3η εβδομάδα Μαρτίου 2024: Ειδήσεις που ξεχώρισαν

1 μήνας πριν
aade app interface

Πάμε να δούμε μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις της τρίτης εβδομάδας του Μαρτίου:

Φορολογική ενημέρωση μέσω του myaade app

Η ΑΑΔΕ κυκλοφόρησε το myAADEapp, τη νέα καινοτόμο εφαρμογή για κινητές συσκευές, με στόχο να διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών και των επιχειρήσεων στις ψηφιακές υπηρεσίες της, ανεξάρτητα από την τοποθεσία τους. Η εφαρμογή λειτουργεί ως μια ολοκληρωμένη φορολογική ατζέντα, παρέχοντας ενημέρωση για τις φορολογικές υποχρεώσεις και τη δυνατότητα λήψης και αποθήκευσης σημαντικών εγγράφων.

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτηριστικό του myAADEapp είναι οι εξειδικευμένες ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο για πολίτες, επιτηδευματίες και φοροτεχνικούς, καθώς και οι προσωποποιημένες φορολογικές ενημερώσεις, διασφαλίζοντας ότι οι χρήστες παραμένουν πάντα ενήμεροι για τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και τις αντίστοιχες προθεσμίες.

Η εφαρμογή προσφέρει μια σειρά από χρήσιμες λειτουργίες, όπως η άμεση πρόσβαση στον φορολογικό λογαριασμό σε πραγματικό χρόνο, η δυνατότητα ασφαλών πληρωμών οφειλών απευθείας από την εφαρμογή, η διαχείριση στοιχείων επικοινωνίας και η δήλωση IBAN για επιστροφές φόρου. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να παρακολουθούν και να διαχειρίζονται αιτήματα και ραντεβού, καθώς και να λαμβάνουν εξατομικευμένα μηνύματα από την ΑΑΔΕ.

Για τους χρήστες που χρειάζεται να επισκεφθούν φυσικά υποκαταστήματα της ΑΑΔΕ, το myAADEapp προσφέρει τη δυνατότητα εντοπισμού των υπηρεσιών σε χάρτη με Geolocation και προβολή των στοιχείων επικοινωνίας τους. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να καλέσουν απευθείας το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων της ΑΑΔΕ με ένα απλό άγγιγμα μέσω της λειτουργίας Tap-To-Call.

Το myAADEapp περιλαμβάνει επίσης τη λειτουργία myWallet, που επιτρέπει στους χρήστες να προσθέτουν και να αποθηκεύουν βασικά έγγραφα, όπως Στοιχεία Μητρώου, Φορολογική Ενημερότητα, Τέλη Κυκλοφορίας και πιστοποιητικά, για εύκολη πρόσβαση όποτε χρειάζεται. Επιπλέον, η εφαρμογή προσφέρει άμεση πρόσβαση στην εφαρμογή appodixi της ΑΑΔΕ για σάρωση και έλεγχο αποδείξεων, καθώς και δυνατότητες γρήγορης σύνδεσης με PIN ή βιομετρικά στοιχεία, επιλογή γλώσσας και προσαρμογή του χρωματικού θέματος.

Προς το παρόν, η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για συσκευές iPhone μέσω του App Store, ενώ αναμένεται να είναι διαθέσιμη και για smartphones Android εντός των επόμενων ωρών.

To GPT-5 ή κάτι εξίσου σημαντικό θα κυκλοφορήσει φέτος η OpenAI

Σύμφωνα με πληροφορίες, η OpenAI αναμένεται να κυκλοφορήσει το GPT-5, μια βελτιωμένη έκδοση του μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης που τροφοδοτεί το ChatGPT, στα μέσα του 2024, πιθανότατα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σύμφωνα με δύο ανώνυμες πηγές του Business Insider, ορισμένοι επιχειρηματικοί πελάτες έχουν δει πρόσφατα live demo του GPT-5 και σχετικών βελτιώσεων στο ChatGPT, με έναν διευθύνοντα σύμβουλο να το περιγράφει ως "πραγματικά καλό" και "ουσιαστικά καλύτερο". Η OpenAI έχει επίσης αναπτύξει agents τεχνητής νοημοσύνης, ικανούς να εκτελούν αυτόματα εργασίες.

Ο διευθύνων σύμβουλος της OpenAI, Σαμ Αλτμαν, έχει αποφύγει να αποκαλύψει την ημερομηνία κυκλοφορίας του GPT-5, αλλά υπαινίχθηκε την κυκλοφορία ενός "καταπληκτικού νέου μοντέλου" φέτος, το οποίο μπορεί να μην ονομάζεται "GPT-5". Όπως και ο προκάτοχός του, το GPT-5 αναμένεται να είναι ένα πολυτροπικό (multi-modal) μοντέλο μεγάλης γλώσσας (LLM) που μπορεί να δεχτεί κείμενο ή κωδικοποιημένη οπτική είσοδο και να εξάγει την καλύτερη εκτίμησή του για το πιο πιθανό επόμενο token σε μια ακολουθία, επιτρέποντας εργασίες όπως η ολοκλήρωση μιας πρότασης ή τη συγγραφή κώδικα. Όταν διαμορφωθούν με συγκεκριμένο τρόπο, τα μοντέλα GPT μπορούν να τροφοδοτήσουν εφαρμογές συνομιλίας chatbot όπως το ChatGPT.

Το GPT-4 κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2023 ως αναβάθμιση του GPT-3, που εμφανίστηκε το 2020 (με το GPT-3.5 να κυκλοφορεί στα τέλη του 2022). Τον Νοέμβριο, η OpenAI κυκλοφόρησε το GPT-4 Turbo, το οποίο μείωσε δραματικά το κόστος για τους developers, αλλά έχει κατηγορηθεί για "τεμπελιά", όπου το μοντέλο μερικές φορές αρνείται να απαντήσει σε προτροπές ή να ολοκληρώσει projects που περιλαμβάνουν κώδικα όπως του ζητείται, ένα ζήτημα που η OpenAI έχει προσπαθήσει να διορθώσει αρκετές φορές.

Ο επικεφαλής του AI τμήματος της MICROSOFT, είναι ένας από τους συνιδρυτές του DeepMind

Η MICROSOFT προχώρησε σε μια σημαντική κίνηση στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, προσλαμβάνοντας τον Μουσταφά Σουλεϊμάν, έναν από τους συνιδρυτές του DeepMind. Ο Σουλεϊμάν, ο οποίος ανακοίνωσε την είδηση μέσω του Χ, θα αναλάβει τη θέση του επικεφαλής μιας νέας ομάδας που θα ασχοληθεί με τα καταναλωτικά προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης της MICROSOFT, όπως το Copilot, το Bing και το Edge. Επιπλέον, θα έχει τον ρόλο του εκτελεστικού αντιπροέδρου του τομέα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας και θα συμμετέχει στην ομάδα των ανώτερων στελεχών που αναφέρονται απευθείας στον διευθύνοντα σύμβουλο, Σάτια Ναντέλα.

Ο Σουλεϊμάν ήταν ένας από τους ιδρυτές του DeepMind το 2010, το οποίο εξαγοράστηκε από την Google το 2014. Παρά την πρωτοποριακή δουλειά του DeepMind στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, ο ίδιος ο Σουλεϊμάν είχε αποχωρήσει από την εταιρεία εδώ και χρόνια. Το 2019, τέθηκε σε αργία λόγω αμφιλεγόμενων ζητημάτων που αφορούσαν ορισμένα προγράμματα υπό την ηγεσία του και καταγγελιών για επιθετική συμπεριφορά προς συνεργάτες του. Στη συνέχεια, προσλήφθηκε από την Google ως αντιπρόεδρος για τη διαχείριση προϊόντων και την πολιτική τεχνητής νοημοσύνης, αλλά αποχώρησε το 2022 για να συμμετάσχει στην ίδρυση της Inflection AI.

Εκτός από την πρόσληψη του Σουλεϊμάν, η MICROSOFT ενσωματώνει στο δυναμικό της και ορισμένους εργαζομένους της Inflection AI, συμπεριλαμβανομένου του συνιδρυτή Καρέν Σιμονγιάν, ο οποίος θα γίνει επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της ομάδας καταναλωτικών προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης. Ο Κέβιν Σκοτ θα διατηρήσει τη θέση του ως επικεφαλής τεχνολογίας και εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τομέα τεχνητής νοημοσύνης στην εταιρεία.

Ο Σάτια Ναντέλα εξέφρασε τον σεβασμό του για τον Μουσταφά Σουλεϊμάν ως ιδρυτή, οραματιστή, δημιουργό προϊόντων και ηγέτη καινοτόμων ομάδων. Τόνισε ότι η MICROSOFT έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει τεχνολογία που κάποτε θεωρούνταν αδύνατη, με στόχο να διασφαλίσει ότι τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης θα φτάσουν σε κάθε άνθρωπο και οργανισμό με ασφάλεια και υπευθυνότητα.

Η MICROSOFT έχει επενδύσει σημαντικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, συνεργαζόμενη με εταιρείες όπως η OpenAI και η Mistral. Η δημιουργία μιας νέας ομάδας με επικεφαλής τον Σουλεϊμάν δεν σημαίνει ότι η εταιρεία εγκαταλείπει αυτές τις συνεργασίες. Αντιθέτως, θα συνεχίσει να επενδύει στην ανάπτυξη υποδομών τεχνητής νοημοσύνης και προϊόντων που βασίζονται στα θεμελιώδη μοντέλα των συνεργατών της.

Η NVIDIA εντυπωσιάζει (ξανά) με τα Blackwell, τα νέα της AI τσιπ

Στο ετήσιο συνέδριο GTC της NVIDIA στο San Jose της Καλιφόρνια, ο διευθύνων σύμβουλος Jen-Hsun Huang παρουσίασε την επόμενη γενιά επαναστατικών επιταχυντών για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης (AI) - τα "Blackwell". Αυτά τα καινοτόμα τσιπ σηματοδοτούν ένα τεράστιο άλμα στις δυνατότητες υπολογισμού για την AI, προσφέροντας απίστευτη ισχύ και ενεργειακή απόδοση.

Οι επιταχυντές Blackwell, με τους κωδικούς B200 και GB200, είναι από 7 έως και 30 φορές ταχύτεροι από τους τρέχοντες κορυφαίους επιταχυντές H100 της NVIDIA. Επιπλέον, καταναλώνουν έως και 25 φορές λιγότερη ενέργεια, καθιστώντας τα ιδιαίτερα αποδοτικά. Όσον αφορά την απόδοση στην εξαγωγή συμπερασμάτων (inferencing), τα Blackwell προσφέρουν πενταπλάσια ισχύ σε σχέση με τα H100.

Αυτές οι εκπληκτικές επιδόσεις επιτυγχάνονται μέσω μιας πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής που ενσωματώνει δύο τεράστια chiplets σε μια συσκευασία CoWoS-L (Chip-on-Wafer-on-Substrate) της TSMC. Τα chiplets επικοινωνούν με ταχύτητα έως 10 terabytes ανά δευτερόλεπτο μέσω ειδικού υπερσυνδέσμου της NVIDIA. Κάθε chiplet έχει δίαυλο μνήμης 4.096-bit και συνδέεται με 96GB μνήμης HBM3E, προσφέροντας συνολικά 192GB μνήμης με εξαιρετικό εύρος ζώνης 8TB/δευτ. Τα πολύπλοκα chips περιλαμβάνουν 208 δισεκατομμύρια τρανζίστορ, σχεδόν τριπλάσια από τα H100.

Η ανακοίνωση των Blackwell συνοδεύτηκε από ενθουσιώδεις δηλώσεις ηγετών της τεχνολογικής βιομηχανίας όπως οι Σαμ Αλτμαν, Ιλον Μασκ και Μαρκ Ζακερμπεργκ, που επικρότησαν τις τεράστιες δυνατότητες των νέων επιταχυντών. Παρά το αναμενόμενο υψηλό κόστος τους, τα Blackwell chips φαίνεται να είναι απαραίτητα για όσες εταιρείες επιδιώκουν να βρίσκονται στην αιχμή της τεχνολογίας AI. Λες να τα δούμε σύντομα και σε laptops;

Stay tuned για να μαθαίνεις όλες τις εξελίξεις γύρω από την τεχνολογία!