch με άλλους στο ίδιο σπίτι. Για την ώρα πάντως δεν γνωρίζουμε την τιμή της επίσημης λύσης της NINTENDO, κάτι που θα γίνει γνωστό όσο πλησιάζουμε στην κυκλοφορία.

Το Claude αποκτά εφαρμογή και στο Android

Η ANTHROPIC κυκλοφόρησε την εφαρμογή Claude Android για να φέρει το δημοφιλές AI chatbot της σε περισσότερους χρήστες. Αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια της Anthropic να πείσει τους χρήστες να εγκαταλείψουν το ChatGPT κάνοντας το Claude διαθέσιμο σε περισσότερες πλατφόρμες.

Η εφαρμογή Claude Android λειτουργεί ακριβώς όπως η iOS έκδοση που κυκλοφόρησε τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάν πρόσβασης στο καλύτερο μοντέλο AI της Anthropic, το Claude 3.5 Sonnet, μαζί με αναβαθμισμένα πακέτα μέσω των συνδρομών Pro και Team. Οι χρήστες θα μπορούν να συγχρονίζουν τις συνομιλίες τους με το Claude σε όλες τις συσκευές και να ανεβάζουν φωτογραφίες ή αρχεία στην εφαρμογή για ανάλυση εικόνας σε πραγματικό χρόνο. Η εφαρμογή Claude Android περιλαμβάνει επίσης μετάφραση σε πραγματικό χρόνο για την οποία η Anthropic ελπίζει να αποτελέσει έναν πειστικό λόγο για να χρησιμοποιήσουν οι χρήστες την εφαρμογή.

Επιπλέον, η εφαρμογή επιτρέπει στους εταιρικούς πελάτες να έχουν πρόσβαση στους Clause λογαριασμούς τους από το smartphone.

Παρόλο που η ANTHROPIC ισχυρίζεται ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης της είναι τεχνικά εφάμιλλα με τις προτάσεις των OpenAI και GOOGLE, η startup έχει δυσκολευτεί να κερδίσει έδαφος στους καταναλωτές. Η εφαρμογή Claude iOS γνώρισε χλιαρή υποδοχή κατά την κυκλοφορία της πριν από δύο μήνες, με 157.000 συνολικές λήψεις παγκοσμίως κατά την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας της στην αγορά, σε σύγκριση με τις 480.000 εγκαταστάσεις της εφαρμογής ChatGPT iOS κατά τις πρώτες πέντε ημέρες κυκλοφορίας της στην αγορά.

Προβληματικό το σπίτι του Sam Altman

Ο Sam Altman, CEO της OpenAI, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την πολυτελή κατοικία του αξίας 27 εκατομμυρίων δολαρίων στο Σαν Φρανσίσκο. Σύμφωνα με μια πρόσφατη αγωγή, η έπαυλη 9.500 τετραγωνικών ποδιών, που βρίσκεται στον εμβληματικό δρόμο Lombard, υποφέρει από κακοτεχνίες και ελλιπή κατασκευή.

Η κατοικία, που διαθέτει πισίνα υπερχείλισης, "Batcave" που οδηγεί σε γκαράζ και σύστημα ανακύκλωσης βρόχινου νερού, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Μεταξύ αυτών, διαρροές στην πισίνα που προκάλεσαν πλημμύρα και εκτεταμένη ανάπτυξη μούχλας, αποχετευτικό σύστημα που διοχέτευσε λύματα στο έδαφος, και διαρροές σε συστήματα άρδευσης και φεγγίτες.

Η νομική ομάδα του Altman κατηγορεί τον κατασκευαστή Troon Pacific για παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με την ποιότητα της κατασκευής και για πρόσληψη ανειδίκευτων εργολάβων. Υποστηρίζεται ότι μερικοί από αυτούς προχώρησαν σε αντίποινα, γεμίζοντας σωλήνες αποχέτευσης με σακούλες και μπάζα, επικαλούμενοι καθυστερήσεις πληρωμών.

Το εκτιμώμενο κόστος επισκευής μόνο για την πισίνα ανέρχεται στα 4 εκατομμύρια δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Troon Pacific έχει ήδη διαταχθεί να επιστρέψει 50 εκατομμύρια δολάρια σε επενδυτές για ένα άλλο ημιτελές έργο ανακαίνισης στην πόλη.

Ενώ η νομική διαδικασία εξελίσσεται, ο Altman ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει αυτές τις δυσκολίες στο σπίτι του, ή ίσως να αναζητήσει μια νέα κατοικία.

Η SAMSUNG εξαγοράζει την Oxford Semantic Technologies από το χώρο του AI

Η SAMSUNG ενισχύει τις προσπάθειές της στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης για τις καταναλωτικές συσκευές της. Η εταιρεία έχει ήδη ανακοινώσει την ενσωμάτωση του Galaxy AI και του Google Gemini σε προϊόντα όπως το Galaxy S24 Series και τα πρόσφατα παρουσιασμένα αναδιπλούμενα τηλέφωνα Galaxy Z Fold6 και Galaxy Z Flip6.

Σε μια νέα κίνηση, η SAMSUNG ανακοίνωσε την εξαγορά της Oxford Semantic Technologies, μιας βρετανικής startup που ειδικεύεται στην τεχνολογία γραφημάτων γνώσης. Η startup, που ιδρύθηκε το 2017 από καθηγητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, έχει αναπτύξει μια μηχανή συλλογισμού τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να λειτουργήσει σε συσκευές edge.

Το κύριο προϊόν της Oxford Semantic Technologies, το RDFox, είναι μια μηχανή γραφημάτων γνώσης και σημασιολογικού συλλογισμού. Αυτή η τεχνολογία επεξεργάζεται τα δεδομένα ενός οργανισμού σε γνώση αναγνώσιμη από μηχανές, επιτρέποντας βελτιωμένες εμπειρίες χρήστη, όπως καλύτερα αποτελέσματα αναζήτησης και προτάσεις βασισμένες σε κανόνες τεχνητής νοημοσύνης.

Τα γραφήματα γνώσης χρησιμοποιούν μια δομή γραφήματος για την οργάνωση και αναπαράσταση δεδομένων σχετικά με πραγματικές οντότητες και τις σχέσεις τους. Η GOOGLE, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί αυτήν την τεχνολογία για να βελτιώσει τα αποτελέσματα αναζήτησης.

Η τεχνολογία της Oxford Semantic Technologies έχει εφαρμογές σε διάφορους τομείς, από ιατρικές διαγνώσεις και ασφάλεια αυτόνομων οχημάτων μέχρι ανίχνευση οικονομικών εγκλημάτων και διαμόρφωση προϊόντων.

Για τη SAMSUNG, αυτή η εξαγορά σημαίνει πρόσβαση σε προηγμένες μηχανές τεχνητής νοημοσύνης και προσωπικών γραφημάτων γνώσης. Η εταιρεία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει αυτήν την τεχνολογία για να συνδυάσει πληροφορίες και πλαίσιο από διάφορες υπηρεσίες και εφαρμογές, προσφέροντας εξατομικευμένες εμπειρίες χρήστη με ασφάλεια των δεδομένων στη συσκευή. Η τεχνολογία αυτή θα εφαρμοστεί όχι μόνο σε κινητές συσκευές, αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως τηλεοράσεις και οικιακές συσκευές.

Η SAMSUNG ήταν ήδη επενδυτής στην Oxford Semantic μέσω του επιχειρηματικού της βραχίονα και συνεργάζεται με την startup σε διάφορα έργα από το 2018.

Ο Peter Crocker, CEO της Oxford Semantic Technologies, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη συνεργασία, τονίζοντας ότι ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας της Samsung στην εμπειρία χρήστη και τα δεδομένα με την προηγμένη τεχνολογία γραφημάτων γνώσης και συλλογισμού της εταιρείας του θα οδηγήσει σε ακόμη πιο εξελιγμένη εξατομίκευση για τους πελάτες της SAMSUNG.

Εσύ ποια είδηση ξεχώρισες;